Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Western Digital uvádí 3TB pevný disk s USB 3.0

Otázka zní už se dá bootovat z USB 3.0 disku? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teda přesněji jinak: dá, pokud jej připojíte na USB 2.0 ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To záleží na BIOSu, který by na sobě musela mít deska nebo přídavná karta (jako rozšíření stávajícího BIOSu). Při bootování z USB se však BIOSem emuluje běžný disk, takže platí omezení daná použitým BIOSem i na disky připojené napřímo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A máte zkušenosti s podporou v linuxu? Ten by z disku nabootovat uměl a využil by celou kapacitu? Třeba 64bitový CentOS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Distribuce vydané teď na podzim by neměly mít potíže. Teoreticky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No samozřejmě, překonané a zastaralé XP bude ještě roky blokovat trh!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj, parchanti z MS to zas odhadli naopak a urobili az priliz dobry OS. Nikto sa ho nechce zbavit. Fuj, skaredy MS :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladam rovnaky osud pre Windows 7 za takych 5-6-7 rokov ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je omyl. Naopak neudělali nic proto, aby jste za své peníze mohl systém rozumně používat po dobu jeho životnosti. Místo toho vám schválně nechají v rukách ničemný produkt, který nejsou ochotni ani pořádně opravit, když už jste za to zaplatil. A očekávají, že si s radostí koupíte novější a barevnější šmejd stejné mizerné kvality (a se stejnými mizernými vyhlídkami za dalších 5 let).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravit ? No nevím, ale za updaty si nechává platit někdo jiný. To, že do starého, již neprodávaného, produktu není přidávána další funkcionalita, je zcela logické a pochopitelné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že jste si v dobré víře kupoval systém, který funguje. Stejně jako třeba auto. A to že neumí jezdit s novými koly by mě opravdu naštvalo. Notabene když podpora XP je ohlášena do roku 2014.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podpora XP skončila - do roku 2014 se vydávají už jen bezpečnostní záplaty, jinak ani ťuk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže o existenci takových velkých disků se ví už HODNĚ dlouho. Nejen že byly již dříve k dispozici vzorky, ale pomocí řadiče či síťového úložiště s tím můžete dokonce už HODNĚ dlouho i pracovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Řekni mamince, třeba ti dá 2 tácy na Windows 7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To s tím přirovnání XP k autu se mi líbí.
- Na auto, které má 14 palcové kola, můžete dát někdy 15 nebo 16, ale ne 21(případně by to dalo víc práce než užitku).
- Kontruktéři při návrhu karosérie napočítali s tím, že 21 palcové kola se stanou standard. Tomu je přizpůsobena převodovka, brzdy i vše ostatní.
- Za to můžeme těžko vinit Microsoft. V době uvádění XP byly dísky v řád jednotek GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl. Myslíte tím "Extended Support Phase" od roku 2009, jenže ty implementační chyby jsou tam od začátku, ví se o nich a nebylo těžké je najít již dříve. Nicméně opraveny nebyly. Obhajovat zmršený výrobek... no nevím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Windows XP byl vydán (a to nemluvím o vytváření) v roce 2002, vydržel na trhu sedm!!! let, za tu dobu vzrostly kapacity disků 10-30 na stovky GB až 2TB. Mrkvosoft při vytváření v životě nepočítal, že xp tu vytuhnou tak dlouho a nebyly by, kdyby byla vista řádně vychytaná.
Druhá věc na kterou zapomínáte jsou technická omezení - MBR prostě víc jak 2TB "adresovat" nedokáže. A připravit upgrade biosu pro základovky s podporou GUID je pro výrobce hw nákladné a snižuje jim zisky, které by jinak utržili za nákup nového výrobku s podporou GUID... Pokud ji nemáte na desce tak nevím co řešíte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spíš náhodou udělali něco dobrého.....teď w7 zas zpomaluje na aktualizacích......klasika přístup MacroShrotu - supr věc, za půl roku zastaralý a čekat další rok a půl na věc novou
je na čase přejít na Android

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je několik metod, které umožňují takový disk používat. Předně switch, který omezí kapacitu na 2TiB (pane autore, pozor na jednotky!) - tyto přepínače se používaly i při překračování nižších kapacit. Dále je to použití 4KiB bloku (místo 512B) - o tom se zde již psalo před pár měsíci (alespoň jsem se o tom zde něco poznamenával). Třetí možností je doplňující software (to už tady taky bylo). Čtvrtá možnost je, že OS obsahují "chybky", o kterých se již i psalo (naposledy záplata do Linuxového jádra a nějaké zmínky o Windows také padly - souvisí se 4KiB blokem). No a pátá možnost je, že to prostě není zatím potřeba - trh by takové disky neabsorboval v dostatečně zajímavém množství a ceně. Takže tak prvoplánově bych to neviděl - pouhý strach výrobce z hloupého uživatele je nesmysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano veru tak, pozor na jednotky, kedze ta hranica NIE JE 2 TB = 2 000 000 000 000 B, ale 2 TiB = 2 199 023 255 552 B, kezde 2 TiB je cca 2,199 TB. Ak by hocikto uviedol disk s velkostou 2,198 TB (samozrejme deklarovana by bola 2,2 TB, lebo vyrobcovia diskov udavaju kacapitu s dekadickymi prefixami a nie binarnymi, t.j. ziadny vyrobcy by na 2,2 TB disk nenapisal 2 TiB, aj ked je to pravda), tak taky disk s kapacitou 2,198 TB = 2 198 000 000 000 B (o necelych 198 GB viac ako dnesne 2 TB disky) by stale krasne fungoval ako 2 TB modely.

