Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Visual Basic 2005 pro pokročilé

VB jako oblibeny a popularni?! :))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vali: tos nevěděl? navíc ho používají odborníci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ROFL!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Valie, Honza748: Je vidět, že o VB.NET víte kulové ;-) Hádejte, proč jsou právě v něm primárně uváděny příklady pro .NET FW v MSDN a na řadě webů. A taková perlička, jednotlivé .NET jazyky od MS si žijí vlastním životem a kromě odlišné syntaxe umožňují i mírně odlišné zajímavé jazykové konstrukce (např. "with" ve VB, které nemá v C# ekvivalent, stejně tak samozřejmě existují konstrukce v C#, které nejde zapsat ve VB). A samozřejmě se provádí překlad všech jazyků do stejného MSIL bytekódu, který je pak vykonáván stejným způsobem bez ohledu na to, zda vývojář zrovna preferoval VB.NET, C#, J#, nebo jiný .NET jazyk (nehledě na to, že v rámci jednoho projektu je možné libovolně jazyky kombinovat apod.).

Koho tohle trochu zajímá a stejně jako vy o tom prd ví, ať mrkne třeba na tohle porovnání základních jazykových konstrukcí ve VB.NET vs. C#:
http://www.harding.edu/USER/fmccown/WWW/vbnet_csharp_comparison.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mem: celej .NET je pekna slatanina. Nemluve o stabilite a spolehlivosti widlo stroju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OMG, dneska si tady dal sraz klub vtipalku, musim pastnout tuhle diskuzi kamosum, protoze z vypraveni by tomu asi nikdo neveril ;-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trocha offtopic, ale vazne by som potreboval poradit. Zhanam nejaku literaturu na temu: UNIT TESTING ide mi o C/C++ ale vedsina literatury co som nasiel sa zamerieva na konretne frameworky hlavne pre .Net a Python a to mi je na nic. Takze ak niekdo pozna nieco zaujimave dajte mi pls typ, najlepsie ak by to bolo v SK/CZ jazyku, ale ked nie tak aj EN dobre posluzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mem: nejdrive nauci sve ovecky pouzivat jazyk nutici je psat neuveritelne blbe a pak ten jazyk zcivilizuje do te miry, ze uz jen umoznuje psat blby kod. Hadejte trikrat, jak rychle bude vb-programator menit sve navyky. Co bude pristi akce vizionaru z nejlepsi marketingove prodejny nedodelku ? Nauci je zrat kostni moucku a pak jim umozni si pochutnat i na stejku ? Ale ono je to jedno. Ovecky i tak tleskaji tomu, ze nakonec jde prece v obou pripadech o byte-kod - jako kdyby vzdy ve finale neslo o instrukce x86. Ale kupodivu se to ne vzdy stejne efektivne pouziva a spravuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mem: ještě chvilku mi o tom vyprávěj, třeba se dozvím i něco nového.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mem: Co třeba takový Fortran .NET, to bys neměl? Ve finále z toho přece leze totéž, tak proč to nepsat v tom? Marně přemýšlím o nějakém ještě horším jazyce, že by Forth .NET, ne ne, to je příliš sofistikovaný jazyk. Máš recht, VB je to pravé ořechové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ROFLMAO

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me osobne by spis zajimala nejaka knizka pro uplny zacatecniky at uz pro VB, Dephi, nebo C++. Naposledy jsem programoval Basicu na ZX Spectrum a kdyz se mi dostane do ruky nejaka knizka pro zacatecniky treba k C++, tak po chvilce nevim o cem je rec.
 
Takze by se mi libilo neco uplne pro analfabety:-)) 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, toho nápisu REKLAMA tučným písmem jste si nevšimli? A že pod tím není nikdo podepsanej vás také nezaujalo?

Kdysi mi do rukou padl manuál na M$ C, a byl tam text: "Tento kompilátor je natolik robusní a spolehlivý, že jej používáme i k tvorbě svých produktů jako M$ Office a M$ Windows." : ))))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosil bych aby se pro priste vyjadrovali jen ti, ktery o .NETu vi aspon z doslechu, a ne lamy ktery v zivote nevideli nic jinyho nez C++, protoze ty zvasty co tu pisete jsou pod uroven i osmiletyho ditete. Mozna znate VB z maker z Office, ano tam opravdu za moc nestoji, ale VB.NET v ramci VS je neco UPLNE JINYHO z hlediska pouzitelnosti. A prechod z VB.NET na C# a naopak je otazkou nauceni se asi tak 15 syntaktickych konstrukci, jinak je to prakticky to samy. A predevsim, narozdil od jinych nejmenovanych skriptovacich jazyku v tom jde psat kompilovanej web s prakticky neomezenejma moznostma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To PavelIII: Chlapce, i linuxova komunita uznava c++ kompilator od M$, a treba openoffice pro windows se kompiluje pomoci MS c++ kompilatoru.... takze vice studovat, min kecat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A už je tu zase flamewar :o)
Btw. se mi líbila kámošova (vývojář .Net, dokonce MCP) definice .Net: "Dotnet... je vpodstatě taková vopajcovaná Java od Microsoftu"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hejtmama: nac ta zbyrecna slova ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

calvera a další: VB.NET je trochu něco jiného, než QBasic z dob DOSu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

StreamLine: proc teda programujete furt stejne ? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Honza748: "Mem: ještě chvilku mi o tom vyprávěj, třeba se dozvím i něco nového."

