Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zdvojnásobení kapacity L2 cache u Zen 4 potvrzeno

Kapacita je len jeden dolezity udaj, dalsie su asociativita (netusim, co je spravny SK/CZ vyraz), s tym spojene latencie.... Cize jeden moze mat cache vacsiu, ale zase o dost pomalsiu, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo presne znamená tá hodnota TLB a v akých jednotkách je uvádzaná?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednotka je počet položiek TLB

https://www.youtube.com/watch?v=rwbs-PN0Vpw&t=590s

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím mají čas, 32GB DDR5 stojí 6k, DDR4 3K - dvojnásobná cena je příliš velký příplatek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ani nie
EditBegin:

Aktuálne leaky vychádzajú z reálneho kremíka na ktorom sa rieši len SW v CPU(napr. mikrokód) a podporných obvodoch (AGESA)

:EditEnd
Greymon55 vychádza z mojich čísel viď nižšie a teda vieme, že máme final revision. A teda sa bavíme o uvedení Zen4 v back to school season

Today, 08:50
Greymon55 on Twitter, a reliable source with AMD leaks.
Silicon fabrication of the chips may already be underway,

as the source claims that packaging (placing the dies on the fiberglass substrate or package), will commence by late-April or early-May.

Ryzen 5000 "Vermeer" processors, this development milestone was reached in June 2020, with the first products hitting shelves 4 months later, in November.
https://www.techpowerup.com/293441/amd-ryzen-7000-raphael-zen4-processor...

Your starting date is May 1, 2022 so that means that 120 days later would be August 29, 2022.
https://www.convertunits.com/dates/120/daysfrom/May+1,+2022

AMD vydá 7nm Vegu 20 ještě letos
11. 5. 2018
https://diit.cz/clanek/amd-vyda-7nm-vegu-20-jeste-letos
a diskusia k tomu

Peter Fodrek | před 4 lety
U AMD sa vyrába čip
40 dní,
90 dní sa testovanie,
nejakých pár dní je doprava a balenie do púzdra a
30 dní pred uvedením ho majú OEM partneri
https://diit.cz/clanek/amd-vyda-7nm-vegu-20-jeste-letos/diskuse

Ak by sa začala výroba kremíka dnes, tak vydanie Zen4 vyjde podľa mňa na cca. 6.9.2022 a podľa kombinácie Greymon55 a TechpowerUP na cca 29.8.2022

Today is March 30, 2022 so that means that 160 days from today would be September 6, 2022
https://www.convertunits.com/dates/daysfromnow/160

a ceny

DDR4 and DDR5 SDRAM Prices May Drop in Q2 2022
published about 18 hours ago
https://www.tomshardware.com/news/ddr4-and-ddr5-sdram-prices-may-drop-in...

a V Q3 to má byť masívnejšie

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Zdá se tedy, že AMD navyšuje IPC především na straně x86 jader, kdežto Intel výrazněji sahá i po dalších zdrojích IPC i celkového výkonu jako je kapacita L2 cache a taktovací frekvence."

Pod článkem o tom, že AMD zvyšuje L2 mi to moc smyslu nedává. Leda by to bylo myšleno v minulosti, ale proč tedy přítomný čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to, že to nedává smysl? Během stejné doby dochází ke zvýšení kapacity L2 cache u AMD na dvojnásobek (0,5->1 MB), u Intelu na osminásobek (0,25->2 MB).

Je to ve všem stejné: počet jader, PCIe, kapacita L2 cache: Intel po velmi dlouhá léta držel 4jádra, PCIe 3 a 0,25MB L2 cache a tvářil se, že je to pro high-end více než dostačující. AMD proti tomu dlouhodobě plynule zvyšovala a zvyšuje počet jader, verzi PCIe i kapacitu L2 cache. Nyní Intel začal tyto parametry zvyšovat skokově a pokud se mu náhodou v některém z nich podaří dočasně přesáhnout AMD, tváří se, jakoby šlo o parametr, na kterém stojí svět (PCIe 5 u Alder Lake, 24 jader u Raptor Lake…).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo na to místo. Teď s příchodem N4 je ho spousta, když už se nedělají 10jádra. Verze PCIe nikoho nezajímá, jen spouštěče benchmarků. Jader mohlo být víc ale jak ukázal přechod na Win 7, nebyly na to nachystaní a kdo ví, jestli už na W11 je to opraveno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Více jader přinese Zen 5, bude kombinovat "velká" Zen 5 jádra a "malá" Zen 4D jádra (Bergamo?). Říkalo se, že Win11 má mít lepší scheduler, ale jaká je realita, jsem se moc nedopátral.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na tuhle kombinaci jsem zvedavy. Doufam, ze to bude lepsi koncept, nez co predvedl Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všichni zvládají big.LITTLE lépe než Intel. Oba typy jader umí stejné instrukce (bez schovávání nějakých na velkých jádrech).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne se u Intelu nelibi ani pomer E:P jader 8:8 a dokonce budouci 8:16). Pri srovnani s pouzitim ciste P jader podobneho MT vykonu a IPC, to ma docela vykonostni nevyrovnanost, oproti konceptu bez B+L. Jabko ma lepsi pomer a vic P jader, coz dava daleko vetsi smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Průchodnost PCIe nikdy nebyla důležitější než dnes kvůli zvyšujícímu se výskytu GPGPU v aplikacích. Pokud se ve světě PC střídají nad objemným datasetem operace vykonávané GPU a CPU je to právě průchodnost PCIe co může být limitem výsledného výkonu.

