Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Xiaomi představila svůj první ARM čip Surge S1

Ale hlavne vyjde pri prodanych kusech telefonu ta licence od ARM podle ktere to uz nejak spatlali levneji nez kupovat SoC od Mediateku. Takze proste dostali od ARM navod a nakonec to podle nej dali dohoromady a mozna to i funguje. Nakonec Mediatek dela leta to samy a takt to dal.
On Huawei ty svy procaky taky v podstate obslehnul z navodu ARM, vlastni invence tam sice je, ale spis na doladeni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli to nebude dáno tím, že nemají potřebu mít vlastní ARM architekturu (kdo ví jestli by se energie do nějakých úprav návrhu vyplatila), na výběr toho je dost, ale chtějí mít vlastní SoC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4× Cortex-A53 @ 1,4 GHz
4× Cortex-A53 @ 2,2 GHz

:)))))) jestli je tohle pravda, pak je to designed by idiots... pardon designed by manageros..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si toho vsiml az jaks to tu napsal, pisou to tak vsude, vypada to, ze to tak opravdu bude a presne to potvrzuje to co jsem psal, protoze to vyjde levneji nez nakupovat u Mediateku. ARM jim k tomu dalo nejakej navod a oni to bezmyslenkovite nejak spatlali dohromady.

Je to husty. :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak bezmyšlenkovitý to asi nebude, když to udělal i Samsung u některých Exynos 7 Octa. Zřejmě to dost zjednoduší přepínání ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud pod "udelal" myslite "pouzil primo navrh ARMu", pak ano udelal. Ale rekl bych ze vam 100% unika pointa meho puvodniho komentare (a mozna i Redmarxovi).

Podivejte se na https://en.wikipedia.org/wiki/Exynos#List_of_ARMv7_Exynos_SoCs

Bud tam Samsung pouzil 2 ruzny jadra, nebo tam mel 4-8 A53 se stejnou max frekvenci. Ono totiz rozdelit 8 STEJNYCH jader na dva skupiny s ruznymi max frekvencemi nedava naprosto zadny technicky smysl (a uz vubec to veci nezjednodusi). Zcela jasne se nekdo zapomel zeptat inzenyru, jestli ten jejich uzasny vyplod neni nahodou kktina.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně tomu vůbec nerozumíte a ještě se tím veřejně chlubíte :-) . Já teda taky moc ne, ale aspoň vím, že Xiaomi Surge S1 má podezřele podobné specifikace jako MediaTek Helio P25, taky s 2ma clustery A53 na různých frekvencích. Surge S1 je tedy zřejmě jenom jinak pojmenovaný MediaTek P25 .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ono totiz rozdelit 8 STEJNYCH jader na dva skupiny s ruznymi max frekvencemi nedava naprosto zadny technicky smysl"

A jsou skutečně *stejná*? Cortex A53 je *logický* návrh, nikoli fyzický křemík. Předpokládal bych, že tam existuje příležitost pro ladění pro různé situace.

I když dneska bych už spíš čekal nějaké to rozšíření A73...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jsou stejna, vsechna Cortex A53 jsou stejna, maximalne tam jsou ctyri lepsi jadra, ktera jdou nataktovat na vyssi frekvenci a ctyri horsi.
Ano je to podobny paskvil jako Helio P25, v podstate by mozne byly dve situace, bud byl P25 pro Xiaomi moc drahy a chteli si zvysit zisk, tak to splacli sami velmi podobne jako to dela Mediatek. Nebo tu neslo o cenu ale o marketing, takze mozna naopak zaplatili Mediateku o neco vic a on jim vyrobil z Helia P25 jejich vlastni Xiaomi Surge.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ano, jsou stejna, vsechna Cortex A53 jsou stejna"

Můžou být stejná logicky (od *nějaké* úrovně výše), ale nemusejí být stejná fyzicky, protože je to jenom netlist, nikoli maska. Pokud jde o tu specializaci jader, ano, v tom je ta pointa. Kromě toho, přinejmenším je musíte *něčím* napájet, takže třeba nemá smysl dát lepší napájení jádru, které stejně hodláte používat pouze pro činnosti na pozadí, takže když patřičně nadimenzujete návrh SoC, tak získáte jádra, která výš ani nenataktujete, dokonce i kdyby jádro samo bylo fyzicky stejné (což taky nemusí být pravda, protože nižší jednotky se také dají realizovat více způsoby). Všechny tyhle řeči o tom, jak je to stejný křemík, jsou prostě nepodložené. Přepokládáte to, ale nemůžete to vědět.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Cortex A53 je *logický* návrh, nikoli fyzický křemík. Předpokládal bych, že tam existuje příležitost pro ladění pro různé situace."

