Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výrobci pamětí mění názor, přestávají rušit linky na DDR3

tipujem, ze s vydanim haswellu dopyt po ddr3 stupne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No osobne jsem zvedavej na vliv prichodu desktop CPU Haswell na prodeje PC a komponent. Jak tak sleduju deni kolem, tak bych do Haswellu rozhodne nesel a jsem rad, ze jsem si ted postavil PC na Ivy Bridge. To mame problemy se zakladovkama (konkretne hw vada USB3.0 radice), zdroje mozna nebudou zvladat usporny rezimy Haswellu, takze vyrazne snizena spotreba se asi konat realne nebude, integrace ponekud poruchove casti zakladni desky (regulator napeti) primo do procesoru ... no nerikam ze nezmenim nazor casem, ale rozhodne jsem vuci Haswellu skepticky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Svata pravda, moja rec. Kto ma Core 2 Quad 9XXX Yorkfield z roku tusim 2007 (alias prva generacia Core architektury), nema extra velky dovod upgradovat na Haswell (fyzicky stale iba 4-jadrovy, aj ked 8-vlaknovy), pokial si vyslovene nezela nieco vysie ako SSE3 a pokial ma dedikovanu VGA. Takisto pokial neripuje DVD/BR, nepocita distrubuovane vypocty, nehra najnovsie hry ci nepotrebuje instrukcnu sadu na sifrovanie.

Kto ma uz teraz aj pred rokom kupeny Ivy Bridge, nema absolutne ziadny dovod na kupu Haswellu (prave naopak, vymena by bola nerozumna a zvytocna), kedze vykon CPU na jadro a takt stupol o nejake tie 3%. Trapne smiesna hodnota, takmer na hranici chyby merania. Haswell je zase nejaka zmena a treba pockat kym sa zabehne a teda v ramci tejto generacie Core kupit druhu rodinu Broadwell.

Takisto v ramci:
II. gen. Core architektury nazyvanej Nehalem nebolo idealne kupovat prvy Nehalem, ale az druhy Westmare
III. gen. Core architektury nazyvanej Sandy Bridge nebolo idealne kupovat prvy Sandy Bridge, ale az druhy Ivy Bridge
... detto s touto IV. generaciou Core architektury nazyvanej Haswell najprv pridu novinky v podobe TOCKu Haswell a potom sa to zoshrinkuje, vyladi a oplati sa kupit TICK Broadwell

http://en.wikipedia.org/wiki/File:IntelProcessorRoadmap-3.svg

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Osobne mam AMD Ph II X6 1090T BE permanentne postekleny na 1100T. Uz 3 roky nemam v ramci AMD na co upgradovat !!!!! Kumulativny vykon FX-8150 je +- 5% rovnaky ale vykon na jadro a takt je absolutna katastrofa, kumulativny vykon FX-8350 je uz o 20-30 % vyssi ako Ph II X6 1100T ale co ma byt? Kvoli 20-30% nebudem menit celu zostavu (mam AM2+ socket). To ako keby niekto pred 13-14 rokmi Durona 700 MHz zanemil za 900 MHz. No vyhra jak hovado. To nikto nerobil. Pentium 100-150 MHz za Durona 700 MHz tak to uz je ine kafe (min. 6-nasobok vykonu, v multimediach aj viac ako 10-nasobok). Ked by existoval desktopovy AMD CPU 3x vykonnejsi ako Ph II X6 1100T (t.j. + 200%) tak prosim, clovek moze rozmyslat o upgrade, ale +20% ???

