Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Welland EZStor ME-240: hot-swap šuplík na dva 2,5″ SATA disky

Welland EZStor 2,5″ SATA Mobile Rack with 3,5″ Mount - s HDD a SSD
Dnes bychom vám rádi představili produkt, který nás zaujal natolik, že jsme si jej koupili. Montuje se do 3,5″ pozice (místo disketovky) a pojme dva 2,5″ SATA disky (či SSD) s možností hot-swap…

Kapitoly článků

2.  Dojmy z používání, závěr

Montáž do skříně je naprosto přímočará, na té není co řešit, drobný nešvar s napájecími redukcemi jsme si již vyjasnili, takže je na místě říci si něco o používání. Každá pozice má na svých dvířkách cosi jako stříbrné tlačítko. Toto tlačítko je ve skutečnosti šoupátkem, s jehož pomocí při posunutí vpravo uvolníte západku dvířek a tato se pak otevřou, nebo alespoň měla by se otevřít.

Welland EZStor 2,5″ SATA Mobile Rack with 3,5″ Mount - otevřená dvířka

V našem případě to u spodní pozice vypadalo při použití pevného disku, jako by tento produkt pocházel z německé dílny – všechno je tak „pünktlich“, až to občas drhne, takže to na zcela bezproblémové používání bude chtít trochu ohryzání zubem času. Možné je, že SATA konektory disku sedí na ty vnitřní natolik dobře, že i jinak docela schopná pružina není s to disk vlastní silou vytlačit ven (použito cosi 2,5″ od WD). S SSD (zkoušeli jsme Kingston HyperX) tento problém nenastal.

Welland EZStor 2,5″ SATA Mobile Rack with 3,5″ Mount - s HDD a SSD

Pokud jde o hot-swap, zde je samozřejmě dobré říci, že hot-swap musí podporovat řadič i operační systém, aby to fungovalo opravdu stejně pohodově jako již zmíněné vysouvání a zastrkávání paměťové karty. To v případě SATA znamená úspěšně rozchozenou podporu AHCI. V případě RAID řadičů to samozřejmě bude obdobné, vše závisí na tom, jak daná konfigurace podporuje připojení a utržení disku za chodu. V současné době by to nemělo představovat žádný velký problém.

I tak není od věci, pokud to třeba deska nebo řadič podporuje, nastavit na příslušných portech, že jde o eSATA porty. Tím řadič systému řekne, že počítá s možným odpojováním a třeba systém Windows tuto informaci zpracuje tak, že u daného zařízení umožní přes příslušnou ikonu v systémové části panelu úloh tzv. „bezpečné odebrání“. Uživatel tak bude mít jistotu, pokud tuto funkci využije, že při odpojení disku nepřijde o žádná doposud nezapsaná data.

Zmiňovali jsme také indikaci LEDkami, přesněji jednou dvoubarevnou LEDkou pro každou pozici. Jak již bylo řečeno, modrá indikuje přítomnost disku v dané pozici, což se rozhodně hodí. Druhá barva (oranžová/žlutá/červená/přesně_to_nevíme, ale v kombinaci s modrou je z ní fialová podobně jako u staré dobré vypalovačky Yamaha CRW-F1) bliká a toto blikání koresponduje s aktivitou vloženého disku. Blikání je vyváděno z napájecího SATA konektoru, kde je jeden z pinů rezervován pro tuto vlastnost, což ovšem znamená, že pokud to daný disk nepodporuje, tak se prostě blikat nebude. V našem případě to neuměl Kingston HyperX, naopak s oním 2,5″ diskem WD to krásně fungovalo. Bohužel modrá část LEDky je natolik oslňující, že svým jasem blikot aktivity disku výrazně „přehlušuje“. To modré LEDky prostě dělávají (bohužel).

Welland EZStor 2,5″ SATA Mobile Rack with 3,5″ Mount - LEDky - dvoubarevná, modrá

Co dodat závěrem? Cenu. Rámeček stál zhruba 600 Kč (vč. DPH), což je cena ani ne moc malá, ani ne moc přehnaná, zkrátka taková akorát. Produkt si tuto cenu drží už více než dva měsíce, před tím byl o něco dražší. V prodeji je už skoro dva roky, přičemž v počátcích jeho prodeje nejspíše nešlo o nějak zvlášť atraktivní zboží, protože málokdo měl tehdy potřebu „hot-swapovat“ 2,5″ SATA disky. Dnes, kdy je produkt skvěle využitelný zejména pro SSD (byť v některých případech bez indikace činnosti), jde o produkt o něco zajímavější, zejména pak pro uživatele, kteří testují a zkouší.

V našem případě je rámeček použit pro jedno systémové SSD (takřka napořád, ale s možností eventuelní záměny za jiný kus), druhá pozice je volná na pokusy. Dosavadní řešení v podobě SATA panelu AKASA bylo sice také funkční, ale tohle je přeci jen o poznání elegantnější, byť ne tak univerzální (je to jen pro ty 2,5″ SATA disky). Když použijeme trochu trefné nadsázky, jde vlastně o sloty pro 2,5″ paměťové karty (máme na mysli SSD) ;-).

Hodnocení

Klaďas
Klady
 +  pojme dva 2,5″ SATA disky
 +  montáž do 3,5″ pozice
 +  LED indikace činnosti jednotlivých pozic
 +  snadné bezšroubkové vysunování a zasunování disků/SSD
 +  ucházející cena
Záporňák
Zápory
 −  připojením SATA napájení přímo ze zdroje přijdete o LED indikaci
(nutno použít dodávané redukce z „molexů“)
Kruťák
Pohlídejte si…
/?\ některé disky/SSD nepodporují indikaci činnosti
/?\ provedení může být trochu „nafest“
(některé disky jdou hůře zastrčit a vysunout)
/?\ jednotlivé pozice nemají zámek proti nechtěnému otevření

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme:
Kingston logo Kingston HyperX SSD
Kingston HyperX „5K Blue“

 

Kapitoly článků
2.  Dojmy z používání, závěr

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Welland EZStor ME-240: hot-swap šuplík na dva 2,5″ SATA disky

Pátek, 24 Srpen 2012 - 20:52 | Milan007 | Jak jsem psal, výška není problém - u bedny co...
Pátek, 24 Srpen 2012 - 09:02 | danieel | Tri disky nad sebou by ani neslo... 3x 9.5 mm =...
Čtvrtek, 23 Srpen 2012 - 22:23 | Damel | Neznám přesnou konfiguraci kam to má pasovat, ale...
Čtvrtek, 23 Srpen 2012 - 15:04 | WIFT | Tři disky v 3,5" šachtě už by byly imho dost...
Čtvrtek, 23 Srpen 2012 - 12:55 | Milan007 | Já hledám jiný zázrak. Nemám na mysli slot pro...
Čtvrtek, 23 Srpen 2012 - 11:37 | danieel | existuje redukce na 4x 2.5" do 5.25"...
Čtvrtek, 23 Srpen 2012 - 10:18 | Milan007 | Já bych potřeboval jiný zázrak. A. Nějakou...
Středa, 22 Srpen 2012 - 20:17 | Pety | Ještě bych dodal - můj stroj neumožňuje označit...
Středa, 22 Srpen 2012 - 17:30 | Pety | Pokud disk ve vedení drhne a jde ztuha, není...
Středa, 22 Srpen 2012 - 14:03 | danieel | "nás by velmi zajímalo, proč to výrobce...

Zobrazit diskusi