Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vzorek Zen 5 dosahuje o 16 % vyššího jednojádrového výkonu v CPU-Z než Zen 4

A preto o naraste IPC ma zmysel vraviet iba spriemerovanim troch tuctov benchmarkov a dvoch tuctov realnych aplikacnych nasadeni. Potom mozme filozovovat nad cislom.

Filozovovat teraz nad cislom o 16% vyssie IPC je vzhladom na najchabejsi mozny pocet a zalostnu povahu benchmarku uplne nezmyselne ... Vysledne spriemerovane cislo totiz pokojne moze byt 21% ci 24% ....

Avsak aj 16% je vynikajuce cislo, na kt. sa Intel nehrabe ... Resp. Intel ked zvysi IPC o 19%, tak cca o tolko klesnu frekvencie (1T vykon) alebo pocet jadier (multiT vykon) a produkt je tym padom z vykonoveho pohladu uplne na hovno. Vidme mobilny Meteóóóór i9, kde NAJVYSSI model ledva siaha na i7 predchadzajucej generacie... A toto je u Intelu dost bezny fenomen, rovnako to bolo aj v pripade IceLake kde narast IPC "uspesne" degradovali nizsie frekvencie.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no a? To intelu nezabrani si vypytat za to vyssiu cenu ako za i9 model predoslej generacie :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no fakt by me zajimalo jestli je to mlzeni nebo opravdu zvednou ipc jen o ca 15%.. s tema ohlasenejma zmenama by to znamenalo ze jim tam neco dost tezce nevyslo.. nakonec to zacina vypadat na soutez, jesli je vetsi pruser zen5 nebo arrowlake.. ((:

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Brod je ještě daleko

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak nektere ty zakulisni drby mluvili o tom, ze Zen5 ma problem(y). Mel byt udajne vydany i cca pul roku driv, pokud si to spravne pamatuji, takze to by mohlo byt taky voditko.
Budeme chytrejsi az to vydaji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Buď chytřejší již dnes. Kup si premium, tam to zrovna rozebírají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"s tema ohlasenejma zmenama by to znamenalo ze jim tam neco dost tezce nevyslo"
A co si zaplatit premium?
To by jste se dočetl:
Byť CPU-Z naznačuje jistý mezigenerační posun, jde zrovna o jeden z málo vypovídajících testů, neboť jde o natolik zastaralý kód, že o výkonu v moderních aplikacích na moderních procesorech nevypovídá prakticky nic. První zádrhel tkví v tom, že na výsledek nemá vliv kapacita, propustnost, latence ani hit-rate L3 cache ani L2 cache. Kód se totiž vejde do L1 cache. Druhý problém souvisí s instrukčními sety. CPU-Z nezná AVX-512, AVX2 ani původní (třináct let používané) AVX. Končí na SSE s formátem FP32. Třetí limitace se týká toho, že prakticky nevyužívá vektorovou matematiku. Čtvrtá slabina se týká absence jakéhokoli složitějšího kódu, takže netestuje ani predikci větvení,"

Bohužel no-X se nevěnuje ALU. Ale to víme, že přínos je jen v jednom testu.
Já předpokládám že víc ALU prospěje při multitáskingu. Podobně jak velká cache.
Rozdíl se v testu nepozná. Protože testeři se snaží mít čistý systém. A zásadně nepouštějí víc úloh najednou. Což vůbec neodpovídá realitě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přiznejme si, není to nic moc, Ryzen 9 9950X má TDP 170W a Intel Core i9 14900K má TDP jen pouhých 125W. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ta spotreba u Intelu v tych benchmarkoch ma dost irituje. to nema zo skutocnostou nic spolocne

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No ale ved to je uplne v poriadku, pretoze realny vykon Intel procesorov v aplikaciach tiez nema so skutocnostou prezentovanou benchmarkami takmer nic spolocne ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to bol pokus o vtip a ironiu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

125W na třetinu jader ,ale to už v recenzi zapomněli sdělit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ajtak je až zarážajúce, ako si AMD dokáže takto dobre strážiť úniky informácii pred Computex-om. Do pondelku je len pár dní a mi tu máme len niečo na zastaralom benchmarku z CPU-Z a nejaký starší test na "ES" zo cinebech-u ak sa nemýlim. Som napnútý ako guma v trenkách (alebo ekv. ...kšandy)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bude to prostě standardní generační posun žen architektury.. jediné co tak možná se najednou budou kasat výkonem v "AI", který je sice u CPU docela nepodstatný ale je to stále líbivé pro marketing.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to srovnání je zajímavé a víceméně odpovídá vlastním naměřeným výsledkům v Core 11900 (non-K) i 3600X, 3900X, 5900X a i7 12/13/14 Core. IPC nového ZEN5 má být plus mínus stejné jako u posledního Raptora. Otázka je jak se Intel popere s přechodem na nový proces a jak moc vůči IPC bude pokles frekvence relevantní. Jistě se dá oponovat že toto v cpu-z je jen jeden benchmark a určitě se dá najít jiný kde to ryzenům bude fungovat lépe. Ale cpu-z je jakýsi etalon, takže zpochybňovatelé budou na hodně tenkém ledě.
Za sebe mohu říci že i ZEN_2 a jeho novější deriváty jsou pořád s výkonem komfortní, hlavně když jde o nepříliš náročnou činnost (ale zase ne úplně typ lehké kancelařiny) a mají i ofiko podporu nových instrukcí a W11, nic nižšího nemá od AMD smysl kupovat ikdyby to bylo jen "za pár piv".
U Intelu je to širší, na výsledcích zmíněného je vidět že i ZEN_2 ztěžka válčí i s posledními výhonky Skylake na 14nm. Na to jak ta arch. byla zkritizována to rozhodně není špatné. A IPC "Ice Lake" prohání i modernější AMD čipy. ZEN_3 byl sice přelom který se na ICL dotáhl ale Alder byl opět o kus dál. Takže teď půjde o to kdo z koho. IPC ZEN_5 bude roven vypilované Alder/Raptor, takže pokud Intel nepředvede něco podstatně lepšího - v rovnováze s IPC i frekvencí tak přijde definitivně o veškeré top výkonnostní stupně. Proto to tak - pohání Lunar/Arrow je finále pro Intel kde jde skoro o všechno...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To muselo dát příšernou práci. A přitom takové bludy. :-D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

..nebo prilis mnoho slov a vysledek nejasny ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.