Trh by take disky velmi skoro a lahko absorboval! Zvlast pokial by bol zachovany poemr cena/kapacita s 2 TB modelmi. Dnes je totiz cas, ked skladiskom sa stavaju velke HDD a nie spindle DVDciek (a BluRay su medzi beznymi pouzivatelmi na PC v stave klinickej smrti). Nikto dnes totiz nebude svoju filmoteku napalovat na 120 ks BR SL (á 25 GB, á 1,6 €), ale vyuzije jeden jediny 3 TB disk. Ked by sa tento rok objavili 4 ci aj 5 TB disky, trh by ich absorboval a BluRay ci aj BluRay XL (posledne vykriky 3- a 4- vrstvovych 100 a 128 GB BluRay optickych kotucov) na PC by poslali 5 TB disky do zabudnutia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o výtěžnost a zisk. Tj. nenastala zatím situace, kdy by všichni začali rádi kupovat ten disk i za přemrštěnou cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ono hlavně pokud se objeví větší disky tak na ně tu "filmotéku" jde snadno zkopírovat, narozdíl od plné skříně dvd a spol.. Předpokládá to ovšem alespoň raid 5 pole kdyby něco odešlo..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Našel jsem si fundované review toho 3TB disku, kde se píše, že po experimentech a komunikaci s Intelem (výrobce použité základní desky) se ukázalo, že je chyba v BIOSu, kterou zatím ani velký Intel neodstranil. Takže proto se to nedá prodávat, protože výrobci desek a BIOSu jsou opět jaksi pozadu. A s MS Windows je to ještě horší :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows zvládají i mnohem větší kapacity (běžně v diskových polích - systému se HW pole jeví jako disk).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Používá se buď "dynamický disk" nebo novější Win mohou použít GPT.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. Switch, který omezí kapacitu na 2 TiB, není řešení používání 3TB disku. Ano, takové metody existovaly, považuji je ovšem za špatné, neřeší podstatu problému.
2. Re: "pane autore, pozor na jednotky!" - pokud se dobře koukám, v souvislosti s limitem jsem vždy korektně uvedl 2 TiB. Vaše upozornění tedy nechápu.
3. Windows XP chápou 4KiB bloky? To jsem nevěděl...
4. Strach výrobce z hloupého uživatele (nebo řekněme spíše z uživatele, který tomu nepotřebuje rozumět) je naprosto oprávněný a na místě. "Hloupý" uživatel také nevěděl nic o MiB vs. MB, GiB vs. GB a jak to dopadlo? Žalobou. Nikdy nepodceňujte "hloupé" uživatele, pokud mají k dispozici nástroje, jak svou "obecnou hloupost" využít proti vám (což v USA mají).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ad bod 4. nevim proc se to boji dat na trh a maji strach z "hloupeho uzivatele" vzdyt interni HDD neni zadnej spotrebak narozdil od externiho. Staci napsat nepobezi na tim a tim, musite mit to a to. Navic neopravnena reklamace je bezne penalizovana.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zapomínáte na pošramocení pověsti. Např. Prolux mohl nahrásně mít všechno posichrované legislativou a pověst má dnes jakou ... ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jó - tak to asi budou muset prodávát se samolepkou "Nepoužívat vnitřně" :) No a když už jste si dali takovou práci a sestavili pěkně přehlednou tabulku všech novějších Windows co takto aspoň zmínit i Linux a OSX? A jinak jediné co mě zajímá jestli to budu moc úspěně narvat do nějakého z mých NASů - nejlépe do QNAPu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to mám tak, že mám menší partition pro systém a aplikace, větší mám pro data.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pánové řešení zcela jistě existuje! Historie tuhle situaci už zažila...
- V době 386 jsem měl v PC 120MB disk.
- Naráz Western Digital přišel s disky, které měli přes 1GB a tak jsem si s radostí takový koupil.
- Po instalaci jsem ale zjistil, že BIOS dokázal detekovat jen 512MB disk.
- Tehdy se ještě konfigurace disku nastavovala ručně pomocí cylidrů hlaviček a sektorů. Ať jsem to nastavil jakkoliv, maximální velikost disku byla vždy 512MB.
- Bežel tam 16bit DOS.

