Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vyřazený akumulátor z notebooku jako energetický zdroj v třetím světě

Neviem či v tom článku iba nevidím sarkazmus a v skutočnosti tam je, ale mne toto celé príde ako snaha sa elegantne zbaviť nebezpačného odpadu do krajín 3. sveta...

+1
+52
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem si říkal, jakou to má souvislost s minulým článkem ohledně smetiště ve třetích zemích. Tohle je smetiště par excelence.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasne ..... jak by to tam nabijeli, kdyz nemaji elektriku ze?:o) A pochybuju, ze v chudem zapadakove, kde nemaji rozvodnou sit, budou stavet solarni elektrarny, aby mohli nabijet stare baterie:o) Takova lionka je jenom ekologicka zatez, nic vic .... kdyby tam treba posilali renovovane autobaterie nebo neco ..... ale stare notebookove basterky? Proste se chcou zbavit nebezpecneho odpadu v nejakem bananistanu.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže zatímco lionka je ekologická zátěž, tak autobaterka plná olova a kyseliny sírové je krystalicky čistá. Dobrý no :) Navíc náklady na převoz olova by byly asi trochu někde jinde.

Z jinýho soudku. Když se člověk projde na treku v Nepálu, tak ho překvapí, jak se večer v horách objeví plno "světlušek". Prostě je tam běžný, že mají baráčky v horách, i několik dnů pěší chůze od nejbližší silnice, na střeše solární panel a uvnitř baterky na svícení a dobíjení mobilů. Aspoň v té části Nepálu, kde jsem byl. Když si člověk představí, jak tam musí všechno donést na zádech... Předpokládám, že v tom budou nějaký dotace od vlády. Třeba na Madagaskaru člověk o solární panel skoro nezakopl. Obě jsou to hodně chudý země.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

auta tam maji, takze PBAku dobiji, PBAku ma podstatne vetsi kapacitu na jedno nabiti, takze vydrzi svitit "vecne", navic ma moznost vytvorit 220~ pro jakes takes pouziti....
nez vyrazenou baterku z NB, tak to na sviceni radeji petrolejku....
IMHO se vicemene jedna o "ekologickou" likvidaci....
BTW: pokud bych chtel do techto koncin LED svetlo, tak si k nemu poridim nabijeci "setrvacnik" na rucni pohon....

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bych zustal u prikladu Nepalu, tak ja osobne bych na zadech nekolik dnu chuze radsi tahnul lionky z notasu nez autobaterky. Samozrejme neexistuje jedno nejlepsi reseni pro vsechny.

BTW: az tam priste pojedu, tak jim reknu, ze jsou blbi a meli si misto solarnich panelu radsi poridit svetlo na kliku, ze je to ted v Evrope moderni :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jako sorry, ale kolik ta vyjeta lionka jeste vydrzi a jakou ma kapacitu? Pocitam, ze trakcni baterie bude mit temer neomezenou zivotnost (v jejich podminkach urcite), mozna sice 2x vetsi hmotnost nez ty vyjete lionky ..... ikdyz ty budou nejspis i s obalama k notasu, nezbytne redukce atd, takze to mozna vyjde vahove na stejno .... kdyby tam do tech svych chatek dotahli jednu, dve 230Ah 12V trakcni baterie, tak s tim muzou svitit na veky .... navic olovene akumulatory se jednoduse recyklujou a nevybuchujou:o))))

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"Pocitam, ze trakcni baterie bude mit temer neomezenou zivotnost (v jejich podminkach urcite),"
Olovo je v solárních systémech docela problém, kvůli nutnosti je udržovat nabité. Předimenzovat aku 100x za účelem zvýšení životnosti lze i s Li-On.
Pak budou taky mít neomezenou životnost :-)

"ikdyz ty budou nejspis i s obalama k notasu"
Podle článku mají být baterie rozebrány, články otestovány a ty dobré použity do nových zařízení.

Problém může být v ekonomice Pb. Protože se jednoduše recyklují, tak se i vykupují(za 10kč/kg ???). Ty funkční se dají využít v ostrovní elektrárně i u nás. Jestli máte 2 zbytečné trakční baterie za odvoz, jedu pro ně :-)

Je snažší někam do tramtárie dopravit k někomu krabičku na fotce než 2 trakční baterie. Třeba až pohoří s tímto projektem vezmou větší kalibr.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

az na tu cenu za uskladneni (k)Wh, pokud si poridim cca 10m^2 solar panelu, tak energii budu sotva ukladat do Li-xx tuzek, ale pouziji Pb ci LiFePO4...
a pokud jen na sviceni, tak karbidku, plivnu a vidim / joke /

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Clanek se venuje vyuziti vyjetych baterek z notasu (cili skoro zdarma) pro maly spotrebice. Ne o uchovavani energie z malych domacich elektraren.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

to je sice fakt, ale pohud bych se zabyval "islads" , tak pouziji jine reseni....
tim chci vicemene rici, ze toto vyuziti je nesmysl,,,

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Za baterky už je tak 16-17 Kč/kg, u lithia jste rád, že to vemou zadarmo.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Kde?

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Jinočany maj teď slevu a jinak olovo.eu o kousek vedle dává normálně 16.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jó pražákům těm je hej.

Tím pádem je použití olověných aku, ještě větší ekonomický nesmysl..

