Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Xubuntu 14.04 LTS nepřekvapí, ale potěší

Za mě mohu říci, že aktualizace mnohem k horšímu, pokud jde tedy o aktualizaci a ne čistou instalaci. Na Lenovo ThinkPad jsem zpozoroval nenávratné zmizení mnoha stavových ikon, třeba docela užitečná ikonka baterie a wifi již není mezi námi :D Pak dalším velkým problémem je probuzení laptopu po uspání, kdy se sice probudí, ale s černou obrazovkou. Ani reset UI v tty nepomůže a musím tak restartovat kompletně. Takže za mě přechod k horšímu. Nejsem naštěstí sám a jsem za to rád, protože doufám, že se o těchto problémech dozví tým co nejdříve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Provedl jsem na několika pc jak aktualizaci, tak čistou instalaci. U aktualizace mě potěšilo hlavní menu, zůstalo v klasické rozbalovací nabídce. Stavové ikony jsem řešil v obou případech. Wifi (a ovládání zvuku které funguje) se dá sehnat přidáním položky panelu "Zásuvný modul Indikátor", indikace baterie pak ve správci nastavení - správce napájení - obecné - vždy zobrazovat ikonu :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To jsem zkoušel hned napoprvé, ale v zásuvných modulech ani jeden modul z těch dvou nemám a ve správci napájení ta možnost je, ale mám ji zaškrtnutou. Asi mám něco hodně, hodně v nepořádku. Jinak to menu mi přijde v novější verzi zmatečnější než to původní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkusil jsem na aktualizovaném desktopu odstranit a znovu nainstalovat xfce4-power-manager a hle, přestal fungovat modul indikátor, zato se spravila původně nefunkční oznamovací oblast (wifi, zvuk i baterie). Menu je možná trochu zmatečné, ale do Windows 8.x to má naštěstí ještě hodně daleko... Občas mám sto chutí veškerou elektroniku zahodit a upgradovat na tužku a papír, které mají software za tech pár století vývoje už celkem dobře vychytaný, a to nemluvím o ergonomii ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Whisker menu mi přijde naprosto perfektní - navíc je paráda, že se dá namapovat na libovolnou klávesu a pak ihned vyhledávat. Opravdu by mě zajímalo, jaké výhody má staré menu oproti tomuto. U dalších věcí je třeba vzít v potaz, že je to čerstvě vydaná verze a protože je to Ubuntu (nevím, jak to chodí u jiných distribucí) tak bude použitelné a +/- bez větších chyb tak za 2 měsíce.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že vyběr prostředí je dost subjektivní záležitostí. Já jsem nedávno Xfce (Xubuntu) ze zvědavosti vyzkoušel a po několika dnech jsem se s úlevou vrátil zpět k LXDE (tedy Lubuntu) a za sebe bych Xubuntu rozhodně nikomu nedoporučil. Ale jak říkám věc názoru a každému se líbí něco jiného...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pravda. Já mám Xfce rád jen proto, že je svižné a nenáročné. Asi bych jako alternativu doporučil spíše Mate a pro vzhled spíše to KDE nebo Cinnamon

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych rád v článcích o linuxu uvítal upřesnění věty "Osobně mohu Xubuntu doporučit pro starší, přesto o něco výkonnější počítače, kde by Lubuntu bylo poněkud omezující."
Toto je velice vágní tvrzení. co je dnes starší? Spolehlivé stroje bez RoHS fungují a budou fungovat stále, proto mě zajímá, co dnes provozovat na starších strojích bez eurofašistické modifikace trvanlivosti. Mám kolem sebe hodně strojů ještě s poctivou olovnatou pájkou na socketu 478, jaká distribuce na nich bude fungovat alespoň tak svižně, jako WinXP? Zkoušel jsem live Mint, ale ten už je o dost náročnější, než WinXP. Co mám doporučit majitelům těchto strojů?
Doplňuji, že všichni mají moderní PC, ale ty staré prostě fungují a rádi by systém, který nepotřebuje záplaty (na XP už neexistující).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S grafickým rozhraním už toho asi moc nebude pro 478-ky a to, co je, není zas vhodné pro lidi, kteří linux neznají a nemají zkušenosti jiné, než z Windows xp jako "běžní uživatelé". Distra výše uvedená fungují obstojně v podstatě na mašinkách typu CPU dvoujádro, DDR II 2GB a grafika sběrnici 128bit 256MB a výše, vše pod už je silně diskutabilní, ne-li rovnou trápení.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, 478 je muzeální záležitost. Sice běží ale má to hodnotu šrotu. Už vyřazovaná firemní pc se s.775 kde jdou dát dvoujádra Pentium D jsou za pár korun a taktéž jde pořád o kvalitní stroje. Trápit se se slaboučkým jednojádrem, maličkou ramkou a pomalým diskem je doslova ztráta času.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Pár korun“ = kolem 2000 Kč a sice to bude mít LGA775, ale v něm nejspíš nějaký Celeron a Win 7 k němu určitě nebudou.
Takže kdo už má PC se skt 478, akorát by vyhodil dvojku a byl ve stejné situaci jako teď.

