Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ViewSonic má 25palcový IPS monitor extrémně šetrný ke zraku

Sucasne LCD monitory s LED podsvietenim niekedy blikaju o zivot. Staci si ich pozriet cez fotak na mobile. Niektore aj 100Hz. Na bielych plochach vidim holym okom. Podobne niektore NTB (napr HP 6450B).

Trubicove podsvietenie malo ovela vyssie freq.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne vždy mělo o moc vyšší frekvence (třeba jen 150Hz), ale zářivka vykazuje aspoň nějakou setrvačnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak se na foťáku pozná, že monitor bliká? Já na něm nic zvláštního nevidím i přesto, že mám monitor s PWM. Ale to asi bude tím, že mám vytáhnutý jas skoro na max. Když sem stáhnul jas a vytáhnul kontrast, na obrázku displeje se objevily tmavší svislé proužky, to je důsledek PWM?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Monitory tohoto druhu nejsou na trhu novinkou. Na stole mi leží monitory BenQ BL2411 (http://benq.cz/product/monitor/bl2411pt/), které se pyšní podobnými vlastnostmi a v ČR se prodávají nejméně 2½ roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím co je tak úžasného na tomhle monitoru... kromě že to asi Ježkovi přišlo do mailu jako hezký marketingový mail. "low-blue" režim mají snad dnes všechny LED monitory, od doby co se rozkřilo, že spektum "bílých" LED je značně namodralé:
https://pcmonitors.info/wp-content/uploads/2013/01/WLED-spectrum.png

jediný zajmavý posun bude nasazení Quantum dots, kde ve spektru bude možné vytvořit i stejně silné "kopečky" pro zelené a červené spektrum:
https://pcmonitors.info/wp-content/uploads/2013/01/QDEF-Spectrum.jpg

Ten low-blue režim si může defakto udělat každý sám... v custom režimu stáhne modrou složku. Do chování podsvícení to opravdu nijak nezasahuje - z "bílé" LED to červenou neudělá. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Abych dosáhl správného barevného podání, tak s tím spektrem LED samozřejmě musí už dnes počítat filtry před LCD panelem. To, že výrobci mají defaultní nastavení, které je do modra a tak mimo normu, je věc tupých markeťáků. Týká se to TV i monitorů. Jediné, kde se to spektrum projeví a nedá moc ovlivnit je to, že spousta LED monitorů jde do modra v černé, protože při černém LCD a kontrastu jen 1000:1 už žádné nastavení nemůže pomoct. Kdysi jsem z podobného důvodu vracel TV Sony.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Snížit obsah modré jde i softwarově - f.lux, zbývá tedy regulace LED podsvitu, když se začínaly nahrazovat CCFL zářivky LED, bylo PWM všude, dnes už je móda "flicker-free" BenQ, LG, SAMSUNG, ... Pokud je monitor úplně bez PWM, pak má často problém s minimálním jasem - máte nastaven jas na 0% ale monitor pořád svítí jako blázen a vypaluje oči. U toho BenQ BL2411 toto kritizovali i v recenzích. Někteří výrobci samsung, Eizo - používají lineární i PWM regulaci, od nějaké hodnoty jasu se přejde z lineární regulace na PWM - takže sice minimální jas je dostatečně nízky, ale zase je z toho blikačka. Co k tomu dodat - zlaté CCFL! Jinak někde jsem četl ničím nepodložené spekulace, že TN, VA a PLS panely jsou k očím šetrnější než IPS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co máte proti PWM. Když pracuje v řádu jednotek až desítek kHz a součástí obvodu je řádná cívka (indukčnost), blikat to nemůže resp. může ale rozhodně to nikdo neuvidí. Připouštím, že když se k tomu přidá přisvícení zářivkou (nebo LED), může vznikat stroboskopický jev.
Já mam třeba doma bílou ledku, která táhne do zelena, je opravdu stará a můžu říct, že to světlo je horší než z modré.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Když pracuje v řádu jednotek až desítek kHz a součástí obvodu je řádná cívka (indukčnost)"
Když. Jenže monitorů, které měly PWM fungující takto popsaným způsobem, bylo vydáno asi jako šafránu. těch zbylých 99+% používalo frekvence do 200Hz, výjímečně 240Hz.
Dnes už je to stejně jedno, téměř každý vydaný monitor obsahuje podsvícení, jehož blikání by neměl zachytit i ten největší noční netopýr. A pokud takové podsvícení nemá, a tedy bliká, tak ho výrobce předem odsoudí k propadáku. "Flicker-Free" je totiž cool a in ;-) No, příjde mi že poprvé je tím něco užitečného....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by bylo vhodné nějak ověřit, protože monitory které bych bral, mají většinou pwm regulaci. Hodně se mi líbí třeba tento monitor: https://www.youtube.com/watch?v=8K_hpS4T2cQ
Polohování, vzhled a vše okolo je pro mě hodně cool :D.

V testu tohoto monitoru se mimo jiné zmiňují o PWM regulaci, která frčí na 31,2 kHz, tak snad to nebude tak hrozné.
Na druhou stranu doma mám stále crt a v práci lcd kam se podívám :D. Jenže v práci je spousta umělého osvětlení, které nemusím platit a doma spíše upředňostňuju šero. Jsem schopný civět do monitoru i 12 h denně....a z crt mě nikdy nebolely oči. Z lcd skoro vždy :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

31kHz by fakt poznal asi jen ufon... ;-)
jinak, tftcentral.co.uk
tam testují monitory co se týče všeho, i funkce Freesyncu (první monitory měly vadný firmware) nebo použitého podsvícení.... škoda že už nejsou pořádné testy na českém SHW, svého času patřily taky ke špičkovým.

osobně jsem dřív bral podobný monitor jako to fujitsu za optimál, dnes už bych bral větší (mám tuto velikost a rozlišení panelu už x let). Navíc nikde nepíšou ani ň o obnovovací frekvenci, takže se obávám že to bude klasických 60... aby i to nebylo důvodem únavy Vašich očí...

Takže... asi zkouknout naživo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obnovovací frekvence u toho Fujitsu bude zcela určitě 60 Hz u nativního rozlišení. Bohužel problém s očima se projevuje až po pár dnech práce u konkrétního monitoru. To by mi ho musel někdo půjčit na týden domů :). A nebo pak vrátit v zákonné lhůtě při objednání přes internet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já to měl s pracovními Delly které jsme kdysi nakupovali naopak, první týden mě furt bolela hlava a potom byl klid..... nevim, jestli si mozek či oči zvykli, ale 60Hz LCD jsem nikdy problém neměl...
Tak to asi jinak nepůjde, dvoutýdenní lhůta a je...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když je součástí obvodu řádná cívka, tak se PWM v zátěži vyhladí a jedná se fakticky o proudovou regulaci. Ta má drobnou nectnost v tom, že s měnícím se proudem u LED mírně cestuje bílá. Proto je klasická PWM oblíbená - proud v pulzech LEDkama je pořád stejný, bílá tak necestuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mozne je setrny ke zraku, ale rozliseni 1920x1080 neni setrne k mym nervum, proto si ho kupovat rozhodne nebudu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, to mi přišlo málo už před 5+ lety. ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.