Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zemětřesení odstavilo továrnu zodpovědnou za 9 % světové produkce pamětí

Iba FYI, richterova stupnica je logaritmicka. Zemetrasenie 6,5 je teda cca 10x energetickejsia udalost, ako zemetrasenie 5,5

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

1) Už se nepoužívá Richerova, ale momentová škála.

2) Momentová škála má mezi dvěma zemětřeseními na škále vzdálenými o jednotku poměr energií 31,6, nikoli 10.

3) Protože momentová škála odhaduje absolutní uvolněnou energii, místní následky pro továrnu budou záviset na poloze epicentra (na rozdíl třeba od Mercalliho škály a jejích odvozenin, které popisují místní následky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sice jo, ale když si přečtete anglický originál, tak se dovíte že hodnoty v článku jsou v Richterově škále.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se mi jeví jako mimořádně nepravděpodobné (pokud si to autoři článku nezměřili Richterovou metodou sami namísto citování nějakého oficiálního údaje od seizmologů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Micron je v současnosti jediným výrobcem GDDR6X

Takže väčší problém pre nVidia, ktorá používa GDDR6X oproti AMD, ktorá v celej škále aktuálnej rady používa GDDR6

Akurát to pokazilo radosť zo zlacňovania DDR4

>DDR4 spot prices falling
>Friday 29 October 2021
https://www.digitimes.com/news/a20211029PD211.html

To zlacňovanie sa zastaví, alebo spomalí

>může mít tato událost vliv na dostupnost a ceny DRAM pamětí, tedy z pohledu uživatele DDR4
>a DDR5 pro desktop a notebooky
https://diit.cz/clanek/zemetreseni-odstavilo-tovarnu-zodpovednou-za-9-sv...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Můžete mi, prosím, vysvětlit co Vás přivedlo na myšlenku dávat odkaz na článek v jeho vlastní diskuzi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

istota, citovania zdroja. Je to nadmerné, ale predsa

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi to že výrobci jen hledají důvod proč zdražit. I kdyby byla fabrika odstavená celý měsíc tak pořád se jedná o výpadek jen 0.75% celosvětové produkce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nějaká zvláštní matematika. Výpadek bude vždy 9 % celosvětové okamžité produkce. Nelze při polovině výpočtu považovat za 100 % celosvětovou roční produkci a ve druhé polovině výpočtu považovat za 100 % celosvětovou produkci za dobu výpadku u Micronu.

