Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft odhalil nelegální Windows u 83 % asijských počítačů

> Microsoft upozornil, že prostřednictvím malware může útočník získat uživatelská data

Jo, takze by ho treba mohl prestat prodavat ? ;-)

> Není jasné, zda se tato studie s hlubší analýzou nalezeného malwaru vůbec zaobírala.

Pro ty, kterym to neni jasne: tahle "studie", jako vsechny ostatni podobne "studie", je ciste PR bububu. 166 sestav / 9 zemi = zhruba 17 sestav na jednu krajinu. V kazde z tech krajin je nekolik milionu PC s Woknama. Vite, co se da vyvodit ze statistickeho vzorku o velikosti 17, kdyz statisticka populace je v milionech ? odpoved je samozrejme, ze cokoliv, staci si vybrat "spravny" vzorek. Coz je nesmirne vyhodne pro PR oddeleni, nicmene s realitou to ma spolecneho asi tak prt.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak Kkauza Mironet, a ešte jedna podobná, boli niečo podobné

https://diit.cz/clanek/kauza-mironet-tajemstvi-zbavena

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak pouzit vzorek 17 sestav na celou zemi jako statisticky vzorek je i na PR zalostne :))
Pruser je, ze ti co tomu nerozumeji, tak se tim nechaji oblbnut, coz je smysl cely tyhle sarady MS..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když objednali sestavy u 17 různých výrobců či prodejců, může to být statisticky hodně významný vzorek. Jaký by mělo smysl objednávat od každého výrobce či prodejce víc sestav, mě nenapadá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik vyrobci v dane zemi nabizi sestavu...kolik mate ruznych setav v dane zemi..50,100,500,1000?
Kolik ma dana zeme obyvatel...
50% piratskych SW v Singapore, ktera ma vyssi zivotni standard nez nektere zapadni zeme a k tomu temer nulovou korupci..to fakt sedi :))
Smysl to nema zadny, stejne jako nema zadny smysl dany "pruzkum" MS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik máte různých sestav není podstatné. Podstatné je, že když vyberete 17 největších lokálních dodavatelů, určitě pokryjete desítky procent trhu, i kdyby těch dodavatelů byly tisíce. Kolik má země obyvatel, je nepodstatné. V každém oboru dochází ke koncentraci, takže ti největší vždy pokrývají dostatečně velkou část trhu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nezlobte se, mne tohle fabulovani nebavi. Cely tenhle test je marketingovy nesmysl. Pokud mate pocit, ze je to neco jineho, ja Vam to neberu, nicmene pro mne je toto tema dale nezajimave.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně kdo byl dodavatel nikde zmíněno není, podle mého nicneznamenajícího názoru si vybrali "garážové Franty Okurky", kde je největší šance na nelegální instalaci narazit.

Soudím hlavně podle toho, že tam je kupř. Jižní Korea 100 %, no TVL, více přitáhnout za vlasy to nešlo Microsofte. Amatérsky provedený marketing, nic více.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že si tu někdo přisadil (NoX). Podle https://www.softwaretestingnews.co.uk/microsoft-surveys-real-80-of-new-p... nebyl výběr náhodný :
"Microsoft said that each of the 166 computers that they inspected was offered at a lower price and bundled with free software packages to attract customers."
Podle mého názoru nebyly pirátské Windows, ale ten přidaný software.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, No-X zaměňuje nelegální SW a nelegální Windows.
(Snad) původní zdroj ale jednou uvádí, že nakupovali náhodně (22 v Indii), podruhé, že si vybírali z těch podezřele levných s přibaleným softwarem. Pokud je obojí pravda, tak náhodně vybírali z množiny podezřelých. Ty závěry i na EconomicTimes jsou tedy pořád stejně zcestné, jako kdyby šlo o nelegální Windows. Je to stejně dekadentní, jako dělat z Poláků nacisty, když se lovci příběhů povede zachytit pár antisemitů na národním pochodu. Nebo o Američanech prohlásit, že všichni dělají bordel na základě náhodně zatčeného vzorku z demonstrace Antify.

https://economictimes.indiatimes.com/tech/software/microsoft-tests-show-...
https://economictimes.indiatimes.com/small-biz/security-tech/technology/...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A? Pokud byly vzorky vybrány zcela náhodně a z těchto vzorků je jich téměř 100 % v nepořádku, potom je to špatně. Nebo snad pokud na betonové konstrukci, která bude mít např. 1000 m3 nechám udělat jen 10 odvrtů pro zjištění kvality betonu a tyto vzorky budou z 80% vykazovat zcela nedostatečnou kvalitu betonu, tak to nic neříká, protože jich je málo a mám jich nechat udělat 1000? :-o Jistě, pokud vzorky náhodně vybrány nebyly, potom se bavíme o podvodu, ale i přesto je to zjištění alarmující. Alarmující v tom smyslu, že jen potvrzuje skutečnost, že podvodným praktikám a krádežím, jež v důsledku snižují cenu výrobku, čínských a asijských výrobců nemohou ostatní výrobci v Evropě či USA konkurovat. Cožpak to opravdu nikdo nevidí? :-o

