Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Životnost dat na SSD značně snižuje teplota

Ehm , mi to zasa pripada ako hon na carodejnice. Netvrdim ze SSD je 100% spolahlive a vyrovna sa klasickym HDD, ale to co je popisovane v clanku je mierne povedane pritiahnute za vlasy. Teploty v notebookoch sa bezne pohybuju okolo 35C na diskoch a casto aj viac. Ostatne prave Applacke booky maju casto vyssiu priemernu teplotu koli tichsej prevadzke, a keby platilo to co tu tvrdite tak rocnych bookoch by uz odchadzali disky, respektive data. A duplom to plati pri telefonoch. Tam je celkom bezne ze vo vrecku sa telefon zahreje, tak isto ako pri dlhsom telefonovani alebo sledovani nejakeho videa/hry. A teda nemam pocit ze by nejak prebehla netom sprava o masivnom odchadzani flashiek v telefonoch (nemyslim tym microsd karty ale internu pamet).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tady je potřeba si uvědomit, že autor zde píše vlastně o SSD, která nebudou delší dobu vůbec připojená k elektřině. A taky si myslím, že tu může nastat fatální kámen úrazu. Chtělo by, aby to někdo důkladně otestoval. Jinak jsem aktivní palič DVD+R!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mně to nějak nejde dohromady. Flash čipy ztrácejí data rychleji při vyšší teplotě. Ale když jde o stav bez napájení, tak tam ta vyšší teplota jaksi nevzniká...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

No a pak si ten disk někdo hodí za okno auta a nechá ho tam vypékat na slunci a data v čudu... Nebo to hodí na radiátor, protože je bordelář... Možností je dost, ale je to málo pravděpodobné, každopádně dobré o tom vědět.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Jestli máš doma pořád stejnou teplotu, tak nám ostatním v těchto dnech nezbývá, než závidět :-).

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, někdo si článek pořádně nepřečte a hned dělá závěry. Nicméně mě teď napadlo že může nastat problém v tom že se začnou prodávat Win 10 na Flash disku, z čehož jsem byl potěšen a po tomto zjištění by se mohlo stát, že při těch vedrech jaké panují v letních měsících by bylo lepší takový Flash disk dát do mikroténového sáčku a mrsknout s ním do chladničky. Jinak se může stát že po 4 letech bude chtít provést reinstal a ono nic:-)). Stejně tak to může být se zálohou nainstalovaného OS.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Nebo dvakrát ročně na chvíli připojit k PC. :-) Případně si instalačku na flešce rovnou vůbec nekupovat.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Abych pravdu řekl tak mi není úplně jasné jestli stačí opravdu jen připojit do USB konektoru a jen pouhým načtením se náboj v buňkách obnoví do původního stavu. Přece jen se nejedná o zápis.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to musí řadič aktivně obnovovat, když shledá, že je to potřeba.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

To ale bude chvilku trvat. Idealni je mit na disku nejaky crc kontrolni soucet a nechat data zkontrolovat, tim se zaruci ze se vse precte a pripadny "slabsi" data se presunou/obnovi.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Každý kontrolní součet má jen omezenou schopnost najít chyby. Podle síly kontrolního součtu je schopen detekovat jen chybu v omezeném počtu bitů. Navíc kontrolní součet nesmí být složitý, protože on ten procák v řadiči SSD má taky limitovaný výkon. Takže to, že sedí kontrolní součet není v žádném případě zárukou bezchybnosti dat. Jen se zvyšuje pravděpodobnost, že jsou data ok, ale 100% záruka to není.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Já ten komentář pochopil tak, že ten kontrolní součet neslouží přímo k hledání chyb, ale že jeho přepočítání musí přečíst veškerá data na disku a tím obnovit buňky.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

„Abych pravdu řekl tak mi není úplně jasné jestli stačí opravdu jen připojit do USB konektoru a jen pouhým načtením se náboj v buňkách obnoví do původního stavu. Přece jen se nejedná o zápis.“

1) Data se samovolně mění a ztrácí pouhým časem, teplotou, vnějšími elektrickými a magnetickými poli.

2) Po určitém počtu čtení i samo čtení dělá chyby v uložených datech. Tedy i samo čtení může a často mění data.

Problém je, že do bitu prostě logickou 1 nezapíšete, k tomu je třeba smazat celý blok. Dají se zapisovat pouze nuly do bitů. Ovšem blok má jen omezený počet smáznutí, protože po určitém počtu prostě odejde do křemíkového nebe.

