Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak ve Windows 8 spustit automaticky po přihlášení plochu

Windows 8 - obrazovka Start pouze s ikonou Desktop
Pokud vám nové uživatelské prostředí Metro v systému Windows 8 nesedí a rádi byste měli po ruce hned po spuštění plochu, možná vám pomůže tento ne zcela efekt(iv)ní, přesto účinný postup…

Systém Windows 8 má jednu zajímavou vlastnost. Na startovní obrazovce, která nahradila nabídku Start, je možné rovnou psaním na klávesnici hledat mezi nainstalovanými programy. Toho využívá postup, kterým lze hned po přihlášení uživatele spustit plochu systému. Stačí do plánovače úloh nastavit, aby se po přihlášení uživatele spustil skript, který za vás napíše desktop a zmáčkne Enter. Skript vypadá takto:

Set WshShell = WScript.CreateObject("WScript.Shell")
WshShell.sendkeys "Desktop{ENTER}"

Tyto dva řádky zkopírujte do nového souboru a nazvěte jej třeba desktop.vbs (dejte si pozor, aby přípona byla opravdu vbs a ne txt, pokud ještě nemáte zapnuté zobrazování přípon známých souborů, raději tak neprodleně učiňte, ať je můžete měnit).

desktop.vbs
Mezi desktop a {ENTER} mezera být nemusí, ale ničemu nevadí

Soubor uložte někam, kam máte přístup, nejlépe asi na disk C:. My jsme pro naše demonstrativní účely vytvořili na disku C: složku PRGS a do ní jsme soubor umístili.

desktop.vbs ve složce PRGS

Nyní přijde ta složitější část. Protože momentálně pracujeme s anglickou verzí Windows 8, bude všechno zatím v angličtině. Stiskněte kombinaci kláves Windows + R (objeví se příkazové okno Spustit) a napište taskschd.msc

Windows 8 - spustit taskschd.msc

Tím spustíte plánovač úloh. V jeho krajně nepřehledné verzi v pravé části klikněte na Create Task…

Windows 8 - Task Scheduler

Do pole Name napište nějaké příhodné jméno, třeba Spustit plochu.

Windows 8 - Create Task

Pak klikněte na záložku Triggers, neboť musíte systému říci, kdy se má zadávaná úloha provést.

Windows 8 - Create Task - Trigger

Klepněte na tlačítko New…

Windows 8 - New Trigger

V rozbalovacím menu Begin the task: zvolte At logon.

Windows 8 - New Trigger - at logon

Co se objeví, můžete klidně ponechat ve výchozím nastavení a potvrdit tlačítkem OK.

Windows 8 - New Trigger - at logon (hotovo)

Nyní přejděte na další záložku – Actions. Tam budete říkat, co se vlastně má spustit.

Windows 8 - Create Task - Actions

Zde taktéž klepněte na tlačítko New…

Windows 8 - Create Task - Actions - Start a program

…a do políčka Program/script: buďto napište celou cestu ke skriptu a jeho název včetně přípony, nebo můžete skript dohledat přes tlačítko Browse… v průzkumníku (prostě podle toho, kam jste si skript uložili).

Windows 8 - Create Task - Actions (hotovo)

Pokud používáte notebook (nebo desktop se záložním zdrojem napájení, o němž systém ví), přejděte ještě na záložku Conditions.

Windows 8 - Create Task - Conditions

V sekci Power zrušte zaškrtnutí položky Start the task only if the computer is on AC power. Tím zajistíte, že úloha se spustí i v případě, že pojedete jen na baterky. Potvrďte tlačítkem OK a to je vše. Můžete si zkontrolovat, že úloha v plánovači opravdu je, klikněte v něm v levém sloupci na Task Scheduler Library a pokud vámi zadanou úlohu ještě nevidíte, vpravo klikněte na Refresh. Už by měla být vidět.

Windows 8 - Task Scheduler (hotovo)

Nyní to můžete vyzkoušet. Odhlaste se a poté se znovu přihlaste. Měla by naběhnout startovací obrazovka a pokud budete bystří, zpozorujete, že se na ní píše Desktop a poté se objeví plocha (pokud je vaše úložiště, kde Windows 8 máte, dost svižné, může se stát, že ikony na ploše se neobjeví ihned, ale až za okamžik).

Windows 8 - psaní Desktop do vyhledávání na startovní obrazovce

Je také možné, že v české verzi se tomu nebude říkat Desktop, ale Plocha. Pak bude samozřejmě potřeba skript upravit tak, že slovo Desktop na druhém řádku skriptu nahradíte slovem Plocha.

Proč je to celé tak komplikované? Protože Microsoft se pokusil ošetřit spoustu způsobů, jak automaticky po přihlášení uživatele plochu spustit (jako by se bál, že lidé se budou Metru bránit), takže mnohé postupy, které fungovaly v nefinálních verzích Windows 8, už ve finální verzi nefungují. Tento by fungovat měl. Samozřejmě tím nezpřístupníte starou dobrou nabídku Start, to už bude potřeba pořešit nějakou separátní aplikací (nabídku Start odpreparoval Microsoft opravdu dobře, ani pro tlačítko Start mnoho místa neponechal). Tip: classicshell.sourceforge.net.

Celé tohle martýrium nemusíte podstupovat, pokud si zapamatujete, že se dá plocha nejrychleji spustit stiskem kombinace kláves Windows + D. To budete samozřejmě muset dělat pokaždé po přihlášení, ale je to tah, který se rychle naučíte (pro někoho bude rychlejší Windows + D, pro někoho kliknutí na ikonu plochy) a který je navíc (na rozdíl od náladovosti plánovače úloh) spolehlivý a funguje ve všech jazykových verzích. Bohužel Microsoft ve VBScriptu „zapomněl“ nadefinovat simulaci stisku klávesy Windows ;-).

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak ve Windows 8 spustit automaticky po přihlášení plochu

Pátek, 16 Listopad 2012 - 08:13 | miroslav virdzek | Zabudol som dodat ze treba nainstalovat program...
Sobota, 25 Srpen 2012 - 09:13 | miroslav virdzek | Preco taketo zlozite postupy??? Vsak ak je...
Středa, 15 Srpen 2012 - 17:00 | Tomáš Janovský | WIN8 = uchylárna
Neděle, 12 Srpen 2012 - 13:02 | šarik | Za chvíli se budou wokna zprovozňovat skripty...
Sobota, 11 Srpen 2012 - 08:26 | hermes3 | Nevim jak komu, ale mne se plocha/metro celkem...
Sobota, 11 Srpen 2012 - 00:51 | Damel | To gurulix: Aby jste se pane nedivil. "Metro...
Pátek, 10 Srpen 2012 - 13:05 | gurulix | Víc na dračku půjde...
Pátek, 10 Srpen 2012 - 13:01 | MH UB | A dalsi argument proc se nebranit tomuhle smeru...
Pátek, 10 Srpen 2012 - 13:00 | gurulix | Hafinky haf.
Pátek, 10 Srpen 2012 - 12:57 | gurulix | Už jsem doporučil sousedovic Mařeně se základní...

Zobrazit diskusi