Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k x86 mě přežije, věří Rory Read

Ono celá budoucnost x86 záleží jak se bude dařit Windows si myslím. Ostatní systémy jedou na více CPU platformách nebo se mezi nimi přesunují (řekněme MasoX) .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sucasna verzia Windowsu sa po case zase vratila k podpore viac architektur, teraz na ARM. Takze aj Win sa prirpavuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a MS něco kromě Windows portuje? Ne? Tak to je zase jen prd do vody. Windows jsou nepodstatné, aplikace jsou daleko podstatnější, a těch má wintel daleko nejvíce (pokud si tedy člověk odmyslí nesmyslné a nepoužitelné kraviny (cca 90-95% celkového obsahu) z různých appstorů)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bych tak neřekl. Spíš pokud budeš mít před sebou multiplatformní systém, tak se budeš rozhodovat, na čem si to spustíš. A pokud bude x86 nejzajímavější co se týká spotřeby, výkonu a ceny, tak zase sáhneš po x86, i když budou k dispozici i jiné možnosti - pokud teda nejsi zrovna nějaký evangelista. V tvé hypotéze apriori počítáš s tím, že ostatní platformy jsou lepší, než x86, což podle mého bude ještě velice těžké reálně prokázat.

Třeba linuxáci mají už teď na výběr a přestože určitě spousta reálných nasazení jiných architektur už v praxi vidět jde - třeba pro NASy a routery má ARM jasnou převahu - tak pro desktop by jej preferoval málokdo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jde o HW. Postavit desktopovou mašinu na ARMu je problém, PC HW je všude plno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hardware je až to poslední, co by bránilo postavit PC na jiném základu. Podstatný je software. A tam je toho tolik, počínaje, biosem, ovladačí a systémem, že nestačí aby nová platforma bylo srovnatelná. Musela by být lepší a to o dost aby se to vyplatilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BIOS se stejne musi prepsat a ovladace a system uz jsou multiplatformni. Obecne mnozstvi software ktery NENI multiplatformni klesa a casto jakmile neni windows only, tak uz je rovnou prenositelny i na ARM. Jestli windows 9 prinesou normalni API pro ARM (mysleno normalni jako ne metro) ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows RT (tedy NT6.2 build pro ARM) normální API, přes všechny marketingové krasožvásty, samozřejmě má. Je na něm postavené API pro Metro. Celý systém je prostě standardně naportovaný, jako byl dříve na MIPS, Alpha a PowerPC architektury.

Hlavní problém je v tom, že loader programů na Windows RT je nastavený tak, že nespustí EXE, které nejsou podepsány Microsoftím certifikátem (přesné detaily ale neznám).

Jinak bychom mohli programy prostě překompilovat do ARM Thumb-2 LE instrukcí, nastavit vhodně pár příznaků v hlavičce a téměř normálně spouštět. Já bych svůj software v takové podobě vydal obratem po zakompilování ARM podpory do GCC/MinGW. Bohužel marketing říká Metro, marketing říká Windows Store (kam jako soukromá osoba nemůžu umístit ani svůj desktopový x86 software), marketing říká opičme se po Apple :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom je ten problém. Nikdo nebude rekompilovat x-let staré win32 programy. Windows a celá x86 se stala majoritní jen díky té zpětné kompatibilitě. Nemuseli jste řešit že nové železo nerozjede starej SW.

Windows WT nejsou windows protože nespustí win32 sofware. Easy. To je základn ídefinice. An inefungujou jako plnohodnotnej OS, protože si tam nemůžu nahrát data na disk a spustit program. Vše je přes store.

Dále ARMy jsou stále děsně pomalé, takže žádná kernel-level emulace ani nepřichází v úvahu.

A ještě pro autora článku: PowerPC nedopadlo, jsou to dnes nejrychlejší CPU, ale nejsou mainstreamové a dělá je IBMdo svejch serverů. IBM Power G. 7 je rychlejší než nej x86 stroje. Cell je rovněž úzkoprofilovej produkt IBM, ne Sony. To si jej jen zakoupilo pro PS3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těžko srovnávat, ale Power7 je stavěn spíše na propustnosti a speciálním výpočetním workloadu. Klidně bych se vsadil, že výkon na jádro bude u x86 vyšší.
Dle wiki patří Cell alianci SIT (Sony, Toshiba, IBM).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zalezet bude i na kombinovatelnosti. Dokud se nebudou vyrabet desky pro ARM se standardni velikosti a standardnimi periferiemy (tj. PCI express vcetne alespon jednoho 16x slotu, sata etc) neverim, ze ma sanci obsahnout cely "desktop" segment. I potom to muzou vysoke ceny nebo nizky vyber takovych desek ARMu zkazit.

Jinak receno, pujde hodne o marketing - kdo presvedci vic navazujicich vyrobcu, vyhraje. Nejak se mi nechce verit, ze by to dopadlo natolik fifty fifty, aby se v desktop segmentu udrzely delsi dobu plnohodnotne obe platformy (samozrejme ARMy muzou zustat v lowendu a x86 v pripade prohry muze ustoupit do serveru) - coz je ovsem IMHO skoda pro zakaznika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka zda je podstatné co se bude dít ve sféře desktopu, copak je desktop nejmasovější a nejdůležitější část procesorů? Jasně, je nejviditelnější a z hlediska zákazníka nejdiskutovanější. Ale řeší zákazník co mu tiká v NAS, jaké procesory má v autě, mixéru pračce? Co běhá v CNC strojích, co řídí letadlo nebo mobil? Zkuste se odtrhnout od IT vidění a hledání lepších čísel vyšší ho taktu nejlepšího výkonu, copak je to podstatné a bude to zajímat budoucnost? Dívejme se na tu elektroniku jako na součást přírody, je kdejaká měňavka orienotvaná na výkon, potřebují šváby nebo žáby nejlepší HW, řeší nosorožec zda má nohy jako gepard? Vážně probíráte s kamarády u piva, jaký procesor a grafiku mají vaše hodinky? Dělají co mají, jsou úsporné a spolehlivé? Hmm, co chtít víc?