Mazání i zápis jsou dělány pomocí zákonů kvantové fyziky, takže jakákoli úvaha nad klasickou fyzikou dává chybné výsledky.

Takže čas od času je třeba obnovit všechna data, pokud nemají samovolně vyprchat. Také je třeba obnovovat data po čtení a kontrolovat. A také je třeba bloky vzájemně přepisovat do čestvějších a udržovat stejné rozumné stárnutí všech bloků.

Každý dalším rokem se zápisové médium v SSD potentovává rychleji a data vyprchávají rychleji.

A to ještě SLC byl alespoň čistě digitální zápis, od MLC je to analogový záznam a vracíme se do doby kazeťáků a gramofonů (samozřejmě symbolicky), kdy data ohrožují kromě dalšího i různé šumy, náchylnosti na vnější pole a rušení a mnohé další – tedy SSD se zbavilo výhody digitálního záznamu a získalo nevýhody analogového záznamu, kterých MLC a TLC jsou.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

"vracíme se do doby kazeťáků a gramofonů (samozřejmě symbolicky)"
To právě ne. Kazeťák sice ano, ale gramofonová deska je pořád médium blížící se životností písmu tesanému do kamene. Rozdíl je pouze v životnosti kamene/vinylu :-) Dá se říct, že jakékoli DVD, BR, CD je horší, než by byly bity zapsané na gramofonovou desku.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

MLC je sice vice nachylne na sumy a podobne, ale porad se jedna o digitalni zaznam. Digitalnost totiz spociva v tom, ze je pevne dana mnozina hodnot, ktera muze byt v "bitu" zapsana. Digitalni zaznam se poprve objevil jeste pred nasim letopoctem, kdyz zacalo platit, ze A je A bez ohledu na to, jestli ho napisete halabala a trochu nakrivo nebo se s nim malujete a nakreslite kolem kyticky. U egyptskych hieroglyfu to jeste tak uplne neplatilo, ale uz recka abeceda (9 stol. pr. n.l.) mela 30 pismen (60 pokud rozlisujete velka a mala) a cteni "zaruseneho" textu spociva v tom, ze u kazdeho symbolu odhadnete ktery z tech 60 symbolu to nejspis byl a kdyz se trefite, zadna informace nebyla ztracena. Oproti tomu u analogoveho zaznamu se informace pri kopirovani VZDY ztrati, protoze puvodni mnozina hodnot je neomezena.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

S tou lednicí nevím, po vyndání na tom nejspíš začne kondenzovat voda a to flashce taky moc neprospěje.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ty "flashdisky" vůbec nemusí být NAND. Jenom to bude vypadat a fungovat jako flashdisk, ale data budou na čipech napálena natvrdo.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ano a kde ? Lepsie povedane , vzhladom na clanok, mozeme zacat diskusiu co si autor mysel a domyslel pri pisani clanku. Mate pravdu ze na zaciatku sa pise o ulozeni SSD bez pripojeneho napetia ale v zapeti pise o prevadzkovej teplote nie o skladovacej (ktora sa vecsinou udava pre skladovanie zariadenia). Tak isto kusok dalej v clanku hovori o zabudovanych SSD v pristrojoch, MacBookoch a ultrabookoch. No asi malo kto ma 2 roky hodeny Ultrabook na 35°C nech sa trochu vypecie. Takze co si mam teraz z toho clanku vybrat ? To ze flash pamete stracaju casom informaciu, pretoze sa postupne straca naboj je stary znamy fakt. A ze to teplo urychli stratu naboju nieje nic nove, tak isto specificke druhy ziarenia mozu urychlit stratu naboju alebo rovno dane cipy upiect. Mimochodom bolo by zaujimave aj napisat ako vlastne funguje radic na SSD ak zisti ze nejaka bunka v cipe stratila naboj a treba ju obnovit, lebo silne pochybujem ze by tam bol nejaky pravidelny refresh ako pri DRAM. To by sa akosi stratila vyhoda flash pameti. Ak tam nieje nejaka obnova, tak potom horeuvedene info plati aj pre zapojeny disk pod napetim. Pokial nespravim zapis do bunky tak jej naboj sa neobnovuje a pri zvysenej teplote, data ktore sa len citaju, by sa mali casom tiez stratit. Ale to je len moj dohad.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Článek pojednává o uchování dat bez napájení, a není to zas tak nereálné. Testy na to už existují.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Věřím, že odborníci ze Seagate mají své závěry založené na poctivě provedeném výzkumu, nicméně,.... já sice pochopitelně žádný podobný statistický průzkum neprováděl, však na základě osobních zkušeností - je třeba si uvědomit, že nějaká ta flash se dnes vyskytuje snad úplně ve všech elektronických zařízeních - digifoťáky, mobily, pevné disky, procesorové základní desky, grafické karty, GPS, wifi routery, atd...atd.... troufám si tvrdit, že se dnes snad každému nějaká takováto zařízení povalují doma, už mnoho let nepřipojená "ke šťávě". Nevím jakou jste s tím udělali zkušenost vy, ale já klidně mohl oživit třeba i 10 let bez jakéhokoliv el. zdroje v šuplíku ležící mobil, foťák, pevný disk a pokaždé ta věc jakštakš fungovala. Dle mojí zkušenosti se spíš projevovaly mechanické problémy způsobené zatuhnutým mazivem (skřípot během zoomu u foťáku, pevný disk vyluzující zvuky typické spíš pro cirkulárku, apod.... :) ), ale že by zařízení vůbec nenabělo, protože systém zapsaný ve flash by byl "fuč", s tím jsem se teda fakt ještě nikdy nesetkal. :-p