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

bbb: chod si po Nepalu jak chces, trerbas s louci...
imho: co ti vadi na svetle, kde parkrat zatahnes za snurku a vidis / docela dlouho /, i v nejhorsim pripade "zablikas", kdyz Li-xx jsou v dupe....

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Je otazka, jestli tam ten nebezpecny odpad neskonci stejne, ale nekde na haldach u mesta misto jako osvetleni.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby aspon na haldach..... mistni obyvatelstvo je tam tak line, ze to jen hodi za plot, do prikopu, pripadne na strechu a nekteri to hodi rovnou do ohne a udelaji si tak mensi ohnostroj........

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, veskery odpad posilat do Afriky, co my s tim tady. :-D

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Číňan to vyrobí levněj než co stojí to testování a hledání kompatibilních článků, ale když si vemete byrokracii a výpalný s tím tady v Uhniji, tak je jasný že je lepší to poslat zadarmo tam a eště zaplatit cestu.

No, akorát že kdo je tím papírováním a těma daněma asi bitej a kdo nakonec skončí jako třetí země, že…

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Cinan to predevsim vyrobi levneji nez kolik stoji to ekologicky zlikvidovat.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Počuvajte Maly, a čo si predstavujete pod takým pojmom ekologicky?

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Tak on asi nikdo zasadne nemyslel, ze by si laborant vzal krabicku 12ti akumulatoru na sve pracoviste a hodinu venoval jejich prezkusovani...
Ostatne drtiva vetsina baterii do notebooku dokaze sama rict, jake ma clanky a jak jsou na tom. Dva mrvte - to zablokovalo celou baterku -, ale dva jsou normalni, nominalni napeti, kapacitu maji ... sup ... to treba me rekl obycejny levny notebook pred tydnem, na sest let starou baterii, toho casu tri roky po smrti.

Kyz ji rozlousknu najdu tam dva zive naprosto klasicke standardni akumulatorove burty ... nabizi se hned druha moznost, vsechno rozlouskat, vytahat burty standardnich velikosti, narvat do linky, ktera je promeri rychlosti 5000Ks za den.

V metode nevidim problem ... bud to tady udelame my roboticky v bilem plasti, nebo si to rozlouskaj indove, nez to poslou do afriky.

Problem je fakt to papirovani, ta uredni zvracenost, ktera takovou recycklaci "u nas na zapade" po zasluze zdani, politicke procesy, ktere budou chtit omezit rozvoj nekterych zemi dostatecne, aby nebyly schopni jine nez zakladni produkce ... a pak i ta zminovana lenost, nebo nezajem nekterych zamyslenych uzivatelu ... "uz to nejde, sup s tim pod ker".

Jen by me zajimalo ... nahodne rozhazene male clanky s lithiem na obrovske plose... je to horsi nebo lepsi nez velka skladka s tunami tehoz?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jen by me zajimalo ... nahodne rozhazene male clanky s lithiem na obrovske plose... je to horsi nebo lepsi nez velka skladka s tunami tehoz?

radeji rozhazet po poli, nez skladovat na jedne hromade / pokud se nepocita s recyklaci /

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Lithia je velke mnozstvi v pude samo od sebe ... ale opravdu netusim jake muze mit nasledky ve forme akumulatoru - da se to sezrat? Otravi studnu? Co kdyz mam na rozhoz kilo-Tuny lithia pole velikosti afriky ... bude koncentrace dostatecne mala a bezpecna .... ?

tohle by me docela zajimalo i u jinych materialu ... a nejen v africe :-) i nas vesnican lecos odhodi o mestanech radno mluvit, ale beton tolik nesaje :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

dyť žereš vlastni guwna, různě recyklované....
BTW: momentálně skladuji popel z vyhořeného dřeva, doufám, že travička a tabák nebude mít chybu...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

To se nekdo probudil. Uz velmi dlouho pouzivame v rodine, pribuzni a nejblizsi pratele clanky z rozebranych notebooku, k tomu rucni svitilna z Ciny za cca 10 USD a sviti to jak svina.
Nebo powerbanky kde se daji vymenit clanky, tam se taky daji nacpat z rozebranych notebookovych baterii.

Dovolim si rici, ze vetsina tech baterii do notebooku odejde jen po sw strance, ze je elektronika udelana tak, aby po urcitem poctu nabiti se baterie tvarila jako ze uz ma malou kapacitu. Aby byl kseft s novyma bateriema.
Protoze kdyz jsem napriklad rozdelal baterii ktera utahla notebook uz jen max 10 minut, tak vsechny jednotlive clanky dokazaly vydat po tydnu od nabiti tesne pod svou nominalni hodnotu kapacity. To vse mereno na modelarske nabijecce.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

IMHO spousta baterii "odejde" na to, ze se ty clanky prestanou chovat dostatecne stejne aby si s tim ten SW poradil. Tj. ten notebook to utahne 10 minut, protoze "maximalni nabiti" je signalizovano tim, ze prvni clanek je na maximu, zatimco "maximalni vybiti" tim, ze druhy clanek je na 0 ... a ten SW uz nepozna, ze pri "maximalnim nabiti" je druhy clanek na 10% a pri "maximalnim vybiti" prvni clanek na 90%.

