Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zen 4 by mohl být standardně vybaven integrovanou grafikou

Vím, že to není úplně správné psát off topic příspěvek a předem se za něj omlouvám a jsem připraven nést mínusové následky.
Předmětem velkých diskuzí je, že jak je možné, že Intel prodává i když prodává technicky horší produkty. Jakto, že AMD vítězí jen v retailu. Vždyť dokonce i gen10 má problém se spectre a jeho mitigace berou až 10% výkonu.... Proč obchoďáci pořád tlačí produkt co je drahší, je horší téměř ve všem a má bezpečnostní díry jejichž látání stojí výkon.
Tohle mi dnes přistálo v newsletteru atcomp:

Vážení obchodní přátelé a příznivci značky Intel,

na období 25.5. - 25.6.2020 jsme si pro Vás připravili jedinečnou obchodní aktivitu, ve které můžete získat dárkový set Ron Zacapa Centenario 23 0,7l se skleničkami.

Podmínky akce:

• doba trvání akce od 25.5. do 25.6.2020
• akce platí na nákup všech produktů Intel
• při dosažení min. obratu 15 000 Kč / 550 € získává 40 z Vás, s nejvyšší obratem
jako bonus dárkový set Ron Zacapa Centenario 23 0,7l se skleničkami
• max. 1ks dárku na IČO
• dárky budou rozesílány až po vyhodnocení akce

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Dříve se dávala flaška rumu doktorovi, aby při odvodu vyšlo "neschopen vojenské služby". Dneska se dává uživatelům Intelu, asi aby měli čím zapít příští "díru".

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Vermeer = Zen3 + DDR4 IOD
Warhol = Zen3 + DDR5 IOD
Raphael ninja želva = APU takže nějaká GPU tam být musí
Zen4 2023 - odkdy proboha?

Vždyť TSMC rozjela výrobu HP procesu skoro ve stejnou dobu jako klasický HD pro telefony, takže AMD nemusí čekat na 5nm rok po telefonech jak u Zen2. A pak Zen4 bude jen vylepšený Zen3, takže není důvod mít 2 letou díru ve vývoji jader. A nakonec je tu fakt, že vývoj výrobního procesu trvá cca 3 roky, takže AMD u Zen3 vědělo, že přijde v 2020 na rozmezí 7nm a 5nm procesu, načež se rozhodli pro jistotu N7P. Zároveň od začátku vývoje Zen4 věděli že bude potřeba něco vydat na 5nm, takže to bude buď shrink Zen3+ nebo Zen4. Vzhledem k tomu, že ta výroba masek stojí dost peněz, tak pouhý die-shrink Zen3 je plýtváním penězi pokud mám vyvinutého něco lepšího, ikdyby to měl být jen Zen3 s naboostovanými buffery OoO enginu (jako ta X1 vs. A78).

Prostě Zen4 v Q2 na 5nm je reálný. Když ARM LLC dokázalo přinést úspornou a naboostovanou verzi toho samého jádra v jeden okamžik, tak nevidím problém proč by AMD to samé nezvládlo se Zen3 vs. Zen4 když na to mají ještě rok navíc.

Zen4 v 2023 by byla naprostá katastrofa. Ve 2023 bude brutální serverová Nuvia, Apple A17 (ten už bude v NTB i desktopech Applu) a 3. generace Cortex Matterhorn (tedy třetí generace jader ARMv9 a 2048-bit vektorů SVE2). To už to můžou rovnou rozpustit hned :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zen4 2023 mi take pripada jako nepravdepodobne, to by nebyla dobra zprava pro AMD. Osobne doufam 2021 refresh zen3 a 2022 zen4, jinak to muze spatne dopadnout, tedy pokud Zen3 nebude totalni masakr, coz je klidne mozne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen3 může dost překvapit. Minimáílně bude mít 2x výkonější FPU to rozšířením na 4x 256-bit FPU. Určitě to bude slušný skok. Taky je dost velká šance, že bude mít 6x ALU, třeba navíc jednu LSU, tedy celkem 3xLSU+1xStore, protože přece jenom tam byl Keller z Applu který už 6xALU technologii zvládl dávno. Ale vzhledem k tomu jak rychle z AMD zase vyfičel, tak je možné se mu to 6xALU jádro nepodařilo v AMD prosadit. Přece jenom v 2015 kdy odcházel z AMD tak první 6xALU jádro A11 Monsoon bylo teprve ve vývoji a vydáno bylo až v 2017. Ono to tenkrát opravdu znělo jako sci-fi. Hromada lidí ještě ani dnes nemá páru že nejvýkonnější CPU na světě má Apple a má 6xALU, stačí se rozhlédnout tady v diskuzi.

