Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Western Digital uvedl interní 4TB disky RAID Edition

V sucasnej dobe su to uplne zbytocne kapacity pre RAID, resp. je to dost riskantne nasadzovat ich.
Mate niekto predstavu, kolko trva rebuild pola, zlozeneho z takychto diskov (4/5ks a viac) a aka je pravdepodobnost, ze pocas rebuildu odide dalsi ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli máte na mysli domácí skladiště dat, tak ano, ale tam RAID nikdy nebyl moc vhodný.

Průměrná rychlost zápisu je cca 130 MBps, rebuild může být hotov za 8,5 hodin. Chytrý RAID, který ví, kde jsou uložená data a kde je prázné místo (ZFS), to zvládne při 50% zaplnění pole ještě 2x rychleji. A jaká je pravděpodobnost, že během 8mi hodit odejde další disk s MTBF 1.2M hodin to už si můžete spočítat sám. Pro větší pole od 5-6 disků se většinou používají 2 paritní disky, tak si taky spočítejte, jaká je pravděpodobnost, že při rebuildu odejdou 2 disky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je taková zajímavá zkušenost, že pokud jsou disky stejné šarže a uvedené do provozu současně, nezřídka taky odejdou současně. Protože mají oba stejnou skrytou vadu, která se projevuje stejně... Zejména pokud je to vada firmwarová, spočívající v přetečení nějakých interních dat. Seagate by mohl vyprávět :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s tím musí správci samozřejmě počítat, i data na RAIDu je třeba zálohovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak na mém poli s 6 x 2TB + 2 záložní trvá rebuild skoro den, přihodil se mi za dobu existence 2x mou vlastní blbostí, bo jsem odpojil za chodu místo záložního ten, který byl v poli a při rebuildu mi žádný disk neodešel. Klidně bych přešel na 8 těhle disků, ale ne za současné ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HM - fungl nový, právě na trh uvedený disk za podobný prachy (12.200) jsem si naposledy koupil asi tak před 16ti lety. Byl to taky WD akorát že měl kapacitu 2.000x menší. Byl to 2,2GB disk. Od té doby to se mnou už šlo jen z kopce a vždy jsem se spokojil s nějakým lowendem. Co na takový kapacity taky ukládat když všechno velký (filmy a instalačky) jdou stáhnout z internetu. Dovolil bych si predikovat že za dalších 16let tu budeme číst že "Western Digital uvedl interní 8PB disk RAID Edition". Spíš bych ale čekal že jelikož v té době bude mít bezdrátový internet rychlost 10GB 1:1 agregace tak už nejspíš nikdo mít v počítači žádný disk nebude a raději se spokojí s nějakým externím nekonečným uložištěm.

Je to možný že můj první modem měl rychlost 2.400 baudů a připojil jsem se tím na tehdy uplnou novinku - tzn. Internet? A co BBSky - pamatuje to někdo? By mne zajímalo zda ještě nějaká vůbec funguje...

Už si začínám připadat jako můj děda který mi vyprávěl: "Když mi bylo 7 let tak se potopil Titanik...."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BBSky pamatuju, měl jsem v práci 14 kbps interní modem české výroby a telefon platil podnik. Pokud vím, některé se pak na čas dostaly na internet, většina zanikla rychle. Dodnes je k nalezení seznam českých BBS z roku 1998.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc jsem to takhle asi nezažil, ale příjde mi, že ty BBSky svým způsobem byly předchůdcem WWW stránek.
Spíše můžu si zavzpomínat, jak před těmi 11 lety byla bomba mít vůbec jen ten dial-up. Mít něco rychlejšího? To tehdy byl obrovský hogo-fogo luxus. Na gymplu se tehdy chlubili 128 kbps přípojkou pro jednu počítačovou učebnu s 10 stroji. Žádná velká láska to moc nebyla, když na každou stanici padlo 12,8 kbps. Dnes jsme už jinde, dnes by dial-up sotva stačil neb na internetu je jiná skladba dat než v oněch dřevních dobách.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, ony taky v době 128 kbps přípojek stránky neobsahovaly 120 MB reklamy na 20 kB textu. A používalo se jednoduché formátování několika tagy, ne jako dnes, když kaskádové styly kolikrát zaberou 95% přenášené informace (samozřejmě kromě reklamy).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na BBS mimo nějakých těch uložených souborech byl nejlepší FIDOnet, první pořádný diskuzní fórum, než se tu rozjel internet. Ještě mám někde uloženy nějaké diskuze, samozřejmě i se softwarem, bez kterého se offline nedaly číst.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

JO, tak někdy okolo roku 2000 jsem za 12 tisíc kupoval 45GB disk.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, hmm. Srovnal jsem si, jak vychází GB na 4 TB (na tom Hitachi) a na takovém běžně dostupném 3 TB. Řekl bych to takto, počkejme si, výjde více verzí a ceny půjdou dolů.
Když jsem se ale díval, jak si cenově stojí ty disky WD RAID edition, ony jsou vůbec celkem drahé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nasel jsem HITACHI Tour Desk HDD 4TB 7200RPM za 4 727 Kč / ks s DPH! to je docela podstatny rozdil v cene.
http://www.fttg-shop.cz/hitachi-tour-desk-35quotexterni-hdd-4tb-7200rpm-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale je to jen 5400 otacek ale i tak je to zajimava cena

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že jsem za interní WD 2TB dal před třemi týdny 2560 Kč, určitě je.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spíše bych raději viděl WD 4TB RED Edition místo RAID Edition, ale model neexistuje :(. Duopol WD a Seagate funguje naprosto výborně, kdo chce musí platit 2x tolik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jó to byly doby před povodní, když jsem za 10k koupil Synology 211+ s 2x3TB

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Cena přes 10 tisíc je zkrátka daň za dvě věci: disk lze koupit a má záruku 5 let."
WIFT zabudol na to najpodstatnejšie, predĺžená životnosť disku, to dvíha cenu pri tomto type.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prodloužená životnost a prodloužená záruka spolu dost souvisí, ne? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byl za 4 - 4.5 tak bych do nej snad i sel:) Chcu si udelat externi backup a potrebuju tak aspon 12TB, cili 4x3 nebo 3x4, ale asi jeste mesic pockam:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

12TB.... jen tak pro zajímavost, co to skladujete?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vsechno mozne:) Ono si lidi mozna mysli, ze vsechno dnes najdou na netu, ale neni to ani nahodou pravda .... mozna jsou nejake super privatni trackery, kde je vsechno, ale dost o tom pochybuju:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na ceně není nic divného, poloviční WD2000FYYZ stojí zhruba polovinu (v CZC 5181 Kč vs. 10538 Kč), tedy cena za GB je zhruba stejná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to člověk kupuje kvůli kapacitě, tak je cena vysoká. Že to je RAID Edition a má to 5 let záruku (a tedy to řekněme něco vydrží a je to tak nějak schopné 24/7 běhu), to nemusí být pro mnohé potenciální zákazníky moc podstatné. Jenže bez téhle přidané hodnoty jsou za slušnější cenu k mání jen externí USB3 kousky. Přitom by stačilo vyndat Hitachi z Touro Desk Pro a hle, máme interní čtyřterárko za ~polovinu. Bohužel Hitachi GST patří WD a WD jistě nebude mít zájem prodávat tenhle hardware jako interní disk za půl ceny svého RAID Edition modelu ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.