Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vlajková loď Intelu, Core i9-10900K, otestována: Dotahuje Ryzen 9 3900X

4,9GHz desetijádrový boost? Bude žrát 2x tolik co ten Ryzen nebo jen 1,82x? Ale jsem optimista a Intel tuhle podstatnou vadu vezme v potaz a půjde s cenou výrazně dolů jako to dělalo AMD:)))).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Core i9-10900K má základní desetijádrový boost 4,8 GHz a 4,9 GHz, pokud je procesor dostatečně chlazený:
https://diit.cz/clanek/intel-comet-lake-ma-pet-hodnoty-frekvenci-pro-turbo

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Cim? curanim si do kalhot za ucet spotrebovane elektriny?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba suchým ledem... ten je poslední dobou in.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na co to je. Ve hrách, na které si to typicky lidi koupí to bude mít spotřebu 50-80W

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

proc furt lzes? osmijadro i9-9900ks zere ve hrach 100-125 wattu, takze desetijadro bude mit tezko 50-80.. vynasob to dvema a vitej v realite..

https://youtu.be/YWSn0cHauJ4?t=222

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Třeba měl na mysli, že pouhých 10 jader si dneska někdo pořídí leda tak na Solitaire- no a v tom to bude mít 50-80 W ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On ale doopravdy nelže. Spíše mě zaráží, v jaké realitě žijete Vy, kteří jste ten post směšně komentovali. Pokud ve hrách mají 8-jádra spotřebu 100-125 watt, tak je chyba někde mezi židlí a klávesnicí při nastavování.
Schválně jsem pustil CoD MW na 2 hodiny a průměrná spotřeba během hraní na 9900k 5GHz byla kolem 60W. A zde přikládám i odkaz na printSrc.
https://imgur.com/a/uGU7tXz

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uff kam na to Jiříku chodíš? To je naprostá ztráta soudnosti. Snažíš se nahradit Crhu?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

to pridejte. tipuju alespon 300W v plne zatezi, mozna 350

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hodne slusny odhad :) https://wccftech.com/intel-core-i9-10900k-10-core-cpu-300w-power-consump...
Podle tohoto clanku zere ten intel vice nez AMD Ryzen Threadripper 3970X 32 na full loadu :D Docela to vypada ze se vydavaji cestou bulldozeru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A chapu to spravne, ze tech 32 jader ma byt rychlejsich nez tech 10? Z ceho tak soudis? Od kdy je vykon procesoru dan poctem jader??? Kdyz chces provozovat vsech 10 jader na temer 5GHz, tak to asi neco bude zrat ne? To bys taky mohl rict, ze 4x snapdragon 865, ktery bezi na stejnych frekvencich jako ten ryzen, majici celkove taky 32 jader, ale zere jenom 20W, tak ze je asi tak 15x lepsi:o) A kdyz na tom pustis nejaky tututu benchmark, tak mozna bude dokonce fakt i rychlejsi:o)))) Ja bych si opravdu pockal na SKUTECNOU recenzi ve SKUTECNEM nasazeni a ne nejake interpolace ze syntetickych a nicnerikajicich benchmarku ... stejne jako si predchozi generace intel procesoru svou mnohem vyssi cenu oproti ryzenum (a to i pres marketingove min adidas prouzku v podobe jader) obhajily, tak neverim, ze by se nejak vyznamne melo neco skokove zmenit .....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

------------------ ------------------ ------------------ ------------------ ------------------
PRESNE TU https://bit.ly/32K00ds v diskusii som pisal, ze Ci9 10900K sa bude dotahovat na R9 3900X ZDOLA a ze budu na to potrebne mamutie frekvencie. Intel si to proste "ohlídá". DETTO SOM PRESNE pisal, ze na vyrovnany vykon by bolo treba 5,1 GHz all-core boost.
Ako som sa mohol tak presne trafit? Viem pouzivat trojclenku !!!

zacitujem si sam seba:
"zvesti o realnej spotrebe 300W Ci9 10900K pokladam za divne, samozrejme pokial all-core boost Ci9 10900K bude okolo 5,1 GHz (ked chcu aby sa to dorovnalo na R9 3900X), tak tych 300W je realnych, ale to by bolo sado-maso, kedze 8 jadier na 5,0 GHz ma 9900KS a realne zere medzi 160-180W, tak 10 jadier 10900K na 5,1 GHz by bol brutus (pretoze iny sposob ako dorovnat vykon na 12-jadrak R9 3900X intel nema)"
------------------ ------------------ ------------------ ------------------ ------------------