Nevim co jsi predstavujete pod pojmem "logicky navrh", ale A53 je **konkretni implementace** ARMv8. Staci se porozhlidnout po netu a zjistite treba todle:

8-stage pipelined processor with 2-way superscalar, in-order execution pipeline

Nic z toho menit nemuzete, resp muzete ale uz to pak neni A53. Konfigurovat lze 1) frekvenci 2) velikosti L1/L2 cache. Teoreticky muzou mit vetsi cache vliv na rychlost, prakticky jsou to zanedbatelne procenta. A73 (ani A57) to nesaha ani po kotniky a L1/2 cache to nezmeni. A ano nejspis lze ladit neco primo na kremiku, ale zajimalo by jaky zasah stoji za tuhle komplikaci.

Vlastne jedna vec mi napada: vyteznost. Pokud maji shitovy vyrobni proces, tak nejspis nejsou vsechny jadra schopne jit na vysoke frekvenci, takze by melo smysl v tovarne najit 4 ktera jsou schopna na 28nm davat tech 2.2GHz, a zbytek jader limitovat na 1.4GHz. Takze za mirne komplikace vyssi vyteznost a nizsi koncova cena.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o to posunout někam výkon, jde o to aby třeba spotřeba byla podstatně nižší a tam podle mě nějaký prostor na úpravy je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nevim co jsi predstavujete pod pojmem "logicky navrh", ale A53 je **konkretni implementace** ARMv8. Staci se porozhlidnout po netu a zjistite treba todle:"

Ano, *syntetizovatelná*. Což znamená, že spousta věcí v ní nebude vytesaná do křemíku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coze???

Kde to Samsung udelal?

Neni nic jednodussiho obzvlast u ARM ale Intel to umi u x86 taky, zvysovat a snizovat frekvenci procesoru. Ale mit 8 stejnych jader a 4 jet na nizsi frekvenci a 4 na vyssi je blbost. Kdyz se podivas na ten Samsung nebo na kohokoli jineho, tak jsou to vzdy 4 a 4 jina jadra, ze to ma jinou frekvecni je v podstate detail.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mimochodem, když se podíváš k na stránky ARMu
https://www.arm.com/products/processors/cortex-a/cortex-a53-processor.php
tak v "key benefits" je uvedeno mimo jiné
Versatile enough to pair with any ARMv8 core in a big.LITTLE pairing, including Cortex-A57, Cortex-A72, or even other Cortex-A53 or Cortex-A35 CPU clusters

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PROOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOČ...

8x in-order hovínka... Uaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Qualcom na to jde asi ze všech výrobců nejlíp (apfel nepočítám), custom jádro na vše, a jak jim to jde. ARM-designed rádobyprocesůrky mají tyhlety ubohý parodie na procesorová jádra, a pak se to na lagdroidu seká jak...

Ne nebudu se k tomu radějí víc vyjadřovat, protože čím víc nad tím přemýšlím tím víc se musím nas...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> 8x in-order hovínka... Uaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

:D protoze cena (proc jinak by pouzivali 28nm...)

> lagdroidu seká

Hmm nevim, me na mem "lagdroidu" nikdy nic neseka (a to mam cirou nahodou zrovna A53 x4 smejd v mobilu). Mozna by bylo vhodne neistalovat kazdou <>inu kterou clovek nalezne na playstore... nebo netusim co lidicky delate ze vam to seka.

Ale jinak mate pravdu, je to desiva sracka. A ARM umi taky daleko vykonnejsi jadra (A57 / A7x), jenomze to by je museli vyrobci mobilu chtit pouzit....

BTW mam jeden ODROID C2 (4x A53), a jadro tam umi perf countery! Az budete potrebovat duvod k sebevrazde, zeptejte se me na bezne IPC toho procesora :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z5C, root, všechny voloviny povyházený, xprivacy a všechno osekaný na co nejmíň, vlastní treshold na cpu, vypnutý core1;2;3 (A53, core0 vypnout nejde), přetaktovaný A57, a je toh osekání míň. Ale furt se to seká oproti WP (max 8.1)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neni procesorem, to je lagdroidem!

Ale WP7 a WP8 je to samy v blede modrym, akorat, ze to melo celkove jednodussi funcknost a tudiz se to tak nesekalo, ale designove uplne to same. Az Windows 10 Mobile uz jede na UWP, coz by melo byt teoreticky rychlejsi, jenze UWP Microsoft zdaleka nedodelal do optimalniho stavu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, bohužel tohle vyžaduje kompetentní programátory. ;) Což je pro spoustu z nich průser.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.