Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 11 dostává nativní podporu RGB podsvícení (zatím to moc nefunguje)

konecne mi microsoft dal, po cem uz dva roky touzim.. padnej duvod k upgradu na windows 11!!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mě dal naopak pádnej důvod hodit tenhle zmetek rovnou do koše.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O cca 3 roky sa pridáš do klubu aj Ty. Pochybujem, že prejdeš na freeBSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie celkom som pobral tu obsesiu podsvecovanim komponentov, ktore su urcene na montaz do skrine. Aj keby ta skrina bola sebepriehladnejsia. Maticna doska a graficka karta obe dorazili s tym, ze tuto blbost mali zapnutu a bola to uplne prva vec, ktoru som vypinal.

Problem je v tom, ze "profi" veci sa moc nerobia. Pokial si clovek nechce kupit workstation, tak si nekupi "programatorsku" dosku. Kupuju sa gamerske veci. A to vsetko svieti ako putova atrakcia.

Potom treba zhanat rozne debilny software na to, aby som tomu hardware-u povedal: Proste. Prestan. Svietit.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

U notebooků podobné. Kdo chce výkon (nezastavený nedostatečným chlazením), musí koupit herní notebook. A pak kombinace černé lepící pásky a černé lihovky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Drtivá většina desek má možnost to povypínat v BIOSu, pokud máš podsvícení ostatních komponentů kompatibilní s výrobcem desky, tak jde to vypnout najednou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blue Screen of Death sa zmení na Rainbow Rig of Death.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To uz bolo pocas updatov na Windows 8.

Vlozte papier napusteny LSD do jednotky A a stlacte lubovolnu klavesu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by to chtělo implementovat či sestavit API na nastavení tlačítek myší, klávesnic a dalších podobných doplňků.
Teď je potřeba pro myš asi půlgigový "ovladač" s ovládáním ve stylu pouťové atrakce, kde není jasné co je ovládací prvek a co dekorace. Navíc to stahuje jakousi galerii her, které mě jednak vůbec nezajímají, zbytečně stahují nesmyslná data, zabírají místo na disku i paměť a nakonec jako ovladač nefunguje úplně spolehlivě. //velký výběr myší s více tlačítky a pravo-levou symetrií (střídám ruce) není

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně není. Treba EitherMouse je malá binarka. Snad pár MB. A umí nastavit různé více myši. Jako leváky jsem mel jednu dobu M650L která ale nemá přeložené tlačítka. Přeložení v systému.prohodilo i touchpad tlačítka a tlačítka na právacke myši což bylo nežádoucí. Tímhle jsem to potěšil protože třeba LogiOptions neumožní přehodit funkci primárních tlačítek konkrétní myši.

Na MacOS jsem používal USBOverride, taky pár MB binárka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Malá binárka, snad pár MB. To měl kdysi Doom :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Taky si říkám, k čemu je dnes kdejaká SW blbost tak nabobtnalá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komplexnost operačního systému, knihoven a využití vyšších programovacích jazyků. Jarko které vychází z pár classu s dohromady možná 2 tisicy řádků kódu má zkompilovane asi 10kB, kdyz do něj vložím knihovny které používá jsem na 2.5MB.

Ale třeba databazova aplikace o kterou se starám a má dohromady něco málo přes 640 tisíc řádků kódu, má 20MB ve zdrojacich. Zkompilovane v db to nevezme o moc víc, ale samotná nainstalovana db má hodně přes 1GB.

Klidně můžeme zase programovat low level v assembleru ale pak napíšeme hromadu kódu jen k tomu abychom na obrazovku vypsali písmeno = bude nutné najít znak v definici fontů a odtud kopírovat body do graficke paměti hezky jeden po druhém na přesně daně místo. Bude se muset řešit šířka každého piš.ena, při editaci textu uprostřed řádků pak řešit posun textu doprava, případně založení na konci řádků a posun vykreslení zbyleho textu. Než to pořádně odradit stravis s tím dny ba tydny práce a výsledek bude mala binarka. Nebo holt použije vyšší programovací jazyk a použije textové pole s pár parametry, práce na minutu a holt binarka bude mít pár MB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře. Já samozřejmě uznávám důležitost a přínos knihoven v programování. Ale ta knihovna přece není jedna funkce, je jich tam víc. Nešlo by to udělat tak, že se do výsledného kódu začlení jen ta potřebná část a ne celá knihovna?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při statickém linkování je to automaticky, ale licence většiny knihoven to neumožňuje (např. komerční Qt nebo opensource GPL).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A distribuovat to jako zdrojový text, ze kterého jen programátor vybere, pouze to co potřebuje, je naprosté sci-fi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z toho textu to vybere kompilátor&linker automaticky, jakmile dá zbuildovat. Např. brew v macOS a Gentoo maj source-based repozitáře (na tom macu je to fakt výhoda, protože Apple mezitím stihl změnit CPU arch PowerPC-->x86-->ARM).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, programátor, to neovlivní, dělá do kompilátor sám, když to zjednoduším. Já měl na mysli něco jiné. Ctrl C a Ctrl V metodu když to hodně zjednoduším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říká Vám něco pojem "DLL Hell"?
Už teď mají některé OS problém uhlídat si knihovny a jejich verze.
Dovete si představit jaký chaos by to byl, kdyby místo nějakých 10-15 knihoven (každá ve 3-4 verzích) mělo manažovat 300-400 funkcí z každé knihovny (opět v několika verzích)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už je ale spíš důsledek. Knihovny se začaly, aspoň dle mých chabých znalostí programování užívat proto, že k nim může mít přístup více programů, či jejich částí, aby se zbytečně neduplikovaly. Ale s více verzemi téhož se to jaksi zvrhlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EitherMouse podle popisu vypadá zajímavě - testnu. Děkuji za tip.
Já si (nechal od firmy) pořídil myš HP Omen. Protože symetrická, protože mé tlačítka pro palec zleva i zprava a je to bezdrát. Nicméně, je to herní myš, ale občas jí vypadne nastavení, nebo spadne DPI na minimum - jako hráč bych ji asi dávno rozebral o zeď. Jako programátor ji prostě vypnu a zapnu. Dmnti fakt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je i nějaký program kde si to můžeš skriptovat jak uznáš za vhodné. Eithermouse fakticky využívá to same ale zabalené to v omezené míře do ui, takže netřeba psát skript.