Původně jsem chtěl, protože jsem na základě tvých zcestných keců předpokládal, že jen nejsi dostatečně informovaný, ale teď vidím, že jsi podobně jako calvera jen obyčejný ichtyl, takže to nemá cenu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Som sice este lamiczka v .NETe, ale testy co sme robili ohladne BRUTE-FORCE vypoctov pod C++ a C# ukazali jasne pre .NET.
Malinke applikacie sa v tom pisu uzasne rychlo (par riadkou kodu), pre vecsie applikacie umoznuju nerusene programovat bez nutnosti sledovat resource...
 
Ma to i nedostatky ... M$ Only (zatial) a nutnost instalovat NET framework (dufam Vista bude .NET obsahovat).
 
Ale je pravda... ze kto vie programovat C, C++ + API, MFC, COM, ATL, ... tak mu to poskytne akurat vecsi komfort pri pisani kodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lmao: Nemas tak uplne pravdu, ze je to MS only. Mas tady projekty jako Mono, stejne tak muzes ASP.NET provozovat i na Apachi misto IIS (myslim do 1.1) apod., takze nejake omezene moznosti jsou uz ted

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mem: díky, to se mi ulevilo. Jsem rád, že jsi svůj výlev zakončil nadávkou, to je pěkná a stvrzující tečka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.NET momentálne najlepšia vývojárska platforma, C# je Java dovedená k dokonalosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, jak můžete srovnávat .NET a Javu ? To, že Visual C# vypadá jako Java je věc jedna, ale pro programátora je primárním ukazatelem co daná platforma umí, jak je modulární a stabilní. Já pracuji jako profesionální programátor automotive řešení na míru a vězte - když se rozhodnu pro .NET nebo pro Javu, tak se musím přizpůsobit daným konceptům (např. .NET a skoro bezstavovost aplikačního serveru, java - úplně jiná práce s aplikační serverem pomocí EJB). A jestli ten, nebo ten jazyk umí to a to, jde především o to, jak programátor dokáže využít potenciál platformy.
Jde napsat a brutálně vychytanou aplikačku v assembleru pro armv4, ale je to potřeba ? Pokud ano, tak hurá, pokud ne, tak máme .NET Compact Framework.
A tvrdit, že Visual C# (ano, tak se ten jazyk jmenuje celým jménem) je Java dovedená k dokonalosti je neskutečně debilní kec poďobanýho puberťáka, co zkoušel napsat Hello world.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Mem : Mě připadá jako úchylná sadomasochistické praktika provozovat .NET aplikaci v monu na apachi na *nixu, ale budiž, každý máme své úchylky. Já mám rád své zdraví a ku prospěchu zdraví ostatních doporučuji na daný úkol používat správný nástroj - čímž .NET aplikaci na apachi v monu rozhodně není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hellx: Tak takovouhle snůšku keců jsem dlouho neslyšel!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to wow: tak se pojďte přít, máte-li na to. Já jsem napsal svůj názor programátora - tím myslím, že mě to živí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hellx: Možná tomu nebudeš věřit, ale kolega má obecný framework, který na základě objektového návrhu z case nástroje generuje templaty aplikací a jedním z výstupů je i ASP.NET 1.1 s AJAXem, a celé to běží zcela bezproblémově i na Apachi. Muselo se akorát na začátku odladit pár komponent (podobně jako odladit AJAX pro jádro IE a Mozilla), ale to jsou technické drobnosti, jako celek s tím problém nebyl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Mem : Tak to jsem zvědav, jak budete řešit problémy a udržovat systém, až zákazníci budou vyžadovat, co Apache nepodporuje.
A používat generátor aplikace - to máte redakční systém, ne ? Nedokážu si přestavit, že bych svým zákazníkům nabízel výstupy z generátoru (mluvim o zákaznících jako TRW, Foxconn)
Každopádně TY máš jaký zkušenosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hellx: To není můj systém, podílel se na něm kolega (jak jsem ostatně psal), a dělali na tom přes rok - analytici nabouchají v case nástroji objekty business logiky a formuláře a výsledkem je plně funkční aplikace (myslím, že to má výstup do Delphi 2005 jako klasická klient/server aplikace a pak pro web ASP.NET 1.1 a 2.0), tj. ty možnosti a schopnosti aplikace jsou dané jejich frameworkem. Všechny tyhle možnosti včetně klientské stránky obsluhuje bez problémů pro 1.1 ten Apache, funguje jim to, a to je vše, co jsem chtěl sdělit, takže nechápu, co řešíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hellx: A skutečně se nejedná o nějaký primitivní redakční systém, ale kompletní systém pro vývoj aplikací - dělalo na tom rok odhadem 5 programátorů a 5 analytiků, je to plně objektový návrh (persistence instancí do DB, podporovaný je Oracle a MS SQL), a skutečně z podkladů vyrobených analytiky je to schopno vygenerovat plně funkční aplikaci bez nutnosti cokoliv dopisovat, na trhu jsem ještě nic podobného neviděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Mem : Tak to je rozhodně dobrý framework a stravilo se na něm spousta času - ale stálo to za ty peníze ? Ovšem jak jsem pochopil, tak ASP.NET 1.x funguje jen jako prezenční vrstva.
A co řeším - tohle je dost složitá problematika a až tak úplně v pohodě to asi není, když píšeš, že ASP.NET 2.0 nejede - a to je ten problém (jen pro prezenční vrstvu). ASP.NET 2.0 přináší technologii master pages a pár dalších mocných vychytávek, který mají vývojáři ušetřit práci. A celkově .NET 2.0 má několikanásobně více tříd než předchozí verze, to samé platí pro .NET 3.0 a jeho WCF a WPF.
Pokud bych chtěl apache používat jako aplikační server, tak si netroufám představit, jak by to vypadalo a o tomhle harakyry jsem mluvil.
Ale dle mého názoru - aplikaci je třeba psát (samozřejmě s podpourou vlastního frameworku), ne ji generovat - moje obchodní strategie je nenabízet zákazníkovi hotové řešení a ohnout ho na jeho potřeby, ale s zanalyzovat jeho požadavky a vytvořit řešení na míru (a třeba v jednotném administračním přístupem). Důležité je spojovat spojitelné a ne znásilňovat produkty a zákazníka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hellx: Jasně, já v tom svém původním příspěvku psal "stejne tak muzes ASP.NET provozovat i na Apachi misto IIS (myslim do 1.1) apod., takze nejake OMEZENE moznosti jsou uz ted", prostě pro některé případy alternativy jsou a není to MS only. Ohledně psaní aplikací - já osobně také používám vlastní framework nad ASP.NET 2.0, kde jen dopisuju business logiku a naklikám formuláře, ale ten jejich přístup má taky něco do sebe - je poměrně flexibilní, je tam možnost různých výstupů generování, a v 99 % případů to plně postačuje. A co se týče ohýbání hotových řešení, nazývaných dodavateli jako customizace, na tom se živí firmy jako Sap nebo Microsoft s Dynamicsem Nav (Navision) (resp. jejich partneři implementátoři) a nemají se zrovna špatně

