Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zen 4 / Epyc Genoa: SMT2 zůstává, počet jader půjde nad 64

d) 8*16. Stovka jader!
16 je v desktopu hodně, ale to bylo 8 nového Ryzenu taky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...u varianty se 16-jádrovými čiplety byla opomenuta možnost snižování počtu jader v čipletu, takže desktop by klidně mohl začínat s jedním čipletem se sníženým počtem jader na 8, případně 10, 12 a 14 ...prostoru je tedy dostatek. Horší je to ale s nárůstem plochy, i když v případě využitelnosti i částečně vadných čipletů by to asi nemuselo být nijak dramatické.
Pokud se nepletu, smlouvy s Globalfoundries již nebudou aktuální, takže může dojít i k úpravě centrálního čipletu pro nějaký novější proces (nebo ho nabídne sama), a tedy poklesne jeho spotřeba. Také může vzniknout prostor pro společnou vyrovnávací paměť (cache) v rámci tohoto čipletu.

PS: Osobně bych typoval, že s ohledem ke komplikacím s vývojem dalších výrobních procesů budou změny v implementaci postupné přes několik generací (samozřejmě taky bude dost záležet na nabídce konkurence).
PSS: Ponechání počtu jader na max. 8 není příliš ekonomické, neboť rozhraní s přípojnými body se již moc nedá zmenšovat, resp. musely by se použít křemíkové můstky (formou křemíkové podložky, či Intel EMIB).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Minimálně pro ZEN 4 budou použity nové centrální čiplety vyráběné u GF 12nm+ procesem:
https://diit.cz/clanek/12nm-proces-globalfoundries-je-pripraven-k-zahaje...
AMD si tím dobře diverzifikuje výrobu a objem..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chiplet (v zen/zen+ sme tomu nadavali "zeppelin cip", kt. obsahoval vsetky O/I z cetralneho cipu) nemoze byt deaktivovany hocijako

dnes stale plati ze "zeppelin cip"/chiplet ma 8C(16T) jadier/vlakien v dvoch CCX 4C(8T) blokoch a nielenze (ne)aktvne musi byt celkovo parny pocet jadier (proste neexistuje 3C6T alebo 5C10T Ryzen), ale viedli sa spekulacie ci su z pohladu CCX napr. take 6C12T Ryzeny realizovane ako 4+2 (CCX1+CCX2) alebo ako 3+3 (CCX1+CCX2) v ramci celeho "zeppelin cipu"/chipletu ... wono take 4C8T Ryzeny mohli byt realizovane ako 0+4 alebo 2+2 (vidme dnesne R3 3300X a 3100), lebo aj v samotnom jednom CCX je vzdy parny pocet jadier (ne)ktivnych

pri 16C chipletoch a dvoch CCX po 8C su moznosti:
14C: 8+6 (ina moznost neni)
12C: 6+6, 8+4
10C: 4+6 (ina moznost neni)
8C: 8+0, 6+2, 4+4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to vidim tak že ZEN 5 sa bude skladať s dvoch ZEN4 Milan procesorov :)
Proste dva 8 jadrove čiplety daju na jeden kus kremika = 16.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mno, vzhledem k tomu, ze 5nm umozni o 50% vice tranzistoru, to nezni uplne nemozne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych ZEN 4 očekával cca 18 měsíců od uvedení ZEN 3, tj. květen/červen 2022. TSMC bude na AMD tlačit, aby zabralo část 5nm kapacit po Applu, který přejde na 4nm proces.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že TSMC nebude muset AMD k něčemu tlačit, skočí po tom sami. A není náhodou varianta 5nm pro Apple jiná, než pro AMD? Myslím tím aarch64 SoC ("nízké" takty) vs. amd64 CPU ("vysoké" takty).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vyvolal jsem si Jolandu a ta věští pro ZEN4 tohle- desítijádrové čipíčky při zachování počtu čipíčků. Takže to vychází 80 jader pro epyc a 10 resp. 20 pro desktop.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky mne to napadlo. Pokud by se jim povedlo zase zvysit IPC, stacilo by to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Druhá možnost je správná, alespoň podle
>informací, které v prezentaci od AMD
>zahlédla redakce webu HardwareLuxx.

Mňa by zaujímalo, čo to malo byť za prezentáciu?