(Zjednodusene: uprime doufam, ze se dvema clanky v takhle trivialnim pripade by si SW poradil, ale pri vetsim poctu clanku to muze byt slozitejsi ... a bez rozebrani a nabiti kazdeho clanku zvlast se to proste nesrovna.)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ne. V kazde baterii je balancer.
V teto konkretni baterii byly clanky prakticky stejne, vsechny dokazaly dodat pri vybiti mezi 2539 a 2558 mAh (tyden po nabiti).
Druhou baterii jsem pak rozdelal (po cca 1/2 roce lezici v supliku), vsechny clanky zmeril bez predchoziho nabijeni a vsechny take prakticky stejne - mezi 1786 a 1821 mAh.

Takze problem je urcite jen na strane vyrobce aby mel dalsi kseft.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

To co jste popsal je takzvané kurvítko, tedy funkce do zařízení vestavěná výrobcem, aby jste daný produkt nemohl používat navždy a musel si koupit nový. Kdyby Evropská unie jenom blbě nekecala, tak by se na tohle zaměřila a dotyčné firmy pokutovala velmi vysokými pokutami, aby to již nedělali. Jde přece o okrádání zákazníků.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Jestli spíš není problém v tom, že se článkům zvýší vnitřní odpor tzv. "změknou" - mají stále velkou kapacitu, ale nejsou schopny dodat vysoký proud. Takže články vykuchané z notebooků můžou ještě dlouho sloužit v nízkoodběrových aplikacích -LED svítilny, ale notebook neutáhnou.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Problém je často jen v té detekci nabití. Mám HP notebook. Asi 1/2 dne po nabití ve vypnutém stavu začne blikat LEDka, že je vybito a nb nejde zapnout. Kupodivu stačí baterii vytáhnout a zase zastrčit a nb zapnout - následně vydrží běžet asi 3 hodiny. S novou baterií to tyhle vylomeniny nedělá, ale je vidět, že staré nic moc není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je prostě teorie okolo zdrojů. Bateriím vzroste vnitřní odpor, případně i vnitřní svod.

Takto tu mám hp nx9005, který dokáže vydržet stále 3h, ale jen pokud se díváte na obrázek na ploše, pokud se zatíží, výdrž rapidně spadne. Bohužel, powermanagment a SW dnešních mašin tohle eliminují a ntb prostě nevydrží prakticky vůbec s takovouto baterií.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Notebookových baterií jsem rozebral a otestoval spoustu - vyřazené na základě mně neznámých kritérií před prodejem repasovaných notebooků.
Pár postřehů co mi utkvěli v paměti bez větší analýzy:

Některé (hodně HP) se jeví vcelku v pohodě i při větším odběru a tak si jejich smrt vysvětluji jako neschopnost elektroniky využívat celou kapacitu baterie - to by se asi dalo nazvat kurvítkem. Ale i tak mají při 2A dva články paralelně cca poloviční kapacitu oproti nominální.

Velká část jich umřela na velký vnitřní odpor jak píše LuFi. Zkuste je zatížit 0,5C a uvidíte ten fofr jakým bude padat napětí. Může to být náhoda(nebo mi na nich více záleží, tak si to pomatuji), ale přijde mi to častější u baterií, které počítají s 3,7V (Dell) na článek. Což je škoda, protože na tyto (max 4,2V) jsou nastaveny powerbanky i různé moduly. Dá se to vysledovat i na funkčních bateriích - při přepnutí nabíjení/vybíjení v notebooku se skokem změní napětí.
Paradoxně jsou tak pro mě použitelnější ty baterie, kde některé články klekly úplně a zbytek se nestihl opotřebovat, ale zase se "bojím" je zapojit do serie:-)

Zbývají mi v paměti IBM - ty mají 3,6V na článek a zároveň jsou velmi opotřebované. IBM má software na reset elektroniky baterie, kdy ji vybije a zase nabije a podle zjištěné kapacity se k ní chová tak možná proto. Nebo se k nim někdo choval ošklivě :-)

Ty značky budou asi hodně dílem náhody - prostě přišla nějaká várka, ale proč to tajit...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Obe tyto konkretni baterie byly slozeny ze Samsung ICR18650-26F a kapacita merena pri odberu 1A. Coz je cca 0,4C. A jinak je bezne pouzivam ve svitilne, kde na max rezim je proud 2,5A, coz je skoro 1C a neni s tim problem. Takze u techto konkretne opravdu neni zadny z clanku nejak vice opotrebeny
A obe tyto baterie byly z IBM nebo z Lenova.

Pro zajimavost, jina 6-ti clankova baterie z HP (Samsung 2400 mAh), 2x castecne zkorodovane 0V zlikvidovany, ostatni v pohode, pouzivaji se v powerbance k GPS na kole, davaji 1850 mAh pri odberu 1A.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna ty Samsungy 2600mAh(růžový:-) byli hodně v tej várce HPčkách co držej. Tipuju, že to nebude náhoda.
Mimochodem, je zajímavý, že jsou 3,7V, ale v těch HP a IBM bateriích jsou využívané jako 3,6V, což by jim mělo 2x prodloužit životnost(počet cyklů). Tolik k teorii kurvítek:-)

Když odejdou nějaký články předčasně, tak je to skoro výhra - ostatní můžou bejt hodně zachovalý.

Chystám se udělat nějakou analýzu(hlavně abych je mohl nějak setřídit a vymyslet, jak je pospojovat), ale nemůžu se k tomu dokopat...

