Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Založte si na pár kliknutí vlastní českou doménu pro osobní či pracovní účely

PR článek
Chcete vlastní doménu pro vaše internetové stránky i emailové kontakty? Zajímá vás, jak si takovou doménu pořídit a ke všemu českou? Pusťte se do toho.

Tele3.cz: Vlastní doména a ke všemu česká?

Zdá se vám to jako sen a čekáte příliš mnoho kliků a háčků? Mít vlastní doménu a ještě českou není nic, co by vás stálo hromadu času a sil.

Vlastní doménu může mít každý, kdo chce prezentovat firmu, blog, e-shop, obsahově zajímavé internetové stránky, produkty a služby, mít profesionální emailový kontakt.

Doména je vlastně doménové jméno, název konkrétních internetových stránek. Domény využíváme denně a to pouhým napsáním doménového jména do vyhledávače a to ve formátu, např. www.vlastnidomena.cz.

Kdyby nebyly domény v této podobě, tak bychom je psali v podobě IP adresy, tedy číselného kódu a to by rozhodně nepřineslo zasloužené ovoce. 

Kromě toho, že můžete mít vlastní doménu, tak můžete mít ke všemu doménu českou. S českou doménou uděláte lepší dojem na svoje zákazníky, klienty, uživatele a budou se na vašich stránkách cítit mnohem bezpečněji. To, že je doména česká poznáte jednoduchým způsobem, a sice podle koncovky .cz.

Správcem české domény je sdružení CZ.NIC, které má různé aktivity, mezi které patří i kontrola originality registrovaných domén, seznam registrátorů, kontrola registrace domény na konkrétní osoby, atd. Registrace však neprobíhá přímo přes CZ.NIC, ale přes jednotlivé registrátory, kterých seznam najdete na CZ.NIC.

Název vaší domény si vyberete sami. A jestli jde o volné domény, zjistíte přes službu WHOIS. Nemůže se tedy stát, že by vaše doména nebyla jedinečná. Název by se měl skládat z jednoho maximálně dvou slov, které můžete oddělit třeba pomlčkou.

Následně již můžete provést samotnou registraci přes vybraného registrátora, tedy založení domény, například přes firmu TELE3. Firma poskytuje také zabezpečení DNSSEC a další služby, jako třeba pronájem serveru, webhosting, dedikovaný server, mailové servery, apache server, webhosting, atd.

S vlastní doménou získáte kvalitní reklamu a prezentaci vašeho záměru i firmy.