Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyzkoušejte si Unity 8 / Mir v rámci Ubuntu 16.04 LTS

Do uvedení Ubuntu 16.04 LTS zbývá ještě několik dnů, ale již víme, že ani grafický server Mir, ani Unity 8 zde nebudou ve finální verzi. Přesto však již nyní lze toto vše pohromadě zkoušet a používat.

Téměř s jistotou můžeme říci, že Ubuntu 16.04 LTS bude posledním vydáním s dlouhodobou podporou, které bude ve výchozím nastavení používat starý dobrý X server a „staré dobré“ X-kové prostředí Unity. S vydáním Ubuntu 18.04 LTS za dva roky jistě přijde novější Unity a jestli pod ním poběží Mir, nebo Wayland, to není podstatné. Obě věci si již dnes můžeme vyzkoušet.

Instalace testovací verze Unity 8 a testovací verze serveru Mir vyžaduje několik kroků. Úvodem tedy připomeňme, že nic z toho není určeno pro produkční nasazení, ale spíše pro experimentování (což zatím platí ještě také pro Ubuntu 16.04 LTS samotné).

Prostředí Unity 8 nainstalujete balíčkem unity8-lxc. Následně je potřeba spustit jeho konfigurační nástroj, ideálně příkazem sudo unity8-lxc-setup v bashi. Konfigurátor se může v průběhu na leccos zeptat, případně je potřeba počítat s tím, že zrovna vy si vytáhnete Černého Petra a něco nebude fungovat.

Po tomto procesu je dobré zrestartovat počítač, aby LightDM zohlednil dostupnost nového prostředí a pak už se jen přihlásit do desktopu Unity 8. Prostředí je zatím odděleno od běžného systému, takže aktualizace se provádí z příkazové řádky pomocí sudo unity8-lxc-setup --update-lxc. Jinak to ale vypadá zhruba takto:

K dispozici je i oficiální postup pro starší verze Ubuntu, od 14.04 po 15.10.

Porovnáváme: 
Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušejte si Unity 8 / Mir v rámci Ubuntu 16.04 LTS

Žádné komentáře.