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal i výše, na nx9005 (sony články) byl problém vnitřní odpor. Notes i po 7mi letech vydržel 3h, ale pouze browsení webu nebo hypnotizování plochy.

Ale co přihodím navíc, po roce a půl mi brutálně padla baterka v 8510w. Koupil jsem jí novou, originál, myslím že taky sony články a to nebyla nijak brutálně vybíjena. Podle mě se muselo opravdu něco změnit v SW/HW, že nedochází k jevu jako u baterie, co mám v tom starém nx9005.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Batery management se určitě vyvíjí a koneckonců se vyvíjí i ty baterie.

My se tady divíme, že odejdou baterie po 2-3 letech (1,5 roku beru jako extrém), ale IMHO by to NiCd ani NiMH neměli šanci v notebooku přežít.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Není. Možná dneska u novějších, lepších, dražších, ale "běžně" tam balancér (zatím) určitě není a toto je právě důvod, proč to v některých případech odejde tak hrozně rychle.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Můžete to nějak rozvést?

Ochrany proti přepětí a podpětí mají, tak mi nejde do hlavy, proč by měli odcházet "hrozně rychle".

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

spousta baterii "odejde" na to, ze se ty clanky prestanou chovat dostatecne stejne aby si s tim ten SW poradil. Tj. ten notebook to utahne 10 minut, protoze "maximalni nabiti" je signalizovano tim, ze prvni clanek je na maximu, zatimco "maximalni vybiti" tim, ze druhy clanek je na 0 ... a ten SW uz nepozna, ze pri "maximalnim nabiti" je druhy clanek na 10% a pri "maximalnim vybiti" prvni clanek na 90%.

Disbalanc článků, elektronika to odpojuje když proud klesne pod určitou hodnotu aby to neexplodovalo. Zatímco u kadmia, metalhydridu nebo olova se to neřeší, proud proteče leaky přes ostatní články a nabijí se nakoenc všechny stejně.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

první odstavec, Ano, ale to balancer nevyřeší. Prostě pokud je celá baterie nabitá na kapacitu nejslabšího článku, tak je to stejně nahovno, jako když je zbytek nabit na 4násobek.

druhý odstavec, Jste mimo. Článkům hrozí exploze při překročení určitého napětí. Určité konstrukce jsou k tomu náchylnější - modelářské s vysokým výkonem. Ty v noteboocích jsou proti tomu odolné. S poklesem proudu to nesouvisí. Elektronika v bateriích k notebookům samozřejmě hlídá i napětí jednotlivých článků a dle toho řídí nabíjení a vybíjení.
Zkuste si o tom něco zjistit. Wiki a datasheet výrobců by mohl být dobrý začátek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, balancér nebalancuje, tak to jo :-) Já asi nejsem ten, kdo si potřebuje dostudovat…

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

"
Behemot | před 2 hodinami
spousta baterii "odejde" na to, ze se ty clanky prestanou chovat dostatecne stejne aby si s tim ten SW poradil. Tj. ten notebook to utahne 10 minut, protoze "maximalni nabiti" je signalizovano tim, ze prvni clanek je na maximu, zatimco "maximalni vybiti" tim, ze druhy clanek je na 0 ... a ten SW uz nepozna, ze pri "maximalnim nabiti" je druhy clanek na 10% a pri "maximalnim vybiti" prvni clanek na 90%.

simik | před 12 minutami
Ano, ale to balancer nevyřeší. Prostě pokud je celá baterie nabitá na kapacitu nejslabšího článku, tak je to stejně nahovno, jako když je zbytek nabit na 4násobek.

Behemot | před 5 minutami
Ne, balancér nebalancuje, tak to jo :-) Já asi nejsem ten, kdo si potřebuje dostudovat
"

Počuvaj Kefalín co si představuješ pod pojmem balancér?

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Obvod, který je schopen dobít samostatně i jednotlivé články zapojené a nabíjené sériově.

Úplně nejjednodušším balancérem je třeba takové paralelní zapojení např. 1M rezistorů přes každý článek, které umožňuje procházení malých proudů k tomu, aby se i články nabité méně než ty ostatní nakonec nabily rovněž.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

V tom se shodneme.

A jak Vám to tedy umožní získat z té baterie více energie, když jsou články v serii a elektronika nedovolí vybít žádný článek pod určitou hodnotu? Dle mého názoru je "kapacita" kterou je baterie schopna dodat omezena "kapacitou" nejslabšího článku.

To jsem měl namysli ve svém příspěvku tímto:

"
simik | před 18 hodinami
Ano, ale to balancer nevyřeší. Prostě pokud je celá baterie nabitá na kapacitu nejslabšího článku, tak je to stejně nahovno, jako když je zbytek nabit na 4násobek.

Behemot | před 18 hodinami
Ne, balancér nebalancuje, tak to jo :-) Já asi nejsem ten, kdo si potřebuje dostudovat
"

Nasměrujte mě, prosím, ohledně toho studia...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tady má myslím kolega pravdu. Ten balancér pomůže... Dovolím si malý příkládeček, pro jednoduchost plný článek má kapacitu 100 (aby to šlo hezky na procenta), do série s ním 2 články s kapacitou 40... Vzhledem k různé rychlosti samovybíjení, různá reakce na přebíjení apod. je reálná situace kdy články budou nabity na 50/100, 30/40, 10/40.
Nabíjení se zastaví na stavu 60/100, 40/40, 20/40 - limituje 2. článek
Vybíjení se zastaví na stavu 40/100, 20/40, 0/40 - limituje 3. článek
Přestože minimální kapacita članku je 40%, využitelná kapacita je 20%. Fungující balancér dovolí aby se ty dva slabší články časem nabily na přibližně stejné hodnoty a tak dovolí využít naplno kapacitu dle nejslabšího článku (v daném případě by balancér dovolil zvýšit využitelnou kapacitu z 20% jmenovité kapacity na 40%)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Díky, s tím se nedá nesouhlasit a samovybíjení mě nenapadlo.

