Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zen 4 přinese pět serverových řad produktů, Genoa-X dostane 1152 MB L3 cache

Zen 4 přinese podstatné rozšíření produktových řad v segmentu serverů a HPC. Zatímco se Zen 2 existovala jediná, na Zen 4 jich bude stát pět…

Řeč je tentokrát od produktových řadách ve smyslu konkrétních konfigurací křemíku, nikoli o jednom čipu, na kterém je postaveno deset řad, které se liší v podstatě samolepkou a odlišnou kombinací povolených / zakázaných instrukčních sad a bezpečnostních prvků.

Portfolio postavené na Zen 4 odráží změnu na trhu, který AMD se serverovými (v nejširším smyslu tohoto slova) produkty pokrývá.

Mezi první a druhou generací Zenu se počet serverových řešení zdesetinásobil. Mezi druhou a třetí více než zdvojnásobil, na což AMD reagovala vytvořením druhé produktové řady vybavené V-cache, která cílí na systémy profitující ze 768 MB L3 cache. To některé zákazníky oslovilo natolik, že AMD cítí ze strany zákazníků urgentnější poptávku po čtvrté generaci s V-cache než po standardní řadě.

S ohledem na to i s ohledem na množství sub-segmentů, které v serverech pokrývá, se rozhodla výrazně rozšířit počet modelů, které jsou už návrhem či konfigurací křemíku namířené na tyto jednotlivé subsegmenty.

Půjde tedy o řady Genoa (klasická serverová), Bergamo (systémy s vyšší denzitou, maximum jader na socket, vyšší výkon na watt), Genoa-X (>1 GB L3 cache na socket), Siena (novinka, o které se doposud nevědělo, k té se ještě podrobněji dostaneme) a dále ještě Instinct MI300, který není ve výše zobrazené roadmapě uveden, protože nejde o Epyc, ale výpočetní APU.

Základní řada, Genoa, přinese 96 jader Zen 4 na 5nm procesu, 12kanálový DDR5 řadič a podporu PCIe 5.0 a CXL. Na trh půjde ve čtvrtém kvartálu letošního roku a AMD na současných vzorcích dosahuje více než 75% výkonnostního posunu v Java.

V prvním pololetí příštího roku doplní nabídku řada Bergamo, která míří na vysokou denzitu, tedy maximum jader v socketu. Již víme, že toho bude dosahováno přesunem L3 cache na V-cache, což uvolní prostor v procesorových čipletech pro další procesorová jádra. Těch bude 128 na socket a označují se Zen 4c. Platformou i softwarově je toto řešení plně kompatibilní s Genoa.

Jako další v roce 2023 bude následovat Genoa-X. AMD hovoří o více než 1 GB L3 cache na socket, ale s ohledem na 32 MB L3 cache na čiplet a 64 MB L3 cache ve V-cache můžeme snadno spočítat, že půjde o 1152 MB. Genoa-X míří na databázové nasazení a technické výpočty. Jak již bylo řečeno výše, podle AMD tento produkt vzbudil u zákazníků výraznější nadšení než standardní řada.

Úplnou novinkou je Siena, Epyc optimalizovaný na cenu (nižší cenu celé platformy) a energetickou efektivitu, který bude primárně určen pro telekomunikační účely. Disponovat bude až 64 jádry Zen 4 a z hlediska této konfigurace tak bude více-méně náhradou klasických řešení postavených na 64jádrových procesorech Zen 2 a Zen 3.

Pátou řadou postavenou na Zen 4 bude Instinct MI300, který kombinuje výpočetní architekturu CDNA 3 a procesorovou architekturu Zen 4. Toto výpočetní čipletové APU, které krom procesorových a grafických čipletů obsahuje ještě křemík s cache a HBM čipy, přinese obrovský posun výkonu v segmentu AI, který dosáhne mezigeneračního i více než osminásobného nárůstu.

Integrací jmenovaných prvků do jednoho pouzdra dosáhne AMD velmi těsného spojení mezi procesorovými a výpočetními bloky, na které v době jejího vydání nebude mít konkurence odpověď. Instinct MI300 bude dostupný v roce 2023; podle starších informací má AMD dodávat partnerům vzorky již koncem letošního roku.

Zdroje: 

AMD FAD 2022

Diskuse ke článku Zen 4 přinese pět serverových řad produktů, Genoa-X dostane 1152 MB L3 cache

Středa, 15 Červen 2022 - 08:49 | PKoz | 128 jader ... můžu to tak nechat ?
Úterý, 14 Červen 2022 - 22:45 | Gregi Mr | Poprosim s kazdeho po jednom kuse a prihodte mi...

Zobrazit diskusi