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, jak moc se liší flash paměť v tom starém mobilu a v moderním SSD disku, dnes se přeci jen dost tlačí na rychlost... Na úkor.... bůhvíčeho.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tam presne je ten pes zakopaný. Čím novšie a s vyššou kapacitou, tým sú menšie flash bunky, tým menšia výdrž. Potvrdzujem z praktickej skúsenosti. Mám v aute celoročne mnoho microSD s muzikou. Sú tam v zime aj v lete, auto v lete permanentne na slnku (garáž nemám), často je tam bežne celodenne >50 stupňov.
Mám tam nejakých 8 rokov staré 2GB kúsky, kedy som na nich naládoval mp3 a stále idú všetky prehrať. Zato na novšej 32GB karte už po 2 rokoch pobytu v aute niektoré súbory prehrávač hlási ako corrupted a musel som ich tam naládovať znova.

Predpokladám, že u SSD to bude s teplotami podobné a zmiznutie dát nemusí nastať len počas nepripojenia k napájaniu. Stačí, ak nejaký blok ostane na jednom mieste bez prepisu niekoľko týždňov/mesiacov a pri vystavení vyššej teplote za ten čas tepelne rýchlejšie kmitajúce elektróny v plávajúcom hradle flash buniek pomaly "presiaknu" von, pretože to je principiálna vlastnosť tejto technológie pamätí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak už bylo zmíněno, jedná se o data retention zatímco je disk kompletně odpojen a v šuplíku...
Jen blázen by používal SSD, flash disk nebo paměťovku jako médium pro zálohy dat, která pro něj mají cenu.

Jinak u SSD obecně je potřeba jednou za čas disk odpojit od datového kabelu a nechat 6-8 jen na napájení by došlo ke korektnímu garbage collection.

Sám už data retention testuji třetím rokem na Crucial M4, je v šuplíku u okna, kde je v létě 30-34 stupňů a zatím data drží a disk také.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Jak víš, že data drží, když máš disk 3 roky odpojený? :)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Snadno, připojil jsem ho a vyzkoušel to. Ještě vedle něj leží 5 dalších SSD, z toho 2 ještě déle bez připojení, takže směle můžu testovat na dalších.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

"Jen blázen by používal SSD, flash disk nebo paměťovku jako médium pro zálohy dat"
Jednoho takovyho znam, Vyfoti promaze a po zaplneni SD karty ji odlozi a koupi novou. To je jeho uchovani. Verim ze takto to dela spousta BFU

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm.

Pametove karty lezici 12 let ve skrini - data bez problemu citelne.
SSD disky lezici 5 let ve skrini - opet plne citelne

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

a teď nám ještě pověz, jaké že to byly nanometry v roce 2010, resp. v roce 2003 a jakou máš ve skříni teplotu...

