Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výkon a efektivita x86 a ARM budou srovnatelné

Ja bych to videl tak, ze se ARM a Intel poperou o nejsilnejsi mobilni zarizeni, nejslabsi notebooky a slabsi servery. Obzvlast u serveru muze mit ARM docela ruzovou budoucnost, protoze nam porad rostou datovy uloziste a ty potrebujou slabsi CPU s vetsim poctem jader a co nejlepsi spotrebou. Kdyz se do toho primicha podpora virtualizace, tak se mozna bude muset Intel ohanet.

Ted by jeste bylo potreba, aby AMD Bulldozerem zborilo Sandy Bridge, muzeme jen doufat ... V kazdym pripade bude rok 2011 a 2012 o zabavu postarano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomnel jsem napsat, ze serverovej segment, kde se nejspis bude souperit v podstate vubec nepouziva widle, takze by cela legrace mohla mit celkem rychlej nastup.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to 32bitové, pro více paměti to používá PAE. Pro serverové užití dnes již zbytečná komplikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V levnejsich skatulich, kde se to ze zacatku bude pouzivat to nemusi vadit. Jinak souhlas, dneska uz neni nidko na PAE zvedavej a bude to chtit 64bit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO otázka času.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jaké serverové použití.

Domácí server typu "Linux na nějakém Blackboxu s webrozhranním", třeba NAS kombinovaný s routerem si ještě dlouho vystačí s pamětí do 2GB.

64bit rozhodně není potřeba tak akutně, jako pro nenažrané desktopy zvláště s Windows Vista, nebo 7. Tím pádem ani berličky typu PAE.

I moderní linuxový desktop se dá obstojně provozovat s 1GB RAM. I když to není luxus, tak to není ani zdaleka tak pomalé, aby v pohodě nevyhovělo (asi jako WXP na srovnatelném CPU se 2GB RAM). Samozřejmě za předpokladu, že uživatel nepracuje s velkými bitmapami, nemá otevřeno mnoho oken prohlížeče s náročnými weby (někdy stačí i jeden blbý JS na vytížení jednoho jádra Core i7) apod...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

64bit je potřebné hlavně pro databázový stroj. Přidání paměti je nejlevnější způsob, jak výrazně zvýšit výkon db.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ale je větší databázový server tím nasazením ARMů o které nyní jde? Nebo se jedná v prvním kroku o vítězství nad Intel Atom, které se do NAS a podobných miniserverů prosazují čím dál častěji a ARM by mohl být velmi vhodnou alternativou?

Nedovedu si představit, že by někdo dokázal na trhu z ničeho nic prosadit servery postavené na platformě v daném segmentu provozem neprověřené pro enterprise nasazení.

A jde-li primárně o výkon serveru, tak proč ho rovnou nepostavit na solidní Core i7 třeba s 12G RAM? Nemá smysl v takovém případě škudlit a použít ARM, který "již začíná podporovat 64bit".

Krom toho když mi na datech fakt záleží, tak budu kromě samotného hardwaru, prověřenosti platformy, podpory ze strany OS, zálohování ... řešit i nějaký ten support a záruky dodavatelů/výrobců ... samotná schopnost hardwaru stačit nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že zanedlouho bude ARM na serverech kralovat, teda alespoň na takových, kde se dá využít sice nižšího absolutního, ale zato masivního paralelního výkonu = více slabších strojů, horizontální škálování výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam bych rekl, ze svoji praci lip odvede GPGPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzhľadom na komplikovanosť a komplexnosť návrhu GPGPU to vyzerá tak, že bude mať spotrebu na jednotku výkonu vyššiu a bude aj viac problém s chladením, takže tie ARM to môžu vyhrať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GPGPU řešení je vhodné spíše jen na výpočty.

Multi core systémy již existují a mají mezi 32-64 jádry na čipu při 500-866MHZ. Jak jsem se díval tak už mají 100 jádrový multicpu na čipu se spotřebou 30W při 800MHz a běhu všech jader.

Idealní pro síťové, databazové, šifrovací atd. servery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a jednoho dne budeme mit neco co bude dohromady x86/64/arm
a bude vymalovano :) lol

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ježíšmarja, pokud by to tak bylo, tak hlavně ať to nekopíruje tu historii co si sebou x386 táhne.... (no, ale pak už to nebude kompatibilní, kéž by)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ARM je zajímavej právě tím, že NENÍ a nemusí bejt x86 kompatibilní!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo, proč neustále v článcích straší, že Windows neběhají na ARM CPU. Běhají a jmenují se Windows CE, jsou konfigurovatelná, dělají se na míru pomocí vývojového prostředí a pokud si dáte záležet, tak BFU rozhodně nepozná, že tam nemá plnohodnotné Wokna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Az si tam zacne instalovat sve zname programy, tak to pozna hodne rychle!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Křišťálová koule opět úřaduje, osobně to tak růžově nevidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme, s čím přijde nVidia - Tegra se jim vcelku povedla...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Vše ale závisí na tom, že bude na trhu smartphonů apod. stále zájem o rychlejší a rychlejší čipy."

