Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Konec Yahoo je na spadnutí, rozprodá patenty i jádro firmy

AOL nebo Yahoo už asi většina z nás vnímá spíš jako fosílie internetového prekambria než jako firmy, které by mohly ještě něco uživatelům nabídnout. Proto nepřekvapí, že po AOL de facto končí i Yahoo…

Yahoo se dlouhodobě potýká s finančními problémy a bez ohledu na různé snahy a experimenty se situace nelepší. Vedení firmy proto už nějakou dobu zvažuje, zda společnost prodat, rozprodat, nebo se jí zbavit ještě nějakým sofistikovanějším způsobem. Prozatím se jedná o následující tři celky a níže popsané strategie:

  • Yahoo Japan a obchodní portál Alibaba - fungují samostatně, současné události se jich nedotknou
  • Yahoo (core business) - k dispozici, společnost přijímá finanční nabídky
  • patenty Yahoo - k dispozici zvlášť, společnost přijímá finanční nabídky

Co se týče Yahoo Japan a Alibaby, je situace jasná. Tyto projekty fungují a poběží dál v současných kolejích. Jádro společnosti je k prodeji, odhady analytiků hovořily o hodnotě čtyři až osm miliard amerických dolarů, pravděpodobně ale ještě nepočítaly se samostatným prodejem patentů. Za samotné jádro firmy nabídla společnost Verizon (která loni koupila AOL za $4,4 miliardy) částku $3 miliardy. Zájem má i soukromá firma TPG, ale výše její nabídky zatím není známá.

Paralelně probíhá předběžná nabídka firemních patentů. Yahoo situaci vyřešila tím způsobem, že jádru firmy ponechala 500 amerických patentů a 600 amerických přihlášených patentů, které jsou potřeba pro jeho samostatné a smysluplné fungování. V dubnu přesunula dalších 2659 patentů na dceřinou společnost Excalibur IP LLC (toto číslo patrně není konečné, v současnosti je jedná o zhruba 3000 patentů) a její dražbou pověřila specializovanou investiční banku Black Stone IP. Do poloviny června budou přijímány předběžné nabídky, následně proběhne aukce. Podle společnosti Envision IP, která se prodeje patentů specializuje, připadají jako potenciální kupci v úvahu Alphabet a Microsoft. Envision IP v dubnu provedla odhad ceny dvou tisíc patentů Yahoo a došla k rozmezí $965 milionu až $1,34 miliardy.

Prozatím se tedy zdá, že celková částka za prodej Yahoo i samostatných patentů dosáhne spíše nižší částky původně odhadovaného rozpětí, tedy kolem čtyř miliard amerických dolarů.

Tagy: 
Zdroje: 

WSJ (1, 2)

Diskuse ke článku Konec Yahoo je na spadnutí, rozprodá patenty i jádro firmy

Žádné komentáře.