Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vylepšení v Intel Ivy Bridge: co nás čeká příští rok?

Intel Ivy Bridge die
Jelikož se u Intelu schyluje k uvedení procesorů označovaných krycím jménem Ivy Bridge, nemohl si Intel na minulý týden proběhlém IDF nechat zmínky o těchto čipech pro sebe. Jejich uvedení očekáváme na jaře příštího roku spolu s čipsety, které sice nejsou pro jejich provoz nezbytně nutné, neboť procesory pojedou i ve stávajících deskách se socketem LGA1155, přesto také něco přinesou…

Čipset Intel 7. řady

Začneme těmi čipsety, protože jsou ze všeho nejméně zajímavé. Jedná se o čipsety 7. řady a pro desktopy se objeví tři do „spotřebitelského segmentu“ a tři do firemní sféry. Co se těch „spotřebitelských“ týče, očekávejte modely Z77 (nejvyšší), Z75 a H77 (nic jako P77 či P75 nečekejte, „Péčkové“ čipsety byly zbytečné už od dob procesorů Sandy Bridge a nyní se to jen potvrzuje), pro firemní sféru přijdou Q77, Q75 a B75.

Společným jmenovatelem čipsetů 7. řady je podpora USB 3.0 (čipset bude obsahovat integrovaný USB 3.0 řadič se čtyřmi „trojkovými“ porty, celkem bude USB portů 14), což je v podstatě jediná jejich významná novinka. Intel Z77 coby nejvyšší model přinese možnost dělit 16 PCI Express linek procesoru až na ×8/×4/×4, Z75 nanejvýš ×8/×8 a H77 nedovolí dělit PCIe linky procesoru vůbec. Čipsety Z77 a H77 dostanou do vínku technologii Intel Smart Response, Z75 ji mít nebude. Čipsety Z77 a Z75 dovolí přetaktovávat procesor. U všech čipsetů 7. řady je garantován chod PCI Express 3.0 s procesorem Ivy Bridge, u čipsetů 6. řady to bude sázkou do loterie (teoreticky to jde, prakticky na to řada desek není připravena).

Ivy Bridge – co se nezměnilo od Sandy Bridge

Jak asi víte, Intel razí strategii „tick-tock“, česky bychom klidně mohli říci „tik-tak“. Hodinky Intelu podle našeho vnitřního cítění nefungují dle pravidla „levá-pravá-seno-sláma“, ale spíše „pravá-levá-káva-cukr“ a v případě Ivy Bridge „třtinový“. Každý „tock“ je novou architekturou, každý „tick“ její zmenšeninou a vylepšením. Ivy Bridge je „tick“ a tedy zmenšeninou a vylepšením Sandy Bridge, Intel nicméně o Ivy Bridge hovoří jako o „tick+“.

Je tedy jasné, že nebude řeč o fungl nové mikroarchitektuře, ale o vylepšení té předchozí, tedy Sandy Bridge. Ivy Bridge po ní podědí základní stavbu: až čtyři jádra, sdílená L3 cache, integrovaný dvoukanálový paměťový řadič, integrovaná grafika, PCI Express řadič, to vše propojené přes vnitřní prstencovou obousměrnou sběrnici. Už jen skutečnost, že procesor bude kompatibilní se stávajícími deskami s čipsety 6. řady, říká, že moc těch změn v novém procesoru být nemůže.

Intel Ivy Bridge: co zůstalo ze Sandy Bridge

Ivy Bridge – co je nového

Intel Ivy Bridge: co je nového Intel Ivy Bridge: co je nového

22nm HKMG výrobní proces a „3D tranzistory“

Jelikož jde o „tick“, je zde nový výrobní proces, jak všichni jistě víte, jde o 22nm HKMG. S tím jde ruku v ruce snižování spotřeby, potažmo navyšování výkonu. Procesory Ivy Bridge jsou první, v nichž Intel použije „3D tranzistory“.

