Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výstava Mikroprocesory - srdce počítačů

Z New Yorku do Paříže za sekundu? Dobře, budu předpokládat, že vzdálenost je 5839 km, což je 5 839 000 metrů. Ze vzorce v=s/t mi tedy vychází 5838000 m/s, což je jenom 51x menší než rychlost světla. Zajímavé...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo IQ151 s procesorem "BOBO" :-) mam jeste doma ve skrini, a je dokonce funkcni. Sice je to hrozna krabice, ale nechal jsem si ho napamatku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Da se z vystavy neco odnest?
Treba prvniho intela :-} nebo nejakou podrobnou prirucku o historii CPU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak takhle efektne rozparat procesor? Chtel bych doma zkusit otevrit nejaky stary pentium, ale netusim, jak na to (zas tolik pentii nemam, abych je vsechny znicil pri neuspesnych pokusech)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na světě je 10^16 mravenců... zajímavá informace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chci tím naznačit, že kdyby si toho tehdy nevšiml pan Moore, určitě by si toho všiml někdo jiný o něco později...
to platí pro všechny zákony, i Newtonovy apod., takže je to IMHO plácání mimo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, jestli pisatel mel v ruce nekdy Sinclair pocitac, ale Sinclai stavel na procesorech ZILOG. Legendarni ZX Spectrum /po Slovensky Didaktik Gama / v sobe melo procesor Zilog, nikoliv Motorola. A ten Zilog 80 byl vydarenejsi nez I8080, protoze mel v sobe rovnou to, co intel resil dalsimi tremi na tu dobu drahymi I/O.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Martin: Mno, jsme si jistej, že Zilog byl u Spectra, ale u QL?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autor článku má pravdu: Sinclair sice používal ve většině svých počítačů procesor Zilog Z80 (měly ho ZX80, ZX81, Sinclair ZX Spectrum 48kB, všechny 128kB modely), ale potom začal vyrábět Sinclair QL a ten už měl tu Motorolu. Byl to obchodní neúspěch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobnu kremikovu dosku (30mm) povazujem za jeden z najcennejsich artefaktov, ktore by som chcel vlastnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

igi:
Ja taky. Pouzil bych to jako podlozku na podlahu pod reproduktory B&W Nautilus a byl v sedmem nebi :-) I kdyz nautilusy nemam, ale prej nejsou nic moc, lepsi je se kouknout po vyssi cenove kategorii :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Libb:

Máš přesně pravdu - znehodnocovat nějakou práci zpětně umí každej blbec. Ale vymyslet to v té době - to byl kumšt! A to platí nejen o panu Mooruovi (jak to správně napsat, že?).

Jinak to byl machr - dovede někdo odhadnout, jak to bude vypadat za 40 let? No já tedy ne. Si nedovedu představit PC ani za 10 let - co to bude za mazec!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to lvoch: jestli to Intel a nVidia povedou stejnym smerem, jako ted, tak PC bude pouzivat samostatný prívod napájení z trafostanice, případně luxusní malý jaderný reaktor s generátorem. Místo chladičů procesoru a grafiky bude připojeno vodní chlazení ústředního topení, přilehlý skleník, případně za příplatek keramická deska sporáku :-) Ale jak se to bude děat přes léto, mi není tak úplně jasné. Jedině snad ten, kdo vlastní pekárny nebo lázně, bude mít s provozem PC pokoj na celý rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Martin: A konecne se vyplni vize ekologu, protoze teplota cele zeme stoupne o 2c a roztajou ledovce:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A bude zadouci, aby procesor a grafika co nejvice topily, protoze kdyz uz na to pojede topeni, tak at neni zima :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to libb: ja si skor myslim, ze pan moore, ako zakladatel firmy intel, polozil dany "zakon" za ciel firmy intel, a nevyslovil to ako "nejake dodatocne" ?pozorovanie? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie je mi jasne preco je ten kremikovy plat(a niele tento)  okruhly a nie stvorec alebo obdlznik. Ved  cip je vzdy pravouhly stvoruholnik. Dovody musia byt zavazne ak sa vyraba take mnozstvo odpadu. S mensim odpadom by boli naklady na cip lacnejsie a cisto teoreticky aj pre spotrebitela lacnejsie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 vlado> skus vytiahnut z rozzhavenej nadoby plnej tekuteho kremika, tycou so zrnkom Si na koci nejaky kvader...podari sa ti vytiahnut nejaku kvaplu, ktora sa zvacsuje a pretoze sa to cele jaksik toci, je to gulate (ovalne). odpad z "gulatiny" je zanedbatelny voci narocnosti vyroby kvadra :) btw, ako vobec vyrobis presny krystalicky kvader zo zhavej hmoty ??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2HEY & Vlado: JJ, wafer sa vyraba tak, ze velmi cisty kremik sa roztopi v nadobe, ktora sa otaca napr. CW. Tento kremik ma vsak amorfnu strukturu atomov (aj keby schladol, zachoval by si amorfnu strukturu). Na vyrobu cipov je vsak mat monokrystalicku strukturu (atomy su v pozicii vrcholov pravidelnej kocky). Takze sa do tohoto roztopeneho kremiku ponori hlavica s malym kusokm monokrystalickeho kremika na konci, ktory sa vsak otaca CCW (opacne ako nadoba s kremikom). Potom sa tato hlavica zacne vytahovat smerom hore a s nou sa taha aj kremik ale s uz monokrystalickou strukturou. Prirovnal by som to ku klonovaniu. A myslim, ze je clkom velky problem vytiahnut 300mm tyc kremiku to vysky tak 1m aj viac (predstavte si tu hmotnost).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.