Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zachraňte svá CD/DVD, než vám umřou. Zálohujte své cennosti ještě dnes

PR článek
Ještě před několika málo lety byly vypalovačky natolik v kurzu, že jsme na CD či DVD optické disky vypalovali, co se jen dalo. Filmy, dokumenty, fotografie, rodinné záběry či jiné vzpomínky. Dnes je doba jiná, ale na starých discích své cennosti stále máme. Bohužel jim brzy odzvoní.

Optické disky mají svoji životnost, a již po pár letech začínají ztrácet data. Zapomenout na ně a nechat je napospas osudu kdesi ve skříni, je ovšem lidské a pro dnešní dobu typické. Na éru vypalovaček jsme již zapomněli, a mnozí z nás už se ani neobtěžují s pořizováním mechaniky. Většina notebooků už je dávno popravila v honbě za tenkým tělem.

Stále však schováváme ve svých skříních stohy disků, které brzy čeká krutá amnézie. Vyplatí se proto je čas od času zálohovat znovu na nové disky, které datům vdechnou ještě pár let života. Jakmile hranici jejich životnosti jednou překročíte, už bohužel není cesty zpět. Online bezplatný program Wondershare DVD Creator dokáže disky klonovat, a ušetřit vám tak při jejich opětovném zálohování až desítky hodin práce.

Je nicméně vhodné mít veškerá důležitá data uschovaná na více místech, tedy vyjma CD či DVD také na pevných discích, které už mají v dnešní době kapacity na rozdávání, či cloudových úložištích s prakticky neomezeným prostorem. Dříve jsme však vypalovali pro potřeby DVD přehrávačů, a tak je nyní obtížně dostat naše soubory ve správném souborovém formátu, který bychom si mohli uložit třeba do mobilního telefonu.

Pro tyto účely také slouží bezplatný online program Wondershare DVD Creator, který pracuje s disky oběma směry, tedy jak s vypalováním dat na ně, tak taháním dat z nich. Takzvaným ripováním disků tak dostanete z filmového disku jediný soubor v libovolném formátu, ať už se jedná o rodinné záběry nebo třeba zakoupený či zapůjčený film, který se vám nechce neustále vyndavat a zandavat do krabičky.

Program Wondershare DVD Creator je rovněž vybaven videoeditorem, se kterým můžete videozáznam rozdělit do několika dílčíchc souborů nebo z něj vystříhat otravné reklamy, pokud jste kdysi měli v zalíbení v natáčení televizního vysílání.

Tagy: