Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zen 4 Threadripper zaznamenán, 96 jader, 384MB L3, 96 MB L2 cache

Beztak to bude ze začátku zase jenom pro OEM. Výrobní kapacity nejsou nafukovací :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sú. AMD navyšuje kapacitu test and packaging pre Epyc a Threadripper v Penangu na trojnásobok kapacity od začiatku roku 2023 oproti začiatku roku 2023

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

asi mel byt jako druhy rok v porovnani 2022, ale takhle to pobavilo :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme 2023 voči 2022

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze hosi u AMD si v labakoch trocha zablbli, na engeneering samplu CPU a engeneering samplu MB nainstalovali na PC BOINC klienta (vybrali si Einsteina) a zapriahli ho na chvilku do distribuovanych vypoctov.
Lebo silno pochybujem ze 8 mesiacov (t.j. prakticky 3/4 roka pred vydanim) ma nejaky leaker ES CPU.

Kedze BOINC vie pri spuste z tych dvoch-troch tuctov distribuovanych vypoctovych projektov (minimalne Einstein a MilkyWay) vyuzivat aj GPU, toto sa mohlo na jar objavit aj pre RDNA3 grafiku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vi se jestli bude mit zen 4 threadripper mini grafiku jako desktop?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to stejný hardware jako Epyc, kde AMD o grafice nehovořila, takže spíš ne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu by mu byla? Myslím, že budou jenom Pro verze a k těm budou mít všechny desky remote management takže i VGA.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže na trh by mohl přijít o prázdninách 23, stejně jako Siena. Uvidíme, jak to nacení. Ta Siena (až 64 jader, 1 socket, 6kanál, 96 PCIe v5) by oproti StormPeaku mohla být pro řadu uživatelů nakonec výhodnější (záleží na use case, co se počítá).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poznám ka k poznámce: "což znamená až 384 MB L3 cache a až 96 MB L2 cache na socket. Co by hráči v době Diabla II dali za 384MB RAM (a o pět let dříve za 384MB HDD)"
- sice mám 8 GB RAM a 500 GB SSD, ale nemám pocit, že bych měl na disku dostatek místa a určitě mi ani RAM nestačí. A už vůbec nemám pocit, že by ten počítač byl rychlejší, jak před 20-ti lety.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pocity mame kazdy asi ruzne, ale doporucuju pro overeni si ten pocitac z pred 20 lety zapnout, myslim, ze ten pocit rychle vyprcha ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Záleží co od toho očekáváš. Ten DOS naběhne opravdu bleskurychle. Jakmile ale dojde na počítání, tak je to fatální. Ještě pamatuji doby, kdy kolega čekal na to až bude volná mašina s 486DX50, aby to nemusel počítat na 286-ce, co měl na stole. Tenkrát nebylo zvykem pouštět úlohy na pozadí :-D.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak taketo pocity poznam. Po XTcku s 8088 s CGA grafikou som dostal na stol ATcko s 80286 a EGA grafikou. Kamarat mal vdaka mame architektke doma 386DX 33 MHz s VGA grafikou a cele 4MB RAM! Chodil som pozerat na ten pocitac ako na zazrak techniky. Neskor v praci som mal IBM PC s 486 DX2 66 MHz a bezala mi na tom cela domena na Windows Server 3.51... Potom prislo Pentium, Pentium Pro som mal rovno 2x v dvojprocesorovej doske a 256MB RAM obsluhovalo Windows Server 4.0. Riaditel podniku raz potreboval urobit profi prezentaciu o podniku, tak mi nechal kupit na stol IBM s vtedy uplne novym Pentium II 266 MHz, 64 MB RAM, Matrox Millenium grafikou, SCSI diskami, a fical na tom Windows 2000. Dostal som aj HP scanner a externu napalovacku TEAC, vsetko SCSI. A korunou bol 20" IBM monitor s Trinitron obrazovkou. Cela ta "sranda" majland. U mna v kancli som poriadal exkurzie, co sa vsetci z podniku chodili pozerat na ten vydobytok techniky... Pentium II mam dodnes odlozene. Potom uz sa to rozbehlo raketovym tempom. Pentium III, Pentium 4, Core 2 Duo, Core 2 Quad, i5 a i7 vsetkych generacii... Ale uz nikto sa nepozera na HW s takou nostalgiou ako my, pre ktorych kazdych 25/33 MHz navyse bol ako zazrak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Velikost l3 se uvadi jako jedno cislo ale ve skutecnosti jednim blokem neni. Dokazat se to da snadno - dvojchipletove ryzeny oproti jednochipletovym, tedy s polovicni l3, neprinaseji zvyseni vykonu v souladu s tim, co pozorujeme u x3d. Cele diablo2 se ti do l3 nevejde pac je jednovlaknove a pouzile l3 jen z jednoho chipletu.

Jakekoliv zrychleni pocitace je ihned kompenzovano linosti programatoru (napr. js/elektron apky misto asm/c) a narustem datoveho objemu (v dobe d2 jsme koukali na sd, dnes na 4k). Rika se tomu Bill Gatesuv zakon, ktery pusobi jako reakcni sila proti Moorovu zakonu ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se nemylim, tak L3 je sdilena pres vsechny CCD. Je tam samozrejme dopad na latency.

