Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výkon iPhonu stářím klesá. Chcete-li plný, pořiďte novou baterii

Jestly se nepletu tak i Iphone si uživatel nemuže vyměnit baterku ne ? musí do servisu co to vlastně stojí ? baterie + výměna.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A proč by nemohl? Není to zase až tak těžká operace. V servisu je to pochopitelně pohodlnější.

Originální baterie stojí +- 300 kč - práce vlastní
Výměna v servisu podle modelu a servisu od 650 kč, většinou pod 1000.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak původní dotaz zadavatele přeformuluju i pro Applisty - v iPhone NELZE uživatelsky vyměnit baterii. Rozmontování telefonu není uživatelské, to už je servisní zásah, co na tom, že ho zvládne šikovnější uživatel. Být telefon v záruce, tak ta tím padá - to je jasná definice neuživatelského zásahu.

Bohužel konkurence u Androidu tuto d*bilovinu obšlehla od Applu, tak si člověk moc nevybere. Taky jsem už u svého předchozího Honoru dodělal baterku (telefon jsem dobu používal jako černou skříňku v autě, tam dostala hodně pohulit), tak jsem ji měnil. Nic obtížného, ale rozhodně to nebylo dojít do elektra, koupit baterku, na pultu vycvaknout původní a vrazit novou. Navíc jsem to samozřejmě dělal u telefonu po záruce.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nevyberatelne akumulatory su skor kvoli vodotesnosti :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

hlavne u Macbookov

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To by dneska temer kazdy mobil byl vodotesny, o cemz pochybuji.
Jinak outdoorove telefony zvladaji byt vodotesne i s uzivatelsky vymennou baterii. Spis jde o to, ze se dneska mobily vyrabi jako sunty na jedno pouziti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Řeč nebyla o uživatelsky snadné výměně, ale o tom, jestli se to smí/dá. Nevím proč by se to nesmělo/nedalo. Důvody jsou jasné, do tenké placky nejde dát baterka do slotu, tak je tam bez krytu, bez slotu vtěsnaná do míst kde se vejde.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi to poněkud zvláštní, i když ne nemožné. Nemohl to být třeba trothling, protože se baterka ohřívala? Regulace tohoto je citlivá a SoC je hned vedle baterky. Je fakt že Applí OS cykly baterky evidují a jsou programy kde to jde zjistit, tak by se určitě dala udělat statistika jestli tam je souvislost nebo ne a pán měl problém jinde a náhodou jej fixnul výměnou baterky.

Při tom jaký je Apple obchodník si myslím spíše to, že kdyby toto systém aktivně řešil (špatnou výdrž), že doporučí nákup nové baterky nebo rovnou telefonu. :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teplotou to asi nebude.. klidne bych si dokazal predstavit ze to reaguje na ukazatel "Battery Health", coz je pomer mezi posledne znamou nabitou hodnotou vs. navrhovanou kapacitou. Pres X cyklu ta kapacita samozrejme klesne a pokud je nekde mozne trocha usetrit... tak to dosahne stejne vydrze. Pokud bude zmena plynula a ne skokova, tak by si toho uzivatel ani nemusel vsimnout - leda pri srovnani s novejsim modelem. Maj to jablickari dobre vymysleno :))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je mi jasný, ale asi by to pozoroval statistlicky významný podíl uživatelů (kde kdo dělá benchmarky i na starejch herkách). Zrovna ajfouny se používají i velmi obstarožní. Jinými slovy, nedělal bych závěry z jednoho pozorování, může jít o jinou chybu, náhodně spojenou s baterkou. Teď nemám čas procházet výsledky benchmarků na webu, aby se podíval, jestli tam nejde najít nějakou spojitost.

Navíc tam bylo řečeno, že to byla opravdu unavená baterka (20 % původní kapacity), tak už nemusela být schopná dávat špičkové odběry bez propadu napětí. Svět je plný takových strojů, co se prostě při zátěži vypnou, bo to baterka nedá.