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Koupit si SSD disk pred peti lety a zavrit ho hned do skrine, ehm dost drahy spas.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Na uchovávání dat máte archivní DVD atp. SSD je od toho, aby se hra/aplikace spustila dřív než otevřete krabičku od DVD.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

proc neni v clanku zmineno, ze ty data na SSD nevydrzi jen v pripade ze neni obnovovan proud? ta informace o ztrate dat zminena jako "Macbooky Air, tenké Ultrabooky apod." je krapet zavadejici, protoze ty stroje pravdepodobne nebudou nikdy tak dlouho bez elektriny, aby k te ztrate doslo, neb by to znamenalo uplne vyzdimat baterku a pak to nekde treba par mesicu nechat lezet

kdo z nas tady pouziva SSD a nechava ho par mesicu bez proudu?

ja ackoli data zalohuju na plotnove disky (WD Blue, a externi 2.5" My Pasport Ultra) tak dodneska po cca 4 letech jsem nemel zatim zadny problem s zadnym SSD ktera pouzivam, kapacity od 32 do 960GB v 7 exemplarich, a treba v renderstationu se teda opravdu moc neochladi, spise se tam solidne pece :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"kdo z nas tady pouziva SSD a nechava ho par mesicu bez proudu?

ja ackoli data zalohuju na plotnove disky (WD Blue, a externi 2.5" My Pasport Ultra) tak dodneska po cca 4 letech jsem nemel zatim zadny problem s zadnym SSD ktera pouzivam"

Pane, WD blue na zalohu?? To je jak splachnout data do WC nic proti WD ^^ jiny disk nez od nich bych si nekoupil ale Blue rada nevim jak ted ale to co sem kupoval pred 5ti az 2ma rokama lidem do sestav uz z 90% nefunguje ... Black maka ... ale blue nestesti a jeste k tomu na to zalohovat ... fuj. Nevim jak casto na nej "zapisujerete" ale na pouzivani je 100% lepsi cokoliv jinyho.... BTW pravidlo cislo 1 nikdy never datum ktera sou zapsana dele nez rok, at je to na cemkoliv. Treba i na dernych stitcich....

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

no vidis, me funguje vsech 18 kousku 1TB co jsem za tech 7 let nastradal :) kazdy rok zalohy na dvou z PC vyndam a supnu do supliku kde je skladuju a v pripade potreby se k nim vracim

za ty roky jsem zjistil z eme na 1 rok ta kapacita 1TB postacuje, takze v PC mam SSD 128 na system, SSD 960 na data jako work disk, stejnou zalohu SSD 960 jako zrcadlo (ale jen softwarove, radicum na deskach neverim) a pak dvojici 1TB plotnaku WD blue kam se to take zrcadli aby to v prvnim tydnu noveho roku nahradili dva nove WD Blue, obcas jeste provedu zalohu na dvojici externich M-P-U, za 14 let co delam na sebe jsem jeste neprisel ani o 1kb dat, vpodstate obcas vyuziju jeste i mocapy co mam z roku 2001

a ja ty disky opravdu nonstop nepouzivam, takze je dle me zbytecne utracet za verze black nebo red/yellow

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A co green? Vykonostni propad oproti blue neni zas tak velky. A i min topi.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Green niesu zle, ale mam pocit ze sa moc na nejake dlhodobe uchovavanie nehodia. Mal som dva strcene v NASku a po nejakych 3-4 rokoch trvalej prevadzky zacali dost nechutne vykazovat bad sectory a celkovo blbnut. Dnes ich uz mam len na expedimentovanie. A mam este treti, ktory bol kupovany tusim len par mesiacov po tych dvoch (tie maju seriove cisla hned za sebou) a ten bezi dodnes v pohode, aj ked ten vecsinu casu bol v PC.
Celkovo mam ale pocit, aj ked sa tu pise os SSD, ze sasa pri HDD sa casto stava ze nejaka seria proste vyrobcovi nevyde a je silne kazivejsia. Casto pocut z kazdej strany ako ten a ten vyrobca (aj ked dnes uz tych vyrobcov HDD moc nieje) je na prd a zasa od ineho mam x diskov x rokov a ziaden problem. Ja som sa stretol s problematickymi diskami snad od kazdeho vyrobcu v urcitej faze ich existencie (disku aj vyrobcu). Takze by som to zasa az tak cierne s SSD nevidel, co skor vidim ako vyraznejsi problem je ze ked prdne SSD disk tak dostat z toho data je fest problem.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Používám všechny disky včetně záloh a NASu WD. Ale green je odpad, který se často kazí. S normálními disky problém od WD není.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

„Pane, WD blue na zalohu?? To je jak splachnout data do WC (…) Nevim jak casto na nej "zapisujerete" ale na pouzivani je 100% lepsi cokoliv jinyho“

Tak u zálohovacího disku v počítači bych si představil jeden start a pár desítek sekund činnosti (inkrementální záloha) jednou denně nebo jednou za pár dní.

Zálohovací disk bude z principu využívaný daleko méně, než hlavní (odpadá prakticky veškeré čtení a ani zápisy se nepřenášejí všechny, navíc se data zapisují po větších celcích).