Bylo to jen kvůli té M650 protože logitexh u kancl myši nemá v sw možnost měnit přiřazení primárních tlačítek. Když vyšel leváky lift který má tlačítka přeložené na hw úrovni tak už to nepotrebuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už bude jak v Číně - co nesvítí, to neexistuje. Tam i stromy nasvěcovali zeleně aby bylo vidět, jak jsou eko :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi stárnu, ale když je na výběr HW bez podsvícení a s ním, proč bych za to připlácel? Stejně jako koncept průhledných skříní... Case má držet komponenty pohromadě a umožnit dobrý průvan vzduchu, toť vše. Když vypadá dobře zepředu OK, ale k čemu víc?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Trik je v tom, ze vacsinou na vyber nie je :>

Napr. mechanicke klavesnice. Ako som spominal vyssie, clovek co urobi milion uderov mesacne (programator napr.) si moze chciet kupit nieco, co mu za 10 rokov neodvari klby. Programatorske klavesnice prakticky neexistuju. Potom mozem volit gejmersku, tie svietia vsetky bez vynimky. Alebo nejaku hipstersku super ergo kickstarterovu. Tam tiez budu nejake, co budu svietit ako drbnute.

Nakoniec som skoncil pri niche gejmerskej, ktora mala moznost nastavit podsvietenie cez klavesove skratky a nasiel som v nej vstavany profil, ktory svieti konstantne jednou farbou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna u klávesnice by mi to až tak nevadilo, někdy se podsvícení hodí a když chci, aby nesvítila dám přes ni látkový přehoz, aspoň bude míň zasviněná a když u monitoru i jím, celkem se to hodí... Prostě, když už to tam je. Má to jít i snadno nejen nastavit, ale hlavně vypnout, když už není na výběr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nevadilo by, keby svietila nejako normalne. Ale vacsina modelov ma v ramci co najlepsieho marketingu ako default RGB vlnu, alebo nejaku podobnu somarinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby šly barevně odlišit skupiny kláves, to smysl dává a další věc. Kdybych už vybral tedy s podsvícením, tak chci odstín a intenzitu tak, aby se mi to líbilo. Třeba červeně bych to nechtěl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... a to pominu fakt, že hodně klávesnic svítí. Ale ne tak, jak by si jeden přál, aby byly vidět popisky, ale všude kolem způsobem, že ty popisky nejde vidět ani přes den, protože to oslňuje.

Na třetí pokus se mi povedlo sehnat set herní KB+myš (už se to neprodává). Masivní (1.2 kg s poctivými pogumavanými nohami) KB lze nastavit přes klávesové zkratky. Kdyyž na to nějkou dobu nešáhnu, sama zhasne. Myšák jenom problikne při zapnutí/probuzení PC. Dohromady za cenu menší než Razor Naga.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spousta programátorů moc nepíše. Máme doplňování kódu v IDE, kopírování ze StackOverflow, nově nám kód generuje ChatGPT. A samozřejmě instalování knihovny na každý prd (např. 5řádková funkce). Vedle toho korporace najíždí na LowCode a NoCode, kde se hlavně kliká myší (o svoje nahrazení se nebojím, protože ten naklikaný kód je méně přehledný než C#/Java/Python/..., takže ho stejně maintanuje programátor).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A to je ten problém, dost takových by si ani nemělo říkat programátor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LowCode a NoCode + generovanie kodu cez ChatGPT su vsetko vlhke sny, ktore mozno mozu fungovat tam, kde je software druhorady biznis, alebo len "pridruzena vyroba". Vsade inde sa to musi oddriet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako programovat GUI aplikaci nebo dokonce webovou aplikaci v C/C++?

EDIT: Dalo by se říci, že jakýkoli backend je druhořadý business, support pro "opravdové aplikace" (frontend).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě a to je právě ten rozdíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi ukažte, co tyhle vaše "opravdové aplikace" dělají, když jim nejede backend :-D
Důležité je obojí. U nás v práci je například backend o něco důležitější než frontend, protože kromě našich dalších systémů ho přes API poskytujeme třetím stranám, z čehož nám po nějakém rozjezdu plyne už velmi slušný business.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mně vysvětluj, já většinu času dělám backend. Nicméně čím dál více v naší firmě implementujeme novou funkčnost (v tom backendu) klikáním (NoCode), občas s pomocí nějaké funkce v C# (LowCode).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skús pozrieť napr. Leopold FC900RBT, Leopold NP900RBT (Two Tone White), Ducky One-2-Tuxedo, Ducky One-2-Phantom-Black... Ja som bral od Ducky model One-2-Tuxedo s MX Silent Red a spoko. Akurát dlhšie trvalo dodanie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mechanickou klávesnici jsem jako programátor zkoušel, ale jsem zvyklý mít prsty o klávesnici lehce opřené, což na membránovce jde, ale na mechanické ne. Navíc mi vadil tvrdý dojezd kláves, i když byl trochu odpružený, cítil jsem na prstech celkem rozdíl oproti membránovkám.
Nakonec jsem pořídil úplně obyčejnou A4Tech KR-92 (na Alze už není, jinde se ale dá sehnat). Velmi příjemná membránovka se zaoblenými klávesami, a píše se na ní krásně lehoučce. Koupil jsem si pro jistotu ještě jednu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, prave o to tam pri tych mechanikach ide. Klavesa registruje stlacenie skor, nez dojde "na doraz". Ked sa do toho mlati, tak doraz je tvrdy, ale na pisanie to netreba.

