Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft zdvojnásobil požadavek Windows 10 na diskovou kapacitu

Pokud vím, ty jebky s 32GB úložištěm měly to úložiště malý prakticky vždycky. Aby se aktualizace na novou verzi Windows povedla, nesměly by se ty Windowsy před tím aktualizovat, protože to pak bobtnalo a na upgrade na novou verzi už nezbylo místo. Řešil jsem to u nespočtu lidí, co si koupili tyhle malý jebky a pak se trápili s nedostatkem místa a že jim to furt hlásí málo místa a nejde to aktualizovat. Řešení bylo vždycky stejné: zazálohovat profil a hlavně fotky a celý to přeinstalovat novou verzí. A za půl roku znovu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já se přiznám, že účel tohodle nechápu. V dnešní době prodávat PC s diskem menším než je běžně úložiště v mobilním telefonu...ani proč MS drží u desítek tak nízké nároky na velikost, když jsou na takovém disku nepoužitelné (jde je možná rozběhat, ale není místo na prakticky žádnou aplikaci a při updatu je to v pytli úplně). Nyní snad ten update už funguje, jestli se nepletu, MS přidal možnost použít externí úložiště pro aktualizační data, aby i na tomhle pididisku šlo updatovat. Ale i tak...prostě by minimum mělo být 64GB a hotovo. Žádný zázrak, ale aspoň funkční včetně updatů. Dokud se to nezanese bordelem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

32GB opravdu není menší než běžné úložiště v mobilu...
Update u 64 bitových Win10 nefungoval pořádně u čisté instalace s pár aktualizacemi (nově koupený ntb) ani z verze 1709 na 1803. Končilo to smyčkou instalace - něco se pokazilo - návrat k předchozí verzi - aktualizace, A to jen proto, že ty blbci v MS neumí dopředu spočítat místo, které ta instalace zabere. Takže nic nevyřešili, za chvíli to samé nastane u 64GB, protože Windowsy bobtnají průběžně.
Ony by i na 32GB ty Win10 být mohly, kdyby MS každý půlrok neotravoval s upgradem, který po něm nikdo nechce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"32GB opravdu není menší než běžné úložiště v mobilu..."

To opravdu je, 64GB mají telefony už za tři tácy od noname značek, střední třída je má dnes běžně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Možná ve sféře IT, ale běžný BFU se pořád nechá zlákat prodejcovými kecy typu "stačí doplnit SD kartou a problém s úložištěm je vyřešen". Úložiště menší jak 32GB bych regulerně na mobilech zakázal. Nesnáším, když za mnou chodí lidi "Ahoj, ty děláš IT? Potřebuju přesunout fotky na SD kartu."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja BFU pomozem vytvorit ucet na Mega, nastavim autozalohovanie a ked sa prihlasi z pocitaca, tak si s nimi moze robit co chce. Prestalo ma bavit hrat na sherlocka a patrat po tom, akym sposobom sa to da unho fyzicky vykonat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle má jiný důvod a může za to microsoft - MS měl licenci W10 pro výrobce za hodně malou částku, ale podmínkou bylo, že se nepřekročí určité HW parametry. A jeden z limitů byl 32GB úložiště.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je na tom to nejsmutnější, že to obloukem způsobili taky oni (MS)... šaría na ně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oni tam dali SD slot pro moznost pridani mista (vyjimecne i M.2 pro SSD) na ukladani dat a co cert nechtel, ty levne N procesory maji vadu a nedoporucuje se tam mit trvale SD kartu ani flash disk v USB :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ony byly snad dokonce ty licence zadarmo. Low end CPU, max 32GB úložiště, 4GB RAM.

Nicméně těch 32GB může v pohodě stačit. Vejdou se i nějaké ty aplikace. Co na tom disku bude zabírat místo jsou cache instalačních programů, uživatelské profily a hlavně cache prohlížeče. Když se tohle pročistí, tak se ta aktualizace provede v pohodě. Dá se případně vypnout hybernace nebo swap. Pokud si na to někdo ukládá nějaká větší data, tak je samo problém.

Nicméně pokud mám ten počítač jako terminál k internetu, tak mi těch 32GB přijde jako víc jak dostačující na provoz. Problém je že lidi od těch zařízení mají větší očekávání než jaká může takové zařízení splňovat. Kdo potřebuje větší úložiště tak má možnost, ty stroje mají snad vždy nějakou čtečku karet, nebo dnes už docela standardně M.2 slot na připojení dalšího disku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tyhle šunty často ani nemají možnost připojení jiného disku. M.2 už vůbec, jen občas mají vyvedenou SATA kšandu. A někdy ani to ne, jen bývá na desce nevyvedena a pak se musí dobastlit. Nic za co by tyhle šroty stály.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO MS ide o to, aby Windows bol všade a preto radšej doporučí tie naj najmenšie nároky než by mal napísať, že reálne je dobré W10 používať s 3+ GB RAM, 40+ (alebo ako Ty píšeš, rovno 64) GB HDD a aspoň starým 2jadrom na 2 GHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle "malý jebky" jsou na takové to domácí internetování a sem tam k tvorbě nějakého dokumentu. Tam současný Windows 10 s milionem aprílových aktualizací nemá co dělat, tam má být lehký (ve významu malý a úsporný), stabilní a převážně neměnný OS. M$ nic takového neměl*, nemá a nikdy mít nebude.

* snad s výjimkou MS DOS

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zlatý mubuntu s 4G na disku :D (a dá se i míň). A užitná hodnota značně větší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mubutu? To je čo? Malých OS je dosť. Puppy je dobrý aj na P4 s 1 GB RAM, Lubuntu tiež oveľa náročnejší nie je

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 32GB
Xubuntu 7,5GB

Bylo by vhodné aby se někdo zamyslel nad tím, jestli nedělá někde chybu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A jak je to Xubuntu s vydrzi baterie? Mam jen stare informace, ale drive byl u Linuxu problem s vydrzi, treba v iddle byla o tretinu az polovinu nizsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako obvykle záleží na kombinaci HW a aktuálnosti ovladačů (jádra)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemám ověřené prakticky, ale podle oznámených změn to v novějších kernelech vypadá na posun k lepšímu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Acer ES1-111M (N2840 2GB DDR3, 32GB eMMC) na MX linux 64 bit vydrz od 8 do 12 hodin (so slimjet a nejakymi 4-5 tabmi okolo 10-12h) podla toho co tam robim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A s puvodnimi Win?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady jde převážně o ACPI a ovladače. Linux jakožto kernel neobsahuje všechno, distribuční kernely bývají odlazenější, zrovna od *buntu se to očekávat dá.
Moje zkušenost *buntu kernely je taková, že výdrž pod Windows v default stavu je zhruba stejná, možná o 20% lepší než s *buntu.
Nicméně *buntu se dá luxusně odladit, takže u svého notebooku jsem se dostal na dvojnásobnou hodnotu výdrže než u Windows. A není to tím, že bych vypnul obrazovku, wifi a podobně. Nasadil jsem agresivní profily výdrže baterie za cenu vyšších latencí nepoužívaných periferií, nižší využívání turba procesoru, nižší takt GPU (na fullHD 2D bez akcelerace stačí skoro jakékoli zobrazovadlo) a bylo to.
S Linuxem a spotřebou je problém v tom, že výrobci nedodržují normu ACPI. Mrkvosoft má totiž ACPI zprasené, a výrobci HW se mu logicky přizpůsobují - místo ACPI normy tedy dodržují ACPI Mrkvosotu. Což je něco, co od vývojářů Linuxu nelze očekávat. Tam ale přichází výhody opensource, Mark z Cannonicalu zavelí, a Linux si opatchuje tak, aby fungoval lépe. Pokud je to notebook s oficiální podporou nějaké linuxové distribuce, je vyhráno úplně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak na čem, já se s netbookem IdeaPad S10-3 dostal na o 1/4 delší výdrž než s Win