Pokud by tento stav byl způsoben velkým samovybijením (přebíjení jsem vyloučil, kvůli tomu tam snad ta elektronika je :-), pak bych k tomu přistupoval spíše tak, že už je ta baterie (kvůli tomu samovybíjenému článku) odešlá a ne, že následkem této situace "odejte hrozně rychle".
Nicméně je fakt, že balancér by v této fázi prodloužil životnost a použitelnost.

Vtipné je, že "kolega" tvrdí, že naopak se pomocí samovybíjení baterie balancují.

Popravdě řečeno jsem tak nějak automaticky předpokládál, že baterie v ntb balancér mají a doteď nejsem přesvědčen o opaku. Nedovedu si představit, že by ty baterie vydrželi 8 let bez balancování. Prozkoumám pár plošňáku co jsem schoval a poreferuji.

EDIT: Prošel jsem si vlákno a on to svým zvlášťním způsobem naznačoval "kolega" výše, akorát místo aktuálním stavu baterií argumentoval poznáním nějakého SW a tak jsem to nepochopil.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem prozkoumal pár plošňáků a nic co by přímo balancovalo jsem tam nenašel (výkonový tranzistory paralelně k článkům).

Nicméně mě napadlo, že ta baterie nemusí být balancována klasicky při nabíjení, ale pořád a malým proudem. Když se baterie nabíjí klasickou nabíječkou s balancerem, tak ten balancér musí balancovat při nabíjení a musí vyzářit poměrně velký výkon.
Elektronika v baterii k ntb je napojena stále a může balancovat velmi malým proudem po dlouhou dobu.

Když jsem otevřel funkční baterie, tak měli všechny články stejný napětí a to i přesto, že měli 1/4-1/2 původní kapacity. Zkusil jsem jeden článek v jedné baterii trochu vybít a uvidím co to časem udělá. Zatím to ostatní nabilo o trochu víc.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Zatímco u kadmia, metalhydridu nebo olova se to neřeší, proud proteče leaky přes ostatní články a nabijí se nakoenc všechny stejně."

Ty leaky zamenají, že se ty nabíté články přebíjejí? NiCd a MiMH jsou odolné proti přebíjení 0,1C, takže toho ty hloupé nabíječky zneužívají.
U Pb je to tak, že ty nabité začnou vařit(přebitečná energie rozloží vodu) a tím se defakto balancují.
Při nabíjení bez varu můžou být Pb logicky taky rozbalancované.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Elektrolýza nastává nad určitě napětí. Nastudujte si leaky (leakage current, jinak také příčné, ztrátové, únikové apod. proudy), akumulátory to mají stejně jako kondenzátory (nakonec taky většina dnešních akumulátorů je kondenzátor s jednou fólií navíc). Každá reálná součástka propouští nějaký proud i když by ho měla zcela blokovat, jestli je to baterka, nebo dioda. Toho se dá v praxi i využít, ne to jen potírat.

Je to mj. vlastně to, co stojí za ztrátami samovybíjením. Jelikož olovo se samovybíjí hrozně, tak se ale taky dá docela slušně nabíjet v sérii, protože se články vyrovnají. Takové rackmount 6kVA UPS APC mají v sérii 20 akumulátorů. To je 120 článků.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

"Elektrolýza nastává nad určitě napětí."
Ano. Jak to souvisí s leakage current v součástkách a samovybíjením u chemických zdrojů?

"Nastudujte si leaky (leakage current, jinak také příčné, ztrátové, únikové apod. proudy),"
Vím co je leakage current. Určitá podobnost se samovybíjením chemických článků se z vašeho povrchního pohledu asi může jevit. Nicméně je to něco úplně jiného.

"akumulátory to mají stejně jako kondenzátory (nakonec taky většina dnešních akumulátorů je kondenzátor s jednou fólií navíc)"
Vaše znalosti jsou obdivuhodné. Bohužel příliš neodpovídají této realitě :-D

"Je to mj. vlastně to, co stojí za ztrátami samovybíjením. Jelikož olovo se samovybíjí hrozně, tak se ale taky dá docela slušně nabíjet v sérii, protože se články vyrovnají. Takové rackmount 6kVA UPS APC mají v sérii 20 akumulátorů. To je 120 článků."

LOL. Zkuste zapojit seriově různé články a počtejte než se samy zbalancují. Pokud nedosáhnou napětí elektrolýzi budete čekat hodně dlouho.

Mícháte různé spolu nesouvisející věci (povrchní znalosti) a snažíte se z toho vyvozovat závěry. Pak to dopadá takto...

