Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vypalujeme audio

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Ve spolupráci s Linux Double Weekly News, konkrétně pak s xpj, jsme pro vás připravili 5-ti dílný seriál o vypalování pod Linuxem. Bude vycházet každou středu a věříme, že zaujme nejen zvětšující se linuxovou komunitu, ale i ty co zatím o Linuxu jen slyšeli. Dnes tedy začínáme a první kapitola má tyto oddíly: Proč pod Linuxem?, Co je třeba, Vypalovačka, Jádro a Spouštění nového jádra.

Minule jsme se naučili pálit datová cd skrze iso-image. Nyní se podíváme na to, jak vypalovat audio CDčka. Samozřejmě, že si budeme vypalovat vlastní hudbu, kterou jsme si vytvořili nebo na kterou máme práva, nebudeme přepalovat kupovaná audioCDčka (kromě zálohy pro vlastní potřebu), čímž bychom okrádali gramofonové firmy, producenty a autory hudby.

Co je potřeba?

Samozřejmostí je grabovací program, osobně doporučuji cdparanoiu, která má velmi dobré schopnosti opravování chyb. Můžeme také použít cdda2wav, který je starší, ale neřekl bych že vyspělejší. Dále pálicí program, já jsem použil cdrecord a hooodně moc místa na disku.

Grabování

Vezmeme CD, strčíme do mechaniky a pustíme cdparanoiu příkazem:

cdparanoia -B "1-"

což způsobí, že si cdparanoia najde, kde máme audio CD a začne do aktuálního adresáře grabovat audio stopy ve formátu wav. Výsledné soubory se budou jmenovat trackXX.cdda.wav. cdparanoia má velmi dobré výsledky v opravování chyb (škrábanců), ale neoplývá zrovna moc velkou rychlostí.

Co s mp3kama?

Proč vypalovat mp3ky na audio CD? Třeba kvůli tomu, že si je chcete pustit i jinde než na počítači. Je tedy potřeba z nich vygenerovat wavy a ty pak vypálit jako audio stopy.

Při použití xmms si zvolíme jako výstupní zařízení Disk Writer, vybrat si cestu, kam se budou wavy ukládat.

Při použití mpg123 se mohou použít dva způsoby, uložit data do wavů pomocí parametru -w jmeno.wav nebo data poslat na standardní výstup pomocí parametru -s. Pokud ovšem použijeme parametr -s, je potřeba v programu cdrecord použít parametr -swab, který prohodí "byte order" z little-endian do Intelského uspořádání (používá se ve standardním wavu).

Příklad dekódování všech mp3 v adresáři, s přímým posláním do cdrecordu:


for I in *.mp3
do
  mpg123 -s $I | cdrecord dev=0,0,0 speed=2 -audio -pad -swap -nofix -
done
cdrecord -fix

Zde je důležité podotknout, že je potřeba mít rychlý stroj, aby mpg123 stíhal rozkódovávat mp3ky pro cdrecord. Pokud ne, je potřeba snížit rychlost vypalování třeba na 1. Zdali se to stíhá je nejlepší zjistit testovacím režimem s parametrem -dummy.

Vypalování audio stop

Pokud tedy máme příslušné wavy v příslušné kvalitě (16ti bitové samply ve stereu v kódování PCM v kvalitě 44.1 kHz), můžeme přistoupit k vypalování. To se provede tímto způsobem:

cdrecord -v dev=0,0,0 speed=2 -audio track1.wav track2.wav ... trackN.wav

Můžeme ale použít i jiné formáty dat, např. cdr, který produkuje na svém výstupu mpg123 (ale je potřeba použít parametr -swab) nebo au. Formát cdr můžeme dostat také pomocí programu sox, což je převaděč zvukových formátů. Jeho použití je jednoduché:sox track1.wav track1.cdr

Vypalování audio stop bez mezer mezi písničkami

V minulém odstavci jsme vypalovali audio stopy s dvousekundovými mezerami mezi písničkami. Někdy se ale objeví audio CDčka, která tyto mezery nemají a s mezerami je to "divný". Je zde ale nutno podotknout, že 2s mezery jsou přesně podle standardu (který říká, že každá audiostopa začíná dvousekundovým tichem, následovaným nejméně 4mi sekundami zvukových dat).

I když to není podle standardu, cdrecord umí CD v módu Disk at once (DAO) vypálit, a to pomocí parametru -dao. Pak to vypadá takto:

cdrecord -v dev=0,0,0 speed=2 -dao -audio track1.wav .. trackN.wav

Závěr

Dnes jsme se naučili vypalovat audio CD, příště se podíváme na složitější věci, jako jsou multissesion CDčka nebo CDextra (CD-Plus). Přeji hodně úspěchů a ... lasery na maximum!

xpj

Diskuse ke článku Jak pálit pod Linuxem

Středa, 24 Listopad 2004 - 17:45 | Martin Bartoň | msk: Všimnul sis, kdy ten článek vyšel?
Středa, 24 Listopad 2004 - 11:38 | Anonym | Napalovat pod linuxom na 2.0 / 2.2 kerneli? To...
Úterý, 26 Říjen 2004 - 07:22 | Anonym | Pokud mate zajem o dalsi clanky na tema...
Středa, 7 Duben 2004 - 00:14 | Martin Bartoň | xpj: To samozřejmě není problém. Jen se ozvi,...
Úterý, 6 Duben 2004 - 21:05 | Anonym | Ten článek je 4 roky starý. Před tou dobou, kdy...
Neděle, 28 Březen 2004 - 12:02 | Martin Bartoň | Jestli máte někdo nové informace a zkušenosti s...
Neděle, 28 Březen 2004 - 01:29 | Anonym | Ten clanek je ctyri roky stary. Zhruba v tuto...
Úterý, 23 Březen 2004 - 08:58 | Anonym | Pěkný a přehledný článek. Ale možná by to chtělo...
Čtvrtek, 12 Únor 2004 - 10:20 | Anonym | Proc ma ten linux vsechno tak neskutecne slozite...

Zobrazit diskusi