Vážně vsadíte na to, že pařmeni nebo normální uživatelé budou za 10 - 20 let řešit jaký výkon má ten počítač, co je tam za procesor, kolik GB má grafika? Jak vypadá dnešní trh a automobily nebo motocykly? IT je tomu velmi podobné. Osobně bych vsázel na to, že v té době bude málo používané slovo počítač.

Z čeho vycházím? Bajvoko, před 10 lety mi kamarádi z branže tvrdili, že NTB je módní výstřelek, to se neudrží, koupí si to pár frajerů, ale na desktop to prostě nezaútočí, to je hloupost. Dívej se na tu cenu, slabá grafika, navíc skoro nic si tam nevyměním, nedám do toho další karty, další rozšíření. Hmm a to nevěděli že přichází doba, kdy nevymění ani paměť, disk, nebude to mít optickou mechaniku :))) Co má největší dynamiku, u jakých "strojů" lidé tráví spoustu času?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a proč bych měl řešit NASy a podobné? Tam to má už roky docela spolehlivě obšláplé Linux/BSD a jejich deriváty. A nějaké nové redmondí konkurence typu "aplikace provedla neplatnou operaci a bude ukončena" opravdu potřeba není.

To stejné platí o noteboocích - běžnému spotřebiteli pojede fukabůk (který mě už míjí, protože já si své užil kdysi dávno na IRC) na čemkoli, realita použitelnosti mobilních strojů je ale tristní, pokud chci na notebooku OPRAVDU pracovat, tak i dnes mě bude stát přes 30 tisíc, a pokud bych chtěl OPRAVDU hrát, bude stát přes 50. Všechno to je o tom, na kolik procent daný výrobek používám, a to platí nejen pro PC/notebooky, ale i TV, foťáky, auta, prakticky jakýkoli výrobek spotřebního zboží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A v tom je problém, když pracovní mašina stojí 30.000 a více? Od toho je to pracovní stroj a nainstalovaný SW přesahuje cenu HW mnohokrát, tak přece u pracovní mašiny neřeším zda ušetřím 5.000 Kč. Ale debata je o tom zda je důležité v budoucnu řešit výkon ARM a x86, a ten není třeba řešit již dnes. Prostě pařani nebo několik profiků si zaplatí dražší výkonnější řešení a na zbytek je ten HW dost výkonný již dnes. U počítačů je dávno nejpomalejší článek řetězu člověk a u mobilních zařízení, jako jsou mobily a tablety je to otázka lepšího programování. Krásnou ukázkou jsou herní konzole, kdy na starém šrotu vychází lepší a lepší produkty. Opravdu trvám na té přírodě a její velké diverzifikaci. To že pár predátorů bude řešit nějaký Watt navíc je nepodstatná menšinová záležitost. Dnes si také pár fandů tuní auta, řeší jaký výkon můžou ještě koupit, ale drtivá většina uživatelů to má pod svou rozlišovací úrovní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že kdyby se normálně vyráběly základní desky postavené na ARMu, ale jinak stejně rozšiřitelné jako ty, co se vyrábí pro x86/AMD64 architekturu, tzn. aby to mělo pár PCIe slotů, pár SATA portů a podobně, tak by to byla pecka... na nenáročné servery typu NAS nebo na nenáročný desktop (i když tam se to teda řekněme dá udělat už dneska, i když pořád ta rozšiřitelnost by mohla být lepší) nebo domácí routero-server perfektní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidim len na problem marketingu a nasledne software . Vhodny X86/ARM HW na domaci all-in-one server/HTPC/NAS tu predsa je uz davno. Ano mozem si postavit HTPC co to bude vsetko splnat ale nebude to ani male, ani lacne, ani s naozaj zanedbatelnou spotrebou na 24/7/365.
Alternativy ? V ponuke su rozne "krabicky " ale su prilis specificke. Bud je to NAS alebo router(s pridanymi funkciami) alebo "HTPC" prehravac. Kazdemu aj kombinovanym rieseniam vzdy nieco chyba k dokonalosti. Co potrebujem ALL-in-one ? Z HW casti: dost vykonne CPU+GPU, 1x WAN+4 x GbitLAN+ Wifi,2x 3,5" SATA, min.2x USB3 host,BT, HDMI, Dekodovane 5.1 audio out ,SPDIF, DVD/BL opticku mechaniku. Software: torrent,routovanie,media prehravac/streamovac,"office", nejake tie hry..
Co ma k tomu najblizsie ?
Z ARM : Rapbery, Rigomatic MKIII a pod.
Z X86: priemerny notebook ,ten vsak nema dost LAN portov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem nedostatku portov sa da cistocne riesit picimici kartami ak na to ete dnesne notebooky maju slot, a usb->ethernet adaptermi, ale nie je to optimalne tj. potrebujes k tomu este napr. napajany externy hub a stle t bud brzdit zbernica pri prenosoch. Mozno thunderbolt prineie nieco nove, potom sa napr. bud moct dat vyrobit sasi kde sa len vyvedu 4 extern etherney, to by bolo pekne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.