Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Závěr

Asus A6Vm
Není to tak dávno, co jsme vás informovali o uvedení notebooku Asus A6Vm s grafickou kartou nVidia GeForce Go 7300, jež si tak vlastně odbyla i vlastní (před)premiéru. Už také máme kusou představu o tom, jak výkonný tento notebook je, resp. jak si stojí GeForce Go 7300 ve srovnání s GeForce Go 6200. Rozhodli jsme se tedy, že by nebylo od věci tento notebook sehnat a porovnat ho s A6Km s procesorem AMD Turion. Ten však byl poněkud problém sehnat, protože v distribuční síti jsme narazili pouze na modely se Sempronem, ale domluvili jsme se s Asusem, že nám zapůjčí verzi s Turionem. Bohužel, přestože nám bylo zapůjčení slíbeno, tak nakonec k tomu nedošlo, protože se tyto notebooky musely posílat na Taiwan. Můžeme vám tedy nabídnou pouze test samotného A6Vm, který nám zapůjčila firma Levi.

Kapitoly článků

Jsme na konci a nastal tudíž pravý čas bilancovat. Nejprve se podívejme, v čem je notebook opravdu dobrý a čím by vás tedy mohl nalákat na jeho koupi. Jednoznačně je to kvalitní zpracování včetně víka, které dobře chrání displej proti promáčknutí. Samotné LCD nabízí velmi solidní možnosti a velmi kontrastní a kvalitní podání barev, i když rozlišení by mohlo být vyšší než 1 280 × 800. Na notebooku se vám bude dobře pracovat, protože je nízký a přední hrana je zešikmená, aby netlačila. Občas můžete využít i funkci Audio DJ pro přehrávání hudebních CD i kvalitní zvukový kodek (bohužel s integrovanými reproduktory je to již horší, protože jsou pouze průměrné a nijak nevybočují ze „šedého standardu“). Máme zde dostatek komunikačních cest, včetně gigabitové síťové karty, Bluetoothu a čtyř USB 2.0 portů. Jako „nadstavbu“ vnímám integrovanou webovou kameru s mikrofonem. Stejně tak DVD-RAM mechaniku. Bohatá je ale celková výbava notebooku, protože brašna a myš nebývají standardem.

Asus A6Vm

Co naopak hovoří proti? Zejména pouze ve všech směrech průměrný výkon. Zklamal mne použitý pevný disk. K GeForce Go 7300 bych poznamenal, že jde stále pouze o low-endovou, či maximálně mainstreamovou grafickou kartu, ať se jakkoli blýská novotou. Pouze 4 pixelové pipeline a 64bitová paměťová sběrnice kartě jednoznačně nastavuje limit, který nápadně připomíná Mobility Radeon 9700, nicméně pro rozlišení 1 280 × 800 je výkon dostatečný i pro náročnější hry. Vzhledem k velké TurboCache (až 192 MB) bych pak v notebooku ocenil (při zachování stejné ceny) 1 GB RAM, protože 512 MB je v tomto případě jednoduše málo. Zamyslíte-li se totiž, kdy si asi bude karta případně potřebovat půjčit paměť, dojdete k závěru, že v náročných aplikacích. V těchto případech je ale většinou již oněch 512 MB plně využito samou aplikací a operačním systémem, tudíž musí zákonitě dojít ke zpomalení. To se mi také stalo u NFS Most Wanted, kdy hra na chvíli úplně zamrzla, disk začal načítat „jak blázen“ a po chvíli vše pokračovalo bez problémů a trhání dál. To ale není kritika samotné technologie TurboCache, ale spíše jen konfigurace tohoto konkrétního modelu. Nemluvě o tom, že s druhým modulem by přišlo ke slovu i dvoukanálové zapojení pamětí, což by jistě výkon také pozitivně ovlivnilo.

Dále mi vadí váha 3,2 kg, což je na můj vkus u „takového notebooku“ přespříliš. A jinak pohodlnou práci na klávesnici vám bude komplikovat touchpad, který nejde nijak jednoduše vypnout např. zmáčknutím tlačítka někde blízko u něj jako u mého HP. Vadily mi také dodané ovladače, protože až při testech výdrže provozu na baterie jsem zjistil, že nefunguje Speed Step, což vyřešilo pouze stažení nejnovějších driverů z webu Intelu. U grafické karty naopak musíte použít dodané ovladače (verzi 82.04), protože ani poslední oficiální verze ForceWare 81.98 ji ještě nepodporuje. Také mi zde chyběl OEM operační systém (v ceně), i když jinak je softwarová výbava bohatá. Bohužel ani výdrž na baterie není nijak vysoká.

Celkově vzato má notebook velmi komplikovanou pozici, protože i Asus má ve své nabídce model s o mnoho výkonnějším Mobility Radeonem X700 128 MB (8 pixel pipeline, 350/350 MHz) a 80GB pevným diskem, který je v ostatních parametrech srovnatelný. Cena je přitom vyšší cca pouze o 3 000 Kč. I když na druhou stranu za cenu o 2 000 Kč nižší nabízí Asus i notebooky s integrovanou grafickou kartou a zde zase není „o čem mluvit“ ve prospěch námi testovaného kusu. Nicméně takovýto notebook si člověk kupuje spíše kvůli 3D výkonu a v tom bych viděl hlavní kámen úrazu, protože cena ve srovnání s jinými modely s grafickými kartami s 8 pixel pipeline relativně vysoká. Proto by měl mít notebook v základu 1 GB RAM, to by byl hned z mého pohledu o poznání lukrativnějším zbožím.

Plusy Mínusy
+ bohaté balení - poměr cena / výkon
+ pevné víko - relativně těžký
+ kvalita zpracování - malý výkon pevného disku
+ výdech chlazení - nevypnutelný touchpad
+ dobře se na něm pracuje - integrované reproduktory
+ webová kamera s mikrofonem - dodané ovladače k čipsetu
+ AudioDJ, kvalitní zvukovka - chybí OS

Do testu zapůjčila firma LEVI International
Cena: 32 532 Kč bez DPH
Záruka: 2 roky

Kapitoly článků

Diskuse ke článku Asus A6Vm - GeForce Go 7300 v akci

Neděle, 29 Červenec 2007 - 23:11 | Anonym | nevite nekdo, jak lze upgradovat na tomto...
Pátek, 27 Říjen 2006 - 16:16 | David Ježek | 256 MB TurboCache (64 MB vlastní paměti) ......
Čtvrtek, 26 Říjen 2006 - 20:30 | Anonym | Dobry den, chcel by som sa spytat co znamena toto...
Pátek, 11 Srpen 2006 - 10:34 | hascarna | Brašna , kterou jsem k ASUSU obdržel...
Úterý, 16 Květen 2006 - 23:27 | Anonym | Nemáte někdo zkušenost s modelem ASUS A6KM-Q052...
Pátek, 5 Květen 2006 - 12:57 | Anonym | ako je to s vydrzou baterie....ozaj vydrzi len...
Neděle, 12 Únor 2006 - 19:38 | Anonym | v článku je psáno- výstupy a vstupy zvukové karty...
Úterý, 3 Leden 2006 - 11:07 | Igor Viduna |  piMBUS: Další RAM si Turbo...
Úterý, 3 Leden 2006 - 02:01 | Anonym | Len mi stale neni jasne ci ked je TC 256MB ci...
Pondělí, 2 Leden 2006 - 23:08 | Igor Viduna | Jinak, co se OS týče, trvám na tom, že u takto...

Zobrazit diskusi