Pochybujem , že by unikli prezentácie z dvoch

Upcoming Events

AMD at the Deutsche Bank Technology Conference
Sep 15, 2020

alebo

AMD at the Jeffries Virtual Semiconductor, IT Hardware & Communications Infrastructure Summit
Sep 1, 2020
https://ir.amd.com/

A Jefferiies má pekvapujùco dobré info o AMD

AMD Rises as Jefferies Say Intel's Delay is AMD's Gain
August 4, 2020·2 mins read

Shares of chipmaker Advanced Micro Devices rose Tuesday after analysts at Jefferies published a bullish note, raising its price target to $95 from $86 price target while maintaining its buy rating.

https://finance.yahoo.com/m/139f6300-ffa3-3836-86dd-f98b45f7fb7b/amd-ris...

Why AMD Stock Jumped to a New All-Time High Today
Joe Tenebruso, The Motley Fool
September 1, 2020, 12:50 AM GMT+2

Shares of Advanced Micro Devices (NASDAQ: AMD) climbed 6.2% to a closing high of $90.82 on Monday

https://finance.yahoo.com/m/d1e316c0-b5eb-3ea2-b261-0903e45056de/why-amd...

a rast ceny AMD v intenciách maxima na časovej osi vyzerá extrémne dobre

https://finance.yahoo.com/quote/AMD/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že se jedná o servery, tak si dovedu představit, že více jader bude konkurovat více socketům tak, aby AMD stačil 2S tam, kde konkurence má 4S-8S. Tím mám na mysli, že může zůstat u osmijádrových chipletů a bude jich skládat víc, za cenu větší evoluce centrálního chipu - namátkou zlepšení latence linků a navýšení jejich počtů. Řešení v jednom pouzdře bude vždy výkonnější než řešení ve dvou (nebo více) socketech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Více soketové servery mají výhody ve větší RAMce - více slotech (osazené třeba i nějakými NVRAM DIMMy) a větším množství PCIe linek, což se dnes hodí především pro NVMe disky... Ovšem EPYC má více PCIe, takže většinou 2S systémy se vyrovnají 4S Xeonovym.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marne si lamu hlavu nad smyslem nize citovane casti. Zdvojnasobeni poctu jader totiz zrejme brani omezeni 5nm, zejmena maximalni posun taktu, ktery je jen 15 %. Zajimalo by me, jak souvisi omezeni na vice jader tim, ze 5nm neumozni vyssi takty. Laicky bych rekl, ze mnozstvi jader je dane spise poctem tanzistoru na plochu, resp, vyteznosti vetsich die (kusu kremiku?), ale evidentne podle auta jde o ty frekvence....OMG

"Asi by bylo pošetilé počítat se zdvojnásobením počtu jader, ale dojde-li ke zvýšení, mohlo by jít o až 96 jader. Možnosti 5nm procesu TSMC jsou totiž omezené. Zatímco 14nm proces pro AMD znamenal velký posun (oproti 28nm) a 7nm posun byl v tomto ohledu podobný (oproti 14nm), 5nm proces nepřinese ani zdaleka podobný skok. Jádro se sice zmenší téměř na polovinu (o 45 %, tzn. denzita stoupne o 80 %), což není zlé (byť daleko od rozdílů minulých generací), ale maximální možný posun taktů bude 15 %"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

But can it run crysis???

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uz kdyz se objevili pry prvni "zvasty" (zamerne nepisu zvesti) o SMT3 nebo SMT4, psal jsem, ze je to v x86 svete kravina.

Jsou sice procesory jako treba IMB Power, ktere maji az SMT8, ale ty procesory jsou drasticky jine, nez to co ma Intel a AMD. Vzasade je to 8jednoduchych jaderek s predrazenym planovacem a navenek se to tvari jako jedno 8vlaknove jadro. Urcite vidite podobnost s modulem Bulldozeru, AMD se tehda nechalo inspirovat.

Takze zmena po strance architektury by byla desiva. Navic neopodstatnena. V tuhle chvili stale neni prinos, skalovani SMT2 na soucasnych x86 100%, coz znamena ze je tam je nejaka kombinace: nedostatek exekucnich jednotek, frontend pred nimi neni dostatecny, problem v kompilatorech a vseobecnem pouzivani x86 instrukci,...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.