Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšlo GhostBSD 10.1

Uživatelsky přívětivější unixová variace založená na FreeBSD a desktopovém prostředí MATE přichází v nové verzi. A s ní se vrací i desktop Xfce.

GhostBSD je minoritní částí již tak hodně (z hlediska desktopů) minoritního BSD světa, vychází zhruba jednou ročně a od loňské verze 4 číselně k současné 10.1 hodně poskočil. To je dáno tím, že tvůrci sjednocují číslování s mateřským FreeBSD.

Rok vývoje znamená, že mezi novinkami nacházíme hybridní ISO obrazy, které lze stejně dobře vypálit na DVD, jako nahrát na USB flashku. Xfce je zpátky, mezi boot managery je jak Grub, tak BSD, nově implementovanou součástí MATE je Station Tweak, což je fork MATE Tweak. Systém používá nové grafické rozhraní OctoPkg pro instalátor pkgng, napsané pomocí Qt. Nový program Station Update Manager se stará o aktualizace FreeBSD podvozku, stejně jako 3rd party softwaru. A došlo také třeba na Vim.

Změny zahrnují kupříkladu nahrazení logovátka PCDM pomocí GDM, takže systém trochu více na první pohled „GNOMEovatí“. Wifimgr je nahrazen, nově se používá Networkmgr. Mezi opravami pak nacházíme chyby v instalátoru, například opravu problému s GPT partišnami či textové chyby. Opravena je i integrace myši v rámci VirtualBoxu a určité věci kolem Intel a AMD/ATI GPU (blíže nespecifikováno).

GhostBSD je spíše zajímavé pro experimentátory, kteří chtějí okusit BSD svět a z nějakého důvodu jim kupříkladu PC-BSD nevyhovuje.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšlo GhostBSD 10.1

Pátek, 18 Září 2015 - 18:38 | pemak | Vzhladom na maly pocet komentarov asi bude malo *...
Čtvrtek, 17 Září 2015 - 06:58 | cyberreality | nene, u pcbsd je to jinak, ano ma tzn pbi balicky...
Středa, 16 Září 2015 - 22:09 | RedMaX | Vzhledem k posledni vete by me zajimalo, zda...

Zobrazit diskusi