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to asi nejak nechapu. Pokud bude mit dvojnasobny vykon a tim padem i dvojnasobnou spotrebu, proc by jako meli jit dolu s cenou?:o)))) Nic ti nebrani provozovat jen jedno jadro nebo to omezit na 2GHz a mit spotrebu jako ryzen .... ale pak se nabizi otazka, proc si teda rovnou nekoupit levnejsi ryzen?:o)))) Pokud budes chtit vysoky vykon, tak si holt priplatis a bude to i vic zrat .... teda jenom ve hrach zvysenim FPS, ve vsem ostatnim bude spotreba stejna, protoze tu samou vec ten procesor zvladne logicky za polovinu casu. Naopak pokud CPU nic delat nebude, tak spotreba bude prakticky nulova, tak te vlastne ani nemusi spotreba zajimat. To te zajima pouze z hlediska mozna silnejsiho zdroje a chlazeni, jinak ti muze byt maximalni spotreba u prdele. Nebo si kup 4jadrovy ryzen a budes mit spotrebu omezenou na 100W, ale bude to chvili trvat nez to neco spocita .... nebo pokud tomu vubec nerozumis, tak podlehnes marketingu a koupis si 16ti jadrovy ryzen, ktery bude sice v realu jeste pomalejsi nez to 4jadro, ale muzes machrovat pred holkama, ze mas 16 jader:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No tak tudy cesta pánové z Intelu asi nepovede. Honit konkurenci vyšší frekvencí vede jen k vyšší spotřebě a tedy potřebě lepšího, přelož si dražšího chlazení a výkonnějšího zdroje, přelož si dražšího zdroje. Kde však nic není, ani čert nebere. Naplno se tristní situace ukáže až nastoupí Ryzeny v notebooku, kde ta spotřeba díky frekvencím bude limitující z důvodu chlazení. Já to vidím ale tak, že tuhle politiku frekvencí bude Intel razit i tam a co na tom, že na té frekvenci ten CPU pojede milisekundu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Když nemáš novej proces, hoď tam novou architekturu. Nemáš architekturu, zvedni aspoň frekvence. Nelze už zvyšovat frekvence? Vydej aspoň tiskovou zprávu :)

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

A jak jinak nez vyssim taktem a tim padem vyssi spotrebou, chces zvysit jednovlaknovy vykon na soucasne architekture? Ale nic ti nebrani si ten procesor nechat podtaktovany, at ti bezi na 2GHz .... ale to si muzes rovnou koupit ryzen za polovicni cenu ne?:o) Kdyz budes pouzivat jedno jadro, tak je ti to v podstate jedno, i ten ryzen pobezi na 5GHz, ale jakmile budes chtit pouzit vic jader, tak se ti ryzen podtaktuje na 1.8GHz a ..... a ...... a ...... a ..... a proste bude zrat min a nebudes ho muset tolik chladit, ale bude mit polovicni vykon a to je asi ta pointa ne?:o) Navic u ryzenu je jeste tlacena ta marketingova politika, ze cim vice jader tim lip, takze nejenomze se podtaktujou, ale jeste se obrovske kvantum jader pere o jednu pamet, takze realny vykon zacne jeste exponencialne klesat. Ale zas kdyz tam pustis nejaky jednoduchy benchmark, ktery do pameti moc nesaha a smrdoli si to kazde jadro zvlast, tak jsou pak na papire ty vysledky vcelku uspokojive a za polovicni cenu, jeste s nizsima narokama na chlazeni a zdroj ..... a navic, tech jader!, kdyz to uvidis v obchode jako BFU, no nekup to!:o)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je super no... A než se to dostane na trh, tak tu bude Zen3 a jeho hypotetický Ryzen 9 "4900X" (klidně na stejné frekvenci) bude mít 35000 bodů a Intel je zas ... vzadu :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

intel ale bude vitezit vyssi spotrebou. vic wattu vis addidas. a bugama, v ten AMD na plne care porazi, tolik bugu v jednom produktu totiz nema nikdo

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Intel to mohl udelat uplne jednoduse:

-mel uvest 10, 12, 14 a 16 jaderne procesory do tridy desktopu ne HEDT/WS(CS-Lake - X)
-mel temto procesorum nastavit nizke/rozumni takty
-mel umoznit jejich osazeni do stavajicich zakladnich desek postavenych na Z370/Z390 cipsetech
-mel vsechny procesory tehle tridy odemknout
-mel tyhle procesory rozumne nacenit