Samozrejme zalezi od typu spinacov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud někdo chce klávesnicí mechanickou a má specifické požadavky, tak si ji posklada přesně jak pogrebuje. Spínače, klidně každý jiný, různá síla aktivace nebo náběhu, jejich průběh. Je rozdíl tactile spínač s odporem 70g a linear s 70g natož linear s 30g odporu. Nevyhovuje ti doraz? Výběr si tobě vyhovující tlumiče. Výběr si stabilizátory dlouhých kláves, vycpi si tělo klávesnice aby vydávala pro tebe adekvátní zvuk. Nech si na miru vyrobit keycaps, klidně ti je někdo usochaří v 3d s motivy jaké si budeš přát.

Mechanické klávesnice jsou kult. Obvykle člověk nekončí u jedné ale ma sbirku a střídá je.

Problem je ze custom mechanik nestojí pár tisícovek a nekoupis ji v krámě hotovou. Mít ale vyváženou klávesnicí ktera je unikat co ti presne sedi třeba za 20=50 tisic snad není problém.

Osobně do.a používám Keychron K1. Ale.dnes už jen k herní konzoli (herní pc) Na práci buď K380 nebo MX Keys mini. V kanclu.mam ještě nějakou Dell klávesnicí co přišla s počítačem. Dřív jsem takové používal léta a seděly mi. Ale teď už to nemusím, zvykl jsem si na kompaktní klávesnice, zvláště MX Keys jsou blízko třeba klávesnicí Macbooku, což je super když pak člověk pouziva pocitově stejné nebo velmi podobné klávesnice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo je mechanická klávesnica? Do dnes v to nemám jasno. Klávesy sú vždy tie isté či je pod nimi vankúš, ktorý po stlačení sa spojí a vytvorí povel pre PC, alebo ide o kontakt spojujúci iné 2 kontakty. Čo majú spoločné kĺby s tým ako funguje klávesnica? Nejde skôr o ergonomiu klávesnice ako takej?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zakladny rozdiel je v tom, ze klasicka bezna membranova klavesnica spina tym, ze klaves zatlaci gumenu membranu na plosny spoj. Tam su dva poprepletane kontakty, ktore sa spoja kusom vodivej gumy. Takze pre registraciu stlacenia na membranovej klavesnici je nutne, aby prst narazil klaves cez gumu na plosny spoj. Jedine tlmenie je tam ten kus gumy.

Mechanicke klavesy maju vovnutri kontakty, ktore spinaju skor (ako velmi zalezi od typu pouzitych spinacov), nez klaves dojde na koniec svojej drahy. Nie je treba preto do tej klavesnice "mlatit".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tím tlumení nemáš pravdu. Tlumení membránové klávesnice.muze být stejně jako u.mechanicke. dokonce i mechanicky může být spínač stejný, jen v něm není kontakt nebo optika ale holt stačí tu gumu - memchanicke.

Každá membránové má navíc různou mechaniku kláves, může poskytovat klidně podobnou zpětnou vazbu jako mechanická klávesnice. Navíc je daleko větší nabídka hlavně v low profile. I mechanická low profile je hodně vysoká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som teda rozobral hafo membranovych klavesnic, ale v ziadnej z nich som nenasiel iny typ mechanizmu, nez gumenu membranu. Ano, existuju klavesnice, ktore maju vodiaci tunel (spravidla vysokoprofilove) a potom existuju klavesnice, ktore maju "noznicky" ako vodiaci mechanizmus (to zasa spravidla nizkoprofilove). Ale nikdy som nevidel, ze by zdvih klavesu sposobovalo na membranovej klavesnici nieco ine, ako samotna gumena membrana.

Nizkoprofilova (=z principu veci nizkozdvihova) mechanicka klavesnica je dost vec, ktora popiera svoj ucel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vďaka. Mechanickú nemám, ale o „mlátenie” je minimálne. Skoro žiadne, čiže nemyslím si, že cítim rozdiel. S PC som začínal ešte za Márie Terézie (1992), kedy boli asi len mechanické, ale tá hlučnosť mi nechýba (pravdepodobne som začínal s touto: https://youtu.be/HXJzmky2DaI?t=1 ).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1992 už bylo ... za Františka Jozefa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moderne mechanicke spinace sa povodne vyvinuli pre pouzitie v priemysle. Uplne povodne spinace mali velmi jasnu taktilnu odozvu - clovek si bol urcite isty, ze ten klaves stlacil aj ked mal na rukach zlievacske rukavice. Zaroven robili aj hlasny klik. Tych spinacov je ale dnes cela rada a nie vsetky su zdaleka tak tuhe a tak hlucne. Napr. spinace oznacovane ako "brown" (su aj fyzicky hnede afaik) su akceptovatelne hlucne, nemaju az tak brutalnu odozvu a pise sa na nich dobre.

Ta klavesnica bola bozia, Je to snad este o 10 rokov starsie (dodavalo sa to k 286 a 386tkam IBM) a spinace v klavesnici pouzivaju hallov efekt, takze su teoreticky neznicitelne. Nie je tam ziaden mechanicky kontakt, ktory by sa mohol opotrebovat.

Jedna mala bonusova vlastnost mechanickych klavesnic v porovnani s membranovymi je ta, ze ak odide spinac pre klaves, ide ho vypajkovat a vymenit. Kedze dodavatelov spinacov je vseho vsudy mozno 5, vymena je mozna, diel sa zohnat da. Niektore klavesnice dokonca maju vymenu moznu bez nutnosti pajkovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak mechanická klávesnice je přece to nejmenší. Vybereš si tělo jaké ti vyhovuje, spínače klidne pro kazdou klavesu jiný, stabilizátory, keycaps, pripadne tlumice dorazu, vycpavku tela aby jeji zvuk odpovidal presne tve potřebě,. Vše dle libosti. Nechceš aby svítila, nebude. Akorát počítej že můžeš zaplatit desetitisíce. Ale to je jich co by programátor nevydelal max za pár dní, když.ma navíc tak specifické požadavky.

A programátor a milion úderů? Ale no tak. Programování není vůbec o rychlosti ani množství. Spoustu kódu se dá navíc napsat automaticky. Nejlepší je kdyz si programátor naprogramuje něco co programuje do velké míry za něj.