Neboli to Diablo by jelo :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

L3 je u ZENu sdilena jen castecne. Kdyz jadro na urcitem CCX precte radek z pameti, tak se zapise vzdy do lokalni casti L3 (logicky se ocekava, ze data ze stejneho radku bude cist jadro ze stejneho CCX). To obvykle znamena, ze nejaka jina radka musi z cache lokalniho CCX pryc a lagoritmem LRU se vyradi. Z toho plyne, ze kdyz bezi apka na jednom CCX, tak zaplni L3 sveho CCX a ostatni jsou "prazdne" (resp. obsahuji radky, ktere byly nevyuzivane mnohem dele nejakymi jinymi apkami).

Proto dvojchipletove ryzeny nemaji v hrach, kde 5800x3d kraluje (a tedy dobre skaluji s velikosti cache) zadnou vyhodu oproti jednochipletovym.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

do toho ti moc nezapada L3AsNumaNode, kde si prave muzes omezit, aby v ramci uzlu byl sdilenej jen jeden blok l3.. jinak online mas spoustu testu, kde se resily latence mezi jadrem a nelokalni l3.. (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to jsou idealizované vzpomínky, ale na vyléčení by myslím stačilo si na chvíli sednout k počítači z doby před 20 lety, s Windows XP a 256 MB RAM :-)
Kde mít otevřenou víc než jednu náročnější aplikaci současně nebyl dobrý nápad, jedna výpočetně intenzivní operace dokázala na dobu běhu umrtvit celý systém a bylo radno důsledně zavírat nepotřebné programy a náročný SW používat opatrně, jinak se vyčerpala fyzická RAM, systém začal swappovat a celý počítač byl nepoužitelný.
Dnes už asi málokdo zná legrácky typu snažit se něco ukončit aby se systém rozhýbal, přičemž vstup z klávesnice a myši se na obrazovce projeví se zpožděním třeba 5 sekund.
Nebo třeba vyhledání souboru na disku taky nevypadalo tak, že se napíše název a ještě během psaní se objeví ten soubor.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, zavírat co se dá, byla dobrá strategie.
A důležité bylo taky nepustit dvě diskové úlohy naráz. Disk pak nevěděl kde mu hlava stojí. (-:

Čas od času si nostalgicky vzpomenu na zpomalené reakce myši. (A viděl jsem je i na prvních i7. S Ryzenem se mi to nestalo)
Na rozdíl od reakcí na vstup z klávesnice. Ty chodili skoro vždy rychle. ( Proto jsem se naučil ovládat PC klávesnicí.)
Ale pravda je že málokdo zažil ten pocit, když ve Wordu píšete rychleji než stíhá PC vykreslovat písmena. Si člověk přijde jak superman. To dneska už nezažijete.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2 rúzné přenosy z/na HDD dokážou hodně zpomalit přenos dat. Je rychlejší jednu z nich pozastavit, než ta druhá skončí.
Pokud ale chcete otestovat jak moc OS nepostoupil od dob DOS, zkuste něco číst z hodně poškrábaného CD (DVD).

".. ten pocit, když ve Wordu píšete rychleji než stíhá PC vykreslovat písmena .."
No zrovna MS Word patří mezi ty "SW zázraky" popírající jakákoliv HW pokrok.
To vykreslování znaků při psaní až tak časté není (i když ho lze obač potkat), ale vykreslování dokumentu po drobné změně a přechody mezi stránkami ... jako za mlada.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že někdo nevymyslel řešení, které poskytuje více než 28 PCIe linek a má méně než 128 PCIe linek. .... Tak prej to již někdo vymyslel a jmenovalo se to X399(64 PCI linek) a TRX40 (88 PCIe linek), ale pak to zabili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, zabili. A to pritom slibovali pro TRX40 "long term support". https://www.techspot.com/news/82734-amd-commits-long-term-support-strx4-...
Ja si teda predstavuji long term trochu jinak nez zabit platformu po jedne generaci. Ale treba je recese donuti ten segment mezi Ryzenem a Threadripperem Pro obnovit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukám že majitel HW se asi chtěl pochlubit, protože na tom jednom kousku nemá ani jeden kompletní úkol,
vzhledem k tomu že Einstein má ty webové stránky a dostupnost statistik jedny z nejhorších, nemají žádné srovnání viz třeba toto
https://asteroidsathome.net/boinc/cpu_list.php
https://asteroidsathome.net/boinc/gpu_list.php
https://www.primegrid.com/cpu_list.php
https://www.primegrid.com/gpu_list.php
https://milkyway.cs.rpi.edu/milkyway/cpu_list.php
http://www.cosmologyathome.org/cpu_list.php
A jediný způsob jak porovná HW s někým jiným je kompletně spočítat úkol a podívat se kdo byl validátor , bez toho se na stránce workunit ukáže pouze prázdná stránka,

Tedy odkazy .....
https://einstein11.aei.uni-hannover.de/cs/host/13022119
https://einstein11.aei.uni-hannover.de/cs/host/13021510
...musel zveřejnit jedině majitel HW a účtu na Einsteinovi, protože tyto odkazy se nikomu neukáží

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.