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alokace 32GB jen pro operační systém... Masakr. Už 10 GB mi přišlo zbytečne moc na to co nabízí. Bud maji takový problémy v kódu a nebo to jsou ty emulátory pro kompabilitu na starší programy a drivery. Nebo to jsou všechny MS OS pohromadě :-D
Ale abych nehanil jen MS. OSX taky začíná nesmyslně bobtnat. Za chvilku abych šetřil na 500GB ssd pro OS (TLC a QLC nechci).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak OS dnes obsahuje spoustu aplikací a funkcí. Ano hodně lidí je nepoužije, hodně lidí ale hlavně neví že něco takového třeba v OS vůbec je a instalují si funkčně stejné aplikace třetích stran, i když je to obsaženo přímo v systému. Lidi se hlavně potřebují naučit s OS pracovat, tam je největší kámen úrazu. Disková kapacita dnes není podstatná, nicméně je to právě proto aby se předešlo neznalosti uživatelů, kteří na těch low end strojích s malými úložišti místo zapráskají. Znalý uživatel si to ohlídá, ale nelze předpokládat že u toho sedí jen znalí uživatelé.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

On je celý problém v tom, že Windows OS jsou uzavřené a je zakázáno je měnit. Chybí tu možnost si udělat vlastní Windows distribuci. Pak by se totiž mohly šířit verze s programy jako VLC, Gimp, LibreOffice, Total/Double commander, Process explorer, TCPView a bez těch parodií na programy jako malování, notepad, cmd. Určitě by se z Windows OS dalo mnohé vyházet a uživatelé by to téměř nepoznali (slavná telemetrie). Bohužel tu máme uzavřený OS se zákazem pozměňování funkcionality.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není pravda. Můžeš to oholit na kost (relativně). Například teď jsem oddělával yourphone.exe, kterej mi z nějakýho důvodu běžel jako proces na GPU, což mě dost rozhodilo.
powershell:
Get-AppxPackage Microsoft.YourPhone -AllUsers | Remove-AppxPackage

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zkus veřejně nabídnout ISO tvé Windows 10 YourPhone free edition :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opensource neznamená free.
Jsou to úplně odlišné věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows není opensource, až na pár částí, které jsou smluvně poskytnuty některým důležitým partnerům MS. A ani náhodou nejsou free. Jaký rozdíl v tom je si jsem vědom poměrně dobře :) Vyslovuji však lítost nad tím, že, ke škodě nás uživatelů, nelze nabízené edice Windows měnit a dále distribuovat, jako se to děje například s Linuxovými distribucemi, kde provedené úpravy může sdílet kdokoliv s kýmkoliv. Díky tomu se u Linuxových distribucí mnohem významněji projevuje zpětná vazba od komunity a např. pokusy o nabourání soukromí uživatelů mají jepičí život.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. niektoré app štandardným spôsobom odstrániť nejdú. A cez powershell to nepovažujem za št. postup
2. tie app, ktoré idú odinštalovať majú len malú veľkosť. Takže ani keď cez PS odstrániš čo sa dá, Win sa veľmi nezmenšia
3. MS by mohol už počas inštalácie ponúknuť možnosť neinštalovať čo nechcem. Síce BFU by si tým môžno odstránili podporu wifi, ale aspoň by sa zase ľudia začali učiť PC nie len zapínať a vypínať ako kedysi a znalí by mali možnosť nainštalovať len to, čo by chceli. Kľudne bez IE, EDGE, bez Hyper-v.... proste len čistý OS aj keby bez spomínanej podpory wifi, updateov....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokud nebudou hojne hry ve vulkánu a nebo Linux nebude umět instalaci exe her bez výkon/kvalita uzirajiciho dx emulátoru, Linux me nezajímá. Na ostatní mám Mac...zatím.
De facto jediný důvod proč ma moje okolí Windows, tak protože s tím počítač dostanou a nebo hrajou hry. Zbytek zvládají Linux distribuce bez problemu (většinou).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bezne osekaval 3.5GB ISO Win7 na nejakych 1.2GB pri zachovani veskerych dolezitych funkcii. Takze ano, da sa osekat, ale je to celkom jebacka. Ja pouzival vLite, dokonca som o tom kedysi napisal aj clanok. https://bit.ly/2J4xZ9o