Někomu to může znít paradoxně, ale kdybych měl dva disky a věděl, že jeden má lepší životnost z pohledu opotřebení, asi bych ten lepší dal jako hlavní a ten horší jako zálohovací. Protože u zálohovacího disku opotřebení není velký problém.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Proc vsichni tak silene zalohujete a bojite se o data a kreckujete kazdou blbost do vasich PB archivu? Stejne chcipnete, jako kazdej, a celymu svetu budou ty vase data uuuuplne u zadnice. Vnoucata to vidlema nahazou do kontaku nebo daj na aukro 1kc/kg. Zalohujte si vzpominky ze zivota, to jediny se bude pred smrti hodit.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

treba proto ze se obcas se ta zaloha hodi a usetri pracovne hodiny a nekdy i dny prace? to je asi stejne jako ptat se lidi proc si porizujou treba cestovni pojisteni? .... no prece aby meli klid a mohli si to uzivat a nemyslet treba na to ze i blba zlomena ruka by v zahranici mohla znamenat desitky tisic na vydajich

me rocni zalohovani a onen "klid" stoji rocne cca 2600 korun, to je castka kterou si vydelam asi za 5-7 hodin prace, .... jo to rad obetuju :)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Na praci mam timemachine, git a zbytek zvladne udrzet to ssd.
Ja mel svym prispevkem na mysli ty jedince, kteri nutne potrebuji raid 5, 20TB diskove pole kam si skladuji kazdy serial, kazdy film v 3D bluray kvalite. Zalohovani dat pro zabavu. Digitalni hrabivost.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to trochu parafrazujem, naco existuju kniznice, tak aj tak ten co knihu napisal uz davno zdochol tak mu to moze byt jedno. Vypalme kniznice, spalme knihy naco to je. To ze si niekto zalohuje z tvojho pohladu sprostosti, nuz pre neho to mozno ma cenu. A co sa tyka pracovnych veci, ak sa pohybujes v nejakej oblasti tak sa bezne stava ze riesis podobne problemy pre roznych klientov alebo sa to opakuje, a je fajn mat moznost vratit sa k nejakemu predchadzajucemu projektu a pozriet sa ako si to riesil pripadne rovno to vyuzit.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě proč vůbec něco dělat? Proč vylézt ráno z postele, když stejně nakonec umřeme?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Á, zase někdo znovuobjevil druhý termodynamický zákon...
No nevydrží nic, ale bylo by zajímavé srovnání (soudobé) SSD vs HDD vs CD. Ale v konečném důsledku to asi vyhraje ten kdo používá paranoidnější samoopravné kódy.
No, průměrné CD úspěšně zabije i chvilka přímého slunečního světla nebo vlhkost a zase průměrná notebooková šmejd mechanika má často problém i s novým lisovaným CD, natož s nějakým archivním. SSD a HDD - no v obém se honí nanometry. To už snad jedno jestli se v pasti uchovává náboj nebo se dělá magnetická doména. Dřív nebo později tím proletí vysokoenergetická částice a rozhází bity u obého. HDD mají náskok v tom že víc firem to umí obnovit, ale to se snad změní....

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Srovnavej srovnatelne, treba jiste typy DVD, ktere zjevne neznas, maji vydrz mnoho let, osobne je pouzivam uz 10 let.O o tom si slavna SSD technologie muze nechat zdat.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, srovnávejme srovnatelné. Takže buď běžné SSD s běžným optickým diskem, nebo nejlepší SSD (SLC. enterprise bla bla) s nejleším diskem, (zjevně).

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě nejlepší optický disk s přehledem vyhraje nad nejlepším SSD diskem.

A když pár roků počkáte, pak SSD bude mít už tak malou spolehlivost a údržnost dat, že i běžné SSD prohraje nad běžným DVD diskem. Parametry, spolehlivost a údržnost dat se u SSD rok od roku celkem jasně zhoršují.

TLC buňka vydrží jen desetinu přepisů co MLC. Časem to zkusí i na niších nanometrech, a často přijdou 4 bity/buňku. To pak třeba měsíc nezapnutí počítače bude znamenat ztrátu dat na disku.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A kolko ze prepisov zvladne DVD ? Ze ten pocet prepisov pri TLC a celkovo zalohovani je taky dolezity... Mimochodom kazda technologia ma svoje vyhody aj nevyhody. Pristupova doba k DVD nieje nieco zrovna uzasne. A ked uz sme u kapacity tak uplne inde su paskove kniznice. Len tam sa da zasa operovat tym ze ked sa paska aspon raz za cas nepretaca tak sa moze cela zlepit a je to v kybli. Tak isto ako citanim sa opotrebovava, takze casom tiez moze stratit data.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ne, počet přepisů při zálohování není důležitý. Bohatě stačí, když je médium levné a dá se zapsat jen jednou, ale data tam nějakou dobu vydrží. Dokonce to má své výhody, pokud zapsané médium již nelze přepsat, pro zálohy určitě.

