Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Za nedostupnost grafik nemohou pouze těžaři, nejsou totiž paměti

Vega 10 Package 01
V létě jsme vás varovali, že výrobci pamětí plánují přehodnotit rozložení výrobních kapacit tak, aby dali přednost produktům s vysokými maržemi. Máme tu důsledek: nejsou grafické paměti.

Kauzu kolem výroby pamětí sledujeme zhruba rok. Koncem roku 2016 totiž začaly stoupat ceny DDR4 a na začátku roku 2017, po zhodnocení všech možných faktorů, jsme vám i přes zdánlivě nepříznivé (již o 50 % vyšší) ceny DDR4 radili nakupovat, i kdyby vám měly půl roku ležet na stole, než budete upgradovat. Problém byl totiž v tom, že po letech s DDR3, kdy při případném upgradu mnoha uživatelům stačilo přehodit staré paměti do nové desky, přišly nové platformy, kde to zkrátka bez DDR4 nešlo. Začala rapidně růst poptávka, nikoli však nabídka.

Přestože to vypadalo, že se růst cen během léta 2017 zastaví (plánoval se přechod na novější výrobní technologie, díky nimž z každého waferu vznikne více paměťových čipů), nestalo se tak. Důvodů bylo více, od havárie u Micronu, která způsobila několikatýdenní výpadek, až po objednávky Applu, který si potřeboval zajistit dodávky pamětí pro nové iPhony.

Výrobci tehdy přišli s pragmantickým krokem: Přerozdělit výrobní linky mezi jednotlivé typy pamětí podle toho, jaké na nich mají marže. Marže jsou dané jak konkrétním druhem paměti, tak prostým faktem, jak vysokou částku odběratel výrobci nabídne. O těchto plánech se začalo hovořit v srpnu, kdy jsme vás informovali, že dopady (pro nás samozřejmě negativní) pocítíme v roce 2018, jen není jasné, v jaké jeho části. Nyní to už jasné je.

Poté, co se špatná dostupnost grafických karet ještě více zhoršila a různé subjekty začaly pátrat po důvodu, vyšlo najevo, že za poslední zhoršení už nemůže těžba kryptoměn, ale nedostupnost grafických pamětí. Výrobci pamětí zkrátka další přednost jiným typům pamětí, a tak je grafických málo a jejich cena strmě stoupá.

CEO AMD Lisa Su situaci komentovala slovy:

„Zásobování distribučních kanálů grafických karet je nižší, než bychom si přáli. Zvyšujeme proto výrobu. [Přesto] v tuto chvíli nejsme limitováni křemíkem [~grafickými čipy], naši výrobní partneři nás zásobují. Existuje deficit pamětí a myslím, že to je platné obecně, ať už je řeč o GDDR5 nebo HBM. Pracujeme na tom s dodavateli pamětí, což bude jistě jeden z klíčových faktorů pro rok 2018.“

Situace na trhu pamětí již začíná připomínat kartelovou dohodu. Problém je navíc v tom, že i kdyby chtěl do hry vstoupit nový výrobce (což by se mu jistě vyplatilo, ceny jsou na dvojnásobku rentabilních částek, i výše), bude trvat několik let, než připraví továrny, linky a nabídne konkurenceschopné produkty. Výrobci, kteří si po těchto několik let vytvářejí finanční zásoby, pak mohou bez problému zlevnit na takovou částku, aby nového výrobce vytlačili z trhu a poté opět ceny zvýšili. Nebylo by nicméně překvapivé, pokud by některá z firem, která zázemí má, pouze se dosud pamětem nevěnovala, rozšířila své portfolio i o tento segment. V úvahu by mohla připadat TSMC nebo GlobalFoundries.

PCB iPhone X (RAM je integrována v pouzdru SoC A11)

To jsou ale jen úvahy. Pokud čekáte na reálné pozitivní poselství, které nabízí východisko, bude jeho nalezení ještě obtížnější. V minulých letech se hovořilo o tom, že Čína plánuje vstoupit na trh pamětí. Pokud by šlo vše podle plánu, mohly by se první čínské DDR4 objevit na trhu již letos. Jestli to tak bude, ale závisí ještě na řadě okolností a jde spíš o dlouhodobou záležitost.

Patrně jediný krátkodobý pozitivní výhled spočívá ve faktu, že se Applu nedaří prodávat nové iPhony, jak plánoval. Výrobu iPhone 8 na podzim srazil o polovinu, výrobu iPhone X nyní podle dostupných informací snižuje o „méně než 50 %“. Znamená to nižší odběry pamětí od výrobců, kteří by uvolněnou část výrobních linek mohli rozdělit mezi ostatní zákazníky. Nemůžeme ale čekat, že by to samo o sobě situaci vyřešilo, natož vedlo ke snížení cen. Může ale dojít ke zpomalení růstu cen pamětí nebo k dočasné stagnaci.

Zdroje: 

různé

Diskuse ke článku Za nedostupnost grafik nemohou pouze těžaři, nejsou totiž paměti

Pondělí, 5 Únor 2018 - 10:25 | del42sa | "limited HBM means? If FE has 2 stacks of...
Neděle, 4 Únor 2018 - 18:38 | no-X | Já myslím, že ne. Výrobci mají konkrétní počet...
Sobota, 3 Únor 2018 - 20:48 | Jaroslav Crha | To je urážka trpaslíků. Klidně mi říkej kryso...
Sobota, 3 Únor 2018 - 17:23 | He3lix | Já jsem také míval zlaté vlasy :D
Sobota, 3 Únor 2018 - 17:05 | Fotobob | Nejhorší ze všeho jsou trpaslíci. Ty potvory vám...
Sobota, 3 Únor 2018 - 16:35 | He3lix | Škoda, že se nedá těžit EGO, to by byl vejvar :D
Sobota, 3 Únor 2018 - 16:18 | Jaroslav Crha | Gerontofil seš akorát ty, když prodáváš červenou...
Sobota, 3 Únor 2018 - 09:28 | Jabba | Takže naposledy ty v IT "proslavený"...
Sobota, 3 Únor 2018 - 09:17 | Moonalert | Ve výsledku za to můžou jen těžaři, protože kdyby...
Sobota, 3 Únor 2018 - 08:01 | Adams Adams | Vážně? Ještě existuje něco jako mobily, tablety a...

Zobrazit diskusi