Aby Zen3 překonal ten Cortex X1 a v serverech eliminoval nebezpečí, tak musí mít IPC nárůst minimálně 40%, ideálně tak 45-50%. Stejně na Apple se pořád chytat nebude, ale alespoň bude rychlejší než ty obyč Cortexy X1. Pokud Zen3 bude mít jen těch avizovaných 17% tak to bude mega průser.

Příští rok přijde ARM s Matterhornem aneb konkurentem Applích jader a to bude 6xALU, minimálně dalších 20-30% IPC navrch a komplet nová FPU s podporou 2048-bit SVE2 (letošní X1 má jen dvakrát víc FPU z loňské A77). 25% víc IPC než X1 znamená 1,4 x 1,25 = 1,75 ... neboli o 75% větší IPC než Zen2. Apple má pořád +84% a letošní A14 teprve bude uvedena (pokud bude mít IPC větší o 15% než A13, tak to bude 1.84x1.15= 2.11) takže +111% IPC Zen2. Pořád ten Matterhorn bude dost za Applem A14 zaostávat. Ale i tak je to masakr vývoj ukazující čím dál větší zostalost x86.

Další věc je, že ARM dokázal z X1 vyždímat o 40% větší IPC i bez 6xALU. Jenže zase má 4xALU+2xBranch, což je takový hybrid na půl cesty k 6xALU. Zen2 má taky 2x Branch, ale je sdílená v rámci těch 4xALU, takže to tvoří bottleneck. Dále má X1 celkem 5x LSU pipeline (2xLS, 2xStore, 1x Load) a to je prostě mnohem víc než Zen2 (2xLSU+1xStore).

Každopádně pokud Zen3 bude mít jen 4xALU a s vypětím všech sil bude mít IPC jen těch avizovaných 17%, tak to bude fakt průšvih jako noha. Licenční ARMy ho převálcují jako bartošku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

len 8x 6xALU? starnes nam

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

8xALU bude mít Nuvia a to teprve bude tanec :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že Intel dává obchodníkům daleko větší marže než AMD, to s sebou sice nese nižší zisk na prodej jednoho kusu, ale pro obchodníka je "výhodnější" prodávat a tlačit lidem Intel, protože: marže.
Intel tímto získává reklamu zadarmo v podobě např. jakou si napsal. Prostě ochodníci dostanou víc zaplaceno, když prodají víc Intel.
Problém je, normální lidé teď chtějí víc AMD, takže tam penězovod vyschnul (v ALZA ČR prodali za týden 18 ks Intel 10900K a to je největší obchod v ČR, takže Intel v retailu fakt neprodává).
Na druhou stranu je tu OEM a tam už je to pro obchodníky jednodušší, prostě AMD stroje nenabídnou a nebo nabídnou s šílenými dodacími lhůtami, a pak tu marži prostě dostanou. Proto Intel nechce moc jít s koncovou cenou dolů, protože by u obchodníků musel jít ještě níž a to už by nebylo tak výhodný.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale to nesouvisí s obchodníky (kteří prodávají koncovým), jako spíš s OEM, kteří to vyrábí. Intel teď používá podobný obchodní model, jako Dell, který své produkty vystaví s cenami, za které si je koupí právě tak plus mínus těch 18 lidí, ale všem partnerům (OEM) pak nabídne pod puncem exkluzivity a tajemství normální běžné ceny, za které to pak nakonec prodávají všichni.

Obchodníci jsou v tom nevinně - když jim OEM neumí dodat něco jiného, než Intel, tak s tím těžko co udělají a prodávají za cenu, kterou dostanou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel obchodníkům žádné marže nedává. Je zcela na nich, kolik si k čipu přirazí a tím ovlivňují svoji marži.
Kde vidíte nějakou Intelem stanovenou koncovou cenu, je mi záhadou.
A že Intel neprodává zrovna levně, je vidět na jeho vlastních maržích, které jsou výrazně vyšší, než marže AMD.
Ale tahle elementární matematika je evidentně nad vaše síly.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

kolega narážal na "podpultové ceny" Intelu, čím nepriamo zvyšuje marže obchodníkov pri zachovaní predjanej ceny.,