Navíc osobně nevidím problém v běžných kancl klavesnicich. Osobně mě baví třeba Logitech K380 i když mi chybí podsvícení, ale nejraději mám MX Keys mini. Skvělý feedback a jistota psaní, výborný low profile, tichý. Byt bych raději TKL verzi, ale holt ne vše je dokonale.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem nedávno stavěl normální počítač (čti "ne-debilně svítící"), potřeboval jsem po instalaci vypnout svícení desky Gigabyte - naštestí šlo vše vypnout v BIOSu. Jdeme dál Corsair paměti - Asi 3Gb download, který se po instalaci rozepnul tak na 5. Celá instalace a stažení asi půl hodiny ,abych mohl vypnout hnusné svícení pamětí za cca 5s! Následoval dlouhý uninstall. Nakonec Asus klávesnice - opět asi 1Gb software, hrozná instalace, zpomalování celého PC, nastaveno normální bílé podsvícení během 10s a uninstall.
Kdyby toto byla alespoň konečná, ale není
Teď se každý den modlím aby se svícení nevracelo alenono se vrací:
- po každém bios updatu je zas on anje potřeba opět vypnout
- Asus klávesnice se po měsící až třech vždy rozhodne, že už ji její ovládací software chybí a tak se rozhodne vrátit do defaultu který hádejte je za a. zhasnuto b. vlna měnění všech rgb barev

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To chce podle toho ty komponenty rovnou vybírat. U desky a všeho uvnitř, by to mohlo být jedno, ale slušná skříň bez prosklené bočnice je trochu oříšek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bohužel třeba hispeed DDR4 4600Mhz paměti byly jen s přiblblým podsvícením. Ale už mě i napadlo ten debilní led pásek utrhnout kleštěma. Na funkci pamětí by to nemělo mít vliv

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen to dobře vyškubnout z tištáku, aby to nevzalo nějakou pidisoučástku s sebou, ale co záruka. Raději přelepit páskou...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Načo Ti 4,6 GHz (neprejdeme z tisícov mega na giga?)? To radšej prejsť na DDR5 platformu a môžeš mať 6 GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a) marketinkově to vypadá lépe
b) nejsou to MHz ale MT (reálná frekvence je 1/4 MT hodnoty)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

b) marketingovo to vyzerá zrozumiteľnejšie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen drobna oprava, skutecna taktovaci frekvence je 1/2 te uvadene ve specifikaci pameti.

Pameti DDRx (Double Data Rate) totiz prenaseji data pri vzestupne i sestupne hrane hodin. A oznaceni dvojnasobkem realne taktovaci frekvence se zacalo pouzivat zrejme proto, ze pouziti MHz pro oznaceni rychlosti se pouzivalo u pameti bezne, ale pri uvedeni jmenovite taktovaci frekvence by nebylo na prvni dobrou videt, ze prenosova rychlost je dvojnasobna.

Ano bylo by spravnejsi pouzivat jednotku MT/s, jenze na tu nebyli zakaznici zvykli. A tak se zacala pouzivat ta 2x vetsi ekvivalentni frekvence.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Načo Ti 4,6 GHz (neprejdeme z tisícov mega na giga?)? To radšej prejsť na DDR5 platformu a môžeš mať 6 GHz."

kvůli "výkonnému" igpu v 5700G. Bohužel v AM5(DDR5) ani Intel takto výkonné iGPU v nových DESKTOP socketech zatím nenabízí. A pro jistotu i odpověď na otázku: "proč si raději nekoupím diskrétní grafiku", tak proto, že to celé mám v miniaturním case asi 5-6l, bez jedinného ventilátoru a chladí se to pasivně tj. 0db PC a ve hrách to žere kolem 60W. Celé HTPC je přidělané za televizí, tzn. nejde to ani vidět, ani slyšet, přesto to zvládne ve fullHD většinu MMO na střední-vyšší detaily a pak některé dobře optimalizované hry, třeba Doom Eternal na Ultra (bez RT pochopitelně) na cca 45fps

Přes DP1.4 (Gigabyte) to zvládne pumpovat ve 4K dostatečných 120Hz včetně freesyncu!!!. V budoucnu si postavím ještě výkonné herní desktop PC, které mi při nedostatku výkonu, bude třeba přes Steam link renderovat v lokální síti náročnější hry, takže je bude možno hrát ve 4K až 120fps. No a když se hrají takové ty legrácky jako Gang beasts, "stolní" 3D hry ala Talisman nebo MMO fullHD, tak se nemusí renderovat ani přes Steam, ale zvládne to to HTPC napřímo, takže žádný delay v MMO

Samozřejmě nahradit to AM5 deskou a nějakým tím Strix Point APU by se mě do budoucna líbilo, ale vzhledem k omezeným výrobním kapacitám se AMD soustředí u APU na mobilní segment, a desktop je bohužel pár let pozadu. Budeme rádi když konečně něco do AM5 alespoň s RDNA2 vydají (myslím tím výkonná APU, ne ty prcky na 2D co jsou v běžných AM5 CPU), do té doby opravdu žádné iGPU s rozumnou spotřebou co by trumfovalo 5700G s rychlými pamětmi na trhu není, tzn. v mém popsaném scénáři mám prostě stále to nej

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemá MCH v Zen 3 limit okolo 4 MT/s (2 GHz), kedy po cca tej frekvencii padne frekvencia Infitiy fabrik? Zen 2 mal limit 3,7 GT/s (1,86 GHz). Máš TV s frekvenciou 120 Hz? Som zvedavý kedy príde Ryzen 7000G.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi bude záviset na konkrétním kusu. Já zkoušel na 5600G přetaktovat 3200MHz paměť něco přes 4200MHz a IF řadič to zvládl v režimu 1:1. Ale na těch vysokých frekvencích už moc velké přírůstky fps nebyly, protože paměť zřejmě nestíhala adresovat kvůli zpoždění (latency) přístupu. Napřed jsem totiž honil frekvence na nízkém časování a když takt už dál nešel zvyšovat, začal jsem utahovat časování. A byl jsem překvapen jak moc fps poskočily. Vysoká frekvence sama je k ničemu, když nemá řadič co přenášet protože čeká na data. Ale vliv frekvence a zpoždění asi bude záviset i na konkrétní hře, já to zkoušel na SoTR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak s tímto nesouhlasím, slušný case nebyl problém (fractal design) ale mobo to má, ta bez toho snad ani koupit nejde, ale tím že case má neprůhlednou bočnici tak je mi jedno že jak blbá svítí i gpu. Zase to celkem oceňuji na myši a klávesnici, tak si mohu nastavit podsvícení jednotlivých tlačítek nebo barvu aktuálního profilu myši

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se na PC dívám třeba na film nebo dokument, nepotřebuji blikající PC, nejsou snad vánoce... To co mi vadí, že lepší HW bez světýlek už se téměř nedá vybrat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale dá, nejsnazší je koupit hotový počítač.