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:))
..jen to vypovida spis o tom, ze jste 100% vedle ;)
Pokud nevite proc, zkuste si zjistit neco o volebnich modelech, na kterych jsou pak zalozeny statistiky volebnich odhadu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže lidstvo není beton, lidstvo je různorodé. Statistický vzorek a jeho velikost je zcela klíčový pro to co ze statistiky vypadne. Kupříkladu když budete zjišťovat postoj Čechů k arabům na schůzi SPD, myslím, že vám také vyjde pěkných 100 % negativních až militantních. :-D

Jinými slovy, výběrem vzorku lze dostat kýžený výsledek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V komentáři snad píšu náhodně vybrané vzorky nebo snad ne? A pokud se nemýlím, v článku to tak bylo podané. Zmíněný příklad s SPD je zcela evidentně záměrně zvolený model, o tom asi netřeba polemizovat. Takže znovu - pokud vyberu zcela náhodně X vzorků a 90 % z nich je mimo parametry, potom je to sakra velká pravděpodobnost, že zbytek bude taktéž vadný (nebo obráceně, pravděpodobnost, že jsem z celku namátkou vybral právě ty vadné, je hodně malá).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clovece zase spatne...:) Zkuste se zamyslet nad tim, jak vyberete "nahodne vzorky"? Nic jako "nahodny" vzorek totiz v tomto pripade neexistuje.
Napred musite mit zadefinovanou mnozinu vsech potencionalnich windows, ktere chcete zkoumat. Uz toto nema s "nahodnym vzorkem" nic spolecneho, protoze v nich budou konkreni firmy, ktere pouzivaji nejake konkretni licnece. V te mnozine temer urcite budou naopak nektere firmy s jejich vzorky chybet. Tudiz uz ted mate omezeny model a to jste jeste nezacal ani nic vybirat. A ted z teto omezene mnoziny zacnete nahodne vybirat...mozna, ale nejspis budete zkouset ten vyber nejak usmernit, protoze preci nechcete aby napr. vsech 17 vzorku spadlo nahodou jen k jedne firme, atd. A tak se da pokracovat dale. Pokud to stale nechapete, zkuste se zamyslet, jak asi volebni modely mohou na zaklade reba nekolka set az tisice respondentu prediktovat neco tak sloziteho, jako jsou volby...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že si vyberu sestavu, u které výrobce avizuje instalovaný systém Windows, to je snad logické, když mě právě to zajímá. A pokud tedy zadám ve vyhledávači sestavu se systémem Windows a z nabídnutého výběru vyberu namátkou X sestav, kde jediným kritériem bude právě ten OS, tak to není náhodný výběr? Jo, ještě si mohu nechat generovat čísla generátorem náhodných čísel a podle vygenerovaného čísla vybrat sestavu, jež je v nabídnutém listu pod tímto číslem. Ale to už jsme asi trochu paranoidní, ne? Takže záleží jen na tom, zda MS vybral dané sestavy opravdu náhodně z množiny počítačů výrobci označených jako s předinstalovaným OS Windows. Tvrdí, že ano. Takže buď jim věřit chcete nebo nechcete, to je vaše nepopiratelné právo. V demokracii však stále platí presumpce neviny, takže jim budete muset prokázat, že jejich výběr náhodný nebyl. PS: Mě je to osobně jedno, z Číny a Asie z principu nic nekupuji (resp. nic odsud neobjednávám), protože právě jejich cenotvorba (= nízká cena) je ve velké míře založena na kopírování a krádežích duševního vlastnictví jiných.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cece, nic ve zlem, ale pointu jste opravdu nepochopil a dale se mi to uz vysvetlovat opravdu nechce :)
" ...Číny a Asie z principu nic nekupuji (resp. nic odsud neobjednávám), protože právě jejich cenotvorba (= nízká cena) je ve velké míře založena na kopírování a krádežích duševního vlastnictví jiných."
Vas pohled je znacne omezeny, potoze jsou asijske zeme, ktere na dusevni vlastnictvi samozrejme hledi. Jinak americky system "dusevniho vlastnictvi" je cekem cire zlatokopectvi a taky neni zrovna nejlepsi pripad, jak by to melo fungovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem to celé pochopil (mezi řádky) tak, že cílem bylo najít pirátské instalace, tudíž u MS své vzorky nasměrovali tímto směrem. Na tom by ještě nebylo nic tak horzného, kdyby se ve výstupu difinovalo, že podezřívali určité skupiny a podezření se potvrdilo. Udělat z toho globální závěr, že kupř. v té zmíněné Jižní Korei bylo náhodnými nákupy zjištěno 100 % nelegálních instalací, to je parádní ohnutí reality, snažící se nám nabulíkovat, že v této rozvinuté a poměrně bohaté zemi je absolutně všechen soft pirátský. Protože opravdu náhodnými necílenými nákupy (někde v běžném "elektru") by pravděpodobně získali 100 % počítačů s legitimním softem. To samé firmy, úřady atp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to zas pochopil tak, že po stránce OS to zřejmě bylo v pořádku, nicméně mezi přidaným softwarem se našly i nějaké programy, které byly "cracklé"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nick takto specifického jsem ani v originále nenašel. Hodně se tam psalo o Windows a že byl nalezen "pirated software", což může znamenat lecos.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jižní Korea má skoro o polovinu vyšší HDP na osobu, než ČR (téměř stejné, jako Španělsko). Číslům z Indie by možná šlo věřit, Korea je totální nesmysl, na licence mají peněz dost. Pokud někoho netrkne velikost vzorku, jak píše franzzz, tak toto musí.