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Klasicky problem seriovyho nabijeni. vzdy je dulezite (uz pro zivotnost clanku) nabijet baterie jednotlive. PBAku ma tentyz problem, jsou tam clanky v serii a kdyz se jeden pohnoji (treba sulfataci) tak to odnese cely pack.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Musí ale odejít tak, že přestane mít vlastnosti akumulátoru. Pokud by se měl jen jinak nabít, tak to se právě dorovná skrz únikové proudy.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Jenže nabíjet články bez ochrany, to už chce jó lepší nabíječku aby to nevyletělo do luftu, lithium totiž docela dobře hoří a ty baterky se při přebíjení rozpalují že se to nedá chytit. A že v těch baterkách do laptopů atd. jsou samozřejmě bez ochrany, protože tam si to řídí ten šváb, co je zabudovanej dovnitř…to radši nový čínský za 100 kus s ochranou než nabíječku za litr a stejně tomu nemůžu úplně věřit a nevim jak dlouho ty články vlastně vydrží…

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

"Jenže nabíjet články bez ochrany, to už chce jó lepší nabíječku"
V čem musí být "lepší"? Nestačí obyčejná, která je určená na tento typ článku?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__35012__100_500mah_LiPoly_or_L...

Nabíjet Li-on je snažší než nabíjet NiCd či NiMH. V podstatě stačí napěťový zdroj s proudovým omezením.
Tento po klesnutí nabíjecího proudu na 0,1 nastaveného(tento stav bývá považován za ukončené nabíjení) rosvítí LED:
http://www.dx.com/p/power-led-driver-constant-current-charger-power-supp...

"to radši nový čínský za 100 kus s ochranou než nabíječku za litr a stejně tomu nemůžu úplně věřit a nevim jak dlouho ty články vlastně vydrží…"

Za 500,- se dá sehnat modelářská nabíječka co umí nabíjet Pb, NiCd, NiMH, LiFe, Li-on i LiPo.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__15379__IMAX_B6_Charger_Discha...
Kdyby nic jiného jako "chytrá" nabíječka Pb je to velmi šikovné.
U nových čínských článků máte garantovanou životnost?
A té instalované čínské ochraně věříte????? Vaše důvěra v čínu mě překvapuje:-)
Každý svého štěstí strůjcem.

IMHO:
VELMI záleží na způsobu použití jako u všeho a hledat nějaké universální řešení - připomíná mi to státní regulace. Nejste schizofrenik? :-)
Jsou aplikace, kde si použití starších baterií neumím představit, ale je jich další spousta, kde ano. Zde již zmiňovaná powerbanka je velmi vhodné využití - není třeba balancer a nejsou kladeny extrémní požadavky na proudy a kapacitu.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

To je jeden nesmysl za druhým. K nabíjení všeho kromě lithia stačí napěťový zdroj a nic se nestane.

Rozsvítí LEDku, to je krása, ale to je mi hodně platný, než ráno zjistím že svítí LEDka abych to odpojil, tak už jsem mohl taky vyhořet.

Lithium hlavně nepoužívám, protože to je oproti všem ostatním nejvíc na hovno a větší hustota energie to moc neospravedlňuje.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

a, každá baterie má omezené maximální proudy jak nabíjecí tak vybíjecí.
Li-on lze úplně normálně nabíjet napěťovým zdrojem s proudovým omezením (stejnějako Pb).
NiCd a NiMH se napěťovým zdrojem nenabijou na plnou kapacitu a tudíž budou časem degradovat.

b, nechápu

c, To, že něco nedokážete využít z toho dělá všechno zlo světa a je třeba se k tomu vyjádřit a vyhranit se

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Teď tu o Sněhurce…

Naučte se co to je příčina a následek a pak znovu :-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký technický argument na moje vyjádření, že není dobré nabíjet NiCd a NiMH napěťovým zdrojem by nebyl?

Příčina - víte exkrement a ještě velmi povrchní.
Následek - jste za blbce a když nevíte jak toho ven, uchýlíte se k urážkám a vysvětlení, že za všechno můžou byrokrati.
Je to správně?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Příčina: jste blbec, překrucujete a vymýšlíte si abyste zakryl to, že vykládáte rozumy člověku, jemuž posledního půl roku prošlo rukama víc baterek, než vám za celej život

Následek: mám z vás prdel

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

1, Mám velké množství baterií z notebooků, akunářadí, mobilů, RC modelů, UPS a koneckonců i pár autobaterií a přesto bych si z toho nedokázal vyvozovat závěry ohledně odbornosti. Jste lepší. Kolik jich musím ještě sehnat, abych byl tak dobrý jako Vy?

1, Pokud jste ty NiMH a NiCd nabíjel napěťovým zdrojem, nenabil jste je na plnou kapacitu. A ani kdyby jste jich takto nabil milion, nic to na tomto faktu nemění.

2, A teď si představte jak královsky se baví ti, kteří mají i nějaké jiné znalosti než z toho "co jim prošlo rukama" a ví co píšete za bludy.
Tedy, pokud sem ještě nějací chodí...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Když se ty baterie u nás zrecyklují, tak aspoň získáme nějaké suroviny. Je to sice finančně náročnější, než je získat klasickou těžbou, ale to je pokryto poplatky na recyklaci, které v ceně baterie zaplatíme tak, jako tak.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Poplatky ať si zlodějští šmejdy strčej někam, prolobovali si to, dostávají obrovský prachy přímo a další za překupničení a ještě pořád rejou do posranců aby si uzákonili i povinné odevzdávání kovů do kontejnerů zadarmo. Co vím tak když neprolezl zákon, udělali vyhlášku a dokud to někdo nenechá zrušit u ústavního soudu, tak budou lidi buzerovat, lustrovat o to víc, spousta malých sběren zanikne a člověk si nebude moc prodat domácí odpad ani já třeba šrot z prodejny.

