Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

XMir již stejně rychlý jako X.Org, cesta pro Ubuntu 13.10 otevřena

Unity 8 a Mir, Ubuntu
Dle měření serveru Phoronix se podařilo Canonicalu dotáhnout výkon nadstavby XMir tak, že je srovnatelný se samotným X.Org. Důležitý díl skládačky Ubuntu 13.10 je tak připraven.

Připomeňme, že XMir je vrstvou mezi aplikacemi, které umí komunikovat jen s X Serverem, a grafickým serverem Mir. Umožňuje tak běh X aplikací na Miru. A pokud chce Canonical s Ubuntu přejít na Mir, musí buď přepsat ÚPLNĚ všechny existující X aplikace (bude jich asi tak triliarda :-) pro Mir, nebo použít převodní vrstvu. Tou je právě XMir (ne nepodobný XWaylandu), který tuto funkci plní.

Phoronix testoval XMir před čtvrt rokem a nedopadlo to slavně. Canonical ale zapracoval a testy provedené tento týden na prostředích Unity, Xfce a KDE dopadly více než dobře. Ač je ve hrách výkon malilinko nižší (ale opravdu zanedbatelně), v běžném použití desktopu je zcela srovnatelný či o zanedbatelný fousíček vyšší. Duo XMir/Mir je tak z hlediska výkonového připraveno k ostrému nasazení v Ubuntu 13.10.

Dalo by se škarohlídsky říci, že to Canonical stihl za pět minut dvanáct. Do vydání Ubuntu 13.10 zbývají pouhé tři týdny a Mir si zde odbude svoji premiéru. Canonical na jeho uvedení tlačí z jednoho prostého důvodu: v Ubuntu 14.04 jej chce mít již plně ověřen a odladěn, jelikož půjde o vydání LTS, tedy s dlouhodobou podporou. Uvedení XMir/Mir v 13.10 je tak klíčové.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku XMir již stejně rychlý jako X.Org, cesta pro Ubuntu 13.10 otevřena

Středa, 25 Září 2013 - 16:34 | Michal Lazo | No to aj mna Qt uz ma vrstvu pre mir aj wayland...
Středa, 25 Září 2013 - 11:24 | Kedar Míša | to není latence mobilniho systemu, ale latence...
Středa, 25 Září 2013 - 10:34 | super master | mam namet na clanek: http://www.wpcentral.com/...
Středa, 25 Září 2013 - 09:44 | Kedar Míša | Osobně by mě spíš zajímalo, jak poběží aplikace...

Zobrazit diskusi