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tato zmena nema nic spolocne so stratou dát vo verzii 1809....strata dat bola zapricinena tym, ze v minulosti ludia dostali moznost presunut defaultne zlozky desktop, stahovane subory, dokumenty inde na disku, alebo na druhy disk a ked si to nastavili, zabudli si presunut subory...potom sa stazovali ze mali malo miesta na disku a tak tym ludom, ktori mali presunute priecinky, tie stare priecinky MS smazal...zvysovanie naroku na minimalnu kapacitu disku je preto, ze v pripade ze ste mali 32 GB disk, ktory realne mal 29,neco GB, tak po urcitom case (pozname jak sa windows nafukuje, logy, temp..) uz nebolo dost miesta pre upgrade...toto chce MS vyriesit vyssou minimalnou kapacitou, co nieje vobec zle ked dokazete v dnesnej dobe kupit 250GB SSD disk za 36 eur...
dokonca som niekde cital, ze MS to chce spravit tak, ze "nafukne" tu skrytu 500MB particiu disku a teda alokuje/vyhradi si miesto na tieto upgrady do buducna a teda na toto miesto nebudete moct zapisovat a tym docieli bezproblemovost instalacie novych updatov
PS: v poslednom vydani verzie 1903 ktoru uz testuju v okruhu release preview bola chyba, ak ste mali zasunuty pocas updatu USB disk, tak mu zmenilo pismeno jednotky o jedno ďalej v abecede...myslim ze to ma suvis prave s tou particiou...kazdopadne uz vysiel hotfix, takze je to jedno

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kecy v kleci, já nic nepřesouval a fotky mi to pěkně "probralo", asi polovina adresářů fuč... update jsem nechtěl, protože jsem neměl místo /asi 6 GB z 240/ a stejně po crash restartu se vesele začalo updatovat... neúspěšně (zřejmě skončilo období "odložit update až o ...") A to prosím pěkně asi před dvěma měsíci a bavíme se o podzimním update...

Když o tom přemýšlím, sežralo to možná tak ten Giga, co scházelo do 7mi GB. Jinými slovy, po totální medializaci opravili leda tak *íču.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tady je právě vidět ta uživatelská neznalost, zapráskat disk do mrtě.

Pokud je to SSD, tak mu to vůbec nezávidím. 6GB buněk bude používáno k průběžným zápisům různých logů a temp souborů. Buňky se opotřebí násobně rychleji, životnost disku se v téhle situaci výrazně sníží. Doporučuje se mít až 20% kapacity volné právě ať se zátěž rozprostře na více buňěk, nejlepší je to řešit over provisioningem, hodně zjednodušeně na disku necháte těch 20% kapacity nealokované, tzn místo 240GB paritition budete mít něco jako 190GB. A to je jen pro zdraví toho SSD, další volný prostor byste měl mít právě na ty aktualizace.