A na nerušeně sledování filmů nebo dokumentů snad nepotrebujes počítač., stačí chytrá tv/monitor nebo nějaká malá krabička., případně mobil/tablet který odstraňuje obsah na tv, projektor nebo monitor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za A šetřím, takže mám PC na většinu věcí, včetně TV aplikace. Za B obvykle i u toho filmu a jedno odkud mám i něco na webu. Jo a vím, že to není zdravé...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zajímavé, netuším jakou klávesnici Asus máte, ale já model TUF a když potřebuji vypnout podsvícení tak to udělám jednoduše tlačítkem na horní straně klávesnice - hrozně obtížná věc :)
A zrovna u Asusu se mi ani ne týden zpátky stalo že to při aktualizaci komplet podsvícení vypnulo - nastavilo se to nějak samo na off, jediné co zůstalo svítit byly RAMky které jsou od Crucialu s Armoury softem nekompatibilní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Logitechie mysi svojho casu zvykli navrat k RGB psychoaktivnym vlnam volit po kazdom power-on. Mys bola dobra, ale bez toho softu sa nedala pouzivat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bohužel tahle degradace stihla i asusí soft. Původně co se nastavilo to zůstalo, ale teď tu aplikaci potřebuje, jako kdyby zakázali tu paměť kde se drželo nastavení, to je jednoznačně krok zpět, evidentně chtějí nutit uživatele aby jejich aplikace vůbec používali. Přitom předtím to šlo, tedy když jsem nastavil zelený podsvit tak restart vypnutí či dokonce přechod do režimu spánku na to neměl vliv. Teď to chvíli bliká než opět začne přijímat řízení od té apky... Hw s tím problém neměl, proto to vidím jako čistě účelový downgrade.
Proto mi řešení MS kde bude ten základ chování přijde jako záchrana pro ty které proprietální apky nemusí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladam, ze to bolo rozhodnutie, ze sa akakolvek vnutorna pamat zakaze, pretoze soft ten kram moze ovladat v realnom case a moze to byt "flexibilnejsie". Ak by si to malo tie nastavenia pamatat samo a byt rovnako flexibilne, tak by tam bolo treba vrazit cip o $0.1 drahsi a to by bol pruser jak Brno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se tyka ale jen řady G. Tedy gaming. Nevšiml jsem si že třeba král pracovních myši- mx Master měl jakoukoli led, pokud nemluvíme o malé tecce zespod co se rozsvítí když ji zvedneš a signalizije ti které ze tři propojení je aktivní, případně je v parovacim rezimu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úplný gamechanger, splněný sen, poslední dílek puzzle doplněn.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je zase nablito v diskusi...
Nechápu proč mají tendenci se vždy ozývat jedinci kteří to nepoužívají, asi se nudí a baví je trollit.
Ono i vyznění článku je zvláštní, jako kdyby ho autor psal jen s chutí dloubnout si do MS. Pochopitelně když jsou 10 ukončovaný produkt tak tam nebudou přidávat nové funkce, to je běžná praxe všude. No a podle diskusí na českém netu se většina prý bude držet "osvědčených" Win10 co to půjde a zároveň upřímně nesnáší podsvícení komponent tak to rozhodně žádná škoda nebude :))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale MS má ve Windows řadu vážnějších problémů k řešení, toto by měli nechat výrobcům HW a jejich software.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nějaká základní úprava by to ve Win měla ošetřovat, ne každý si plánuje cirkusové efekty na každou akci. Postačí jednoduché nastavení preferované barvy na všechny komponenty co mají podsvícení a jejich zapnutí vypnutí. Na ostatní je tu třeba zmíněný Asus Armoury.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jde o princip a to se týká hlavně HW, když už je někdy problém sehnat komponenty vhodných parametrů bez světýlek, ať to aspoň jde jednoduše vypnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- podsvícení desky se vypíná v uefi nebo přes centrální Asus soft, tam mi fungovala i regulace rozšířených Kingston RAM, takže záležitost jednoho šupátka a je klid.
- klávesnice obvykle mají tlačítko na regulaci podsvitu - od nejvyššího po nejnižší kdy nejnižší znamená vypnuto. Ale také jde ovládat centrálně přes zmíněný Armoury včetně myši.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi bude záviset i na výrobci, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no a ta iniciativa MS je právě co má ulehčit život právě těm co ty apky výrobců nechtějí. Pro to základní nastavení a on/off.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak znám MS, něčím to "vylepší" k hranici použitelnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem si na CZC ideově vybíral skříň, jeden z parametrů, co jsem zaškrtnula byla neprůhledná bočnice, hádejte výsledek...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me celkem vyhovuje "Be quiet! Silent Base 802" - nedavno jsem do ni skladal a RGB absolutne zadne (panbu zaplat). Bocnice obe plne a snadna vymena predniho panelu pro ticho nebo pruvan (oba v baleni).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna ta by šla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím. HW má mít jen nezbytně nutné a naprosto minimalistické drivery. Zbytek má obstarat buď obslužný SW, nebo (ideálně) jednotné nastavení v OS, aby to neměl každý jinak a podle jiných zvyklostí.

