Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vychází OpenIndiana Hipster 18.10. Co je v něm nového?

Říjen přináší i novou verzi operačního systému OpenIndiana, založeného na kdysi otevřeném Solarisu.

OpenIndiana je distribuce svobodného operačního systému Illumos. Společně vznikly jako fork OpenSolarisu v době, kdy Oracle koupil Sun a panovaly obavy, zda se z otevřeného Solarisu nestane zase brzy zavřený. Obavy se skutečně naplnily, Oracle svoji novou akvizici začal využívat pouze pro potřeby vlastního železa, Illumos potažmo OpenIndiana však od té doby žijí dál svým vlastním životem. Druhý z nich dokonce v populárním režimu dvou stabilních releasů ročně tak, jak tomu je například u Ubuntu. 

OpenIndiana je momentálně ve stádiu přechodu na čistě 64-bitové prostředí. Z dosud nezmigrovaného kódu bylo v tomto release převedeno více než 50 komponent a naprostá většina nového software se překládá jako čistě 64-bitová. Jak ISO tak USB obrazy podporují UEFI boot, nicméně jedná se stále spíše o alfa verzi s řadou omezení.

Hned v počátku vývoje bylo nutné nahradit kompilátor od Sunu něčím otevřeným a tím něčím se pochopitelně stalo GCC. Aktuální verze poprvé obsahuje GCC 8, společně se staršími verzemi 7 a 6, všechny tři verze jsou jako tradičně patchované tak, aby s jejich pomocí šel systém přeložit ze zdrojových kódů. Pro vývojáře je jistě dobrou zprávou i nasazení Pythonu 3.5, byť tedy několik let po jeho vydání.

Výchozím desktopem je MATE, které bylo povýšeno na verzi 1.20, jako alternativa je nachystáno awesome 4.2. Grafické prostředí je i nadále založeno na Xorg 1.19.6, přechod na 1.20 nejdříve v příští verzi. Jako výchozí prohlížeč zůstává starší verze Firefoxu, konkrétně 52.9, stejně je na tom i pošťák Thunderbird.

Serverový software také prošel změnami. Hypervizor KVM byl patchován tak, aby fungoval s poslední verzí Illumosu, QEMU má nově grafickou konzoli, méně potěší (ne)podpora VirtualBoxu, jehož solarisová verze přestala po posledních bezpečnostních záplatách fungovat. V systému najdete Open SSH 7.8p1, PostgreSQL 9.4 a 10 v aktuálních setinkových verzích, MariaDB 10.1, Apache 2.4.35 nebo Postfix 3.3.1.

Kompletní seznam novinek najdete v release notes, stejně jako odkazy na stažení instalačních obrazů.

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vychází OpenIndiana Hipster 18.10. Co je v něm nového?

Úterý, 30 Říjen 2018 - 16:59 | BlackRider | GCC je i v Solarisu 11. Verze 4.5.2 aktualne....
Pondělí, 29 Říjen 2018 - 17:12 | Jindřich | Oi, raděj český pivo. https://www.youtube.com/...

Zobrazit diskusi