Podle mě tu nemá taková vylhaná zpráva co dělat, má být zapomenuta na PR stránce Microsoftu, ne být zadarmo propagována. Akorát to lidem hne žlučí a v MS se smějí, co všechno jim projde.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je palebná příprava před nějakým dalším "utažením šroubů", asi zas chystají na lidi nějakou levotu.

Jinak se ani nedivím že za to to nikdo nechce platit, vždyť se to vážně nehodí ani zadarmo. Sklízí, co zaseli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ztraceno v překladu, 83% počítačů nemělo nelegální windows, ale jiný operační systém než Windows10!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že v daných zemích žádné výsledky podobných pseudoanket zveřejněny nebudou. Jednak by Microsoft přišel o data co ten jeho malware sbírá i na kradených licencích a potom při velkém tlaku by se mohli uživatelé poškrábat na hlavě a říct si co jiného použít aby to bylo legální, zadarmo a bez malwaru...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle zdrojového článku mi není jasné, zda ten pirátský software je zrovna operační systém. Možná je to jen podobný bloatware jaký cpou prodejci/výrobci notebooků.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

HP, Dell k prikladu, ty delaji/dodavaji k sestavam svych pocitacu pekny crapware.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná by měl někdo hochům od MS taktně naznačit, že zlatý devadesátý už jsou v tahu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte a mně zatím ani nestály za instalaci nelegální W10 LTSB...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

On u nás v poklesu pirátství hrál nejspíš velkou roli i růst životní úrovně.

Oproti dobám Windows 95 jsou ceny aplikací leckdy nižší i v absolutních číslech a navíc mzdy jsou mnohem vyšší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Oproti dobám Windows 95 taky pro běžného uživatele existuje dost bezplatných alternativ, zcela vhodných k použití. Ačkoliv ceny softwaru jsou opravdu nižší, zadarmo neprodává skoro nikdo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, například posledně když jsem zkoumal nabídku notebooků, rozdíl mezi HP bez OS a s Windows byl pár stovek, to už opravdu skoro nemá smysl řešit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je také však nutné zmínit, že HP, a další velcí výrobci, prodávají na svých počítačích tzv. DOEM licence, které jsou o poznání levnější než tzv. COEM běžně dostupné koncovému uživateli jako samostatný produkt v obchodě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak "to nemá cenu řešit" poznáš až zas domršej nějaký updaty a ty s tím ztratíš hromadu nervů a času a stejně to ani potom nepojede pořádně, případně jenom dočasně (do dalších updatů, který navíc nemůžeš ani vypnout).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, v dobe minule jsem mel na PC nejaky ten cracknuty software a kdyz uz jsem tam mel jeden, tak proc tam nedat dalsi a proc platit za tohle, proc za tamto atd. Ve vysledklu pak proc platit i za OS.

