Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výrobci připravují mini-ITX desky s procesory AMD „Zacate“ E350 a E240

6 SATA portů moc? Konečně rozumnej procesor na domácí fileserver....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. 6x1TB disky do Linuxového R5 nám dají kulaťoučkých 5TB, jediná otázka je, zda to (resp. kolik toho) upočítá ten procesor. Na druhou stranu, když to celkem bez problémů zvládá Atom, tak bych se toho nebál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud myslite R5 raid5 tak 1) nevim na co raid5 v domacim serveru 2) podle textu ten hudson vubec raid nepodporuje

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Raid5 proto, aby nepřišel o data, když mu odejde jeden z disků. Raid by si udělal softwarový pod linuxem, takže nevadí, že to nepodporuje základní deska.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ok diky za vysvetleni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

est vysvetlenie doplnim:
kamarat minuly vikend prisiel o 2TB muziky a koncertov - jednoducho sa disk uz nezapol. Samozrejme, ziaden raid, ziaden mirror. Keby mal R5, tak by o tie data neprisiel. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono se sluší dodat, že ten raid na desce (nazývaný bios raid, fake raid, firmware raid) není žádný HW raid. Je to obyčejný SW raid, kde inicializaci provádí firmware základní desky (bios). Paritu tak jako tak počítá CPU pomocí ovladačů.

Vzhledem k tomu, že RAID řízený základní deskou je bezkonkurenčně nejhorší možná volba, je deklarovaná podpora RAID u chipsetu zcela irelevantní údaj. Lepší SW raid lze postavit na čemkoli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ovšem je třeba přiznat jednu zásadní nevýhodu linuxového SW RAIDu, a to je nemožnost bootu z takového pole*)

*) výjimka je R1, kdy to není problém, protože se jaderný driver načte dříve, než dojde k prvnímu zápisu a zároveň je libovolný disk RAIDu plně čitelný pro BIOS (protože se prakticky jedná "jen" o běžný disk.

P.S.: v tomto ohledu vkládám velké naděje do EFI, protože z podstaty věci EFI může umožnit inicializaci a boot i z vyšších typů RAIDů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jste špatně informován. Bootovat lze prakticky z libovolného pole, limitující je snad jen výkon procesoru pro počítání parity (viz intel Atom a nějaké šílené RAId kombinace).

Například u RAID 5 tvořeném 3 HDD se vytvoří na začátku disků 100MB partition zapojená do RAID 1 a připojená jako /boot. Zbytek disků je spojen do RAID 5. Systém nastartuje, protože /boot je normálně čitelný a obsahuje init ramdisk s ovladači pro raid pole.

To je mimochodem parkticky totéž, na co se tak těšíte u EFI. (vaše nadšení spíše nesdílím). EFI využívá EFI partition, kam ukládá různé servisní utility a ovladače, a myslím že nemusím více rozvádět, když vám řeknu, že EFI partition používá souborový sstém FAT32. Pro linuxový /boot si přitom m§žete vybrat kterýkli pokročilý FS jako jsou Ext4 nebo Btrfs.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě přijde zajímavé todle:

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cz/cs/sm/WF06b/15351-15351-4237916-423791...

1) není to atom
2) je to proliant
3) jde na to support

Za cenu synology nasu to není zlé.. škoda, že hdd nejsou hotswap

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trocha od temy. Chcel by som doma postavit HTPC trvale pripojene k internetu(kablovka). Ked nebudem doma tyzden, da sa HTPC ovladat cez internet z ineho PC (mobilne pripojenie)? Je na to nejaky program? Jedna sa mi o stahovanie dat z internetu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

start/programy/příslušenství/připojení ke vzdálene ploše

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nebo treba teamviewer

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dakujem, vyskusam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už sa teším na porovnanie týchto AMD-čok so Mini-ITX VIA s 40nm superscalárnym x86-64 out-of-order procesorom VIA Nano Dual-Core, ktorý sa bude vyrábať taktiež v TSMC, pričom systémová zbernica pracuje na 1333MHz V4 bus (príbuznosť s FSB) a L2 cache predstavuje 2MB a nechýbajú inštrukcie ako SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1. Sekundovať mu al-in-one čipset VIA VX900 MSP, ktorý sa vyznačuje nizkou max. TDP akolo 4,5W, avšak vďaka integrovanému grafickému jadru VIA Chrome9™ HCM 3D podporuje hardwarovú akceleráciu full-HD 1080p videa kodekov MPEG-4/AVC, H.264, MPEG-2, VC-1, WMV-HD. Druhým čipsetom, ktorý bu bude sekundovať a túto kombináciu ste mohli vidieť aj na Computexe 2010 vtedy všaj ešte len s 65nm prototypom VIA Nano Dual-Core procesora v kombinácii čipovou sadou VN1000 + VT8261 s integrovaným grafickým DX10.1 procesorom VIA Chrome 520 IGP s jadrom S3 Destination 3 a 32 stream procesormi s podporou hardwarovej akcelerácie full-HD 1080p videa kodekov MPEG-4/AVC, H.264, MPEG-2, VC-1, WMV-HD.
zdroj: http://www.youtube.com/watch?v=urX9WLThDA8
Proti jednojadrovému Bobcatu bude nasadené terajšie jednojadro VIA Nano E-Series 3000, ktoré je tiež kombinované s obdobnými čipsetmi.