Takže mě to přijde přínosné. Sjednocení API pro obsluhu a nastavení HID zařízení a to nejenom myší a klávesnic by bylo fakt prima. A ideálně to dotáhnout tak, aby se daly posílat nejenom nějaké scan codes kláves, ale i třeba UNICODE kódy či mumerické hodnoty (rotační, posuvné a jiné ovladače).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže zrovna u MS není jisté, jak to dopadne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A také ty problémy řeší. Předpokládám že tM, který implementuje nějaké ovládání svetylek by byl alokovany například na nějaké úpravy v kernelu windows kdyby nedělal na světýlkach. Holt by resil jinou feature.

Nevidím problém v tom aby systém obsahoval nějaké asi pro nějakou funkci. Proč by měl uživatel na každou prvotinu instalovat ovladac? Pokud windows RGB nějak standardizuji, tak to odstraní potřebu sw třetích stran.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může prosím Windows 11 dostat revoluční polohu taskbaru vertikálně nalevo/napravo, tak jak to je bez problémů možné v archaických Windows 10?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V ještě starších woknech to šlo na všechny 4 strany.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft: "Dobře, přidáme. A aby to nebylo tak fádní, tak to bude blikat RGB barvami pro lepší user experience. Není zač."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě to nepoužívá tolik lidí aby to byla nutná funkce. Ono nač vůbec používat lištu, že, ovládání multitaskingu funguje i modernější způsoby. Hlavně by to ale znamenalo daleko komplexnější řešení = více možností, vice interakci s jiným ui a různým sw.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ano. Každá úspěšná firma přece musí implementovat / udržovat všechny požadavky, které přednese kolem 0.1% uživatelů. Protože pak by jí určitě zbyl čas na implementaci / udržování vecí, které mají naplánované pro desítky procent uživatelů. <]:o){

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zas na druhou stranu, proc menit skrin? Nastesti ATX standart prezil a tim se vsechno ridi. Ja mam PC v casu Compaq Proliant ML330 (Indos server) A v zaloze mam dyztak big tower od Chiefteku z podobnyho roku. Kvalitou plechu se tyhle obstarozni kousky radej k tomu lepsimu co je dnes na trhu myslim. A to ze to ma server design z 90. je pro me spis plus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám ThermalTake Tsunami Dream - tu s hliníkovým broušeným víkem. Ale už má za sebou holka i nějaké nevratné úpravy. Takže další počítač bude do nové skříně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řešení už nějakou dobu existuje. Je to aplikace Signal RGB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc nechapu tady ten hejt na RGB, pokud nekdo chce mit vizualne hezky pocitac proc by nemohl? Preci to nemusi bejt jenom cerna krabice pod stolem...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když to někdo che, ať si to koupí, já mu nebráním, ale jde o to, že už u lepšího HW není na výběr, to za 1. a za 2., krása přece neznamená, že to za každou cenu musí svítit. Někomu se líbí decentní design. Ono se to nezdá, ale když to je na MB, RAM, grafice i SSD a pak i case, jsou s tím už i zdroje a chladiče začalo to ventilátory, tak se ta cena za úplně zbytečné RGB LED může naskládat. To je stejně logické, jako kupovat notebook, když jsem zvyklý na stolní a nemám potřebu to přenášet. Prostě je to tam někdy úplně zbytečně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, ale snad vsude to jde vypnout ne? Prece nebudou vyrabet dve ruzne sku jenom aby jedna mela led a druha uplne stejna bez led. (btw cena za jednu led je kolik 0.2 dolaru?) Naklady pro dve ruzne sku by byly mnohem vetsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jednoduché to určitě nebude. Podsvícení do jediné klávesnice obyčejnou LED je minimálně jeden vodič navíc (nejde o cenu, ale vůbec o to, že tam musí vést) a to za předpokladu společné nuly jinak dva, do RGB tři. K tomu řídící čip s vlastním spojem a posíleným napájením, které musí být dimenzované násobně proti samotným klávesám. Takže jde opravdu o tu módu, že to k těm herním zkrátka patří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žádnej vodič navíc do klávesnice nejde. Napájení a komunikace probíhá přes standardní čtyři vodiče USB. Co zvyšuje cenu je vyšší komplexita PCB v klávesnici a samozřejmě díly, které by zde jinak být nemuseli. Co se týče RGB diod tak dnes se stále více používají diody s chipem. Tam probíhá komunikace s řadou diod po sériové lince která je všechny diody propojuje. Co se týče praxe tak mi stačí ARGB header na desce ať si kdo chce připojí světélka. Co mi ale u nových desek chybí je diagnostický sedmi segmentový displej. Dnes je z něj prémiová funkce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já psal o vodičích přímo do spínačů a LED jednotlivých kláves. Ale tady někdo asi záměrně nechápe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by musela být klávesnice připojená paralelním kabelem LPT :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale já nepíšu o připojení celé klávesnice. Popisuji rozdíl ve vnitřním propojení klávesnice bez a s osvětlením. Vy si snad děláte srandu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však já přitákávám. Odkazoval jsem na toho před tebou, co mluvil o vodičích do klávesnice jako PC<-->klávesnice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje chyba, vnímám jen text evidentně bez emocí a nevšímám, si kdo to napsal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vodič nejsou cesty na tištěném spoji. A co se týče cest, tak i při jejich větším množství bude cena PCB víceméně stejna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vodič je vodič, nepsal jsem o vodivých cestách na DPS nebo o drátu, ale to je jedno. Každopádně konstrukce samotné klávesy taky nebude stejná. I to je jedno. Byl tam napsán a to reaguji, rozdíl v ceně 0,1 dolaru a na to jsem primárně reagoval, ta konstrukce je složitější a to bylo bagatelizováno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co se týká té zmiňované sériové linky k LED, to zas znamená sice malinkaté, ale přesto desítky čipů navíc k tem LED, takže to na cenu taky má vliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja si stavel nedavno HTPC na itx zakladu (Z390-I).. a ono jak to sviti skrze derovanou bednu (Node 202), tak to promita po celem pokoji podivne tecky, navic to sviti i kdyz je pocitac vypnuty (jen na 5VSB).. takze se u toho neda ani spat..

