Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšla Fedora 22 s řadou novinek

Po půl roce vývoje přichází Fedora 22, Red Hatova zkušební loď a distribuce, která silně staví na GNOME, Waylandu a dalších in-house technologiích.

Jednou z novinek je pochopitelně kernel, v tomto případě verze 4.0. Výchozí desktop GNOME je zde ve verzi 3.16 s upraveným tématem vzhledu. Ale pořád platí, že fanoušci jej budou milovat a odpůrci nenávidět, byť jak tvůrci dodávají, nyní lze snadněji rozpoznávat informace na obrazovce, měnit velikost a umístění oken, procházet soubory a složky a je zde třeba také lepší výchozí téma pro integraci Qt/KDE aplikací do GTK+/GNOME. Standardní scrollbary byly nahrazeny minimalistickými, doprovodný větší identifikátor se objevuje, pokud je to nutné (takže asi podobně jako v Ubuntu/Unity - třeba mě osobně tohle pojetí děsně prudí). No zkrátka celkově je GNOME zase o krůček blíže svému cíli, nabízet vlastním programům co nejvíce plochy obrazovky bez jejich zabírání ovládacími prvky.

Změny dále zahrnují třeba lepší notifikace, které méně visuálně otravují a kupříkladu terminálové aplikace běžící nadstandardně dlouho dají po svém doběhnutí vědět, že skončily. Takže se člověk v klidu může věnovat jiné práci, aniž by musel kontrolovat terminál.

Z vylepšení aplikací, jež jsou součástí GNOME, jmenujme vylepšení Software, kde byla doplněna kvalitnější data, díky nimž člověk rychleji a efektivněji najde, co potřebuje. Správce souborů Soubory dostal nový vzhled s lepším zoomováním a tříděním. Konečně se také věcí hází do koše ne pomocí Ctrl+Del, ale pouze klávesou Del. Prohlížeč obrázků též dostal okousanější GUI, aby dával co nejvíce prostoru samotným fotografiím/obrázkům.

Jsou zde i další novinky. Výše uvedené se pak týká verze Worksation, Fedora 22 ale vyšla i v edicích Server a Cloud. Serverová edice využívá jako výchozí souborový systém XFS / LVM (kromě /boot) a novou "roli" pro snadné zprovoznění databázového serveru.

Primárním kompilátorem pro Fedoru 22 je nyní výrazně nová verze GCC 5.1 a došlo i na lepší správu závislostí balíčků DNF. Jinak vedle "standardních verzí" Fedory se v rámci komunity objev(uj)í také Fedora 22 s KDE Plasma 5 či verze s Xfce.

Tagy: 
Zdroje: 

Fedora

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšla Fedora 22 s řadou novinek

Pátek, 29 Květen 2015 - 07:41 | Virtualizátor | Jooo, Fidorka, s tou jsem se něco nablbnul než mě...
Čtvrtek, 28 Květen 2015 - 15:29 | gostihus | Děkuju za reakci.
Čtvrtek, 28 Květen 2015 - 12:00 | bager | Pracuju natom, zatial je to prave len v...
Čtvrtek, 28 Květen 2015 - 11:44 | gostihus | Netušíte náhodou někdo jak se verze s KDE dokáže...

Zobrazit diskusi