Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

XFX vydává grafiky One Edition, parametry se ale nechlubí

ON-XFX1-GAMC
Společnost XFX připravila řadu tří nových grafických karet, které jsou segmentované nikoli podle použitého grafického čipu, ale podle účelu, na který je výrobce doporučuje: Hry, multimédia a kancelář…

Přístup je to poměrně nezvyklý - ještě zvláštnější však je, že výrobce uvedl produkty, ale nezveřejnil jejich parametry: Ty prý doplní někdy výhledově. Odkaz oficiální stránky zároveň nese značení R-Series, což znamená použití GPU od AMD.

Cílovou skupinou mají být zákazníci, kterým už nestačí výkon integrované grafiky, případně kterým odešla nějaká prastará grafická karta a hledají náhradu.

Gaming Edition

První z karet nese prosté označení Gaming Edition. Nedozvídáme se však víc (alespoň ne zatím), než že staví na 1 GB GDDR5 pamětí a nabízí výstupy DVI, D-SUB a HDMI. Internetem kolují zvěsti, že by mohlo jít o Radeon HD 7750 v klasickém referenčním provedení.

ON-XFX1-GAMC

Takovou domněnku z údajů výrobce nelze ani potvrdit ani vyvrátit, nicméně toto podezření by mohlo být opodstatněné. Na snímcích není vidět napájecí konektor (to ještě neznamená, že někde opravdu není ;-). Pokud zohledníme proporce chladiče a délku karty, mohlo by jít právě o Radeon HD 7750.

Multimedia Studio Edition

Druhá z karet nabízí pasivní chlazení, rozměrově je podobná, jen rychlost pamětí klesla - použité jsou pouze DDR3 - zato kapacita se zdvojnásobila na 2 GB. Pokud budeme věřit, že XFX takovým způsobem nezk výše zmíněný Radeon HD 7750, nabízí se jako možný kandidát čip Turks z minulé generace.

ON-XFX1-MMAC

GPU Turks známe z Radeonů HD 6570 a 6670, přičemž existovala i referenční DDR3 verze modelu HD 6570. Ta je při spotřebě do 44 wattů celkem použitelným kandidátem pro podobnou pasivně chlazenou kartu - ovšem opět jde jen o dedukci. Jisté jsou pouze výstupní konektory: DVI, D-SUB a HDMI.

Office & Internet Edition

Poslední z „novinek“ je low-profile produkt s 1 GB DDR3 paměti. Malý pasivní chladič naznačuje použití energeticky nenáročného čipu. S 18 watty maximálně by to mohla být DDR3 verze Radeonu HD 6450 (čip Caicos). Samozřejmě za předpokladu, že produkťák XFX není vášnivý archeolog a nesáhl po ještě starší HD 5450 (čip Cedar).

ON-XFX1-OPIC

Opět nám to dává určitou představu o výkonu, který sice stačí pro zmíněné kancelářské a internetové nasazení (akceleraci HD videa zvládají čipy rovněž), ale po stránce herního výkonu by se popsané karty jako upgrade z poslední generace integrovaných grafických čipů použít už nedaly. Výstupy i tentokrát zůstávají v kombinaci DVI, D-SUB a HDMI.

Produkty, které jsou sice uvedené, ale jejichž cena i přesné parametr zůstávají neznámé, není možné objektivně hodnotit - než budeme moudřejší, necháme proto jakékoli závěry na vašem úsudku.

Zdroje: 

Diskuse ke článku XFX vydává grafiky One Edition, parametry se ale nechlubí

Úterý, 7 Srpen 2012 - 16:22 | Nalim | Aha, v tom pripade je to jina. Ale pak to melo...
Úterý, 7 Srpen 2012 - 12:01 | no-X | Bylo by hezké, kdyby každý výrobce sdělil...
Úterý, 7 Srpen 2012 - 11:44 | Nalim | Ja vubec nepochopil smysl tohoto clanku. "...
Úterý, 7 Srpen 2012 - 11:10 | Richmond | Taktéž netrpělivě očekávám Pavlův pohled okem...
Úterý, 7 Srpen 2012 - 11:02 | Anonym | Ten chladic na "Multimedia Studio Edition...

Zobrazit diskusi