Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Windows 7 budou v Evropě bez Internet Exploreru

Windows 7 logo
Viceprezident a deputy general counsel Microsoftu Dave Heiner vysvětluje na svém blogu okolnosti, za jakých v redmondském softwarovém gigantu dospěli k závěru, že bude nejlepší vydat připravovaný operační systém Windows 7 v Evropě bez Internet Exploreru. Rozepisuje se o tom, jak je systém v přípravách a že by rádi vydali Windows 7 v Evropě ve stejné době, jako všude jinde na světě, ale zároveň z důvodu probíhající právní pře ohledně potenciálního zneužívání dominantního postavení na trhu přibalováním Internet Exploreru do systému Windows, jejímž soudcem a vykonavatelem bude Evropská komise, vyvstávají obavy, aby byl systém Windows 7 v souladu s antimonopolními zákony EU. Již v lednu se pustila Evropská komise do vyšetřování ohledně toho, zda integrace Internet Exploreru do Windows porušuje antimonopolní zákony EU, což iniciovala už v prosinci 2007 norská společnost Opera nabízející vlastní stejnojmenný prohlížeč…

Windows Internet Explorer 8 logo

Když jsme vás na začátku tohoto měsíce informovali o zvěstech, že Evropská komise nejspíše donutí Microsoft přidávat do Windows i nějaké možnosti výběru konkurenčních prohlížečů, ne-li je rovnou přibalovat, aby si uživatel mohl vybrat, netušili jsme, že výsledek dost pravděpodobně bude právě opačný. Microsoft nejspíše uznal, že než konkurenci aktivně pomáhat, bude lepší podrazit nohy sám sobě. Výsledkem tohoto rozhodnutí má být situace, kdy v Evropě bude systém Windows 7 bez nainstalovaného Internet Exploreru s možností jeho jednoduché separátní instalace jak pro koncové uživatele, tak pro výrobce PC, kteří budou OEM verze Windows předinstalovávat (ti si pak mohou vybrat, zda nainstalují Internet Explorer, nebo jiný prohlížeč). Toto opatření by mělo zatnout tipec Evropské komisi i tvůrcům konkurenčních webových prohlížečů.

Stejně jako jsme mohli tedy na trhu nalézt Windows s přídavkem „N“ značící „Not with Windows Media Player“, bude se na evropském trhu ve 23 jazycích vyskytovat systém Windows 7 E (jmenovitě tedy Windows 7 Home Premium E a podobně). Takový systém nebude obsahovat Internet Explorer, ale uživatel dostane možnost si jej nainstalovat, stejně tak ji ale může odmítnout a nainstalovat si prohlížeč jiný. Je to podle Microsoftu poměrně velký ústupek, neboť doteď firma tvrdila, že Internet Explorer je v podstatě neoddělitelnou součástí Windows (jak je vidět, nic není nemožné). Microsoft tím každopádně řeší zásadní námitku: neoddělitelné vázání Internet Exploreru na Windows. Možná to ale nebude stačit šéfovi Opery, který možnost odinstalovat IE nepovažuje za dostatečnou, ale to bude už asi spíše jen jeho problém.

Je tu samozřejmě ještě jedna otázka, na kterou jsme v Heinerově povídání nenalezli jednoznačnou odpověď: bude se v Evropě nabízet i plnohodnotná verze Windows 7, jako to bylo v případu Windows XP N (stejně to dopadlo s Windows Vista), nebo bude v Evropě pouze Windows 7 E? Z textu nepřímo vyplývá, že by to měla být právě pouze verze Windows 7 E, která bude u nás k mání, neboť možnost nainstalovat si Internet Explorer v ní zůstane (v podstatě jen přibude možnost si jej NEnainstalovat), zatímco ve Windows N skutečně Windows Media Player nebyl a pokud jej uživatel chtěl, musel si jej stáhnout a nainstalovat (a z toho důvodu existovaly na trhu obě možnosti, z nichž ta s písmenkem „N“ se v praxi téměř neprosadila). Každopádně v případě, že by existovala na evropském trhu pouze verze „E“, což se jeví jako smysluplné, tímto Microsoft tak trochu přehazuje horký brambor na výrobce PC, kteří na ně budou předinstalovávat operační systém. Budou to oni, kdo bude mít v rukou „ovladač“ na koncové neznalé uživatele, neboť podle toho, jaký prohlížeč jim předinstalují, takový bude nejspíše většina z nich používat. Faktem je, že pak už si ale na Microsoft opravdu nemůže nikdo stěžovat, protože to břemeno Microsoft tímto jednoduše přeloží na výrobce či prodejce PC a notebooků. Možnost NEMÍT ve Windows Internet Explorer tu bude a je fakt, že je to skutečně něco nového a je opravdu reálná šance, že by s tím mohla být Evropská komise spokojena. Samozřejmě bude také záležet na realizaci, tedy jakým způsobem bude uživateli volba prohlížeče předkládána, protože i na ní se dá (když se chce) najít nějaký ten náznak vnucování právě toho prohlížeče, který Microsoft považuje za nejlepší – Internet Explorer. Ale to už je jiná písnička, o které se bude možná hovořit až později.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows 7 budou v Evropě bez Internet Exploreru

Neděle, 21 Červen 2009 - 22:11 | WIFT | >> null: Něco na tom bude, až na to...
Čtvrtek, 18 Červen 2009 - 20:57 | Anonym | Bravo MS, chtěl bych vidět ty ksichty ve vedení...
Čtvrtek, 18 Červen 2009 - 15:35 | Anonym | Operu pouzivam uz od minuleho stoleti....ale co...
Čtvrtek, 18 Červen 2009 - 13:49 | Anonym | Je mi jasné, jak to M$ udělá, ostraní modré éčko...
Čtvrtek, 18 Červen 2009 - 13:01 | sumix | khale: Nejsi sám, taky Operu používám a je to...
Čtvrtek, 18 Červen 2009 - 10:08 | Anonym | Ne, Opera je naprosto v pořádku a špičková, tj....
Čtvrtek, 18 Červen 2009 - 10:02 | khale | je to trochu OT, ale to jsem jedinny komu Opera...
Čtvrtek, 18 Červen 2009 - 08:34 | Anonym | krakora: Ne všechny banky měly takovýto přístup.
Čtvrtek, 18 Červen 2009 - 08:30 | Mad MaxII | Je fakt ze kdyby MS nechali na...
Čtvrtek, 18 Červen 2009 - 08:15 | Anonym | jehovista: Nějak nechápu proč si rozjížděl ten...

Zobrazit diskusi