Ve vašem případě je to jen důsledek neznalosti nebo nedbalosti pokud znáte. A přesně těmhle případům chtějí tím navýšením minimálních nároků zamezit, pro normální uživatele je to správný postup, uvědomělí a dbalí uživatelé se mohou cítit omezeni.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Snad nechceš svádět ztrátu dat při updatu Windows na uživatele :)
A jinak, když má SSD 6GB volných, neznamená to, že se k průběžným zápisům používá jen toto místo. Řadič disku má k dispozici i další kapacitu, která není dostupná. Pak může docházet k realokaci některých dat na jiné buňky. Každý řadič si manipuluje s daty jinak a je v tom trochu magie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Az na to, ze tem uzivatelum co si koupili ty netbooku s 32GB mista podle MS spec. to nepomuze. Je hezke, ze se MS probudil a zjistil, ze ten jeho genitalni upgrade win10 neumi pri nedostatku mista ten upgrade resit, ale tak trochu s krizkem po funuse. Celkove je ten upgrade na pikacu, to ze si nedokaze poradit a ani uzivatele nalezite informovat ohledne nedostatku mista je uz jen k placi, co za paskvil to ve skutecnosti je.
A nez napises, at si uzivatel ten disk vymeni za vetsi, tak si k tomu neco zjisti ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je vůl...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně že vy víte, jak to funguje, že poučujete...
:-D od čeho máme na SSD řadič? Aby právě tyhle věci ohlídal. Ten řadič nezná FS, takže neví, že je tam 6GB volného místa, a protože pracuje s buňkami na několika vrstvách, přeadresovává si je kontinuálně tak, aby všechny buňky byly využívány stále stejně. Aby řadič komunikoval s OS a mohl pracovat na téhle úrovni, kterou popisujete, potřebuje TRIM. Ten ale jeho práci jen zefektivní. To volné místo se doporučuje, aby se řadiči pracovalo lépe a nedocházelo k fragmentaci na jeho úrovni. K ničemu, co popisujete, nedojde, pokud to fakt není nějaká tupá eMMC nebo SD karta.
Naopak driver souborového systému si s tím jednoduše poradit neumí, a tak začne docházet k fragmentaci FS (to je jiná než ta nahoře) a tím neefektivnímu využívání volného místa a jeho ubývání. K tomu ale dojde, pokud se na disk dále zapisuje. Pokud tam fotky nahrál jednou a pak nezapisoval (což lze s Windows těžko, protože ta svině zapisuje v jednom kuse), nebude mít ani tenhle problém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorší na tom je, že Win10 mají prakticky kulový(funkce) navíc oproti Win7.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorší na tom je, že Win10 jsou částečně koncipovány jako služba a stává se z nich médium pro distribuci reklamy a nucení dalších placených služeb.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No, nejspíš ani doposud nebylo moc masochistů, kteří by se snažili dostat Windows 10 na menší než 32GB disk.
Pokud vím, běžně se za reálné minimum považovalo tak 40 GB.

Navíc, už v roce 2015 se tu Ježkovi smáli když sháněl 64GB SSD (a to i tehdy to chtěl na nějaký poladěný Linux).
Dneska stroj s úložištěm do 64 GB (možná i včetně) asi nebude něco, kam bych cpal Windows 10.

Zajímavé, že někdy před 5 lety jsem za optimální pro datově nenáročné použití považoval 128GB SSD a vlastně to pořád platí. I když už se ceny konečně dostávají na úroveň, že bych to posunul na 256 GB.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že se ty stroje s 32GB a předinstalovanými Win10 stále prodávají...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a kupují se, pokud uživatel ví, tak s updaty nemá problém, ale právě tyhle stroje často kupují uživatelé co neví a ani netuší. Proto také ta změna, aby šlo těmhle problémům zabránit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těmto problémům jde zabránit alokováním dodatečného místa nebo také větší disciplínou vývojářů, kteří budou více dbát aby jejich výsledný produkt neplýtval místem. Myslím si, že v tomto ohledu jsou vývojáři v MS velmi nedisciplinovaní :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Njn, ale to neodporuje tomu co jsem napsal.
Jen prostě pro kategorii pracovně řekněme „Atomových netbooků“ už od jejího vzniku platí, že když nedáte pozor při výběru, může to ve výchozí konfiguraci být naprosto nepoužitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem MS oficiálně podporované...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 úplně ne, ale Windows 8.1 jsem se kdysi pokoušel smrsknout na 4GB flešku a povedlo se. Vykopal jsem z toho jen asi dvě funkce, zrušil swapák, ta verze byla 32bitová, ale jelo to. SAmozřejmě se to nesmělo aktualizovat, protože by to začalo bobtnat, ale jinak to použitelné bylo. Klíčem k úspěchu byla funkce WimBoot.
Zde je první část, kde jsem to zkoušel do 8 GB, to ještě i se swapákem.
https://diit.cz/clanek/windows-8-1-wimboot

