Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Výsledky hospodaření Intelu a AMD za 2. kvartál 2011

Intel Core i7 2600K (v socketu)
Oba hlavní výrobci x86-kompatibilních procesorů již zveřejnili své výsledky, tak se pojďme podívat, kterak Intel už popáté v řadě „utrpěl“ rekordní příjmy a jak se daří AMD…

Graf napoví, slovy tedy velice stručně: Intel opět (jak již bylo řečeno) zaznamenal rekordní příjmy, tentokráte ve výši 13,1 miliard USD, na kvartál třetí očekává dokonce 14 miliard (plus mínus půl miliardy, každopádně by měl být třetí kvartál zase rekordní). S čistým ziskem se nijak nehnulo, byl prakticky stejný jako za předchozí kvartál, 3,2 miliardy.

U AMD tradičně neměli ani takové příjmy, jako měl Intel čistý zisk, přesto se firma drží v plusu, byť to tentokráte bylo s chlupem, pouze 61 miliónů. Je dobré říci, že už jsou to třetí ohlášené výsledky hospodaření AMD bez „stálého“ šéfa (dočasného už přes půl roku dělá po odchodu Dirka Meyera Thomas Seifert a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by to za něj měl někdo vzít, firma stále nenašla náhradu).

Výsledky hospodaření AMD a Intelu od roku 2009 do Q2 2011
Údaje jsou v miliardách USD

Intel

Krátce výňatek z toho, odkud pocházejí příjmy obou firem, nejprve Intel. 352 miliónů přinesly Intelu procesory Atom a čipsety, což je ale oproti témuž kvartálu před rokem pokles o 15 % a oproti prvnímu kvartálu tohoto roku o 5 %. Lehce oproti minulému kvartálu klesly též příjmy z PC Client Group (o 3 %), oproti loňsku jde však o nárůst o 11 % (celkem v tomto segmentu přiteklo Intelu 8,3 miliardy).

ASUS AT5IONT-I Deluxe - Intel Atom D525

Data Center Group se podílela na příjmech 2,4 miliardy USD, o 1 % pokles oproti prvnímu kvartálu tohoto roku, meziročně jde o nárůst o 15 %. Ostatní skupiny pak vygenerovaly 1,4 miliardy, jde o 21% nárůst oproti prvnímu kvartálu a meziroční o 84 % (samotná divize Intel Mobile Communications, dříve Infineon Wireless Group, přinesla Intelu 601 miliónů.

Software and Services Group přinesla Intelu 511 miliónů, z toho nejvíc pochopitelně McAfee ($429 miliónů). Je tedy jasné, že v této oblasti zaznamenal Intel masivní nárůst jak oproti minulému kvartálu (113 %), tak především oproti loňsku (686 %). Intel dokončil akvizici McAfee ke konci letošního února.

AMD

Podíváme se také na to, odkud tečou peníze k AMD. U této firmy došlo k poklesu průměrné prodejní ceny procesoru, a to jak oproti předchozímu kvartálu, tak oproti loňsku. Jsme zvědavi, jaký vliv na to bude mít Bulldozer, to si ale řekneme nejdřív v lednu. Jinak se procesorů prodalo zhruba stejně v porovnání jak s minulým, tak s druhým loňským kvartálem. Prodalo se sice více mobilních procesorů (největší zásluhu na tom má Fusion APU), ale zase méně desktopových a serverových. Celkově si Computing Solutions segment u AMD přišel na 142 miliónů dolarů.

AMD A8-3850 APU v socketu FM1

O něco hůře se dařilo grafickému segmentu, který zaznamenal ztrátu 7 miliónů. Průměrná cena GPU zůstala, prodalo se jich ale méně, a to jak mobilních, tak desktopových (hovoříme o diskrétních), kde se určitým způsobem projevila horší „sezóna“ (a možná také „kanibalizace“ byznysu ze strany Fusion APU). Minulý kvartál měla naopak grafická divize příjmy 19 miliónů a před rokem 33 miliónů.

Pozn. no-X: Mírnou ztrátu by teoreticky bylo možné vysvětlit i jiným způsobem. Za poslední dva roky byly výsledky neustále v plusu s výjimkou druhého kvartálu 2009, kdy byla zadána výroba 40nm čipů generace Evergreen v TSMC. Tyto čipy však šly do prodeje až ve třetím kvartálu. Grafická divize AMD (dříve ATI) při výrobě zaúčtuje náklady, ale prodeje připisuje až po jejich uskutečnění (na rozdíl od Nvidie, která vyrobené čipy považuje rovnou za prodané a případné přebytky zpětně odepisuje). Nelze proto vyloučit, že se grafická divize dostala do stejné situace, jako před dvěma lety, kdy financovala výrobu produktů, které však šly do prodeje až o kvartál později.

Do dalšího kvartálu to AMD vidí pozitivně, očekává nárůst příjmů o 10 % (±2 %).

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Výsledky hospodaření Intelu a AMD za 2. kvartál 2011

Neděle, 14 Srpen 2011 - 17:12 | Logik KarelVomáčka | Ale to zas tak až nebyla vina AMD - vývoj K8...
Sobota, 23 Červenec 2011 - 11:19 | Kert | Není to tak dávno, kdy AMD uměla vyrobit lepší...
Pátek, 22 Červenec 2011 - 20:00 | JoHnY3 | Tak je potreba rict, ze dneska je to o hodne...
Pátek, 22 Červenec 2011 - 12:36 | Hkr ptr | Popravdě od AMD/ATI grafické divize jsem čekal...

Zobrazit diskusi