Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Western Digital otevře další výzkumné a vývojové středisko, uvede SSD značky Hitachi

Mohli to spíš udělat někde kde nehrozí tsunami a povodně... Nepoučí se a nepoučí. Hlavně, že je tam levná pracovní síla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Povodně jsou i u nás, na Taiwanu asi nejvíc hrozí zemětřesení, ale to i v Japonsku. Každopádně vidět Taiwan jako zdroj levné pracovní síly není zrovna ideální pohled. Tento ostrov je středobodem světové výroby velké části výpočetní techniky, a to včetně vývoje, takže výskyt expertů na km čtvereční je zde mimořádný.

Je čeko montovna aut plná opiček se šloubovákem, nebo se tu dá i něco vyvíjet?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zdejsi opicky za banan udelaji cokoliv a pritom si nechaji stale kalet na hlavu a jsou spokojeni s minimalnim platem a pritom spokojene drz-mlci hubu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty asi nevíš jaké platy jsou v automobilovém sektoru, protože většina ajťáků v ČR může akorát závidět kolegům strojařům/eletkronikům/mechanikům. Píšu o platové úrovni dobrého dělníka na pásu až po vývojového pracovníka a srovnávám s průměrným až dobrým programátorem nebo adminem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a jak jsou na tom agenturní pracovníci na smlouvu na dobu určitou? tipl bych si, že nic moc, navíc jsou první, kdo jdou při výkyvech v poptávce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Agenturních pracovníků je výrazná menšina (tpca) nebo mají plat jako kmenoví zaměstnanci (škoda). Hyundai nevím, ale stejně jsem psal spíše o středoškolácích (dělá na lince nadřízeného nebo něco lepšího) a vysokoškolácích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja se bavim o lidech stredniho az vyssiho veku co skutecne delaji rukama a ne stredo/vysoko skolacich co hned po skole jsou na mistech kde nemaji co delat protoze nemaji zadnou praxi jak se co tema rukama dela a co je po nich vlastne potreba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Delnik na pasu v hnujdayce ma zaprve otrokarsky podminky, zadruhe plat je tam 12-14 hrubyho, takze zadna slava. Kolik ma urednik, nebo ten co na pracu nesahne a namystrovane chodi od niceho k nicemu, nevim, ale asi vic nez ten kterej to poctive voddre.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Narozdíl od WD si už myslím, že už nastal ten správný okamžik pro masové nasazení SSD disků. Zatím třeba jen jako systémový disk. Musím se ale přiznat, že před pár měsíci jsem byl stejně skeptický jako výše zmíněný WD :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tu někde nějaký článek co se vlastně na těch buňkách v SSD opotřebovává? Proč je počet zápisů omezen?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče spomalování:
Jde o řekl bych OS level problém který řeší funkce TRIM. OS pouze označí oblast za smazanou, ale SSD by potřeboval mít zapsané 0. pokud to tak není SSD musí oblast ve které už někdy data byla vlastně přečíst,upravit a teprve pak zapsat data nová. (u nového SSD rovnou zapisuje). Tyto víceúkony jsou pak vlastně důvodem zpomalení SSD bez fce TRIM.

Opotřebení:

Dá se to v podstatě přirovnat k tenkému pásku plechu který ohýbáme sem a tam. časem praskne.
U SSD je to v podstatě totéž, atomy se unaví :) netýká se to jen SSD ale obecně i CDRW, HDD, FDD atd...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co by mě zajímalo, je, jestli unavená buňka zemře vždy jen při pokusu o zápis, tudíž to kontrolní algoritmy odhalí, buňku vyřadí z kapacity disku a data zapíší na rezervní místo. Ááá nébó, jestli unavená buňka ještě zápis potvrdí a později (třeba za sekundu, minutu, za den, týden) náhle zemře - v tom případě by došlo k poškození dat na ní ležících.

Ví někdo jak to je?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak to je, ale řekl bych, že později ta buňka chcípnout může, jen se to stane s tak malou pravděpodobností, že umře např. jen jedna buňka z bloku a to pak zvládnou opravit korekční algoritmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úlohou bunky je udržať elektrický náboj. Nové bunky ho udržia typicky viac ako rok. (Môže to byť aj viac než 10 rokov.) Keď sa bunka nastavuje na hodnotu "1", tak sa tam náboj zvýšeným napätím "vstrekne". Keď sa má vymazať, tak sa iným impulzom "vyrazí" von. A hlavne to vyrážanie poškodzuje izoláciu bunky. Opotrebovaná bunka už neudrží náboj tak dlho - pol roka, týždeň alebo minútu - čím viac opotrebovaná, tým kratšie. Vyskytnúť sa ale môžu aj iné typy porúch a tie sa zvyčajne prejavia okamžite.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Existuje nějaký SW který by na pozadí průběžně kopíroval obsah celého SSD na partition na HDD? Nemyslím okamžitě ale průběžně když třeba systém lenoší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v linuxu/bsd/atd si můžeš nakonfigurovat příslušný příkaz v cronu. jinak určitě takový soft existuje, ostatně sofitikovanější jsou variace na time machine že...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co softwarový raid 1, kde by SSD byl označený jako preferovaný pro čtení? Zápis by pak probíhal na oba disky najednou, nehrozily by nekonzistence. Zkoušel jste to někdo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z principu by v takovem pripade byl zapis tak pomaly jako zapis na disk, protoze OS proste nemuze zahodit data dokud nejsou na obou verzich. Ale pokud by ti stacilo, ze budes mit rychlejsi cteni nemel by to byt problem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přesně tak jsem si to představoval - ono díky cache stejně není nutné mít data zapsaná teď hned, když se zápis z cache na HDD protáhne na pár sekund, během kterých je zbytek systému normálně použitelný, ničemu to nevadí. Čtení z SSD by bylo rychlé... Přišlo mi to, alespoň takhle teoreticky, jako rozumný kompromis mezi požadavky na spolehlivost a rychlost třebas na linuxovém serveru. Jen to nemám nikde vyzkoušené, např. nevím, jestli skrz RAID projdou příkazy pro trim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Muzes pouzit sandardni Windows zalohovani ve W7. Funguje na pozadi a funguje dobre.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.