Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Windows Blue: levný „nástupce“ Windows 8 již v létě (?)

Windows 8 Blue - ilustrační obrázek
Po internetu se šušká, že nástupce Windows 8 momentálně nazývaný Windows Blue přijde velice brzy a Microsoft začne chrlit nové a nové verze OS Windows nezvykle vysokou kadencí, zhruba jednou ročně…

O Windows Blue jsme se coby o Windows 9 poprvé zmínili zhruba dva měsíce před uvedením Windows 8, nebo také 6 dní po údajném započetí vývoje tohoto nástupce Windows 8. Vesměs to bylo vše, co se o tom dalo říci. Trochu jsme věštili, jak by takový systém mohl vypadat.

Nyní se zdá, že prosákly informace (neurčitelné důvěryhodnosti) o tom, že s Windows Blue (pojem Windows 9 si pro tuto chvíli můžeme škrtnout) se setkáme už příští rok v létě. Zdá se vám to až moc brzy? Mohlo by to mít jisté vysvětlení, např. že vlastně nepůjde až tak úplně o novou verzi, ale spíše o jakýsi Service Pack. Zda bude placený (jako tomu bývá ve světě Apple, ostatně celé to nápadně připomíná prodejní model Applu), nebo zda bude zdarma, to zatím není jisté.

Proč tomu tedy rovnou neříkat Service Pack? Dobrá otázka, ale tu jsme si měli klást už v případě Service Packu 2 pro Windows XP – a fakt je, že mnozí odborníci si ji skutečně kladli. Podle nich měl Microsoft vydat Windows XP se SP2 jako novou verzi OS a normálně ji prodávat, byla by to asi podobná situace jako s Windows Vista vs. Windows 7. Možná se v té souvislosti Microsoft skutečně poučil a tu dodělanou verzi Windows Vista nevydal jako další Service Pack, ale skutečně jako nový operační systém, tedy Windows 7. Jestli to tak skutečně bylo, my tomu tleskáme, povedlo se.

A právě něco na ten způsob by mohly být Windows Blue – taková dodělaná verze Windows 8. Kdybychom chtěli být škarohlídi, tak ještě řekneme, že podle toho, jak bude svět přijímat Windows 8, podle toho budou Windows Blue placené, nebo bezplatné. A jestli budou placené, nebudou stát moc. Pravda bude možná nakonec někde mezi. Alespoň takové jsou indicie.

Finta však spočívá ve skutečnosti (tedy podle toho, co se dozvídáme z neurčitelně důvěryhodných zdrojů), že by tyto „levné“ nové verze měly vycházet častěji, konkrétně tak jednou ročně. Cena je pak důvodem, proč by si měl chtít následníka Windows 8 a následně i další aktualizace nainstalovat každý. Počítáme, že Microsoft bude po omezenou dobu nabízet upgrady zdarma a teprve později za nějaké drobné. Znovu bychom chtěli jízlivě dodat, že to zkouší neoficiální formou již nyní, jak jsme psali v tomto článku:

Upgrady pak budou uživatelům „nenásilnou“ formou vnucovány i tím, že jakmile vyjde nová verze systému, vydá Microsoft i novou verzi SDK pro vývoj aplikací pro „Metro“ a přestane do Windows Store přijímat aplikace pro starou verzi. Jinými slovy aby všechny nové aplikace už vyžadovaly novou verzi Windows.

Proč to všechno? Protože upgrady jsou „free-cool-in“ (mno, free budou možná v případě nových verzí Windows jen po omezenou dobu). Prý pokud uživatelé nedostanou brzy upgrade, stane se pro ně daná platforma zastaralou a nezajímavou. Tento tupohmotný trend prý vychází z chování uživatelů tabletů a zejména smartphonů (rozumně uvažující člověk jde do upgradu až v momentě, kdy mu stávající stav nestačí a z nového je schopen nějak těžit a/nebo když má stávající stav nějaké vážné nedostatky).

Nakonec ještě dodejme, že nové verze Windows nejspíše ponesou nadále jméno Windows 8, minimálně z části. Spekuluje se o takových věcech jako Windows 8.1, Windows 8.2 a podobně (podobnost s Windows Phone 7.5 v tomhle zřejmě vůbec nebude náhodná). Jak se to bude snoubit se skutečností, že Windows 8 jsou ve skutečnosti Windows 6.2, to necháme koňovi, až (a zejména zda) to nastane. A třeba je to celé jen jeden luxusní blud :-).

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows Blue: levný „nástupce“ Windows 8 již v létě (?)

Pondělí, 10 Prosinec 2012 - 22:31 | Richmond | Už se to tu řešilo v minulosti - sám jsem tu...
Středa, 5 Prosinec 2012 - 11:29 | zx cygnus | Však já se Woknům taky nevyhnu a bohužel kvůli...
Středa, 5 Prosinec 2012 - 09:41 | Any Xav | My co jsme přešli před x lety na linux se můžem...
Středa, 5 Prosinec 2012 - 09:34 | Tigu | Můžu poprosit alespoň jeden odkaz na placený...
Úterý, 4 Prosinec 2012 - 21:39 | petr ib | takoví BFU jako ta co mne upozorňovala, když jsem...
Úterý, 4 Prosinec 2012 - 19:39 | zx cygnus | A my, co jsme na Linux přešli už před skoro 12...
Úterý, 4 Prosinec 2012 - 14:46 | Archvile | Takže Microsoft sa rozhodol že windows motívy...
Úterý, 4 Prosinec 2012 - 14:14 | maruširi | Takže budu mít win 7 ještě hooodně dlouho a po...
Úterý, 4 Prosinec 2012 - 13:39 | Roman Macák | Kdyby to MS dotáhl až tak daleko, že by zvládl...
Úterý, 4 Prosinec 2012 - 13:00 | TyNyT | Jen technická: pro "tupohmotný" vývoj u...

Zobrazit diskusi