Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zkušenost s bezplatným upgradem na Windows 7 - část 2.

Už je tomu více než měsíc a půl, co jsem se podělil o první část své zkušenosti s bezplatným upgradem z Windows Vista na Windows 7 v případě nákupu nového PC (zde konkrétně notebooku Acer). Upgrade teprve před několika dny dorazil a je tedy na čase tento dvoudílný (zatím dvoudílný ;) seriál uzavřít…
blog
Acer Windows 7 Upgrade kit - obal médií (přední strana)
Acer Windows 7 Upgrade kit - obálka

Upgrade dorazil za téměř 7 týdnů od podání žádosti na poštu a pokud nepočítám poštovné za její odeslání (a „marketingovou“ přirážku, která byla započtena v ceně notebooku při jeho nákupu), pak to nestálo skutečně nic navíc. V souvislosti s vyřízením žádosti nebyly účtovány žádné manipulační poplatky, jen to trvalo celkem dost dlouho, než upgrade přišel (asi byl velký zájem). Obálka navíc zjevně nepřišla z ČR, psalo se na ní, že má být v případě nedoručitelnosti vrácena kamsi do Budapešti.

Acer Windows 7 Upgrade kit - razítko

Uvnitř se nacházel příkaz k doručení (úsměvná je zejména položka „Win 7 CD Rom“, i když by jistě bylo sympatické, kdyby se systém Windows nadále vešel na jedno cédéčko)…

Acer Windows 7 Upgrade Kit - Delivery Order

…a pochopitelně samotná pošetka s instalačními médii.

Acer Windows 7 Upgrade kit - obal médií (přední strana) Acer Windows 7 Upgrade kit - obal médií (zadní strana)

Tam jsou totiž skutečně média dvě…

Acer Windows 7 Upgrade kit - média

…a jeden návod na upgrade v různých jazycích, nikoli však v češtině.

Acer Windows 7 Upgrade kit - návod na upgrade

Návodu jsem se samozřejmě nedržel, vložil jsem instalační DVD s Windows 7 do mechaniky, nastartoval instalaci rovnou nabootováním z něj, přemlaskl vše, co mi na disku stálo v cestě (vyjma recovery oddílu, ten jsem pro sichr raději ponechal) a výsledkem je čistá instalace Windows 7 Home Premium (na disku je naštěstí česká verze, i když se to nikde na přiložených materiálech nezmiňovalo), která je svižná jako … no, prostě jako čistá instalace Windows 7 Home Premium bez zbytečného výrobcem počítače přibaleného balastu. Nerad bych pobuřoval, ale instalace i se stažením a nainstalováním dvou chybějících ovladačů (pro kousek čipsetu Intel a Intel grafiku) zabrala čas velice podobný (ne-li ještě kratší) času, který spolkla doba od prvního spuštění notebooku po jeho první slušnější použití hned po vybalení, kdy tam ještě byl napůl předinstalovaný systém Windows Vista následovaný automatickou instalací kopice balastu od výrobce. Asi nemusím říkat, že systém byl subjektivně „líný jako prase“. To pochopitelně nemusela být (a pravděpodobně ani nebyla) vina Windows Vista, ale především té tuny balastu kolem, která se v seznamu „přidat/odebrat“ na jednu obrazovku rozhodně nevešla.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Zkušenost s bezplatným upgradem na Windows 7 - část 2.

Žádné komentáře.