Nějaká informace uživateli by každopádně neškodila i když nevím, jestli to dotyčný popsal všechno, protože iOS má hlášku ‘Your iPhone battery may need to be serviced‘, kdo ví jesli jí už dávno neviděl, ajen si to nespojil s možným snížením výkonu a prostě to nechal "dojet".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já čet opotřebení 20% ne zbytek kapacity...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, viz níže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Androidu se deje to same, ale da se to vyresit resetem tovarniho nastaveni nebo instalaci customROM.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Experimentálně ověřeno, starý samsung galaxy ch@t. Nechutně pomalá šunka, reset továrního nastavení pomohl až zázračně :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Krome osobniho konstatovani (kteremu apriori neverim), nejaky odkaz, ze to tak je?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, ono to často pomůže až zázračně. Ne kvůli baterii, ale kvůli zasekanosti systému, který bobtná podobně jako Windows. Když klesne obsazení paměti na polovinu, je to znát....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S baterkou to nemá nic moc společného, ale chtěl jsi odkaz:
https://arstechnica.com/gadgets/2017/09/android-8-0-oreo-thoroughly-revi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám ten samý model, tak jsem to otestoval a jsem na 2102 a 3758, takže asi už je baterka slabší. Nicméně na rychlosti telefonu to zatím znát není :).

Každopádně zajímavé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mají to Apple dobře vymyšlené. Stačí si přečíst poslední větu článku končící konstatováním "... což ho bude motivovat ke koupi aktuálního modelu." . Holt obchodníci. Myslí na to jak vyjít vstříct uživatelům a to tak aby si přitom namastili kapsy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odporucam aj majitelom starsich MacBookov, aby si skontrolovali takty CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"pokud opotřebení dosáhne např. zmíněných 20 %, je výkon skokově omezen."

Zaujímavé že Tim Cook sa pri prezentáciách o tejto šikovnej fičúre nikdy nezmienil...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to stejné jako u MacBooků, tak to může být proto, že opotřebená baterie by nemusela dát špičkový požadovaný příkon při plném běhu. U MacBooků prvních několika generací po přechodu na Intel to zas bylo kvůli slabé nabíječce, která při plném loadu nezvládala krmit počítač. Nedávno jsem si domů jen tak pořídil bílý MacBook první generace a musel to řešit - CPU jelo na poloviční výkon a systém to vůbec nevěděl, stále si vedl svou, že vše je OK. Vyřešila to až placená utilita, která umožňuje podvoltovat procesor a tím omezí zátěž na adaptér.

viz http://technomorous.eu/post/162591316735 (a předchozí dva články)

Čili klidně to tak může být, bylo by to v rámci toho co Apple dělá jinde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dvěma slovy - určitě ne. Zásadní proudové špičky způsobuje bezdrátová komunikace (GSM/LTE a částečně i WiFi) nikoliv CPU+GPU běžící na plný výkon. CPU+GPU běžící na plný výkon mají proudový odběr relativně konstantní. V případě který uvádíš, by mělo smysl nějak škrtit bezdrátovou komunikaci. Dalším důvodem je to, že Li-Ion/Li-Pol baterie se nechovají jak popisuješ. Snad jedině v okamžiku, kdy jsou těsně před vybitím.

Pokud to Apple dělá, tak za tím bude jedině snaha dodržet dobu provozu na jedno nabití. A napadá mě jedna kacířská myšlenka. Všeobecně se říká, že Apple používá velice kvalitní články. Co když tomu tak úplně není a dosahuje dlouhodobé "zdánlivé" životnosti promyšleným managementem řízení výkonu CPU+GPU?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak Apple ,ale u výkonnějších GPU bych silně pochyboval o konstantním proudovém odběru , když po aktivaci 3D stoupne teplota MCM modulu v mém notebooku během několika vteřin na dvojnásobek a 80°C hranici pak drží jen za vydatné pomoci ventilátorů :/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chce si to pořádně přečíst moji odpověď. Pokud máš SoC v mobilu (MCU+GPU) plně vytížen, tak je proudový odběr přibližně konstantní. Zatímco rádio komunikace způsobuje velké proudové špičky.

