Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšlo FreeBSD 11.1

Nová dílčí verze nejoblíbenější varianty BSD přináší řadu novinek nejen v oblasti podpory ZFS.

Tvůrci vyzdvihují zejména přechod na LLVM, Clang, LLD, LLDB a libc++ verze 4.0.0. Spousta prvků v systému od třetích stran byla též aktualizována, například Elf Tool Chain, ACPICA, libarchive, ntpd či unbound. Přibyl nástroj efivar poskytující rozhraní pro správu UEFI proměnných.

V OpenSSH přibyla podpora blacklistd. Je zde zfsbootcfg a kromě toho ZFS ve FreeBSD nově ukládá komprimovaná data v cache, což vede k vyššímu výkonu tohoto pokročilého souborového systému. Dále byla přidána podpora virtuálních strojů typu Microsoft Hyper-V Generation 2.

Ovladač ena přináší podporu next-gen Enhanced Networkingu pro platformu Amazon EC2. NFS klient nově podporuje Amazon Elastic File System (EFS). EFI loader umí vedle NFS přistupovat i ke vzdáleným souborům skrze TFTP. A podobně jako u Debianu se pracuje na reprodukovatelnosti buildu celého systému, takže v této oblasti bylo provedeno několik vylepšení.

Řešena byla řada bezpečnostních děr, namátkou třeba v bhyve, OpenSSH, OpenSSL, telnetd, ipfilter, ntp. Z ARM SoC přibyla podpora Allwinner A13.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšlo FreeBSD 11.1

Středa, 6 Březen 2019 - 14:31 | steve-seidel | Která je vládní kontrola výrobních prostředků a...

Zobrazit diskusi