Pak by zajem jiste byl, clovek by totiz koupil od Intel-u(konecne) vicejaderny procesor s rozumne nastavenymi takty a nakupni cenou s tim, ze by si ho kdyby chtel sam nataktoval ale by jiz pocital s tim ze mu spotreba cele sestavy naroste, neverim ze by tohle nezvladli soucasne Z370/Z390 boardy, jednoduse Intel by pozadal samotne vyrobce zakladnich desek o pretest na zaslanych procesorech ktere jiz finalne pujdou do prodeje, a kdyby nahodou vydala by se revize/edice V2 a vasne by byli uklidneny, podobne se to udelalo i pri cipove sade 975X kde byla rovnez vydana druha revize zakladnich desek protoze ta prvni nepodporovala jemne napajeni vyzadovane novejsimi procesory architektury Core zname jako Core 2 Duo(2016).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opět se zeptám jakou praxi máš ve vedení obchodu ve firmách s obraty desítek miliard dolarů? Když máš tak skvělé nápady, proč tě nevidíme v tom Intelu pracovat a vše co "měl" udělat neudělal?

Zřejmě je skutečný svět naprosto o něčem jiném, než to co chce nějaký Waffer47

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

" -mel umoznit jejich osazeni do stavajicich zakladnich desek postavenych na Z370/Z390 cipsetech"

To není žádná novinka, už okolo pentia II/III byly tak tři různé nekompatibilní sockety. Socket 478 měl asi 5 nekompatibilních variant (možná tam bych bral tak dvě nekompatibilní změny, socket začal u myslím pentia III-M a skončil u dvoučipu/čtyřjádra).

"protoze ta prvni nepodporovala jemne napajeni vyzadovane novejsimi procesory architektury Core zname jako Core 2 Duo(2016)"

