Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Všestranný 5KPlayer: Přehrává 4k, přenáší obraz do televize a stahuje z YouTube

PR článek
Přehrávač multimediálních souborů patří u většiny lidí k vůbec těm nejpoužívanějším kouskům softwaru. Jen málokterý dokáže zastat funkce, na které jsme zvyklí, a tak se ani nepokoušíme hledat alternativu. Doba však jde dál, a my bychom v ní měli kráčet s moderními programy. Podívali jsme se proto na zoubek přehrávači 5KPlayer.

Zvyk je sice železná košile, ale stejně raději chodíme v bavlnce. Asi většina z nás už celou věčnost používá tentýž přehrávač a jen vzácně nás kdy napadlo, že bychom jej vyměnili za nějaký jiný. Vyzkoušeli jsme proto 5KPlayer, který sbírá po světě velice pozitivní ohlasy, a podělíme se s vámi o naše dojmy.

V prvé řadě je potřeba přistupovat k 5KPlayeru jako k daleko sofistikovanějšímu nástroji, než jen pouhý přehrávač. Slouží totiž zároveň jako most mezi vaším počítačem a dalšími zařízeními v domácnosti, zejména pak televizí. Hlavní zbraní jsou totiž funkce DLNA a AirPlay, díky kterým dokáže přehrávač vaše filmy a seriály poslat mžikem do televize či herní konzole (Playstation, Xbox), aniž byste je museli nahrávat na flashdisk nebo dokonce vypalovat. Program tak zastává i roli mediálního serveru, což přináší i řadu dalších výhod.

Obvykle přehrávač slouží jen jako hloupý nástroj, do kterého mrsknete film a dál se o nic nestaráte. Ale žijeme v době přeplněné daty, a naše pevné disky nejsou o nic jiné. Míváme ve svých souborech nepořádek a mnohdy si ani nevzpomeneme, kde schováváme ten či onen film. 5KPlayer je však vybaven přehlednou knihovnou, kde nejen že naleznete všechny své filmy a seriály pečlivě rozřazené, ale také videa stažená z internetu.

Přehrávač 5KPlayer totiž disponuje vlastním nástrojem stahování z internetových stránek jako YouTube, DailyMotion, Vimeo, Instagram, dokonce online archív České televize a dle oficiálních specifikací přes více než 300 dalších stránek. Pokud tedy sledujete například filmy na stránkách překypující reklamami a vyskakujícími okny, může program sloužit i jako užitečný úhyb před nimi.

Přehrávat také rozumí diskrétním prvkům a minimalismu. Nezatěžuje obrazovku spoustou tlačítek a panelů, působí elegantně a jednoduše. Vzal si rovněž inspiraci z funkce obrazu v obraze, a jakmile tedy odjedete s myší z okna s přehrávaným filmem, odstraní všechny prvky vyjma filmu samotného. Vy si tak můžete okno přetáhnout kamkoliv, aniž by vás rušily jakékoliv panely.

Oproti jiným přehrávačům je 5KPlayer skvěle optimalizovaný, podporuje hardwarovou akceleraci od Nvidia, Intel, AMD, DXVA 2.0, která zajišťuje plynulý chod i náročných 4k rozlišení s HDR technologií. Disponuje dokonce vlastní upscalovací technologií TrueTheater, která zaručí nejlepší možný zážitek ze starších či méně kvalitních filmů. Budoucnost si zajištuje dokonce podporou 8k rozlišení, které ale u mnoho případů zatím nezažijeme.

5KPlayer si poradí se všemi známými koncovkami videosouborů, audiosouborů a dokonce DVD formáty. Samozřejmostí je také podpora titulků typu srt, ass, ssa, json, aqt, sub a další. Kompletní specifikace případně naleznete případně zde (jste li uživatelu Macu, pak vás navedeme sem). 

Palec nahoru dáváme i za skvěle vybavenou a prakticky ničím neomezující bezplatnou verzi, která zvládá takřka všechny důležité funkce, a to bez otravných reklam a výzev k zakoupení plné verze softwaru. Pro běžné použití plně dostačuje. Instalace se navíc nesnaží protlačit do vašeho počítače žádný bloatware, což se v dnešní době také jen tak nevidí.

5KPlayer stáhnete na oficiálních stránkách zcela zdarma. K dispozici je i ve verzi pro Mac