U zálohování není důležitá až tak přístupová doba, ale první požadavek je spolehlivost udržení dat.

Zkuste se příště méně chovat jako potrefená husa, které sáhli na jejího boha SSD a zapnout rozum.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ne, počet přepisů při zálohování není důležitý. Bohatě stačí, když je médium levné a dá se zapsat jen jednou, ale data tam nějakou dobu vydrží. Dokonce to má své výhody, pokud zapsané médium již nelze přepsat, pro zálohy určitě.

U zálohování není důležitá až tak přístupová doba, ale první požadavek je spolehlivost udržení dat.

Zkuste se příště méně chovat jako potrefená husa, které sáhli na jejího boha SSD a zapnout rozum.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A jak rychle že poběží OS spuštěný z optického disku???

Nechápu proč furt všichni chcou používat SSD na archivování, když na to nejsou určeny... Do terénu taky nepojedu ve Ferrari, ale vezmu si na to např. Range Rover... A s tím zase nepojedu na Nürburgring zajet nejrychlejší kolo...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Dobře napsaný OS, který natáhne kernel do RAM a bude minimálně používat disk má rychlost nezávislou na rychlosti média, ze kterého byl spuštěn. To je jenom taková pomluva, že OS musí intenzívně používat disk. Existují dokonce OS, který disk vůbec nemají.

A pokud mám dostatek RAM, tak mi je i u těch, co používají intenzívně disk jedno, zda je spustilo DVD či SSD, poběží to také stejně rychle díky diskové keši.

Zkrátka dáváte souvislosti tam, kde nejsou. Já sám teď píši na počítači, který má Windows 7 a HDD, žádné SSD. A rychlosti a výkonu to má až nadbytek. Investice do RAM namísto SSD je mnohonásobně efektivnější i mnohonásobně více zrychlující, a také déle vydrží, než dnešní spotřebák na 2 roky zvaný SSD. I když před několika lety jsem o SSD přemýšlel jinak, ale dnes jsou to už takové nespolehlivé klumpy, a nevidím v něm žádnou výhodu pro stolní počítač. Dokonce ani nezrychlí OS.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Nebavme se o nějakých OS, bavme se o Windowsech. Neupírám nikomu možnost používat si OS jaký uznaj za vhodný, ale většina lidí používá Windows, protože aplikace... Chtěl bych vidět, jak dlouho by se načítaly např. Win7 z DVD mechaniky do RAMky...

Větší RAM určitě pomůže, ale jsou stroje, kam více RAM narvat nejde.

A že SSD zrychlí běh OS je prostý fakt, který zcela evidentně demagogicky ignorujete. Stačí porovnat parametry HDD a SSD a těch testů co je na internetu. Nevím, buď jste úplně blbej a nebo trollujete...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a já běžím na Windows 7, jak jsem psal. Ne, SSD neuychlí běh OS, SSD urychlí pouze ono první načtení z disku do diskové keše – pak u rozumného systému, jakým je i Windows není rozdíl mezi HDD a SSD v rychlosti. SSD je rychlejší až tehdy, když začne docházet RAM nebo tehdy, kdy program intenzívně provádí I/O požadavky na disk.

Chápu, že pokud někdo zuřivě přecvakává mezi facebookem, hrou Crysis, Photoshopem – pak SSD mu výrazně zrychlí odezvu. Ale já hry – stejně jako naprostá většina uživatelů nehraji, na facebook jsem se vykašlal už před lety – a tak mi počítač běží svižně na HDD jako víno. SSD by byly vyhozené peníze z okna.

Pokud na počítači pracuji, tak pouštím 2–3 aplikace. Poprvé si 2 sekundy počkám, pak je to v diskové keši, a pak už je rychlost disku nepodstatná. Pak je můžu spouštět třeba tisíckrát, nejde to z disku.

Je mi úplně u zadnice, jestli počítač bootuje 10 sekund nebo minutu. Na tomto parametru moje rychlost práce na počítači nikterak nezávisí.