Jo ale holt chcete státní monopol na všechno, tak ano, bude hůř.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

To bezplatne vybirani odpadu od zlodeju zcela schvaluju! Bude se vybirat od firem ..... kazda firma si da sakra majzla, jestli vykoupi kanal .. bude to muset nafotit (stejne jako se uz museji fotit vraky aut) a jak se prijde na to, ze behemotova firma vykoupila od Francka Petiprsteho poklop od kanalu, tak nepujdou po Franckovi, na tom si nic nevemou, krom krabice od lednicky ..... ale hezky obstavi panu behemotovi firemni nebo soukrome ucty, exekuce atd ..... ja toto naprosto schvaluju, neexistuje, aby se za hotove vykupovaly kanaly ..... ano, stacilo by zodpovednost prevest primo na vykupny, ale asi maji silne lobby ...... kazdopadne takhle male vykupny znacne posili a ne, ze zaniknou ..... klidne si pak muzu udelat malovykupnu i ja na zivnostnak, ale dam si kurwa zalezet na tom, abych nevykoupil kanal od nejakeho fetaka .....

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ale notak...
To co popisujete mohou provádět již nyní a není nutné omezovat výkup pouze na firmy. Opravdu myslíte, že je takový problém ten kradený šrot znehodnotit(poklop od kanálu se rozbije, okapy prý stříhají na kousky) a prohnat přes firmu?
Dnes musí každý výkup v bazaru být spojen s občankou. Zabránílo to něčemu? Proč by to mělo být u firem s odpadem jiné?
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2014091302

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Sak rikam, ze za to nejspis muze jejich lobby ...... ale realne to vyjde asi nastejno .... kde jsi prisel na to, ze vykup v bazaru je spojen s obcankou?
Jinak asi poznas rozrezany kanal a umyslne rozstrihane okapy a pokud ne, tak na to nemas mit firmu a nesmis se divit, kdyz te pak exekutor semele:) Navic budes to muset nafotit, zkontrolovat obcanku a navic nebudes smet vyplatit za hotove ......

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi mi to říkal policajt u příležitosti vyšetřování vykradené kanceláře. Našli fax v bazaru a bazarník toto obešel. Prý prohlásil, že si to koupil jako občan pro svoji potřebu a pak zjistil, že se mu to nehodí, tak to prodal do bazaru. Je to cca 10let.

Kanál bývá litina, asi bude levnější ji rozbít kladivem. Pokud nejsou úplně blbý, tak tam nepovezou celej najednou, ale třeba jenom kousek. Když to poveze stabení firma s dalšíma věcma, tak to ani nemusí být vidět.

Úmyslně rozstříhaný plech od odstřižků nepoznám. V práci běžně nepoužitelný zbytek plechu stříháme na kousky, aby se vešel do barelu na kovový odpad.

Kdejaká stavební firma pravděpodobně vozí často zbytky. Myslím, že nebude problém pro případné zloděje sehnat někoho kdo to vykoupí od nich a pak to zlegalizuje. Akorát jim za to dá méně poněz, tak toho budou muset ukrást více:-(
Dnešní svět je dobou profesionálů, nekdo krade, další to legalizuje a někdo jinej to prodává dál :-)

Velmi mi to připomíná situaci s polopřevody aut. S velkou slávou se zruší polopřevody aut s tím, že to lidi zneužívají. Současná siuace je prý taková, že v polopřevodu může být auto 10dní. Takže v podstatě nic nebrání ouřadům tato auta nějak řešit a vyřešit. Ale oni to raději celé zaříznou.

Zároveň s tím zaříznou tzv. čistopis na dovezená auta. Důvodem může být u dovezených aut nově nutnost pojistky a tím pádem víc pojištených aut (které stojí v bazarech bez značek).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Snad každý kdo má vlastní starší dům má i spoustu harampádí o kterém jeho předci prohlásili "to by se mohlo hodit až...". Železné trubky (přebytky z vodovodní instalace co by se mohli použít na plot), staré pletivo, rám z kola, které se opravovalo tak dlouho až zrezivělo k nepoznání,...
Nevidím důvod, proč bych neměl mít možnost tyto zbytky odnést do sběru a dostat za surovinu zaplaceno.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Sak budes moct ..... nafoti to, opisou si jmeno a hlavne nedostanes prachy na ruku, ale dostanes je na ucet ...... tohle vsechno eliminuje 95% takovych tech zlodejicku, kteri chcou okamzite prachy na chlast a zadny ucet ani nemaji ..... navic kdyz se pak zjisti, ze ti nekdo vykoupil kradene zbozi, tak bude riskovat svuj majetek ....

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Leda prd pane fašisto, vznikne vedle sročko (dneska za korunu a nějaký papírování), co bude vykupovat zboží typu „armatura 10 ks“ a s ohledem na marži levněj, tím pádem zloději budou KRÁST JEŠTĚ NÁSOBNĚ VÍC, ABY SI VYDĚLALI STEJNĚ. Kde bydlíte? Pošlu je k vám, ať si krásně vychutnáte plody vlastí debility, ubohé závisti a předposranosti.