To iste plati pre Intel !!! Vykon na jadro a takt sa v jednotlivych Core generaciach zvysuje stale pomalsie a pomalsie. Sprvku mozno okolo 10%, teraz 5% ci este menej. Kto ma od Intelu 6-jadrove 12-vlankove snobske Extreme Sandy Bridge, nic napr. 3x vykonnejsie si nezozenie este veeeeeeeeelmi dlho. Neviem totiz o tom, ze Intel planuje vyrukovat s 8-10 jadrovymi (16-20 vlaknovymi) CPU zo serveru aj do desktopu. A naco by aj v desktpe boli ze ano ??? DTP 150 W? Nizka frekv a vela jadier? V desktope je treba opak. Menej jadier (do 6-8) a velky vykon na jadro, co sa da vzdy dosiahnut vysokymi frekvenciami (okrem inym sposobov).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Důvodem jsou výrobní procesy. Dříve přicházel každý rok nový, nyní je to jedna generace na 3 roky a víc. Krom toho z pochopitelných důvodů byly poklesy spotřeby a nárůsty frekvence mezi staršími procesy výraznější. Právě z toho důvodu existuje snaha přesouvat paralelizovatelné úlohy na grafické jádro. Jenže se současným konceptem je to problém - GPU nemůže s daty v RAM pracovat stejně efektivně jako CPU, přesouvá je z RAM do VRAM a zpět - v mnoha situacích to znamená, že i když se samotná výpočetní doba výrazně zkrátí, přesuny zaberou několikanásobně delší čas a ve výsledku dojde ke zpomalení. AMD slibuje, že tenhle problém vyřeší unifikovaná paměť na APU s GCN grafikama, ale jak významný ten rozdíl bude, těžko říct.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to hej. V rozmedzi 1997-2003 narastli frekvencie CPU 40-nasobne (z 75-90-100 MHz Pentiaum I) na 3,4-3,6-3,8 GHz jednojadrova topinka Pentium Prescott 2M. 4 GHz meta ostala v ere Netburstu nepokorena. Za 7 rokov 40-nasobok. V 2003 prisiel koniec GHz vojny a zacala multivlaknova a neskor multijadrova vojna. Keby frekvencie stupal tak isto ako v 1997-2003, tak za dalsich 10 rokov 2003-2013 to mame dalsi 60-nasobok, trra dnes by existovali jednojadrove CPU okolo 300 GHz. Fyzika nepusti, mozno ked sa opusti koncept dnesnych ingotov, waferov na baze Si a prejde sa napr. na grafen, ten moze na 50 GHz len zacinat, kedze by to bola totalne odlisna technologia. Si ale nepusti. Aj dnes sme neprekonali 4 GHz o ziadne stovky %, skor len symbolicky.

S tymi APU je to este stale bieda. Ziadne APU dnes prakticky neexistuju, to GPU v APU stale sluzi len ako zobrazovadlo a ma za ulohu vypocitat aky pixel hodit na monitor. Samozrejme pri HW podpore prehravania videi z isteho uhla podlahu APU máme, resp. pri GPGPU vypoctoch - to predtym robil CPU. Su to vsak specialne pripady. Hry su kapitola sama o sebe, boli vzdy domenou GPU a GPU pocitalo aky pixel hodin na monitor. Vypocty ake robi GPU pri hrani hier zasa nemoze robit CPU. Takze CPU a GPU su stale dost separovane entity - ze by si kontinualne CPU a GPU prelievali AKEKOLVEK ulohy, ked by CPU COKOLVEK nestihalo, no tak to sa teda neda povedat. Mozho za 10-15 rokov, to sa ale kompletne zmeni ponimanie CPU a GPU a defacto ozaj zaniknu a ozaj bude existovat len APU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

APU nikdy nemůže nahradit dražší grafické karty. Pokud na jedné straně máme čip, který je omezený TDP max. ~100 wattů a krom procesoru se do toho limitu musí vejít i GPU - a na straně druhé stojí grafická karta, jejíž TDP může být ~300 wattů, tak první řešení nikdy nemůže dohnat druhé.

APU je o zlepšení poměru cena/výkon, který je docílen tím, že se eliminuje PCB, napájecí obvody a paměť grafické karty a případně se ušetří i nějaký křemík (jeden společný řadič namísto dvou). Ve vyšších cenových sférách nemá takové řešení smysl, protože sloučením dvou velkých kusů křemíku se výrobní náklady nesníží, ale zvýší (protože rapidně klesne výtěžnost).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopili sme sa. Mne je absolutne jasne, ze GPU v APU vykonom s vyuzitim CUDA/SP/shaderov v najblizsich rokoch neporazi GPU v dedikovanych VGA z XY pricin. Mne islo o to, ze prakticky neexsituje dokonale hybdridny cip, kde by si CPU a GPU kontinualne prelievali ulohy ked by CPU nestihalo. Je pritom jedno kolkymi CUDA/SP/shadermi by GPU prispievalo vykonu CPU (384 ci 2048).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No přesně tak, pokusím si vzpomenout, ale myslím, že když jsem chtěl v roce 2009 upgradovat core2 duo na quad, tak bazarové ceny za Q6600 byly tak nekřesťansky vysoké (lepší CPU mi deska nedala), že jsem tehdy pořídil rovnou první Core i5-750 45nm Lynnfield (tehdy na bazaru byly za dobrou cenu, nikdo nechtěl měnit platformu). Z hlediska výkonu taky dodnes nemám za co měnit, zvlášť když je to ještě CPU, u něhož se dá taktovat i bez odemčeného násobiče. U nových CPU je výhodou možná nižší spotřeba, ok, ale ten procesor stejně většinu času idluje. Neběží mi 24/7 a rozhodně se to nevyplatí.
Ono postupně ten upgrade přijde na všechny, stačí až odejdou desky - což odejdou, prostě ta bezolovnatá pájka jednoho krásného dne povolí ... :) Kolega teď sháněl desku na LGA1366 a už skoro celkem bez šance, LGA1156 už vymřely dříve. Takže s nástupem LGA 1150 za pár let nebudou desky ani na Sandy/Ivy bridge. U AMD taky nic moc, když jsem sháněl poslední desku na PhenomaII s DDR2 tak (je to už delší dobu, výběr nebyl nic extra a není ani teď) jsem to nakonec vzdal a pořídil i DDR3 paměti. Zajímavé je, že desky s LGA775 se ještě sehnat dají, tedy žádný luxus, ale do mrtvé sestavy lepší než drátem do oka. Koukám že na Alze mají kousek na socket 479 a u AMD 939 a socket A. To asi nebude náhoda, že generačně novější desky mizí a hodně staré se ještě drží... třeba se ale za pár let vrátí do ceníků zpět (ASrock vytvoří nějaký hybrid jak je zvykem) :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nuz ..... mame tu dobu, ked do upgrade nas nenuti moralna zastaralost, ale fyzicka zastaralost HW, pretoze 3-4 stara zostava (nejaka 4,5 rocna fosna AM2+ s ugradovanym Ph II X4 na 2,5 rocny Ph II X6) nie je stale moralne zastalana, kedze 6 SATA II na palube sa da rozsirit o dalsie 2 SATA III PCIe 1x kartou. Detto tych 8 USB2 sa da rozsirit o dalsie 2 USB3 PCIe 1x kartou. Detto fosna krasne zvlada +2TiB (2,2 TB) disky, takze nie je problem interne zapojit 3-4 TB ci buduce interne 5 TB disky a vyuzivat ich plnu kapacitu.
Ide len o to, kedy sa ta fosna pokazi, pretoze ja s tym vydrzim v pohode este minimalne 1,5 roka (do jesene 2014, ked bude pouzitelny Steamroller) a nemam absolutne ziadny dovod upgradovat.