Grafika v Ivy Bridge

Druhá věc, která bude v Ivy Bridge nová, je integrovaná grafika. Ne, že by šlo o něco vyloženě nového, pořád to bude „grafika Intel“ ;-), avšak k určitým vylepšením přeci jen dojde, ostatně prezentace Intelu se jí věnuje poměrně významně). Grafika totiž bude plně DirectX11-kompatibilní, což sice nemá pro hraní her v tomto výkonnostním segmentu úplně valný smysl, ale přeci jen by se asi konkurence do Intelu opírala víc, než je zdrávo, kdyby nová grafika Intelu DirectX 11 neuměla (pro šťouraly: DirectCompute není výsadou DirectX 11, ostatně DirectCompute funguje už na současné grafice v Sandy Bridge). Grafika v Ivy Bridge dostane větší množství výpočetních jednotek (Execution Units), ty budou ještě navíc vylepšené, takže zkráceně řečeno by měla přinést navýšení výkonu oproti grafice v Sandy Bridge až o 60 %. Na grafiku v AMD Llano to stačit téměř jistě nebude, ale je to lepší než drátem do oka. Grafiku v Ivy Bridge bude možné více přetaktovávat (než v Sandy Bridge, a to bez restartu (změna násobiče pro grafiku bude dynamická).

CPU jádra

Samotná CPU jádra Ivy Bridge doznají také jistého drobného vylepšení. Byly lehce upraveny části související s Hyper-Threadingem, což bude mít především ten efekt, že by se mělo jádro lépe věnovat pouze jednovláknové práci, pokud taková bude požadována. Procesor bude obsahovat nový generátor náhodných čísel (DRNG – Digital Random Number Generator) a další bezpečnostní prvek SMEP (Supervisory Mode Execution Protection).

Paměťový řadič

Paměťový řadič žádnou výraznou změnu nedostane, snad jen přetaktovávači budou možná potěšeni, že bude možné jít až na DDR3-2800. Nejspíše však jen se „Z“ čipsety (tedy Z77 a Z75, s H77 nikoli). Došlo navíc na nějaké ty optimalizace spotřeby (power gating i pro rozhraní DDR3 řadiče), což by mělo v klidu ještě o kousek snížit spotřebu procesoru jako celku.

Konfigurovatelná hodnota TDP pro mobilní procesory

Mobilní kousky Ivy Bridge budou mít velmi zajímavou vlastnost zejména pro výrobce notebooků a mobilních produktů na nich postavených. Sice není problém dnes nastavit napájecí napětí a násobič podle potřeby, ale konfigurovatelné TDP to výrazně zjednoduší. Budou totiž tři kroky: výchozí, o jeden nižší a o jeden vyšší. Např. ULV procesor s TDP 17 W bude možné snížit na 13 W, nebo zvýšit na 33 W. Ruku v ruce s tím půjde nahoru/dolů spotřeba při práci a samozřejmě výkon. Extreme Edition varanty Ivy Bridge s výchozí hodnotou TDP 55 W půjdou vyhnat až na 65 W, nebo snížit na 45 W.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vylepšení v Intel Ivy Bridge: co nás čeká příští rok?

Pondělí, 19 Září 2011 - 18:46 | Radim Horácek | Tím "dovolí přetaktovat procesor" se...
Pondělí, 19 Září 2011 - 14:23 | Hkr ptr | To je, ale pobavil :) Hned jsem si ho predstavil...
Pondělí, 19 Září 2011 - 13:02 | rman | To je uplna blbost.
Pondělí, 19 Září 2011 - 11:14 | terrorist | bude to zalezet na okolnim prostredi. dejme tomu...
Pondělí, 19 Září 2011 - 10:15 | kuba | Kdybyste si radsi misto plku precetli ten clanek...
Pondělí, 19 Září 2011 - 09:46 | Kert | Ale prd, to není OpenGL. Obávám se že ten nárůst...
Pondělí, 19 Září 2011 - 08:33 | Max Power | ""takže zkráceně řečeno by měla přinést...
Pondělí, 19 Září 2011 - 08:27 | NRX | Povedal by som, že to bude záležať od výrobcu NB...
Pondělí, 19 Září 2011 - 07:59 | Kert | ups. Těsně vedle. Pardon. Toto patří k SanDisku...
Pondělí, 19 Září 2011 - 07:42 | Kert | Třeba je v tom PRAM. Nikde se v té tiskovce...

Zobrazit diskusi