Chápu, že pokud někdo dělá hry, nebo náročnou grafiku, že SSD má velmi zrychlující efekt. Ale jinak se SSD zbožšťuje a dělá se z něho co není. Když si postavím další počítač, bude opět bez SSD, nevím na co by mi byl. A to od počítače potřebuji velký výkon.

Chápu, že se z SSD dělá nepostratelná modla. Ostatně stjená modla se dělá z externí grafické karty, 99,99 % uživatelů jí nepotřebuje, ale každý „počítačový odborník“ mu jí tam nacpe, aby bylo zbytečně utraceno o tisíce Kč navíc a počítač měl výrazně vyšší spotřebu – k ničemu jinému u většiny lidí není.

Dobře nastavené Windows jedou velice svižně na HDD a SSD nemá žádný přínos. S výjimkou her a náročné grafiky či I/O, což ale potřebuje naprosté minimum lidí. SSD je prostě modla, která se staví na oltář, protože prostě „must be“, i když většinou nemusí.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

To je slovíčkaření jako prase, dobrá tedy, SSD urychlí práci s PC. Ale pro někoho, kdo na PC jenom hraje hledání min by stačila i kazeta do Atari...

Nicméně, jak toto celé souvisí s podstatou problému v článku, že SSD neudrží moč, pardon data? Když zásadní nedorozumění vzniká v nepochopení účelu jednotlivých úložných technologií...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

„To už snad jedno jestli se v pasti uchovává náboj nebo se dělá magnetická doména. Dřív nebo později tím proletí vysokoenergetická částice a rozhází bity u obého. HDD mají náskok v tom že víc firem to umí obnovit, ale to se snad změní“

Ne, není to jedno. Magnetický zápis je trvalejší a spolehlivější, než elektrický zápis. Zatímco elektrický náboj vyprchá raz dva, u magnetismu je někdy problém vůbec smazat (viz hysterezní křivka).

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ano, SSD je vyborna technologie, ale obcas vyrobky na ni zalozene, ztraci data.Haha, to je ukazkovy oximoron, respektive reklamni krasozvast.proste tvrzeni pro hlupaky, kteri netusi ze pochybovat je zakledem vseho.Bohuzel pochybovani, se v CR/EU regulerne tresta zakonem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže většina lidí po SSD nevyžaduje, aby to neztrácelo data. :-) Vyžadují rychlost, a to jim stačí. Proto také neviditelná ruka trhu vytváří čím dál nespolehlivější SSD, protože lidé si tak zamilovali SSD, že klidně odpouštění, že to data neudrží. A nespolehlivost SSD se bude dál zhoršovat, páč žádný zákazník po SSD spolehlivost nevyžaduje.

Někdy si kladu otázku, že kdyby někdo udělat super rychlý řadič, který by na každý diskový požadavek házel blok nul, ale dokázal by to rychlostí 1000 TB/s, zda by nebyl takový disk houfně kupován.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

1) je zapotrebi vyjmenovat vsechna kryteria, ktere mohou zivotnost spravneho naboje a jeho precteni v cipu ovlivnovat.
a) Zasadni bude velikost technologie, ktera asi bude davat parametry kapacity naboje (otazka jestli jen v plose povrchu ci i v objemu hradla) a potom tloustkou dielektricke vrstvy. S tim souvisi: pracovni napeti na hradle, aniz by doslo k prorazeni dielektrika, a schopnost udrzeni naboje kdy, je naboj roven kapacite s nasobenym napetim.
b) poctem moznych stavu v bunce SLC (2)/MLC(3)/TLC(4)
(odhaduji, ze stráta naboje bude mit exponencialni prubeh, a proto by mely byt bunky s vetsim poctem napetovych stavu mnohem citlivejsi na rozdil mezi plnym nabojem a jeho o bitu rozdilnym ekvivalentem. S tim by mel ale urcite pocitat konstrukter,i kdyz se clovek kolikrat divi, jak banalni a dulezite veci nekteri konstrukteri ci tymy prehlidnou, nebo mozna maji prehlidnout,kdo vi, ci jine zakony Q fyziky...
c) okolni teplota
d) rozliseni "D/A" prevodniku a tvar V/A charakteristiky bunky pri cteni
e) parazitni vlivy archytektury a ostatnich vnejsich obvodu a vlivu