Pro konkrétní typ pamětí, který se tam vyrábí, to může být i násobně více. Pokud by se tam vyráběly např. GDDR6X (které krom Micronu nedělá nikdo jiný), může jít třeba o 50 % světové produkce. To je jen příklad, je možné, že zrovna v této továrně GDDR6X nevznikají.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi že tím myslel roční celosvětovou produkci. a když za rok vyrobím něčeho o 0,75% míň tak to zas není tak moc aby to nutně muselo vést ke zdražování. Každopádně daleko větší dopad asi bude mít případný násobně větší převis poptávky nad nabídkou ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký smysl má přepočet na roční produkci? Proč ne třeba na dvouletou? Nebo rovnou desetiletou? :-) Vše, co bylo za první tři kvartály letošního roku vyrobeno, je nyní prodáno, takže tento objem nemá žádný vliv na to, jak současný výpadek Micronu ovlivní nebo neovlivní trh.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak paměťové čipy se snad nenakupují každodenně. Nepojedu si každý druhý den nakoupit nové, je to jen polotovar. A je to dost univerzální (až na výjimky) polotovar, a jak dlouho trvá než se dostane chip do PC či modulu na krámě? Když to zjednoduším, tak pokud moje pekárna nebude jeden den péct, tak prostě jednu dvě várky rohlíků oželím a žádné neprodám a s cenou to neudělá nic, pokud nebude péct dlouhodobě tak třeba začnu dovážet od konkurence za vyšší cenu. Přijde mi logičtější ten výpadek řešit v delším časovém horizontu. A přijde mi, že nedostatek tam obecně, díky stávající situaci, bude i bez toho výpadku a dost možná řádově větší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Časový horizont nemá vliv. Nijak ztracenou produkci nenahradí. Paměti se objednávají řadu měsíců dopředu, dávno před tím, než jsou vyrobené. Takže Micron pravděpodobně nebude schopný k daným datům dodat nasmlouvané dodávky. Odběratelé budou potřebovat paměti získat jinak, protože bez nich grafickou kartu, notebook, tablet, mobil, desktop… na trh pustit nemohou, a tak nabídnou ostatním výrobcům vyšší částky, aby získali prioritu před ostatními odběrateli. To povede k růstu koncových cen. Nejde o nic neobvyklého, je to scénář, který se opakuje při každém problému, výpadku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co nahradí nebo nenahradí (oni nebo konkurence) a jestli se naopak nenabídne někdo s lepší cenou aby zabral jejich podíl trhu je otázka do budoucna. Na co ale narážím je právě velikost onoho výpadku v kombinaci s dobou. Jestliže si nasmlouvám produkci na rok dopředu tak pokud výpadek bude měsíc tak celkový výpadek se promítne do roční produkce a výsledný propad bude daleko menší než ten okamžitý.
Zjednodušeně řečeno pokud by fabrika nedodávala žádné čipy celý jeden den tak se jí produkce sníží jen nepatrně a z trhu nezmízí 100% jejích výrobků. musí to přece mít nějakou setrvačnost a přijdemi roční produkce jako celkem rozumné období.
Ostatně je to tak komentované i v tom komentáři v článku "pokud" nedojde v řádu dní k obnovení... "může" to mít dopad na ceny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S lepší cenou se nikdo nenabídne protože dneska jedou všechny waffer factory na doraz a prostě na trhu není kapacita která by ten výpadek nahradila.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To tak nie je.

Ak by museli opravovať múry (česky zdi) v čistých priestoroch, talk musia vypnúť proces výroby a znovu čisté priestory triedy 10T (max. 10 molekúl nečistôt v 1m^3 čistých priestorov) tak bude odstávka clean roomu (a tým výroby) trvať 18 mesiacov, nie mesiac.

Akékoľvek zastavenie (nie spomaleie) výroby je niekoľko mesačný výpadok (ak nie je wafer ponorený do chemikálie v správnom čase pred/po osvite, tak sa už nedá opraviť, podobne ak je v chemikálii kratšie/dlhšie ako tam má byť a logické čipy sú v procese 40 dní, piezo-snímače napr. 90 dní).

Celá rozrobená produkcia vám pri odstávke clean roomu padne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že celý proces zpracování wafferu trvá několik týdnů a když dojde kdykoliv v jeho průběhu k výpadku, je waffer na vyhození. Tj i při jednodenním výpadku je na vyhození celá rozpracovaná cca dvojměsíční produkce.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

presne tak (Vyššie top iba rozvádzam)

len ma napadlo

> 125 tisíc waferů měsíčně

AMD malo v roku 1999 v Drážďanoch 33 000 m^3 cleanroom s produkciou 18 000 ks waferov s priemerom 200 mm za mesiac (Wafer starts per month- wspm)

Dnešné továrne dávajú 20 000-200 000 ks waferov s priemerom 300 mm za mesiac.
Takže toto jedna z tých najväčších tovární na svete s podlahou plochou clean roomu okolo
10 hektárov

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nás to nepostihne my máte tajvance

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už babička říkala , nenos všechna vejce v jednom košíku. Moderně diverzifikace rizik.
Je problém, když je tolik citlivé a v dnešní době strategické výroby nahečmáno na jednom ostrově co je poslední dobou v jednom problému za druhým. Jednou není voda , pak není elektřina , tu tam hoří a pak zase zemětřesení. Jako investor bych byl značně nervózní.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je dáno výskytem znalých pracovníků. Ale je to fakt, a ještě by to mohla dorazit Čína invazí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dalsi fake a vyhovorka na kartel
mUsiMeZdraziT

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

What? To bude i nedostatek RAMek?
- Když se kupují notebooky kvůli grafikám, co takhle skupovat smartfouny kvůli RAMce? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.