To píšete, ako keby ľudia chceli pomalšie a menej výkonné procesory a grafiky, ale všeobecne aby sa vyrábali horšie a horšie veci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona je to nutnost, kdyz tam pak chcou narwat windows, jinak by to soucasny ARM horko tezko stihaly.

On vyvoj hardware jde rychleji nez vyvoj software a tim se softwarovy vyvojari nesnazi moc optimalizovat vykon svych aplikaci, o OS win ani nemluve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jo, jak by to asi vypadalo, kdyby se software optimalizoval, kde se dá. Celkem by mě zajímal ten nárůst výkonu, jestli by to za ty optimalizace stálo. Mám totiž dojem, že občas se ty programy prostě jakkoliv "naprasí", jenom aby to nějak fungovalo a víc se to neřeší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono kdyz jde o kod ktery bezi jednou denne tak je jedno jestli bezi 1 minutu nebo 10 minut ... problem je kdyz se se stejnym pristupem pise OS. Optimalizovat vsude kde se da je pitomost, ale tech mist kde by se ta optimalizace vyplatila jsou mraky ...

... hlavni problem je ze spousta "programatoru" ani optimalizovat NEUMI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nespomenula sa tu nVidia, no ona bez procesora bude cim dalej vo vecsej sracke a X86 procesor mat nemoze takze mozno prave nVidia bude tou spolocnostou, ktora bude hnat ARM do extremov.... a rozhodne nato ma, takze moze to byt zaujimave...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem za ten rozruch kolem ARMu docela rád, jenom doufám, že to nezůstane jenom u marketingových zpráv a prognóz. ARM totiž podle mě může x86, resp. AMD64 v některých segmentech i docela zatopit. Když už nic, může to mít pozitivní vliv na rychlost vývoje a ceny, ale těžko tady něco předvídat, spíš se radši nechat příjemně překvapit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si. ARM může (a také to celkem úspěšně dělá) zasáhnout do "marginálních" tržních oblastí, jako jsou malé NAS servery (QNAP, ..) apod. Může se taky úspěšně "ucházet" o mobilní "spotřební" platformy, u kterých se spíše než na produktivitu klade důraz na "konzumní" použití (videa, internet, apod.).

Pro klasické aplikační nasazení (tedy jako konkurence pro běžné počítače) ale IMHO chybí aplikační základna. Jistě se dá něco použít z Open Source, ale to je jen zlomek z celého spektra.

Uvědomme si, že dnes je pro uživatele hardware nepodstatný, pomalu se stává nepodstatným i OS, ale aplikace si svou důležitost zachovávají, navzdory různým "vizím" o cloudech, webových aplikacích apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OSS je velka zakladna i na servery ;-))
a mnoho komercniho softu se tak jako tak kompiluje, treba ony renderovaci farmy.
Ale mnoho lidi si treba na serveru s OSS postaci bohate, asi neexistuje oblast, kde by kvalitni OSS pro servery nebyl ... i ta Db tam je ze, postgreSQL je na urovni oracle treba ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Staci kdyz nejaka nova console bude postavena na ARMu, takze se na nej zacnou vyvijet hry, a k tomu se do toho nVidia opre s reklamou a muze se opravdu s rozbehem pres oblast netbooku zakousnout i do klasickych "PC". Asi ne vic nez treba 10% ale i to muze pozitivne ovlivnit vyvoj a ceny x86 ...

... nemluve o moznosti ze se ty webovske aplikace opravdu odlepi od zeme. IMHO aplikace ktera je napsana jako webovska, bezi v prohlizeci ale jinak je nainstalovana lokalne a muze pracovat v offline modu (google gmail treba offlineovat jde) muze spouste uzivatelu vyhovovat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OS X - Asi najskor si viem predstavit ze z ARM procesorov zacne tazit Apple. Oni maje prechod svojho OS X cez rozne architektury dobre zvladnuty. Ved sa uz stahovali na rozny hardware viackrat. A nove Macbook Air su len zaciatkom plnohodnotnych masin v malo. Ziadne Eee...
Je pravda, ze Windows CE bezi na ARM uz pomerne dlho, ale MS z toho nevie tazit a myslim si, ze ani nebude vediet. Proste kdesi stoja.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple nema dovod ist na pomalsiu a nevyhodnu platformu (v oblasti desktopu).. a prechod 68k -> PPC nebol az taky bezbolestny, hlavne vdaka skvelej emulacii (ktoru dodala Motorola, nie Apple!) 68k na PPC procesoroch..

Pri prechode na x86 to uz bolo horsie - Rosetta sice bola skvela, ale cele to zvladli vdaka dlhym rokom utajeneho vyvoja MacOS X pre x86 platformu subezne s PPC.. silne pochybujem, ze by to dokazali s povodnym MacOS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nekdo uz tu rikal, ale myslim ze nejlepsi potencial v ARM ma vlastne Nvidia. Pokud do toho bude opravdu busit a vyvoj pujde dosavadnim vyvojem, oni k tomu dotlaci vyvojare her + windows 8 se pridaji, tak z toho muze byt konkurence. precejenom dejte si ruku na srdce - spousta lidi se drzi woken prave proto, ze na ni jdou nejlip hry. mnohdy je vlastne jedno na cem se zhavi to zelezo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.