Hybridní unifikovaná memory u Apple Silicon M1, kde se ve stejném případě prakticky pouze předává ukazatel na data (společná pamět je přístupna jak CPU tak GPU jádrům) má v tomto nespornou výhodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak a teď prosím ten seznam GPGPU aplikací co budou citelně pomalejší na „jen" PCIe 3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GPGPU jsou nadále jen specializovaná oblast, pro kterou kupuješ celou sestavu jako sladěný celek. Tj. GPU a k němu odpovídající CPU a desku. Většina uživatelů tedy nemá důvod řešit např. verzi PCIe.

Sdílená paměť u Apple má více důvodů, např. souběžné obrovské proudy dat, např mnoho hires streamů videa. Učení neuronových sítí je spíš bokem, i když konečně už jde provozovat i na počítači Apple (až teď se v knihovnách vedle codepath pro CUDA přidává i verze pro M1). Můj osobní názor je, že taky chtěli vyboostovat jejich architekturu, co to dá, protože zaplatit si mohou chytrých lidí, kolik chtěj, a při jejich objemech prodejů se obrovské náklady na R&D rozplynou. I když je hrubý výkon jader v M1 slušný, není to zas takový zázrak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na lepším 14nm procesu Intelu nebylo místo na více než 4 jádra s 256kb L2 cache a na horším 14nm procesu GlobalFoundries našla AMD místo na 8 jader s 512kb L2 cache pro každé?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To preto, lebo Intel tam samozrejme napchal aj svoje iGPU, ktore zabralo hadam vacsiu cast kremika ako samostatne CPU vedla neho.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel na 14nm procesu později vyráběl i desetijádra s grafikou, takže technicky nic nebránilo tomu, aby nabízel i vyšší konfiguraci než čtyři jádra s 256kb L2 cache. To bylo pouze o vůli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo to potřeboval, musel si připlatit premium za Xeon, kde byla spousta jader už dávno, ale za řádnej příplatek (třeba 2014 chtěli 1000+$ za 8 jader, a lidi to brali i za ty prachy)
Už Sandy Bridge měl 8 jader
A Ivy Bridge až 15, to bylo tehdy spousta
Já tu do dneška provozuju jedno Ivy Bridge 8 jádro, ale už asi jeho čas nadešel a bude brzy nahrazeno

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Kdo to potřeboval, musel si připlatit premium za Xeon, kde byla spousta jader už dávno, ale za řádnej příplatek"

"Premium" a "příplatek" je jedno a totéž slovo (jen jednou anglicky a podruhé česky). Takže někteří lidé si připlatili příplatek za Xeon s řádným příplatkem? Skoro z toho začínám mít dojem, že si připlatili, ale když tak mi to pro jistotu zopakujte, pokud mi něco náhodou uniklo. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je přesně to o čem jsem psal, že by bylo pak namístě tu větu napsat v minulém čase. V přítomném je to AMD, kdo nyní (také) sahá po zvyšování L2.

Také se to dá vnímat tak, že AMD neměla odladěná jádra a měla úzké hrdlo jinde a tudíž potřeba zvýšit L2 přišla až nyní. Kdežto Intel měl jádra lépe vyladěná a malá L2 by je brzdila.

Tímle povrchním stylem si v tom může každý najít co chce. Pokud neznáme další úpravy, tak mi přijde poněkud zvlášťní hodnotit úpravy odlišných architektur jen na základě L2 cache.

A řešit nějaké období(na základě čeho bylo vybráno?), přičemž má každý jiné podmínky mi přijde ještě divnější. Pak se podivovat nad tím, že Intel zvětšil L2 vícekrát, když ji měl na začátku poloviční? To už chce asi opravdu motivaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K těm rozdílným architekturám:
Intel míval cache jinak organizovanou, což znamelo, že obsah L1 byl v L2 a ta tudíž byla efektivně menší než ve skutečnosti. Je to tak stále?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.