Zatiaľ bolo AMD Ontario (Bobcat) otestované len v benchmarku BOINC. Podľa prvých neoficiálnych* testov výkonu dosahuje procesororá časť AMD Ontária ako aj procesror VIA Nano E-Series U3100 1.3+GHz@1.6GHz capable takmer rýchlosti desktopového AMD Athlonu II X2 250u 1.6GHz, čo zodpovedá cca. dvojnásobku rýchlosti Atomu D510 1.66GHz.
AMD Ontario 1.4GHz-1.6GHz?
● 3047 integer MIPS (Dhrystone) per CPU
● 1351 floating points MIPS (Whetstone) per CPU
Intel Atom D510 1.66GHz
● 1892 integer MIPS (Dhrystone) per CPU
● 735 floating points MIPS (Whetstone) per CPU
AMD Athlon II X2 250u 1.6GHz
● 3465 integer MIPS (Dhrystone) per CPU
● 1591 floating points MIPS (Whetstone) per CPU
--- --- ---
VIA Nano L2200 1.6GHz
● 2171 integer MIPS (Dhrystone) per CPU (100%)
● 1004 floating points MIPS (Whetstone) per CPU (100%)
VIA Nano E-Series U3100 1.3+GHz@1.6GHz capable
● 3135 integer MIPS (Dhrystone) per CPU (144,40%)
● 1300 floating points MIPS (Whetstone) per CPU (129,48%)

* Blogerovi mousou01 podarilo otestovať jednojadrové VIA Nano E-Series U3100 1.3+GHz (1.6GHz Capable) v BOINC Benchmarku. Áno v tom benchmarku, v ktorom bol cca. pred mesiacom a pól prezentovaný výkon AMD Ontaria vs. Intel Atom D510 Dual-Core procesora a AMD Athlon II X2 250u.

Už v diskusiach k hoeruvedenom prezentačnému obrázku boli od mňa múdrejších prezentované názory, že z odkazu na detail CPU v tabuľke to vypadá, že uvádzané hodnoty vykonu Ontaria sú z projektu Einstein@Home, u jinych CPU (D510, 965BE) sú v detaile projekty iné. Či je potom možné učiniť priame porovnanie je otázkou.

Prišli sme teda k záveru, že ak pripustíme, že AMD Ontario bolo inkorporované do BOINC Benchmarku (single-threaded), pričom na 100% nevieme, či sa naozaj jedná o rovnaké projekty v horeuvedenej tabuľke s výsledkami, môžme podobným spôsobom prispustiť aj inkorporovanie výsledkov VIA Nano 2000/3000. A tu je mnou upravená tabuľka mousových výsledkov. (prosím berte ju v horeuvedenom kontexte).
Takže zostáva len čakať do finálnych produktov a následné priame porovnanie. Ale je sa na čo tešiť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ajeje, terorrist křížený s fotobou a na čele s nálepkou VIA... ;-) Myslím, že to srovnání zajímavé nebude, neboť VIA se u nás obecně špatně shání a když už, je předražená.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hej hej, tí čo náhodou niečo vedia viac ako priemerné stádo sú považovaní za terorrist. Neva ja som zvyknutý...
Ale veď ja to porovnanie spravím či sa to niekomu páči alebo nie. A pokiaľ má niekto problém a považuje za nezaujímavé porovnávanie (komparatistiku) x86-64 superscalárnych procesorov s out-of-order execution tak je to jeho malosť a nie moja.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořiď si spolehlivější vybavení, ať tu tvé příspěvky nejsou duplicitně vícekrát. Smazal jsem jednu kopii tvého původního příspěvku a dvě kopie toho druhého. (Že by za to mohlo něco od VIA? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe práveže nie od VIA, ale nejaké Core2 Duo Inside čo mi bolo pridelené. Si sa chytil :o) To vieš darovanému koňovi na zuby nepozeraj. Zajtra ti odpíšem presný model.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, jak mohou být kvalitní diskutující typu fotoba nebo tralalák srovnáváni s idioty typu terrorist, kterými se hw diskuze jen hemží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máme zjevně trochu jiný názor na to, co to je kvalitní diskutující. Podle mě jím není ani jeden z těch, o kterých se bavíme. Každý má svá specifika, ale všichni mají jedno oblíbené téma a vyrukují s ním prakticky při jakékoli příležitosti se snahou ukázat ostatním, "zač je toho v Pardubicích perník".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě osobně je fotoba jedním z nejlepších přispěvovatelů. Dodává informace které jsou věrohodné, dlouhodobě se ukazují jako správné a těžko se jinak shánějí.
Docela mě mrzí že poté co byl opakovaně na fóru "setřen" přispívá daleko řidšeji než dříve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.