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:D si zabil, zmizet vlak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem notebook jenom na psaní textů a občas internet, takže prakticky jen Openoffice + Chrome, tak jsem zvolil nejlevnější Acer v akci Black Friday za 3800 Kč se 32 GB pamětí. Pro to, co jsem chtěl mi naprosto dostačuje a za tu cenu naprostej luxus, ale když bych počítal svůj čas byť jen na 100 Kč/hod., tak si myslím, že mě kvůli těm problémům s místem, reinstalacím, odinstalacím balastu (fakt nevím, proč tam musejí být několikasetmegové hry, když to nemá volné ani to potřebné pro aktualizaci) a dalším potížím vyšel za ty dva roky minimálně na 10 tisíc.
Ze 32 GB bylo volných jenom asi 5 GB a po čase si to ukouslo někde ještě víc, takže bylo volných i pod 1 GB a žádné aktualizace nebyly možné. Kolikrát to jelo 3 hodiny a u 99 % napsalo error.
Nemohl jsem uvěřit, jaké ptákoviny tam zabírají místo, aplikace na xBox, Cortana, spousta her, co nejde odinstalovat, další hromada balastu na propojení s telefonem, prostě mnohem víc, než mám na normálním desktopu. Nebýt toho, tak ty Windows maj klidně malé jednotky GB a vše šlape jak má.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hádám, že Chromebook tyhle problémy nemá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minimální kapacita je závazná pouze pro výrobce zařízení, pokud ji nesplní (stejně jako další požadavky), jejich zařízení neprojde certifikací, tudíž na něj nebudou moci nainstalovat Windows 10. 7 GB se logicky nealokují na zařízeních s malým úložištěm (pokud ano, i tak lze tuto alokaci deaktivovat). Nevidím relevantnost se ztrátou dat u vydání 1809, ztráta postihla jen uživatele, kteří měli knihovny na jiných než výchozích umístěních. A sekce "Každopádně uživatelé, kteří při návrhu či výběru nenáročné sestavy kapacitu úložiště s desítkami nadimenzovali podle původních specifikací Microsoftu, nyní budou mít problém. Od verze 1903 včetně již taková úložiště stačit nebudou." je úplně mimo, velikost Windows se od posledního vydání nějak nezměnila, MS pouze navýšil minimální požadavky pro certifikaci. Windows 10 může s pomocí compact deployment zabrat jen 6 GB (možnost nástroje DISM).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorát to uvedli na pravou míru.
Kdysi jsem instaloval 32bit Win10 abych ušetřil místo na disku a v RAM.
Nic jsem neušetřil. Navíc to žere CPU protože dnes jsou všechny 64bitové a běží to v emulaci.
Kdyby se vám povedlo mít všechny programy 64bit, tak budou 64bitové Win stejně velké jako 32bit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

