Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

WinX DVD Ripper slaví 15leté výročí: Ochraňte svá rodinná videa před zubem času

PR článek
Externí disky jsou sice stále rozšířenější, avšak pro ty nejcennější videa, fotografie či dokumenty je stále rozumnější, bezpečnější i levnější sáhnout po klasickém DVD. Mějte svá rodinná videa či oblíbené filmy zazálohované v té nejlepší kvalitě tam, kde je omylem nesmažete.

V době internetové už málokdo přemýšlí lokálně. Zvykli jsme si, že všechna naše data máme uschovaná někde v cloudu nebo po flashkách a jejich zálohování zcela opomíjíme. V osudný den pak litujeme. V lepších případech přijdeme pouze o své oblíbené firmy, v těch horších i o svá rodinná videa či fotografie. Vzpomínky na naši minulost, na naše rodiče či vyrůstání našich ratolestí se tak nenávratně ztratí. S patřičným zálohováním se naštěstí nemusíme ohlížet po stroji času.

Zálohování na externí disk ovšem není ideálním řešením pro ta nejcennější data, jako jsou právě rodinná videa. Externí disk se hodí spíše pro filmy a seriály, bez kterých se obejdete a která vám nebudou chybět, pokud je jednoho dne omylem smažete či daný disk ztratíte. Pro nejbezpečnější zálohování je stále lepším řešením sáhnout po klasickém DVD za pár kaček. 

Nechávat svá rodinná videa v počítači je sice pohodlné, ale vystavujete je riziku. Pevný disk může kdykoliv vypovědět službu či si vaše zařízení může kdykoliv usmyslet, že potřebuje reinstalovat. Pokud si pak v pravý okamžik nevzpomenete na jednu jedinou složku, se svými rodinnými videi se nestihnete ani rozloučit. Zazálohujte je na médium, na které můžete klidně na pár desítek let zapomenout. 

Po těch pár desítkách let si na ně ale raději vzpomeňte. Zamysleli jste se někdy nad tím, kdy jste svá DVD zálohovali naposledy? Každé datové úložiště postupem času selže, je proto klíčové své zálohy nenechat ležet ladem příliš dlouho a čas od času se k ním vrátit a provést nové zálohy. Pokud již disponujete rozsáhlým rodinným archivem plným drahocenných videí a fotografií, zfoukněte z nich prach a proveďte novou zálohu. Zjednodušte si tento proces na jediné kliknutí s WinX DVD Ripper

Nečekejte, až se celý váš archiv nenávratně poškodí. Vždy přijdou časy, kdy si rádi zavzpomínáte na vlastní dětství, na dětství svých vlastních dětí nebo na mladistvou tvář vašich vlastních rodičů. Tyhle vzpomínky totiž nikdy jinde nestáhnete. 



Jakmile zabezpečíte svá rodinná videa, vzpomeňte si i na své oblíbené filmy, filmové série či seriály, které byste neradi mazali. Na externím disku tyto kousky akorát zbytečně zabírají místo. Mějte své oblíbené série zálohované v té nejlepší kvalitě někde, kde je omylem nesmažete, a vystavte je na obdiv všem návštěvám.

Streamovací portály jsou sice pohodlné, ale své oblíbené filmy si na nich nevystavíte. Na své DVD kolekce ovšem můžete být náležitě pyšní. Z obyčejného souboru se rázem stane sběratelský kousek, o který budete chtít pečovat. Od jeho stažení v té nejlepší sehnatelné kvalitě, přes jeho zabalení do krabičky s krásnou etiketou, po jeho vystavení na poličku v obýváku. 

Pro běžné zálohování bez pokročilých funkcí postačí bezplatná verze WinX DVD Ripper, kterou můžete stáhnout na oficiálních stránkách. WinX DVD Ripper Platinum musíme pochválit za přívětivé zpracování uživatelského rozhraní, které celý proces zjednodušuje do několika kroků, ale zároveň nabízí široké možnosti těm, kteří by se rozhodli s kvalitou výstupu trochu více pohrát.

Pokročilejší uživatelé naopak mohou využít možnosti odstranění prokládání (což se zejména u starších snímků může hodit), hardwarovou akceleraci či přidání napevno vložených titulků. U starších snímků se pak dále může hodit volba rozlišení, poměru stran a bitratu. Obzvláště pak potěší možnost zachránit data i z lehce poškozených médií, pokud byste se rozhoupali k jejich záchraně až příliš pozdě. 

Pokud byste ovšem narazili na poškozené paměťové médium, potřebovali odstranit prokládání nebo byste zkrátka chtěli zálohování zrychlit skrze hardwarovou akceleraci, pak sáhněte po plné verzi, kterou v rámci 15letého výročí seženete v -70% slevě za ~400 Kč. S hardwarovou akcelerací zazálohujete disk během pěti minut, za zvážení tedy stojí v případě, že máte opravdu rozsáhlou kolekci a vážíte si svého času.