Krom toho, se nezlobte, ale fakt už takový jako vy brát karabáčem, protože co jste schopni zničit svou demencí lidských životů je neuvěřitelný. Ty sběrny, většinou malé rodiné firmy, prostě zaniknou (COŽ JE JEDINÝM CÍLEM, ABY SE TY MEGASBĚRNY PAKOVALY MNOHEM VÍC), tak, jako zanikly malé rodinné lihovary, když jim navěšeli na krk podobné píčoviny (kamery 24/7 zapojené na dohled apod.), co zrealizovat stojí MILIONY. Fotit každou trubku co přijede? Jste úplně na palici? Za normální prachy neexistuje, neproveditelné. Všechny ty firmy zaniknou, lidi půjdou na pracák a tady se to zase napřesrok propadne ještě hlouběji do sraček, protože babofert s kamarádama to prostě nespasej.

Navíc je to úplně k hovnu, opičáky to nezajímá, těm můžete přivést zloděje na služebnu a nebudou se namáhat to řešit. Neznám nikoho, kdo by měl pozitivní zkušenosti se systémem. Když už někoho dopadnou, tak stejně nikdo nedostane žádnou náhradu škody, akorát šmejdovi platí hotel v kriminále, v lepším případě se ta krysa aspoň oběsí ve vazbě (moje vlastní zkušenosti).

Opičáci tady totiž nejsou pro občany, jsou tady pro režim, aby persekuovali ty, kteří by se náhodou režimu chtěli protivit, např. neplatit výpalné. Jo a sami ještě vybíraj výpalný.

Kam vůbec nedosáhnete, protože to je na váš závistivý mozeček moc, je např. to, že živnostníky jako já budou o to víc buzerovat a udávat dalším šmejdům ze životního, když se nezlomí v pase a nedaj jim to aspoň zadarmo. Už teď některé sběrny místo aby vydávaly prodejci potvrzení o likvidaci, tak chtěj potvrzení OD NĚJ, aby měly jednodušší další buzeraci vzhledem k sobě. A vo to de, ilegalizovat už pomalu i věci jako železo jako „nebezpečný odpad“, aby s tím člověk nemohl legálně nakládat, třeba ze zrušené elektroniky to pak prodávat jako druhotné suroviny, ale musel na to mít dvě šuplata bumážek, povolení, certifikací a samozřejmě účtenek za zaplacený výpalný. A nebo samozřejmě padnout na prdel a dát to nějakýmu megašmejdovi zadarmo výměnou za papír, že to je OK.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ti zlodějíčci si najdou překupníka stejně jako ti zlodějíčci co se nespecializují na šrot.

Ad majetek. I bezdomovec může mít živnosťák a účet. Jediný problém budou mít normální lidi jako vždycky. Ale to není nic nového, vždycky se jde po normálních lidech a extrémy jsou pouze záminka a způsob jak to politicky prosadit. Lidi prostě věří, že se jich to nebude týkat a i kdyby ne, tak co s tím můžem dělat?

Nahoře jsem dával odkaz, kde bylo doloženo, že soudruzi předpokládají, že jim to hodí nějaký prachy navíc.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ten zákon opravdu nic nevyřeší. Už dnes mají sběrny povinost zapsat občanku. Jenže občas přihmouří oko. A stejně ho přimhouří i s novým zákonem.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Spíš mi obecně přijde smutné, že podle všeho v diskuzi má problém elektronika s rovnoměrným nabíjením článků. A to i přes to, že se jedná o serio-paralelní kombinaci, aby bylo výsledné napětí rovné 10.8 nebo 14.8... bo kolik to má mít. Tzn. 3×2 nebo 4×2 (po 3,6-3,7V). Idea by byla, aby všechny články byly paralelne, jenže to by nám tu pak tekl zase moc velkej pjoud. Na druhou stranu by tohle šlo dobře praktikovat u mašin s celkovou spotřebou do 20W. Tam zase ale výrobci raději sáhnou po li-polce a s těma moc velkou zkušenost nemám.

Resp. viděl jsem pár bálonovitých lipolek z mobilu, modelu a i Aira od macu, kterej byl krásně ergonomicky tvarován dle nafouklé baterie uvnitř. Jak píše behemoth, osobně se čemukoli s lithiem pokouším vyvarovat a používat raději NiMH nebo Pb články/aku. Vždy mi to vydrželo déle a rekordmanem byla docela stará 12V 7Ah baterka od longu, asi 8let. Ve výdrži prostě olovo vítězí a hlavně, je bezpečnější.

K té bezpečnosti vím své, když se mi levné 6V aku nejspíše vnitřně zkratovalo a tak se 3 (ze 4) aku nabíjely 24V, celé se to speklo v jeden akublok a když jsem přišel domů, prozradil to šílený smrad a nafouklé bloky baterie v UPSce. Ano, nebylo to hezké, zasmradilo to, okolo elektrod unikl elektrolyt, který naleptal konektory, ale nedošlo k explozi ani výraznému úniku (v uzavřených bateriích není elektrolyt zcela tekutý, ale spíše kašovitý). Tohle vám lionka/lipolka neudělá. Naštěstí, pokud se tyhle li-srandy zcela zníčí napětím 0V a odporem inf+, tak s tím můžete dělat cokoli a nemělo by se nic stát.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.