Nastesti v biosu je volba F4: aura OFF, fakt nevim jak bych to tunil skrze Linux :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je právě ono, je z toho obsese už.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si máš koupit něco bez svetylek nebo zavřeno skříň. HtPC už je docela.obsolete. dnes to zvládne Tv/projektor/monitor a i AV receivery nebo audio sestavy umí bezne přehrávat přes BT, Airplay nebo umí i převzít kompletně streamovani na sebe, takže původní zařízení může odejít z dosahu.

A kdyz pocitac, na trhu jsou mraky.mini počítačů které dáš zezadu tv/monitoru a kupodivu ani nesvítí. Ale stejně tak je běžně zezadu tv/monitoru davat osvětlení které pomáhá menší únavě oči při sledování obrazovky ve tmě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BT nebo minipocitac aka HDMI dongle? wtf lol... ja chci ale DTS, AC3 skrze SPDIF protoze 5.1.

Novy projektor jsem zkousel (Acer GD711) - melo to tak svetlou cernou ze se to nedalo pouzit a bylo to vraceno hned druhej den. Tento moderni elektronicky prujem nesaha me stare technice ani po kotniky, takze holt jedu na stare klasice, kdy projektor jenom promita, bedinky jenom hraji.. zadny audio skrze hdmi, protoze receiver ani televizi nemam a proc taky, kdyz me naroky pokryje spdif po optice z kompu (do Z-5500) a 4m uhlopricka se v televizich jeste nedela :)

Holt mame kazdy jine naroky a takovy konzumni downgrade jako doporucujete neakceptuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj. No prave ze v linuxu s tim neni zadny problem, protoze se pouziva OpenRGB https://openrgb.org/. Pripadne treba OpenRazer https://openrazer.github.io/ a Polychromatic (jako jine Gui), jen je potřeba vhodný výběr zařízení. OpenRGB má build i pro wokna, tak muzes vyzkouset. Posledni HTPC co jsem mel bezelo krasne na Ubuntu (slouzilo i jako nouzovy desktop) + Kodi + nekolik prijemnych modifikaci, ktere fakt nevim jak bych tunil skrze Windows :) . Ovsem nahrazeno Android TV s Philips ambilight a tam si to RGB teprve uzivame narozdil od PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Som rád že MS už vychytal všetky závažné chyby W11 a teraz sa môže sústrediť na takéto treťotriedne vylepšenia...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Treťotriedne vylepšenie, ktoré bude pravdepodobne o rád žiadanejšie než väčšina requestov, ktoré vidím bežne v diskusiách. Nezmyselných, zbytočných, neekonomických alebo krátkozrakých requestov. <]:o){

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli to v téhle diskuzi někdo zmínil, ale zkuste OpenRGB prográmek. Měl by umět všechny tyhle debility ovládat a program má 11MB. https://openrgb.org
Někde RGB mám, někde jen na klávesnici, někde vůbec. Nejsem odpůrce, ani zastánce. Například u PC chlazeného vodou byla průhledná bočnice a nějaké to světlení vítané. Člověk to mohl v rychlosti zkontrolovat a krásně do toho viděl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Díky moc, bude se hodit, příjde mi nové PC a obávám se, že něco na desce nejspíš svítit bude. Minimálně grafika vím že svítí, ale dá se to vypnout lehce v ovladačích naštěstí. Jinak souhlas s tím, že když má někdo vodníka a fakt precizní cable management, decentní podsvícení je taková třešnička na dortu. Ale duhové přeplácanosti horší jak na pouti fakt ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OpenRGB je ze všech s přehledem nejlepší (funguje mi jako na jediném ovládání úplně všech RGB zařízení), kromě klávesnice, ale ta to neumožňuje firmwarem. Doporučuji stáhnout tu verzi Experimental, kde je ještě větší podpora zařízení a je častěji updatovaná, co se týče stability, tak mi běží stejně a stable verze je o dost starší. Jinak jdou do toho napárovat třeba i Hue Philips žárovky apod. RGB podsvícení mi nevadí, ale musí to jít i vypnout a v OpenRGB vypnu podsvícení všeho na dva kliky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako profik vice ocenuji vyuziti Port80 displeje pro zobrazeni teploty (zrejme to resi BIOS skrze SMM, takze je to nezavisle na OS), nez ten duhovy blivajz :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja bych cikanum naopak poradil co maji skutecne ve Windows 11 do-u-delat(!):

->pri prvnim spusteni umoznit plynule prejit na lokalni ucet(offline mode) / zadne Shift + F10...!!!
->pridat zakazat kombinaci informaci na panelu uloh
->navratit ponuku Start ke klasickemu zobrazeni jiz nainstalovanych programu(seznam A <-> Z)
->zcela zrusit idio-duplicitu pri vyvolani ponuky pravym tlacitkem myší(neskutečná píčovina)
->nastaveni v tom druhem control menu vratit zvela zpet k volbam jake pozname z Windows 10
->pri ciste instalaci mit okamzite nahodene vsechny .NET Framework a Visual C++ knihovny(!)
->vratit zpet volbu predvolene programy(!) ->>> aktualne to stoji za pekny k...t

To jen tak na zacatek, dnes sou Windows 11 ukazkova kokotina a to nam prichazeji dalsi ala Windows 12, predpokladam ty si budou zakladat jiz na 3 generaci sve ukazkove demence cili AI, Windows 10 ignorovali 50% nastaveni uzivatele, 11 to delaj tak u 70% a 12 to dotahnou na 90%.