Dneska mam i ty Win10 koupene, uz proto ze je to levnejsi nez driv a kdyz uz jsem koupil OS a zjistil, ze i dalsi software, ktery se mi hodi se da koupit docela levne, tak uz se mi nechce davat na pocitac cokoli nelegalniho, zvlast kdyz vetsina softwaru, ktery pouzivam je open-source nebo aspon freeware.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A v česko/slovensku je to 99% domacnosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podľa seba súdim ostatných ? :D V tomto si dovolím nesúhlasiť. Pri nákupe nového PC je príplatok za Windows10 tak nízky, že sa to ani neoplatí ďalej riešiť. Avšak u predraženého balíku MS Office je situácia úplne iná. Čudujem sa MS že nepredávajú nejakú lacnú home verziu ktorá by obsahovala povedzme len word, excel a outlook.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Legalne licencie na Office sa daju kupit okolo 20 €.(napriklad na ebay) Ide o prepredaj multilicencii, co je v EU legalna praktika.
http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=9ea7d2dc30...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přeprodej multilicencí NENÍ legální praktika. Daná směrnice se týká OEM licencí (resp u multilicencí je problém v jední věci - může se přeprodat celá multilicence tak jak byla koupena jednomu novému majiteli. Nesmí se ale rozkouskovat na jednotlivé licence a prodávat jednotlivě)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Blbost. Samozrejme, ze to legalna praktika JE.
https://www.usedsoft.com/en/used-software/volume-licenses/
"Volume licensing agreements may be split.The Higher Regional Court in Frankfurt expressly underlined this in its ruling."

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Naprostá většina notebooků má Windows předinstalované. Notebooky tvoří víc jak polovinu prodejů.
Další, ne úplně nepodstatná část populace má Windows legální díky škole. A často jsou to právě ti, co si počítače sami staví.
Ti, co kupují hotové sestavy mají také většinou legální systém, ti co kupují repasované počítače taktéž. Ve výsledku moc počítačů, na kterých by mohl běžet nelegální systém, v domácnostech není.
Ano, ti, co si počítač skládají sami, po nelegálním systému občas sáhnou, ale moc nevěřím, že by to dělalo víc jak 20 % domácností, spíš ještě výrazně méně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby kradli úplně všichni do jednoho tak zastoupení jiných OS je větší (Linux 2% cca, Apple nevím, ale nula to určitě nebude), takže se postav před zrcadlo a dej si facku za to nejapný lhaní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to AMD uviedli prvú Linux only GPU ako výpočtovú kartu pre FP64

Instinct™ MI60
GPU Specifications
GPU Architecture
Vega20
Lithography
TSMC 7nm FinFET
Stream Processors
4096
Compute Units
64
Peak Engine Clock
1800 MHz
Peak Half Precision (FP16) Performance
29.5 TFLOPs
Peak Single Precision (FP32) Performance
14.7 TFLOPs
Peak Double Precision (FP64) Performance
7.4 TFLOPs
Peak INT8 Performance
58.9 TFLOPs
OS Support
Linux x86_64

Board Specifications
Form Factor
PCIe Add-in Card
Bus Type
PCIe 4.0 x16
PCIe 3.0 x16
Infinity Fabric™ Links
2
Peak Infinity Fabric™ Link Bandwidth
100 GB/s
TDP
300W
Cooling
Passive
Board Width
Double Slot
Board Length
10.5" (267 mm)
Board Height
Full Height
External Power Connectors
1x PCIe 6-pin, 1x PCIe 8-pin

Software API Support
OpenGL
4.6
OpenCL
2.0
Vulkan
1.0
ROCm (Radeon Open eCosystem)
ROCm Open eCosystem
Product Basics
Product Family
Radeon Instinct™
Product Line
Radeon Instinct™ MI Series
Platform
Server
Launch Date
11/18/2018
https://www.amd.com/en/products/professional-graphics/instinct-mi60

oproti RTX2080Ti

Pixel Rate
136.0 GPixel/s

Texture Rate
420.2 GTexel/s

FP16 (half) performance
26,895 GFLOPS (2:1)

FP32 (float) performance
13,448 GFLOPS

FP64 (double) performance
420.2 GFLOPS (1:32)

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-2080-ti.c3305

Jadrá s Turistom som rýchlo nenašiel, to by mohlo byť lepšie porovnanie

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Chybí mi tu tlačítko Nahlásit

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ajaaaj.
microsoft zase strasi, priprava Windows X 365

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jojo Billuv vlhky sen, ze bude jak energeticka spolecnost mit pravidelny prijem od vsech uzivatelu, sice tenkrat myslel, ze platit budou za vykon jeho serveru kam se budou pres terminal pripojovat no kdyz se ukazalo, ze je to hloupa slepa vetev a poradnej HW je vzdy lepsi si koupit tak vymejslej 365 hovadiny. Nakonec to bude jak ADOBE kde uz krabicovku nekoupite a musite platit mesicni pausal a i ten nejvyhodnejsi vas vyjde 2x draz nez drive kdyz jste si sw kupovali....Navic vyrobce nemusi nic poradne vylepsovat protoze vas nemusi lakat na novou verzi!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.