2) Jiste, RADIC by mohl byt schopen data zabezpecit kontrolou, refreshovanim ve forme znovuzapisu v kombinaci se silnymi opravnymi daty a kody + nahodne kontrolni bloky, kdy by si sam zkousel, jak v realu sam zapomina a byl by schopen na svou zivotnost upozornit. Musel by k tomu umet zajistovat vsechny relevantni informace, (nektere uz je, ale jmenujme vsechny: Cas zapsani dat kazdeho z bloků, monitoring teploty cipu optimalne i po ukonceni napajeni disku, data o opotrebovanosti bloků a ohodnoceni provozu disku, jestli je aktivni nekolikrat dene, ci treba jen nekolikrat do roka a podle predjimat obnoveni napajeni a data tedy refreshovat radeji drive nez az davno po dosazeni hodnot.)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

1) No když je to zapotřebí tak se přípojím
a) Asi nejen velikost ale ta technologie obecně. Prakticky by měl zůstat únik vůči náboji stejný nebo se zlepšovat se zmenšováním, pokud je proces dobře vymyšlený. To ale přestává platit pro ty dnešní malé rozměry, kdy do toho už zasahují kvantové nesmysly a samozřejmě teplo menší buňku snázeji ovlivní.
b) Stavy v buňce budou logaritmického charakteru. Takže to platí?
c) to platí o všem v tomto vesmíru. to mi příjde jako zbytečná tautologie, pokud se neřekne nakolik to ovlivňuje. A i ostatní záření, takže ve volném vesmíru musí používat něco daleko méně výkonného.
d) "A/D", když čtení, ne?
e) obvzláště by stálo za zmínku v architektuře použité ECC. Pomocí toho se vybere jakou chybovost to bude mít, nehledě na všechno ostatní a hotovo.

f) stáří/počet využitých přepisů. Jelikož disk sám buňky odstavuje, předpokládám že starší drží hůře náboj a tím pádem po odstavení udrží data kratší dobu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Oba zapomínáte, že se nepohybujete v klasické, ale kvantové fyzice. Tedy ke ztrátě náboje dochází i tehdy, kdy by podle klasické fyziky nemělo. K chybám dochází na SSD neustále a ve velmi rychlé frekvenci. Bez kontrolního součtu a neustálých oprav a činností řadiče by SSD disk neudržel data ani den. I proto nezapojené SSD, kdy řadič nemůže aktivně kontrolovat a občerstvovat vede k mnohem rychlejší ztrátě dat.

Takže SSD je o tom, jak pomocí řadiče udělat iluze, že ten odpad, na který se ukládá data, je jakž takž spolehlivé úložiště dat. Problém je, že ten odpad, na který se ukládá data je rok od roku větší šunt. S každým nanometrem níže, s každým zvýšením počtu bitů na buňku je horší a horší. Dá se říci, že SSD je jediná technologie, u které se výrazně s pokrokem zhoršují její parametry, jako je spolehlivost, rychlost, údržnost dat, a jediné co se zlepšuje je kapacita, přesněji cena/kapacitu.

SSD je spotřebák, není to datové úložiště na důležitá data.

A teď mínuskujte, případně může přijít nějaký chytrák a vysvětlit mi, že nenávidím tu unix, tu jazyk C, případně teď SSD. Chápu, že mnozí si SSD zbožštili a klaní se mu na oltáři, ale nic moc super storage na data to není, a navíc se to zhoršuje. SSD je vlastně přepisovací ROMka, a tak nejspíše časem skončí.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No, nenávidíte i štěňátka, takže minus určitě zasloužíte. :)

Navíc ani nečtete to na co reagujete, zřejmě TL;DR:
Já: "do toho už zasahují kvantové nesmysly"
Pán přede mnou: "ci jine zakony Q fyziky"

Všechno je spotřebák. Obzláště ve rychle se vyvíjejícím IT. A obzvláště u disků. Teď jsem vyměňoval pět let staré PC: CPU dnes stále velice použitelné, Paměť dobrá, Disk - dělal z toho pomalej nepoužitelnej krám na vytrhání si vlasů. Jako asi je to chyba OS, ale tak že jo: když nejde Mohamed k hoře.

No u SSD je teď důležité hnát cenu dolu, aby to konečně vyhnalo klasická HDD. Nechť SSD je operační disk a magnetické disky si klidně nechte na Vaše drahocenné zálohy, jestliže tomu ať už důvodně nebo bezdůvodně věříte více. SSD bylo asi nejlepší počítačovou investicí v mém životě. Tech ušetřených nervů, a stupidního čumění na přesýpací hodiny.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Zalohovat na DVD/CD? To jako fakt?
Neni jednodussi (a mozna i levnejsi) koupit externi HDD? Samozrejme, jedna se zase o HDD, ktere muze selhat, ale je to jen zalohove HDD, velmi mala sance ze odejdou zaroven 2 disky.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.