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak byste mi kolegové mohli vysvětlit, jak to, že se ty vaše podpultové ceny neprojeví ve finančních výkazech. Ono nic jako podpultová cena nemůže existovat, když není žádná oficiální cena. Jediná cena, kterou Intel uvádí, je cena při odběru 1000 kusů, což je samozřejmě úplně jiná cena, než při odběru 1000000 kusů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tá uvádzaná cena je pri odbere v tisícoch kusov. Lebo iná počty.ako násobky 1000 kusov nepodáva ani AMD ani Intel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy jste napsal totéž, co já.
Obě firmy ale uvádějí své marže. A ty Intelovské jsou výrazně vyšší. A ty marže jsou vypočítané ze skutečně utržených peněz, nikoliv z nějakých fiktivních cen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ani jedna z nich neuvádza marže za CPU.

U AMD sú to CPU+GPU v spotrebiteľskom segmente a herné konzoly a firmy zvlášť.

Intel udáva CPU+ chipstety v spotrebiteľskom segmente spolu s firemným.

Takže to nie je porovnateľné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„A že Intel neprodává zrovna levně, je vidět na jeho vlastních maržích, které jsou výrazně vyšší, než marže AMD.“

Ovšem marže za celou korporaci, Intel ve finančních výsledcích neuvádí zvlášť výrobu procesorů.
Poslední kvartály růst Intelu táhnou cloudové služby, tak tam se logicky dají čekat vyšší marže než z výroby procesorů.

Mimochodem zajímavost: Za Q1/2020 možná poprvé celá PC-centric skupina tvoří méně než polovinu příjmů Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To s tím asi nesouvisí, spíš je to nějaký místní výprodej něčeho, co se asi blbě prodává. 40 sebelepších rumů nemůže s výsledky Intelu moc pohnout, ani kdyby je dali každému patrnerovi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by mi museli nabídnout 0.7l kapalnýho He3, pak bych šel i do Intelu ;-), ale tohle, to je směšný!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxovym susedom zvlhli steny...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bude super APU. Třívláknový procesor, 5nm a všude grafika. Aneb všechny zvěsti co už měly od AMD být.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CDNA2/3 by bolo logické. - v podstate nový typ matemtického koprocesora, schopného počítať aj grafické úlohy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CDNA se základní schopností zobrazovat 2D desktop by samozřejmě nebyl od věci, ale předpokládá to, že AMD bude stabilně růst a stane se významným udavatelem směru - podobně, jako se jim to podařilo s AMD64 a nedávno růstem počtu jader. A pak taky aby je to po třech generacích nepřestalo bavit a zároveň poskytli vývojářům nějaké nástroje, jak takový koprocesor využít. Akcelerace přes GPU v Athlonu 5350 (Kabini) nakonec moc nedopadla...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, doufam, ze se to nepotvrdi.
Nechci k procesoru boxovany chladic a nechci integrovanou grafiku.

Chladic boxuji obe firmy, jak Intel tak AMD, tam nemam na vyber. Ikdyz teda ted si tak rikam, jestli ode me nebylo odvazne, rici tomu co pridava Intel chladic, to je spis siditko, ale proste taky neco pridava.
S integrovanou grafikou byl drive jen Intel, ale vzhledem ke kremikove nouzi uz take umi i bez grafiky. A ted do toho silena zprava, ze AMD mozna jen s grafikou, opravdu prosim to ne.
Pokud integrovat grafiku, tak prosim vyrabet jak model s grafikou, tak bez grafiky, nekdo bude za grafiku (zobrazovadlo) rad, nekdo ho nepotrebuje, nejlepsi by bylo vyhovet vsem!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty intelí modely bez grafiky ji měly jen vypnutou. :-D
Pokud AMD bude dělat jen APU, tak to u nich bude do budoucna stejné jako u Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aspon to nehreje, kdyz je to vypnute, ale optimalni by bylo, kdyby to tam vubec nebylo fyzicky. Kazdopadne mne v soucasne chvili vic vyhovuje AMD a uvidime do budoucna, jestli o tuhle vyhodu prijde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, kolik stojí připravit návrh čipu k výrobě - prostě když se finančně nevyplatí dělat dvě verze čipu a vyjde levněji obětovat ten kus křemíku kde je grafika, tak se holt dělají všechny čipy s grafikou. (A čím menší nm, tím je to s tou cenou za přípravu výroby horší - možná že i to je důvod proč by mohl ZEN4 mít grafiku)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nedeaktivovaná iGPU snad hřeje v případě použití dedikované GK?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autorovi moc ďekuji za pěknou přehledovou tabulku tímu AMD :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.