32bit v žádné emulaci neběží. Místo se instalací 32bit verze skutečně ušetří - nejsou potřeba 64b knihovny. I když budu mít všechny programy 64b, součástí instalace je plná podpora 32b aplikací, takže velikost nemůže být stejná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že všechny CPU vydane za posledních 10 let nemají 32bit instrukce. Jen 64bit. Pro 32bit OS potom musí procesor emulovat. Pocitově se mi na Core2 zdá rychlejší 64bit Win10 než 32bit.
Do RAMky se ty 32bit knihovny nemusejí načítat dokud se nespustí 32bit program.
(V předchozím příspěvku jsem to špatně napsal a vyznělo to že myslím místo na disku. Omlouvám se, myslel jsem místo v RAM.)
Problém je že vestavěné programy ve windows jsou 32bit. Jednou jsem zkoušel upravenou edici (Gamerz64bit), kde byl ten balast osekaný a chodilo to neskutečně rychle i s 2GB RAM. Dokud se nespustil 32bit program.
Na disku ty knihovny jsou, to je pravda, ale po pár aktualizacích se ten rozdíl na disku zmenší na minimum. Microsoft to teď defakto potvrdil.
Možná máš pravdu Jirko. Ale moje zkušenosti mi říkají opak. Teď instaluji jen 64bit OS. A lituji že jsem kdy 32bit Win10 instaloval. U WinXP to bylo opačně. Ale ty už jsou KO. Samozřejmě mám štěstí že jsem nikdy nemusel řešit 32GB disk na rozdíl od WIFTa. Ale štěstí musíš jít naproti. Nejmenší disk co jsem kdy doporučil byl 120GB. Před menšími jsem vždy varoval. Pro RAM je moje poučka min 4GB. Ale letos se to láme a moje doporučení zní minimálně 240GB disk a 8GB RAM. I pro takové to domácí žvýkání.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No to doufám, že ne, že nemáte pravdu.
64bit bude oproti 32bit vždycky rychlejší, pokud se nepoužije stejně tupý kompilátor, protože 64bit má mnohem širší instrukční sadu.
Spotřeba paměti kromě načtení dvojí sady knihoven roste ještě s větší délkou pointerů.
Každopádně pokud máte svůj OS pod kontrolou, 32bit šmejďárny tam mít vůbec nemusíte, a pak zjistíte, že spotřeba paměti oproti 32bit narostla jen lehce (o ty pointery). Programy jsou na 64bit také lehounce větší. Ale všechno lepší než mít to dvakrát.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nekdy je lepsi nemyslet. Ono se nadarmo nerika: "Myslet znamena h*vno vedet!". Ty procesory 32bit instrukce stale maji a 32bit kod v nich bezi nativne. To neni itanium nebo arm, kde se opravdu x86 resi emulaci s patricne tragickym vykonem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pouze dvojnásobek? A není to málo, Ivane Ivanoviči? ;)))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Technická: Ta hláška je „A není to málo, Antone Pavloviči?“
(Cimrman to řekne A. P. Čechovovi na to, že napsal hru Dvě sestry.)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jabba : )
Zabil : D

32GB je sakra málo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo majú v tých oknách zabundlované, zbierku obľúbeného porna?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MS je **** (každý si doplní sám). Na běžných ntb a pc považuji 128GB SSD disk pro OS jako minimum, při dnešních cenách dám klidně i 512 SSD. Jenže i já jsem si koupil tablet (v roce 2016) s 32GB eMMC, 2GB RAM, 10", Win10 za 100 eur (!), protože jsem jel na dovolenou na Kubu a nechtěl jsem tam tahat plnohodnotný notebook, protože jenom fotovýbava zabere víc než 5kg, takže 100 eur za snížení váhy a minimalizaci možných ztrát při případné krádeži adekvátní investice. Teď k věci. Od té doby používám tablet jen na kontrolu odzálohovaných SD karet na WiFi disk (WD) na cestách. A bojuji s povinnými updaty/upgrady Windows. Kdyby ti dementi z MS aspoň naučili ten svůj paskvil používat externí údložiště (v tomto případě SD karta 128GB, z 80% volná) pro download a backup. Ale to ne. Ono to všechno musí být na jedné jediné particii. Zatím jsem vystačil s tím, že jsem před upgrade udělal cleandisk a ruční čistku všeho co se dalo, před upgrade, ale ne vždy to proběhlo na první pokus bez problémů. A to mám Win10 nastavené tak aby všechny nové data a aplikace ukládal na tu SD kartu (disk D: ) .
Mimochodem, teď jsem řešil migraci OS na nový disk SSD (SunDisk) pomocí Acronis, ale na poprvé bez úspěchu - boot skončil pokusem o repair win. Jak jsem později zjistil Windows se chovají divně. Zkusil jsem přímou instalaci (disk jsem úplně vyčistil) a Win oznámili, že nemají kompatibilní disk kam by OS nainstalovali (???) a nabídli mi výběr disků, kde SSD nebylo. Spustil jsem cmd a diskpart a světe div, on SSD vidí, samožřejmě čisté, ale ten browser v instaláku ne. Stačilo vytvořit primární particii a najednou to šlo. Zajímavé na tom celém je, že potom už migrace pomocí Acronis proběhla normálně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Řekne mi někdo, jak to ten Microsoft dělá, že samotný OS má více než dvojnásobný paměťový nárok než průměrná distribuce linuxu s hafo aplikacemi a utilitami k tomu? To jsou ta zadní okna (back windows) tak datově a paměťově náročná?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.