Hezky to ilustruje třeba tento obrázek ( http://processors.wiki.ti.com/images/8/84/CC3200_Transceiver_Profile_1_m... ), který je sice pro CC3200 - low-power WiFi SoC, ale u větších čipů je to obdobné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, že baterie se tak chovají těsně před vybitím, ale staré hodně jeté baterky (a je uvedeno 20 % orig. kapacity, což je v podstatě mrtvola) mohou podobné projevy vykazovat i "plně nabité" (počítač, resp. přístroj se náhle vypne i když byl právě nabit), což bude zřejmě dáno vnitřními odpory a prudkými propady napětí při zátěži. Podobných projevů jsou plná fóra na netu. Poud by energetický management sledoval toto obousměrně, tedy ne jen přístroj tupě vypnout když spadne napětí, ale pokusit se nejdříve odběr maximálně omezit, aby zroje postačily a přístroj se nevypnul, což je asi nejméně žádoucí projev, tak by to i mohlo odpovídat situaci popsané v článku - SoC nedokázal najet na plné frekvence kvůli málo "tvrdé" baterce, zřejmě krotí i LTE a další obvody, ale to zřejmě uživatel neměl jak zpozorovat. Takto to začíná docela dostávat logiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Originální článek jsem nekontroloval, ale zde je uvedeno "Úroveň opotřebení byla u původní baterie někde kolem 20%" což znamená, že by baterie měla mít 80% původní kapacity. Ve své úvaze jsem vycházel z tohoto předpokladu.

To co popisuješ si moc nedovedu představit jak implementovat. Spotřeba SoC a různých dalších bezdrátových obvodů je hrozně dynamická a těžce předvídatelná věc. Zatímco mírné podtaktování (úprava nastavení PLL) na základě snížené kapacity baterie je jednoduchá úloha.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi máš pravdu, přečetl jsem si originál a uvádí opotřebení 20 %, takže ta baterka ještě byla v dobré kondici. Nicméně skutečný stav baterky je vždycky ve hvězdách, řekl bych, že opotřebení asi klasicky odvozují z cyklů, ale je otázka co na to diagnostika říká, pokud jde do hnoje rychleji než by podle cyklů měla, tedy není to úplně podařený kousek.

Tak podtaktování je rozhodně nejjednodušší, souhlas, koneckonců se dynamicky řídi bez ustání. O řízení těch komunikačních a jiných obvodů v SoC toho zase tak moc nevím, tak těžko říci co vše a jak rychle tam jde řídit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo těžko říct jak tomu v reálu vlastně je. To řešení mě osobně totiž připadá hodně jako Apple style. Velice chytré s trochou "vychcanosti". Celkem se mi líbí, třeba bych to v budoucnu mohl taky použít u přístrojů, které v práci vyvíjím :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych poznamenal, že jsem měl rok iPhone 5S, který hlásil u originální baterie stav 85 % původní kapacity, přičemž se běžně natvrdo vypínal pri 40 % stavu nabití, po zapnutí měl 3 %, nabíjel se cca do 55 %, načež tam rovnou skočila nula. Nevím jak u jiných kusů telefonu / baterie - ale jestli to takhle Apple funguje jinde, tak je dobře, že to podtaktovávají :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jinak, Apple = srač.ka nic to neumí, kopírují ostatní a vydávají to za svoje, je to novodobá sekta které se povedlo zblbnout lidi stejně jako Jehovisti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se ostatní nesnaží a válí si šunky (anarchie), tak se nelze divit. V sektě vládne ordnung a věci fungují tak jak mají. S tím něco zmůže jedině válka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

אמן - pokud někdo ví co to je :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neni to ta sprava, ktoru ked posles n iPhone, tak to odpali iOS? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jste se tu teda sešli. Doufám že komentář píšete ze systému Windows, který má jenom většina lidí na této planetě svém počítači. Není to legrace, když ovce z jené ohrady bečí na ovce ve vedlejší ohradě, že jsou blbé ovce. :-))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

אמן - pokud někdo víš co to je :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

amenující robot, to tu chybělo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

אמן

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

אמן - pokud někdo ví co to je :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Překladač umí použít každý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý ne, jsi velký optimista.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.