A 2GB RAM mi nepřipadá jako „maličká RAMka“, to je docela použitelné i pro nejnovější operační systémy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Netuším v čem je pro autora Lubuntu "poněkud omezující" (aktivně *buntu nepoužívám, nejnovější Lubuntu jsem teď instaloval na dnes už starší NB namísto WinXP tak časem uvidím jak na to bude uživatel reagovat) ale skusil bych více méně tuto distribuci.
Pokud si chceš s konfigurací systému dát více práci, nainstaluj tam Debian s Openboxem (resp. i třeba LXDE), nebo rovnou Crunchbang (http://crunchbang.org/).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za tip, neznal jsem. Vypadá sympaticky. Pochopil jsem správně, že Crunchbank už nebudu po instalaci muset ladit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba já už k minulému článku o Lubuntu psal, že mi přišlo strašně uživatelsky nepřátelské.
Mně, který jako hlavní systém používá Ubuntu. Běžnému uživateli zvyklému na Win XP jsem si ani netroufl to dát.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ten Mint byl s Cinnamonem tak se nedivím - s tím má problémy i Core 2 Duo co mám v notebooku natož nějaké Pentium 4. Za sebe bych rozhodně na takový starší stroj nacpal Lubuntu, které má opravdu nízké požadavky na výkonnost HW (na jednom stroji s P4 mi tu běží) nebo právě Xubuntu (ale to spíš jen ze zvyku).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byla to skořice ;-) Rovněž děkuji za tip, právě testuji CrunchBang, je opravdu nenáročný, srovnám s Lubuntu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pak dejte vědět, to by mě to zajímalo. Používám na notebooku s jednojádrovým celeronem Lubuntu a jsem s tím spokojený (hlavně je to krásně svižné a co po tom potřebuju tak to funguje bez zbytečného nastavování).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Zkoušel jsem live Mint, ale ten už je o dost náročnější, než WinXP"
Mint Cinnamon hlavně potřebuje 3D akceleraci, což se vývojáři neobtěžovali napsat do hardwarových požadavků.
Takže jestli tam máte nějakou integrovanou Intel Extreme(ly slow) Graphics, zkuste Mint MATE.

Testoval jsem: P4 na 3 GHz, 1GB RAM, integrovaná grafika, Linux Mint MATE. Přišlo mi to srovnatelné s Windows XP.
- Základní použití jako surfování apod. bez problému.
- „HD Ready“ (720p) film šel plynule, víc jsem nezkoušel (šlo mi o přehrávání běžných DVD, víc od toho nikdo nemůže čekat).
- Facebook vypadal docela rychlý (což na starších počítačích není vůbec samozřejmost).
- Videa na YouTube ve Firefoxu + Flash šlo plynule přehrávat i v celoobrazovkovém režimu do kvality 480p, u některých bylo (sotva) použitelné i 720p.
- V Chromiu bylo YouTube použitelné jen v kvalitě 360p.
- 1GB RAM vypadá jako použitelné množství k účelům, jaké od toho lze očekávat.
- Limit byl spíš výkon procesoru, 100% vytížení nebylo výjimkou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak po problémech s Xubuntu jsem přešel na čistý Debian a nemůžu si to vynachválit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.