Socket M (první mobilní core/core 2) mělo VID krok 12.5mV to snad stačí každýmu jádru. Nebo stačí přidat pin a krok bude rázem 6.75mV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za predpokladu, ze je este stale mozne v Inteli predat kazdy kus kremika ktory vyrobia, je uplna ekonomicka volovina degradovat kvalitne kusy kremika do nizsieho segmentu trhu, len aby si ludia mali co kupit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hodnotit na základě 1 testu mi přijde jako docela úlet..stejně to je všechno hypotetické, protože tato i9 nebude nikdy dostupná v takových objemech, aby mohla konkurovat prodejům 3900X (pokud se vůbec dostane reálně na trh v době, kdy ještě někoho bude toto CPU zajímat). Jakou že má spotřebu a cenu? Mimo realitu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jako test je to samozrejme pouze marketingovy. Kdo tomu trosku rozumi, tak vi, ze do uzivatelskeho segmentu nema smysl davat vic nez 4 nebo 6 jader. 8 jader mozna pokud bys mel 4kanalovy radic pamet. Se musim smat, kdyz AMD prijde s 16ti jadrem a 32vlaknem, kdy to pak realne bezi na 1.5GHz kvuli nizkemu TDP a pere se to vsecko o jednu pamet. Kdyz se pouzije spravny test, tak to vychazi marketingove krasne, jeste do toho hodi rozpocitanou cenu na jadro a lidi jak otekli hned bezi do obchodu. Vyvoj v PR u procesoru mi prijde ve stylu: "hodime do felicie 4 motory, to bude bomba!". Divim se skoro, ze neprisel ARM s tim, ze ma taky osmijadrovy procesor, bezici na 3GHz, ale zerouci jen desetinu .... ale je fakt, ze BFU by to do pocitacu tezko vnutili, AMD tenhle falesny marketing jde skvele. Ale staci se podivat na ceny intelu, kdy chcou dvojnasobek za udajne mene vykonne CPU a samotny fakt, ze nezkrachoval je dukazem toho, ze asi maji co nabidnout a ze to nekupujou jen BFU, kteri nakupujou podle poucky, cim vic jader, tim vyssi vykon ... bohuzel ani kdysi radoby odborne weby jako CDR, jim ve vyberu nejsou napomocny, kdyz tu vychazi clanky, ze 4 jadro je pro hry limitujici a srovnavaji nejnovejsi i9 a rok 4jadrovy stary i3 .... TO JE VRCHOL DILETANTSTVI A AUTOR BY SI MEL NALISKAT!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem koukal na 16 jader ale nejak me to rozum nedaval, takze dekuji za vysvetleni jak to s tim Ryzenem je. Lidi fakt nadseny, dotycnej taky jeden me to rikal a ze Intel ma diry nejvic.
Pritom ve firmach vsude vidim Intel, zase Intel... pak Intel a monitor Dell. Se me to nejak nezda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro sběrače intel socketů je to náhodou docela zajímavý kousek. Jednou se budou tyhle obskurní produkty modrého zoufalství dobře vyjímat v nějakém muzeu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podle týhle logiky by musela muzea dnes být plná Pentií 4 a ... nic. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dočkej času, myslím, že to brzo budou vyhledávané sběratelské kousky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v tom případě, jsem nedávno po úklidu, několik těhle klenotů vyhodil na sběrák... i obsluha se tvářila znechuceně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi to beru tak, ze kvoli tym bezpecnostnym dieram, ktore ma intel v sebe, tak sa to tym ovela lepsie uchladi..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dotahuje, více však nepřinese…? To stačí! :-) Stačí dohnat! Naco: předehnat???...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim, ze kdyz si clovek otevre nejaky odbornejsi web na IT (coz diit uz dlouha leta neni!), tak ze pochopi, proc i pres horsi vysledek v nejakem imaginarnim tututu, bude ten intel drazsi nez "vykonnejsi" AMD. Uz jsem to tu vysvetloval nekolikrat, ze alfou a omegou procesoroveho vykonu je jednovlaknovy vykon. A ze realny vykon celeho CPU je dan pomoci TDP na +- stejnem vyrobnim procesu s tim, ze POCHOPITELNE, cim min jader k tomu CPU potrebuje, TIM LIP! A jelikoz Intel i AMD maji +- stejny vyrobni proces (dokonce tu vysel kdysi i clanek o tom, jak se marketingove snizujou "nm", takze na to se hledet neda), tak vysledny vykon bude dan pomoci TDP. A jelikoz ta i9 ma mit realne TDP pri tak brutalnim boostu kolem 250W a AMD kolem 110W, tak je asi jasne, kde je zakopany pes. AMD pri plne zatezi vsech jader pobezi na polovicnich frekvencich, cili jednovlaknovy vykon bude polovicni. Axistuje spousta REALNYCH testu, kde je videt, jak AMD proste snizuje frekvence, hlavne, ze do 100W CPU narvou 16 jader .... proc ne treba rovnou 128?:o))) Aby to bylo pod 1W na jadro a mohlo to konkurovat mobilum .... pusti se nejaky stupidni a nic nerikajici test (3D mark? really? OMFG!), kde se 10 jader pere o dualchannel pameti a pak se divi, ze je vlastne uplne jedno, co je tam za procesor a ze vysledek je stejny. Mohli to jeste zkusit "otestovat" s nejakym 24jadrovym xeonem za pul mega, ktery se bude prat o tu jednu pamet, idealne v 48 vlaknech a strasne se podivit, ze tak drahy procesor je ve skutecnosti jeste pomalejsi. OMG! Pustte ten test na jednom, max. dvou jadrech a pak ukazujte vysledky! A nejlepe nejaky realny test, a ne 3D mark:o))) Nerikam, ze AMD ma vyslovene spatne procesory, uz to ani nejsou asi ty stare rychlovarne konvice, ale presedlali hodne na marketing (cim vic prouzku, tim vic adidas). Ono vypada na papire strasne krasne mit 16ti jadrovy procesor, ale k cemu je to platne, kdyz diky omezenemu TDP pak padne vykon na tretinu? To same s "nm" war, cim mensi cislo, tim lip ... byt realne je to porad ten samy proces, ale to zakaznik nezjisti:o) To BFU nezajima, ten vidi 38 jader, stoji to pet tisic, v tututu to ma pul milionu bodu a bezi si to hned koupit. Ale jak vidno, tak i papirove mene atraktivni CPU od intelu, lidi (patrne ti, co tomu rozumi) kupujou za dvojnasobnou cenu a intel jeste nezkrachoval .... to je zvlastni co?:o)))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tolik dlouhych nesmyslu co si tu zplodil pod clankem se jen tak nevidi, to uz ani neni demagogie, to uz jsou bludy. Jeste ze se tim AMD neridi a dela tak nejvykonejsi procesory dneska.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt? Nejaky dukaz nebo jen zaslepena vira?:o)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele, a co sestricky dobry, jsou aspon hezky?
;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vseobecne i lidi co se zajmaji o IT jsou dejme tomu spokojeni s Ryzen, proto ze treba delaji mimo hry tj pracovne neco. U Intelu se rika ze ten takt na jadro je super prave u her, kde naopak se hodi mit vic. Proto pro hry ano Intel 5,1 nebo taktovany na 5,5Ghz a 10 jadro bude pecka... zatim co Ryzen da treba 4,5 a skonci... ale rikaj ze jako celek pro nekterou praci je ten Ryzen lepsi. Zase tomu az tolik nerozumim, ale tos cos napsal dava smysl. A je divny ze Intel porad lidi berou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.