Řešení bylo jednoduché. Přímo k disku byla dodaná disketa s Ontrack disk manager. Kde byl ovladač, který byl na úrovni mezi BIOSem a DOSem.
- Disk se v BIOSu nastavil jako 512MB.
- Nedalo se z tohoto disku bootovat, protože nejprve musel být zaveden ovladač.
- 1GB disk byl zformátován speciálním formátem a teprve po spuštění ovladače se tvářil jako 1GB a FAT16.
- Nevím jaký "hack" ten ovladač dělal, ale všechno krásně šlapalo :-)

Dnes bude problém v tom, že DOS byl hodně jednoduchý a naprogramování takového "hacku" nebylo těžké.
- Dnes je ale doba, kdy ani sami autoři svému kódu nerozumí a Windows je tak velkej, že takovýto "hack" už není možný.

Ještě dodám, že ten 1GB disk šel pomocí CHS v pohodě nastavit jako 512MB. Takto šel i zformátovat a bez problémů používat - jen jste nevyužili celou kapacitu.

Takže dnes uvedení 3TB disků hardware ani software rozhodně nebrání!
- Jen bych řekl, že bude těžké lidem vysvětlit, že se současnou technologií budou moct využít jen omezenou kapacitu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no zcela pravdu nemáte, z disku šlo bootovat, protože ontrack se nakýbloval do MBR. Mám doma NB s 6GB diskem, který měl limit 521MB a bootuje z něj W98SE a kapacitu mám celou k dispozici.
A pokud jste udělali tu blbost, že jste dali 1GB disk do 512MB systému jako 512, tak po dosažení plné kapacity ten blbec pokračoval v ukládání dat od začátku a přepsal celý začátek disku. - MBR, partition table ... no prostě data v pr...Tohle mi udělal WD na Asus MB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych neresil nic dal jak BIOS. V momente jak BIOS disk spravne detekuje a je tedy schopen z neho nabootovat nulty sektor a spustit (tak jak se to dela od jakziva) tak uz vsechno dal je vec software ulozene na disku (win, linux) a teda lehce resitelne tak jak pisete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl ze ty HDD neprodavaji jen jako interni schvalne, aby utrzily nejaky penize na tech externich.

Jinak k tomu screenu. Pri vubec prvni instalaci W7 jsem byl zdesen tim rezervovanym 100MB oddilem natolik, ze jsem zrusil tu instalacku a rozdeleni jsem udelal ve win-xp. Predpokladam ze ten 100MB oddil souvisi s tim GPT.

Stejne tak me vytacelo driv rozdeleni pomoci win-xp kdy na disku vzdy zbylo 8MB neprirazenych. Z dnesniho pohledu jsou to zanedbatelny velikosti, ale je jasny ze je nekde neco nedodelanyho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě si vzpomínám na jedno "taky-řešení". Bylo to kdysi u jednoho 1GB disku Seagate, kde existovalo ono 512MB omezení. Jedním jumperem se z toho ~1GB disku udělaly dva ~500MB. Disk se pak hlásil celému systému jako dva identické, jeden Master, druhý Slave. A překvapivě to chodilo. Dnes by se to dalo udělat tak, že by se hlásil jako dva, jeden 1TB, druhý 2TB, interně by to bylo řešeno přes nějaký ten SATA-switching. Ale stejně je to vepřové řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už sám článek není přesný v otázkách toho, co funguje a co ne. Windows XP sdílí kód Windows Server 2003. Nejde tedy jen o problém 10 let starého desktopového systému, ale i o problém o něco dražší. Ještě v roce 2007 nebylo ke koupi nic jiného, než Server 2003, vadný je tedy produkt prodávaný jen tři(!) roky. Stejně tak XP - ještě v roce 2006 nic jiného na trhu pro desktop nebylo, než WinXP. Čili tady mluvíme ne o 10 let starém produktu, ale max. o 4 letech. Máte auto, do kterého pneumatiky pasují, ale rychleji s nimi nepojedete, protože chybí velmi malý kousek software... Ostatně mě to netrápí, protože Windows nepoužívám. Notabene mám nejnovější verze k dispozici zadarmo. Čili nebráním sebe, ale běžného uživatele, který vyhazuje prachy oknem a dokonce mu to přijde normální.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Windows Server 2003 sdílí kód s Windows XP x64, nikoli s Windows XP (32bit). Proto taky s Windows XP x64 >2TiB disk používat lze (stejně jako s Windows Serverem 2003), naproti tomu s Windows XP (32bit) to nelze vůbec (pokud není disk jumperem (nebo utilitou nastavující LBA) omezen na 2 TiB).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.