Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

WirelessUSB - další standard?

Cypress logo
Pod pojmem WirelessUSB se nyní schovávají dva typy produktů. První je velmi obligátní bezdrátová 802.11b síťovka do USB portu, na tom není nic zvláštního. Nyní se objevil druhý význam, s kterým přišla firma Cypress Semiconductor. Ten popisuje možnost připojit USB zařízení bezdrátově. Jak, proč a jestli je to vůbec standard, to se dozvíte v článku.

Pokud tedy nyní zapomenu na fakt, že WirelessUSB sem tam označuje i bezdrátový 802.11b síťový adaptér do USB portu, pak je toto označení spojeno s firmou Cypress Semiconductor Corporation, která předevčírem vydala tiskovou zprávu. Podíváme se jí tedy drobet na zoubek.

Pod důkladném prostudování všech materiálů, které se u Cypress dají k tomuto tématu najít, a také po snaze najít další informace o WirelessUSB po celém Internetu mohu shrnout jedno: WirelessUSB není žádným novým standardem. Nepodporuje ho žádná standardizační skupina a Cypress nikde nedal najevo, že by o něco takového stál. Celé je to o tom, že Cypress nyní vydává tři chipy, které umožňují poměrně jednoduše vytvořit bedrátová vstupní zařízení (Human Interface Devices), která se připojí k USB vysílači. Vše se pak vůči systému tváří, jako by tyto zařízení byly k počítači připojeny USB kabelem. Ale vezměme to pěkně popořádku.

Cypress WirelessUSBJelikož je tato technologie bezdrátová, musí operovat na nějaké frekvenci. Zatímco většina dnešních bezdrátových myší a klávesnic využívá 27 MHz, Cypress zvolil 2,4 GHz. Na této frekvenci můžete najít například i Bluetooth zařízení, nebo 802.11b (WiFi). Naštěstí WirelessUSB podporuje frequency hopping s maximálním počtem kanálů 79, což znamená, že by neměl být problém používat WirelessUSB s nějakými dalšími zařízeními na této frekvenci ať už to bude podle jakéhokoliv standardu.

K jednomu přijímači může být připojeno až sedm zařízení, prakticky to většinou budou dvě: klávesnice a myš. Komunikace je samozřejmě obousměrná a s polovičním duplexem. Pro znalce v síťovém oboru dodám, že způsob práce s médiem je CDMA. Podstatně důležitější je však fakt, že celý systém je navržen tak, aby měl malé zpoždění (latenci). Cypress udává méně než 30 ms při použití čtyřech zařízení. Přenosová rychlost je sice pouhých 217,6 kb/s, ale to na klávesnice a myši opravdu dostačuje. Udávaná maximální vzdálenost od přijmače 10 m je také více než dostačující.

Když už tedy víme technické parametry, podíváme se na tři chipy, které Cypress nabízí:

  • CY6943 USB Bridge - jak už název napovídá, jde o můstek, kde na jedné straně je USB a na druhé straně bezdrátové rozhraní. Cypress demonstruje jeho použití společně se svým USB řadičem z řady enCoRe, ale věřím tomu, že jde použít i s jakýmkoliv jiným.
  • CY6942 Keyboard - tady není mnoho co povídat, prostě na jedné straně komunikuje se Scan Matrix z klávesnice a na druhé komunikuje po bezdrátu.
  • CY6941 Optical Mouse - asi nejzajímavější chip na popis. Je totiž možné jen pomocí něj, tedy bez nutnosti dalšího řídícího chipu pro myš, vytvořit optickou bezdrátovou myšku. Přímo na tento chip se totiž dá připojit optický senzor, snímač kolečka (toho, co mají myšky nahoře) a k tomu celkem pěti tlačítek. Bohužel Cypress nikde neudává, jak rychle může být snímán povrch optickým senzorem, což jak víme, je dosti podstatný údaj.

V současné době Cypress nabízí vzorky výše zmíněných chipů a v prvním čtvrtletí příštího roku je začne dodávat ve velkém. Nedá se čekat, že by takové firmy jako Microsoft nebo Logitech přešly od svých, poměrně už dobře zavedených, řešeních k tomuto, ale spíše to otevře prostor pro levné výrobce myší a klávesnic. Ona i stanovená cena, která se vejde do 4 dolarů, napovídá, že nepůjde o nic příliš drahého.

Diskuse ke článku WirelessUSB - další standard?

Žádné komentáře.