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to Mem : Když už mluvíte o SAP, tak vězte, že taky není všemocný. Na skladové hospodářství, obchodování, projektové řízení, na to je postaven, ale na těsné HW vazby - např. komunikace s technologií je SAP tak neskutečtě nepružné, že zákazník jako ŠKODA, TRW, Johnson Controls sáhnou po někom jiným.
Co se týče customizace, tak je to pouze v uvozovkách. V vlastní zkušenosti vím, že SAP konzultanti jdou přesně opačným směrem, než který jsem uváděl, a to - pčizpůsobit se zákazníkovi. SAP konzultanti, Navision konzultanti - ti se snaží (většinou za každou cenu) prodat zákazníkovi to, co nechce a ještě mu tvrdí - Takhle to funguje a vy to tak budete používat, protože to tak je správně - toto opravdu není výmysl, ale praktika zvrhlého project managementu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hellx: Na řízení technologií se žádnej SAP nepoužívá, to je ekonomickej sot. Technologie se řídí speciálními řídícími počítači s jazyky ve stylu STEP atp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prave jsem behem 3 hodin prosel tuto knihu.
minusy
1)Chvalospev na Zdechle GDI+ skutecne neni na miste
(Pozn. i vb6 pres api byla v grafice svizna, z vbnet se k handlerum neluzete ani poradne dostat - Tady to microsoft poradne zmrsil )
2)Priklady a aplikace vicevlaknovych metod - ostuda
3)zadne prakticke nadstandartni pouziti vb programoveho kodu

plusy
1)zminka o code snippets - parada
2)rucni editace xml pro praci s snippets - strasne
Pozn. SnippetEditor - ma muchy - ne kazdemu pojede
3)Zminka o kryptovani - aspon neco - ale je to z rychliku

Zaver: Tuto knihu nedoporucuji nikomu, koho nazajimaji jen zminene plusy

O Pokrocilem programovani nemuze byt ani zminka.
U me skonci nekde na na dne hromady knih ke kterym, se nema smysl vracet a neda se z nich cerpat.

Pokud si poridite knihu napr. Visual Basic .Net Hotova reseni
(Martin Gurtler,Pavel Kocich)
jste na jine prakticke urovni ,a mate i medium s priklady coz zde chybi.

Ahojik

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.