Kedysi to bolo opacne, aj ked fyzicka zivostnot HW posl. 2 dekady kontinualne upada na samu hranicu znesitelnosti. Avsak moralna zivostnot HW bola kedysi neskutocne malá. To clovek kupil PC a za rok-dva to bolo smiesne sumitko, stara sunka, kedze boli na trhu 2-3 vykonnejsie CPU, GPU, vacsie disky atd .... Dnes? Mam 4 ci 5 rocnu VGA HD 4830 (640 SP na 575 MHz). Vykonovo su dnes na tom podobne HD 7730 ci 7750. Kedze hry nehravam, GPGPU som si skusil a uz neprevadzujem, nemam absolutne ziadny dovod menit ani takmer 5-rocnu VGA !!!! GUI OS zvlada - to uz nie je ako pred 15 rokmi ked VGA ledva stacila na OS GUI. GPU sa v OS GUI vecne nudi na 2-3%. A o akceleraciu videi sa stara UVD2 obvod, ktory tvori 5% plochy GPU cipu. Takze mi je suma fuk kolko ma SP, ci 80-128-160-240-256-320-384-400 .... 1536-1792-2048 ... Jediny dovod na upgrade VGA bude fenomen 4K, ale to nebude uplne bezne rozsirene skor jak za 2-3 roky (monitory, filmy ... atd).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proste a jasne DDR3 vedou a jeste dlouhou budou zivit trh stolovych a mobilnych pocitacu. Co se Intele tyce muz nazor je takovy ze ne Ivy Bridge ale Sandy Bridge sou lepsi, hlavne co se tyce primeho pajeni jadra(die) k heatspreaderu, nevim proc to Intel u Ivy Bridge a novejsich resi nejakym humusem pricem ty procesory stoji nekolik stovek Eur, kdyz uz mel tu zmes aplikovat jenom na nizsi tridy(Celeron a Pentium) a u tridy Core a Xeon to melo byt pajene primo k HT coz majitel automaticky ocekava, jest. kvalitu nejvyssi. Haswell zada novy socket, je jeste vic zranitelnejsi integraci vic prvku z cipove sady a zakladni dosky(PowerCntrl.) do sebe, co se tyce te chyby v USB3.0 radici meli to vyresit a az pak uvest, nekdy se to tak delalo ze se to odlozilo i o pul roku a nebyl z toho prusvih, navic Ivy Bridge se predava dobre, zisk jede tak naco neco nutit k uvedeni s tym ze rozdil ve vykonu je mizivy a trh je presyceny a vyslovene si to nezada. Haswellu jeste zavari prichod novych hernych konzoli Playstation 4 a XBox One. Maji kompatibilni x86-64 architekturu, tudiz nasledna portace her a moznost instalace jail-breakovanych operacnych systemu tu je, navic to bude v tehle tride väcsi skok nez u PC a vela lidi se uz nechce bavit ladenim veci jako ovladace, DirectX a pod. proste si chteji hned hrat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.