Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Výroční zpráva IFPI

Paragraf malý
Počet pirátsky vyrobených hudebních disků stoupl v roce 2000 o 25%, škody za 4,2 miliardy U$, 1,8 miliardy nelegálních nahrávek, každá třetí nahrávka pirátská, Čína, Rusko, Mexiko, Brazílie a Itálie na listině těch nejhorších, prodej nelegálních kopí nad originály převyšuje ve 21 zemích, zastaveno 57 pirátských výrobní linek s kapacitou 100 milionů CD, Songbird šmíruje v Napsteru, zastavena činnost více jak 15 000 WEBů v 46 zemích, ... To je jen pár zajímavých informací z této poměrně rozsáhlé zprávy.

Počet pirátsky vyrobených hudebních disků stoupl v roce 2000 o 25%. Prodej pirátských CD a CD-R vzrostl na 640 milionu kusů (oproti 510-ti v roce 1999). IFPI jako důvod uvádí další zlevnění vypalovaček a médií. Celkově způsobil prátský hudební průmysl, převážně pod "patronátem" organizovaného zločinu, škodu za 4,2 miliardy U$ (o 100 milionů více než v roce 1999). Celkem bylo v roce 2000 prodáno 1,8 miliardy nelegálních nahrávek (CD a kazet). Každá třetí nahrávka je tedy již pirátská (uvádí IFPI). Zatímco ve fyzickém světě je poměr pirátských nahrávek 36% na Internetu je to plných 100%. Proto se také hudební průmysl v první polovině roku 2001 úspěšně zapojil do boje proti tomuto nelegálnímu šíření po síti (asi myslí Napster). IFPI dále uvádí, že hudební průmysl již vyvíjí technologie a způsob, jak využít internetu i k legálnímu získávání skladeb. Zároveň ale ve spolupráci s vládami (myšleno hlavně v Evropě) hledají cesty, jak pro on-line hudbu nalézt co nejlepší právní ochranu.

Hlavní fakta zprávy:

  • Pirátsví je na celosvětovém vzestupu, a je stále častěji v područí organizovaného zločinu.

    IFPI pak poukazuje především na Čínu, Rusko, Mexiko, Brazílii a Itálii. To je hlavních pět zemí, kde je pirátství nejrozšířenější. Země jihovýchodní Asie, východní Evropy (a to především Ukrajina), jsou hlavními výrobci a exportéry pirátských kopií. Zpráva také poukazuje na stále větší provázanost s organizovaným zločinem. IFPI konstazuje, že prodej nelegálních kopí nad originály převyšuje ve 21 zemích (v roce 1999 to bylo jen 19 zemí). Problémy pirátství se zhoršily především v Malajsii, Taiwanu, Indonesii, Mexiku, Španělsku, Holandsku, České republice a Chorvatsku (vida, zase jsme slavni!). Prodej pirátských CD-R se celosvětově zvýšil na 165 milionů kusů, a více než čtvrtina všech CD jsou pirátská.
  • Vlády musí chránit kulturu, ekonomiku a inovace.

    Vlády musí upravit své zákony, aby více odpovídaly současným technologickým možnostem a co nejvíce chránily práva autorů a nositelů autorských práv.
  • Odezva hudebního průmyslu.

    IFPI dokončila sestavení globálního týmu více jak 50-ti antipirátských vyšetřovatelů a poradců, spolupracujících s výkonnou mocí a celními orgány po celém světě. Bylo již dosaženo jistých úspěchů, především v jihovýchodní Asii. V minulém roce bylo zastaveno 20 pirátských výrobních linek a dalších 27 v prvním kvartálu roku 2001, s celkovou kapacitou 100 milionů CD. Bylo také zabaveno velké množství pirátských CD-R, zvláště pak v latinské Americe, Španělsku a Itálii.
  • Za Internet legální.

    IFPI urychlila a zintenzivnila boj proti internetovému pirátství, zatímco vydavatelé vkládají obrovské investice do vývoje streamingových a downloadovacích služeb za účelem legitimního nahrávání a přehrávání on-line. Mezi všemi snahami vyniká především internetové partnerství MusicNetu, zahrnující AOL, EMI, BMG a Warner a Duet představující spojení firem Yahoo!, Universal a Sony. Tyto dvě seskupení jsou s vývojem nejdále. MP3.com, stejně jako Napster již také úzce spolupracují s vydavatelskými firmami. Například jen v USA je již více než 400 serverů nabízejících legálně skladby on-line.

    Boj IFPI proti pirátství na Internetu se soutředil na několik front:
    • Songbird, antipirátský softwarový nástroj byl představen v květnu tohoto roku. Díky němu mohou autoři sledovat v sítích peer to peer (jako je třeba Napster), jak a kde jsou jejich skladby stahovány. Songbird registuje již více než 60 000 návštěv a 15 000 stažení během prvního měsíce.
    • Bylo již zahájeno velké množství soudních sporů s providery umožňující nabízení pirátských skladeb v Belgii, Francii, Dánsku a Číně.
    • V roce 2000 byla zastavena činnost více jak 15 000 WEBů v 46 zemích s více jak 300 000 soubory pirátských skladeb. Vyvíjí se i nástroj, který bude automaticky tyto místa vyhledávat a upozorňovat na ně.
    • Podařilo se prosadit přijetí základního právního rámce pro ochranu autorského práva v EU, který bude sloužit jako podklad pro jednotlivé úpravy v zemích společenství.

Diskuse ke článku Výroční zpráva IFPI

Žádné komentáře.