Jeste bych se rad vyjadril k RGB teme kdyz se to tu jiz nakouslo, mne RGB osobne nevadi jestli je nastaveno v jedne prijemne farbe(k prikladu bila), nevlni se a neblika, ta zminka ze pry kvalitni hardware neni jiz dostupny bez RGB tak jde zcela mimo misu, jinak co je dnes prosim kvalitni? Ja kdyz vybiram, tak musim hledat jehlou jako sup v misce mouky, clovek ma sice penize ale nema si jednoduse co koupit, na vanoce jsem stavel jednomu cloveku novou herni masinu, verte nebo ne co jsem koupil mela Alza par kousku skladem a pote smitec, naopak kokotiny ktere byli na trhu pred lety jsou dostupne i dnes, jednoduse a jasne dobrych veci je malo, to mate jako s notebooky ktere maji mit na kazdem svem rohu USB port, bud maji a jenom "extra(!)" dva USB-čka jenom na jednom rohu a nebo ho maji i na druhem, ale pojebane USB-čko, ja naopak pamatuju doby kdyz mel notebook i 5x USB portu, jo a jeste jedna vec, mam drahe USB 3.0 klice pricem ve Windows 7, 8, 8.1 a 10 behali jako blesk, ve Windows 11 ale jeli jenom rychlosti USB 2.0, melo to Ryzen 7320U cili Mendocino, neverim jednoduse ze ten notebook nemel USB3.0, spis to vidim na dalsi nedodelek Windows 11.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

->zcela zrusit idio-duplicitu pri vyvolani ponuky pravym tlacitkem myší(neskutečná píčovina)

v podstatě tohle mi na W11 vadí úplně nejvíc. Doufal jsem marně že to bude mít nějakou logiku a často používané se přesunou do té první nabídky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože MS místo aby opravdu poslouchal uživatele, co by si přáli, tak aby vůbec vypadali, že dělají nějakou práci, vymýšlí blbosti navíc a nebo rovnou mění, co bylo zažité. Kdyby se místo toho víc zaměřili opravdu na funkčnost uvnitř, počínaje rovnou jádrem, udělají líp.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná je pokles marketshare nezajímá (aktuálně 75 % mezi desktopovými OS a dál padá - nepřejte si započítat i mobilní OS). Koneckonců vydělávají (divize Windows) hlavně na firmách a OEM, kde se uživatele nikdo neptá (proto se třeba TN displeje držely nejdéle v business notebookách).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To smysl dává.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kde je těch 25%? MacOS to není a nevšiml jsem ze by Linuxu měly víc než své dlouhodobě nízké jednotky procent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> MacOS to není

Ehm, nejprodávanější notebooky na světě? Apple Silicon? M1/M2? "Emulation Faster Than Native"?

https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide

Ale něco dalšího teď poslední měsíc začalo žrát podíl Windows. Popiska Unknown - a Linux a Chrome OS mají vlastní čáru. Možná Steam Deck?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Další dva exoti, co si ani nezistí, proč to tak reálně je. Do původního kontextového menu si aplikace umisťují položky přes starší rozhraní. To má nějaké možnosti a limity. Starší aplikace jsou už jednou "venku", počítají s nějakými podmínkami a nemůžou se jim jen tak pod rukou měnit nebo MS nemůže tyto aplikace (respektive jejich shell extensions) odstřihnout. (To by se pak k vašemu breku, že vám MS zase něco schválně rozbil, přidal i oprávněný smutek dalších uživatelů.) Proto původní menu zůstává "bokem". Nové aplikace mají možnost použít nové rozhraní a mít položky v primárním menu. Právě snaha zmatlat do jednoho UI prvku by znamenala nevyřešení žádného problémů a naopak by odpovídala "mění, co bylo zažité". ... Mimochodem, přes původní rozhraní si mohli aplikace dělat, co chtěli, takže klidně rozesr*t celé původní kontextové menu nebo shazovat explorer.exe. takže nářek "rovnou mění, co bylo zažité" je opět odvěci. Že něco bylo zažité, neznamená, že to bylo ok.

https://blogs.windows.com/windowsdeveloper/2021/07/19/extending-the-cont...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

->pri ciste instalaci mit okamzite nahodene (....) Visual C++ knihovny(!)

Takto to nefunguje :D Tych kniznic na MSVC su tri prdele, v 32 a 64bitovych verziach a v chutovkovych pripadoch sa stane, ze si nejaky soft so sebou nesie nejaku velmi specificku verziu, pretoze su zavisli na nejakom bugu, co v nej je.

A samozrejme je uplne bezne, ze jeden soft si so sebou nesie tie runtimy 2-3. Pretoze az do roku 2015 neboli medzi sebou vzajomne binarne kompatibilne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemá smysl podobným jedincům cokoliv složitějšího vysvětlovat. Epický Dunning-Kruger, kognitivní disonance a frustrace jim nedovolí vidět svět nijak jinak než černobíle. Jedou všechno stylem "Já jsem myslitel. Všichni, co se mnou nesouhlasí, jsou idioti." Absolutně nezáleží na tom, že nejsou vývojáři, mají nulový vhled pod kapotu, nemají (nedohledají si) žádné relevantní informace a i kdyby je měli, pravděpodobně by si z nich odvodili nesmysl, který by ale jim (a jenom jim) vyhovoval. Prostě MS jsou Indové, co neumí programovat, záměrně bezdůvodně ignorují zákazníky (čti "ignorují mě"), každá další verze je horší a horší (už někoik desetiletí) a všechno je to ďábelský plán Gatese/Nadelly. Co záleží na tom, že je to bod po bodu naprostý blud, na co se dá přijít po 5 sekundách myšlení nebo 5 minutách Googlení.

Třeba taková "idio-duplicita" jako sekundární kontextová nabídka. "MS to tam dal, takže to určitě znamená, že to považuje na ideální a konečný stav. Já to považuji za blbost, takže MS jsou idioti." Ve světě těchto jedinců neexistuje Occamova břitva. Vůbec nepřipouští možnost, že taková podoba může mít své racionální důvody, které dezolát akorát nezná. Třeba, že je to přechodný stav kvůli zpětné kompatibilitě.

https://blogs.windows.com/windowsdeveloper/2021/07/19/extending-the-cont...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TL;DR

neskutečná píčovina ... stoji za pekny k...t ... ukazkova kokotina ... ukazkove demence ... zcela mimo misu ... kokotiny ... pojebane USB-čko

Poznámka: Autor by měl vyhledat odbornou pomoc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to tak drasticky neřešil.
Možná by pro začátek stačilo odstranit nebo alespoň zdroj frustrace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

takova blbost a hned nejvetsi diskuse...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.